Type and press Enter.

Onko Menton Ranskan Rivieran kaunein kaupunki?

Menton on Ranskan Rivieran vielä melko tuntematon helmi. Suurin osa turisteista jää Nizzaan tai lähtee länteen, ja jos lähtee itään, hyppää junasta pois Monacossa. Mutta jos jatkaa melkein Italian rajalle, siellä on Menton vain reilun puolen tunnin junamatkan päässä Nizzasta. Etsiessäni kaupungista tietoa, päädyin aina lukemaan saman väitteen: Menton on Ranskan Rivieran kaunein kaupunki. Pitihän minun mennä katsomaan, onko näin.

Asuin noin kymmenen minuutin kävelymatkan päässä sekä rautatieasemalta että vanhasta kaupungista. Asuntoni oli asuintalossa, jonka rappukäytävä jo tuntui kovin ranskalaiselta. Kaupungista tuli heti hyvä fiilis. Olin vain reilun vuorokauden, mutta uskon sen riittäneen hyvän kuvan saamiseen – ja se kuva todella oli hyvä. Minusta tuli Menton-fani vallan nopeasti.

Aamulla piipahdin ensin kauppahallissa. Tykkään perinteisistä kauppahalleista, jotka on todella tarkoitettu asukkaiden ruokaostoksille, ei turistien viihdyttämiseen. Eivät ne juurikaan toisistaan poikkea edes eri maiden välillä, mutta siellä minä yritin kuljeskella kuin ranskatar, mutta tietenkin paljastuin sohiessani kameralla ympäriinsä. Aito meininki vaikutti olevan täälläkin.

Menton
Menton

Jatkoin vanhaan satamaan, kävelin muurilla ja ihailin maisemaa kohti rinteeseen nousevaa vanhaa kaupunkia. Ihan keskustassa on pari rantaa, joista Plage des Sablettesilta on myös kauniit näkymät satamaan ja vanhaan kaupunkiin. Sateisena aamupäivänä ei ollut edes uimareita rannalla. Saatoin vain kuvitella, kuinka ihana paikka olisi kesällä. Rantaa reunustaa rivi ravintoiloita, joista osa oli jo sulkenut kesäsesongin päätteeksi. Hillityn tyylikkäiden ravintoloiden joukossa kaikissa väreissä räiskyvä Poco Loco vaikutti lähinnä koomiselta ruohokattoisine päivävarjoineen lokakuun harmaudessa, mutta olihan siinä toisaalta tuulahdus kesää. Se oli ainoa, joka olisi rannassa tarjonnut simpukoita, mutta jotenkin se oli minulle kuitenkin juuri silloin vähän liikaa.

Menton
Menton

Ehkä tunnetuimmat kuvat Mentonista ovat keltaisista portaista, jotka johtavat vanhaan kaupunkiin suoraan Saint-Michel Archangen katedraalille. Näkymä on upea. Rinteeseen rakennettu vanha kaupunki on myös todella kaunis. Tekee vain mieli vaellella kujia ylös alas. Rakennukset ovat kaikissa pastellisävyissä, ikkunaluukut omissaan. Hämmästyttävää on, että vanhassa kaupungissa ei ole kuin pari ravintolaa eikä lainkaan kahviloita tai baareja, joihin pysähtyä istuskelemaan, tai edes paikkaa, josta ostaa vettä. Palvelut ovat kaikki kauppahallin takana olevilla muutamalla kadulla ja rannassa.

Menton
Menton
Menton

Vanhasta kaupungista pääsee helposti myös upealle hautausmaalle (Cimetière du Vieux Château). Hautausmaa on hurjan kiehtova. Suomalaisiin vaatimattomiin kivirivistöihin tottuneelle paikka on jopa vähän hämmentävä. Jos hautausmaa sinänsä ei kiinnosta, jo matka vanhan kaupungin kujia pitkin on kaunis, ja ylhäältä on avarat näkymät vanhaan kaupunkiin ja merelle. Hautausmaan portilta ehkä sadan metrin päässä on myös näköalatasanne (kartassa nimellä Point de vue du Port) ja kivat näkymät.

Menton

Viimeisillä kerroilla Ranskassa olen muuttanut paljonkin suhtautumistani ranskalaisiin. Minusta maine ynseistä englantia puhumattomista ja ranskaa puhumattomille surkeaa palvelua tarjoavista gallialaisista on ollut vanhentunut, mutta ehkä kesän turistilaumojen väsyttämät tarjoilijat eivät enää jaksaneet innostua taas yhdestä turresta, koska palvelu oli vähintäänkin nihkeää. Paitsi aivan kertakaikkisen ihanassa baarissa, jonne menin hetkiseksi istumaan iltaa. Ferdinand on rommeihin erikoistunut baari, jonka sisustamiseen omistajat ovat käyttäneet yhdeksän kuukautta. Paikka on kerta kaikkiaan upea, ja henkilökunta hymyilevää. Englantia ei puhunut kuin yksi, mutta se ei tunnelmaan vaikuttanut. Tässä on vielä video baarista, jos haluat ihailla.

Ferdinand Menton

Vanha kaupunki kiehtoi minua vielä sen verran, että lähdin sinne myös iltakävelylle. Se oli vielä hiljaisempi kuin päivällä. Muutama perhe tai yksinäinen liikkuja meni lähinnä sisälle taloihin. Kaltaisiani huvikseen vaeltelijoita ei näkynyt. Jotenkin maaginen tunnelma.

Jos kävisin Euroopassa rantalomilla, voisin hyvin kuvitella palaavani. Viikkoa ennen omaa matkaani oli ollut vielä kesäisen lämmintä. Uskon Mentonin olevan silloin vielä ihanampi kuin nyt. Syksyllä yksi vuorokausi tuntui riittävän (tai sitten minä olin vain levoton ja ahne ja halusin nähdä paljon muutakin). Mutta sitten vielä kaikkein tärkein: onko Menton siis Ranskan Rivieran kaunein kaupunki? Olin valmis myöntämän tittelin sille omasta puolestani, mutta seuraavana päivänä ottamaan pois, koska uskoin löytäneeni jotain kauniimpaa, tai ainakin alueen kauneimmat kadut.

Jos haluat aloittaa retkeni alusta, lue lisää: Nizza alkoi vähän jo innostaa
Mentoniakin kauniimmasta voit lukea lisää myös: Ranskan Rivieran hurmaava Antibes

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

4 comments

  1. Aivan upean näköinen kaupunki ja hieno hautausmaa. Sää ei ehkä ollut paras mahdollinen, mutta toisaalta kaupunki oli varmasti paljon rauhallisempi kuin keskikesällä.

    Kauppahallit ovat minunkin suosikkejani. Gironassa oli juuri sellainen aito kauppahalli, vähän kauempana vanhankaupungin turistimassoista. Varmaan supermarketista olisi saanut kirsikat ja avokadot halvemmalla, mutta olisivatko maistuneet yhtä hyviltä?

    1. Sää ei tosiaan suosinut koko viikkona kuin yhtenä päivänä, mutta vaikutti siltä, että Menton olisi muutenkin jo rauhoittunut syksyyn. Nizzassa kuitenkin oli päivää ennen ihan reilusti turisteja, Mentonissa vain vähän. Kun puhuit Ranskan Rivierasta, tässä on jo epäilemättä yksi syy matkustaa. Näytän vielä pari muutakin.

  2. Jep, on tosiaan upea kaupunki, josta olen kuullut käytännössä ainoastaan hyvää. Niin ikään itsekin tykkään kauppahalleista, niissä tulee aina kierreltyä – myös Suomessa. Ja kyllä, myös tuo hautausmaa on todella hieno.

    1. Menton oli kyllä kiva uusi tuttavuus. Siinä on jotain koskematonta vielä, vaikka toki vilkas turistikaupunki onkin.