Type and press Enter.

Loviisa on monipuolinen kesäkaupunki

Malmgårdin kartano

Pressimatka Visit Kotka-Hamina 

Loviisa on uinuva pikkukaupunki, joka herää eloon kesällä, ja varsinkin tänä kesänä Loviisa on entistä suositumpi kesäkohde, koska siellä järjestetään Asuntomessut 7.7.–6.8. Messualue on ihan keskustan tuntumassa, ja sieltä pääsee ponttonisiltaa suoraan vierasvenesatamaan (Laivasilta), jonka hurmaavat punaiset suola-aitat pitävät sisällään kauppoja, taidenäyttelyn, museon ja ravintolan. Alueella on myös muutama terassi.  

Loviisa Laivasilta
Loviisa Laivasilta
Loviisa Laivasilta
Loviisa Laivasilta

Autoilevalle turistille minulla olisi kaksi ihan ehdotonta Loviisa-tärppiä, jotka toki ovat ihan omankin retken arvoisia, mutta myös helposti yhdistettävissä messuvisiittiin.  Loppukesästä on myös pari mainitsemisen arvoista tapahtumaa.

Malmgårdin kartano – linnaromantiikkaa ja nykyaikaista maanviljelyä 

Malmgårdin kartano sijaitsee noin 20 minuutin ajomatkan päässä Loviisan keskustasta länsi-koilliseen. Sen historia ulottuu aina 1600-luvulle, ja sitä isännöi nyt yhtäjaksoisesti jo 13. sukupolvi Creutzeja. Meillä oli ilo saada oppaaksi linnakierrokselle kreivi Henrik Creutz, nykyinen isäntä, joka sai tarinoillaan linnan elämään – toisaalta kovin elossahan se on, onhan se perheen koti, ei museo.  

Nykyinen kartano on rakennettu 1880-luvulla vuosisata aikaisemmin rakennetun tilalle (pitihän Malmgårdiin saada komeampi rakennus kuin naapuriin). On uskomatonta ajatella, miten tuohon aikaan on tuotu kaikki valtavat kattokruunut Venetsiasta ja kalusteita ympäri Eurooppaa. Yksi kattokruunuista muuten hajosi, kun kreivi ystävineen pelasi pikkupoikana tennistä sisällä.  

Malmgårdin linna
Malmgårdin linna
Malmgårdin linna

Kartanon huoneet ovat upeita. Juhlasali on valtava, kirjaston kirjat satoja vuosia vanhoja, täytetyt eläimet kertovat metsästysharrastuksesta, esineet arvovieraista. Ja jossain näkymättömissä vaeltaa Selma-kummitus, joka öisin saattaa siirrellä tavaroita.  

Malmgård on toiminnassa oleva luomutila. Tilan puodista saa ostaa oman panimon tuotteita sekä erilaisia viljatuotteita. Erikoisuuksia ovat erilaiset alkuvehnät. 

Puodin aukioloajat ja linnakierrosten ajankohdat löydät osoitteesta malmgard.fi

Strömforsin ruukki on alkanut herätä henkiin

Strömforsin ruukkialueelle ajaa keskustasta alle 20 minuuttia, kun suuntaa itä-kaakkoon. Ruukkikylän juuret ulottuvat 1600-luvulle, ja se on yksi Suomen parhaiten säilyneistä. Alue on kehittynyt valtavasti ihan viimeisten vuosien aikana. Ystäväni sanoi käyneensä muutama vuosi sitten, ja silloin palveluja oli huomattavasti vähemmän kuin nyt. Kehityksessä yhtenä vahvana tekijänä on Nina Utter, kotkalainen ravintolayrittäjä, jolla on nyt Strömforsissa Ravintola mylly sekä viereiseen rakennukseen valmistumassa pitseria ja juhlatila.

Alueella on paljon enemmän nähtävää, kuin mitä me ehdimme yhden Loviisa-päivän aikana. Siellä me kuitenkin käyskentelimme, keinuimme, piipahdimme taidenäyttelyssä, kiertelimme vähän kaupoissa ja kirpparilla, söimme pavlovat Myllyn terassilla ja herättelimme lisää makeannälkää Piian Herkun vitriinin edessä.  

Strömforsin ruukki
Strömforsin ruukki
Strömforsin ruukki
Strömforsin ruukki
Strömforsin ruukki
Strömforsin ruukki

Lisää alueesta ja sen palveluista ja tapahtumista löydät osoitteesta stromforsinruukki.com ja Ravintola Myllyn tapahtumista ja konserteista osoitteesta ruukinravintolat.com.    

Loviisa – tapahtumien kaupunki 

Loviisa on tapahtumamielessä ainakin tänä vuonna kokoaan suurempi. Kesä on messujen aikaa vielä 6.8. saakka, mutta elokuun lopulla ovat vuorossa Smaku (14.8.–26.8.) ja sen jälkimmäisenä viikonloppuna Loviisan Wanhat talot (26.–27.8.). 

Smakun idea on, että useat ravintolat tarjoavat maisteluannoksia 5–7 euron hintaan ja asiakkaat kokoavat illan mittaan illallisensa eri ravintoloiden tarjonnasta. Tapahtuma on saanut alkunsa Porvoosta, jossa olen ollut mukana useita kertoja. Annokset näkee etukäteen tapahtuman verkkosivulta. Yksi mukana olevista on ravintola Locale, jossa kävimme lounaalla. 

ravintola Locale Loviisa

Loviisan wanhat talot -tapahtumaa on vietetty kohta parikymmentä vuotta. Tapahtuman aikaan tavalliset ihmiset avaavat kotinsa ja pihapiirinsä yleisölle. Mukana olevat talot ovat vähintään 100-vuotiaita tai muuten edustavat rakennusperinnearvoja. Taloja on mukana yli 40. Yhden niistä, Kuninkaanlammen, puutarha on avoinna myös messujen ajan. 1700-luvulta oleva talo ja sen puutarha olivat aivan mielettömät. Kiitos Markku ja Olga, että annoitte meidän kurkistaa myös upeaan kotiinne. Piharakennuksessa heillä on myös kahvila ja lahjatavaramyymälä. Mukana olevat talot pääset katsomaan tästä.

Kuninkaanlammen talo Loviisa
Kuninkaanlammen talo Loviisa
Kuninkaanlammen talo Loviisa

Lue lisää Loviisa-vinkkejä: Loviisa on Uudenmaan unohdettu helmi  

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

4 comments

  1. Tervetuloa myös keskustan ulkopuolelle, n. 15 minuutin ajomatkan päästä löytyy Suomen pienin kauppamuseo, Kauppamuseon ihana puutarha ja vintage lifestylemyymälä Villi Kanala. Pihapiirissä oleva Kauppiaantalo on mukana Loviisan Wanhat Talot -tapahtumassa. Tervetuloa tutustumaan Paavalinkyläntie 671, Loviisan Skinnarby, avoinna 6.8 asti to-su klo 11-16 ja sen jälkeen la-su. Museo on avoinna 24.9 asti (sisäänpääsy 6 e/hlö), puutarha ja myymälä ovat avoinna ympäri vuoden.

    1. Villi Kanala kuulostaa nimenä jo sellaiselta, että pitäisi pistäytyä.

  2. Yleensä olen käynyt joka kesä asuntomessuilla, mutta tänä kesänä se ei valitettavasti sovi aikatauluihin eikä liioin noiden puutarhojen ihailuun. Malmgårdin kartanossa en ole käynyt, mutta kiinnostaisi.

    1. Malmgårdissa on kierroksia käsittääkseni myös syyskuussa. Vahva suositus!