Type and press Enter.

Hamina – Travelloverin TOP5 

Kauppiaantalomuseo Hamina

Pressimatka Visit Kotka-Hamina

 Hamina on seutukuntansa vanhin kaupunki. Se on perustettu 1600-luvun puolivälissä. Hamina on vanha linnoituskaupunki, jonka ehdoton erikoisuus on ympyräasemakaava linnoituksen sisällä. Samanlainen on Haminan lisäksi vain Palmanovassa Italiassa. 20 000 asukkaan kaupunki on pieni, mutta sillä on aika mahtipontinen slogan: Maailmanluokan pikkukaupunki. Turistille melkein kaikki kiinnostava on kävelyetäisyydellä kaupungin vanhassa osassa, mutta joitain mainitsemisen arvoisia kohteita on vähän etäämmällä, kuten kohuttu satametrinen lipputanko, Tervasaaren virkistysalue Pelle Miljoonan patsaineen, museolaivoineen ja ravintoloineen sekä Pitkäthiekat, jos haluaa rantaelämää viettämään.  

Omat Hamina-suosikkini ovat tässä:    

1 Upeat vanhat talot 

Hurmaannun aina vanhoista hyvin hoidetuista puutaloista, joita Suomessa onneksi on säilytetty, vaikka monissa kaupungeissa tuhoamisvimma onkin pyyhkinyt niitä alleen. Haminassa ympyräkaupungin sädekaduilla ja kehillä on upeita rakennuksia. Siellä on muuten sellaisia kadunnimiä kuin Pikkuympyräkatu ja Roopertinkatu (kyllä, kahdella oolla ja peellä). Kauhean sympaattista.   

Hamina
Hamina
2 Kauppiaantalomuseo  

Kauppiaantalomuseo on yksi parhaista museoista, joissa olen ikinä käynyt. Tietenkin toivoin sen olevan kuin Verla, jossa kaikki on juuri kuin hetkellä, jolloin tehdas lopetti toimintansa, mutta vaikka ei ole, museo saa sadan vuoden takaisen elämänmenon heräämään henkiin. Kaupparakennus on vuodelta 1841 ja sisäpihan talot viimeistään 1870-luvulta. Museo esittelee 1900-luvun alun suomalais-venäläistä kauppiasperinnettä. Siinä on pieni puoti sekä kauppiaan asunto sekä talousrakennuksia ja käsityöläisten verstaita ja asuntoja. Tällä hetkellä museossa on myös näyttely Ennen kaikki ei ollut paremmin, jonka nimi jo kertookin kaiken olennaisen. Museoon kannattaa varata reilusti aikaa, koska tiloja on useita ja kaikissa on paljon esineistöä.   

3 Bastioni 

Linnoituskaupungissa on oltava linnoitus (bastion). Ruotsi alkoi linnoittaa itärajaansa 1700-luvulla, ja venäläiset jatkoivat linnoitustöitä 1740-luvulla. 1800-luvun alussa rakennettiin keskusbastioni ja vallin sisään 58 tiilestä muurattua holvia eli kasematia. Kasemateilla on yhteispituutta yli 200 metriä. Ne olivat varuskunnan varastoaluetta 1970-luvulle asti, jolloin niiden restaurointi aloitettiin. Alueen tunnetuin tapahtuma on joka toinen vuosi järjestettävä sotilasmusiikkitapahtuma Hamina Tattoo (seuraavaksi 2024). Nostin Bastionin listalleni toisaalta kaupunkiluonnon vuoksi, toisaalta siksi, että onhan tällainen linnoitus Suomessa kuitenkin varsin ainutlaatuinen.  

Bastioni Hamina
Bastioni Hamina
Bastioni Hamina
4 Näyttelyt 

Kaikenlaisia näyttelyitä on paikoissa, joihin ei ehkä muuten tulisi mentyä – tai ei edes pääse – sisälle. Tässä kolme kiinnostavaa kesällä 2023: 
– Raatihuoneella on luontokuvanäyttely, jonka teoksia on myös valtuustosalissa, joka muuten ei ole avoin yleisölle. Ehkä luontokuviakin kiinnostavampaa siellä oli kaksi Tove Janssonin maalausta, joissa on pieninä yksityiskohtina “alkumuumeja” ajalta, jolloin Muumeja ei varsinaisesti vielä ollut.  

– Esko Valtaojan Kotona maailmankaikkeudessa -näyttely on Bastionissa. Näyttelyn kiertämällä pääsee siis katsomaan myös, miltä mustien ovien takana muurin sisällä näyttää. Näyttelyssä on Valtaojan ääniopastus, ja siellä pääsee avaruusmatkalle maailmankaikkeuden syvyyksiin.

– Rakennuksena kiinnostava on myös ruutikellari (1785), joka ruohokattoineen on maastoutunut muurin varjoon ja pysynyt melkein näkymättömänä. Taiteelliselta anniltaan näyttely ei ollut suosikkini, mutta osana Bastionin kierrosta kävisin kyllä täälläkin.  

5 Suomen lipun tie 

Monelle miehelle Hamina on tuttu Reserviupseerikoulusta. RUK:n puistoon on vuonna 2018 perustettu lipputeos, jossa on näytillä kaikki versiot Suomen valtakunnan lipuista. Niitä on kaikkiaan yhdeksän. Nykyinen siniristilippu on julkaistu 28.5.1918. Olisitko sinä tiennyt, että Suomella on ollut punainenkin lippu? Juuri tästä syystä lippurivistö on varsin mielenkiintoinen.

Hamina

Kaakonkulman seutu on mainiota kotimaanmatkailualuetta. Samalla reissulla kannattaa käydä kierrellä muissakin toisiaan lähellä olevissa kaupungeissa. Tutustu vaikka Kotkaan, Pyhtään Kaunissaareen ja Loviisaan.  


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

2 comments

  1. Hamina osoittautui yllättävän mukavaksi kaupungiksi. Itse nostaisin esiin itsestäänkin tuon ympyräasemakaavan, sen verran mielenkiintoinen se on. Tykästyin myös kovasti tuohon mainitsemaasi Tervasaareen, siellä voisi mielellään viettää aikaa pidemmänkin ajan. Tuosta Suomen lipun tiestä en tiennyt, pitääpä käydä katsomassa sitä seuraavalla kerralla.

    1. Totta, asemakaava itsessään on todella kiinnostava. Ja samaa mieltä Tervasaaresta. Mekin kävimme vain syömässä. Liput olivat tulleet salkoihin vasta viikkoa ennen kuin kävimme. Riippuu epäilemättä vuodenajasta, ovatko olleet näkösällä, kun kävit.