Formentera on tuntemattomin Baleaarien saarista ja säilynyt vielä melko tuntemattomana, mikä on yksi syy sen hurmaavuudelle. (Muut kolme ovat Mallorca, Menorca, Ibiza, ja yllensä kuulekin puhuttavan vain näistä.) Kun tulin Ibizan vilkkaasta liikenteestä Formenteran rauhaan, olisin voinut kuvitella välimatkaa olevan enemmän kuin puolisen tuntia lautalla. Koska omaa lentokenttää ei ole, Formentera on säilynyt massaturismin ulottumattomissa. Toivoisin sen pysyvänkin nykyisenlaisena, mutta varmuuden vuoksi alkaisin suunnitella matkaa sinne jo about heti.
Pressimatka: Espanja Suomessa ja Consell Insular de Formentera
”In Formentera we are openminded”, minulle kerrottiin, kun suomalaisen häveliään ujona tulin maininneeksi, että näin rannalla nakuja ihmisiä. Missään ei ole merkintää nakurannasta, mutta on ihan perussettiä olla Aatamin asussa ja Eevankin. Playa de Migjorn -nimisellä rannalla oli speedoistaan vapautuneita enemmän kuin näin muualla. Toisaalta tämäkin ranta oli pitkä ja ihmisiä vähän, joten kenenkään ei tarvitse sietää näkökentässään alastomuutta, jollei halua. Playa de Migjornin rannalla on myös hurjan suosittu El Platgeta -ravintola, jota ei kannata jättää väliin Formenteralla. Muista varata pöytä etukäteen.
Suosituin ranta on ehdottomasti Playa de ses Illetes. Se on kapealla niemellä ja lukemani mukaan melkein puoli kilometriä pitkä, joten epäilemättä pisin ranta, jolla olen koskaan ollut. 7 mile beachit alkavat vaikuttaa aika mitättömiltä tämän rinnalla, eikä kalpene meren turkoosiuskaan kaukomaiden aalloille. Playa de ses Illetesissäkin on ravintola, mutta sitä en käynyt kokeilemassa. Molemmille rannoille kannattaa mennä ajoissa, jos on liikkeellä autolla. Parkkitilaa on rajoitetusti.
Minusta ehdottomasti upein paikka Formenteralla oli Es caló de Sant Augustín alue. Näin vastaavia venevajoja Ibizalla ja ihastuin niihin, mutta täällä niitä on moninkertaisesti enemmän. Tämä on myös ainoa paikka Formenteralla, jossa voi nähdä perinteiseen tapaan kuivattavan kaloja narulla venevajan katolla. Ne saavat suolaisesta meri-ilmasta lisää makua kuivuessaan auringossa. Rannalla on myös Can Rafalet -niminen todella suosittu ravintola. Kun teet varausta, tee se ehdottomasti terassille. Minulla oli sisätiloihin, mutta jouduin lähtemään pois ennen tilaamista korviahuumaavan metelin takia. (Meillä kaikilla on rajoitteemme. Minulla yksi niistä on metelinsieto.)
Paras paikka auringonlaskun ihailuun on Cap de Barbarian majakka. Parkkipaikka sijaitsee vajaan kahden kilometrin päässä majakalta, eli kannattaa tulla hyvissä ajoin. Minä jouduin pistämään juoksuksi ehtiäkseni, koska en ollut tajunnut varata riittävästi aikaa. Onneksi oli kunnon kengät! Pilvisen päivän iltana ihmisiä oli mukavan vähän. Aurinkoisina päivinä tilanne on toinen. Toisaalta jo pelkkä matka majakalle oli tekemisen arvoinen. Maisema oli tosi kaunis ja erilainen kuin muualla saarella. Ei oikeastaan välimerellisen tuntuinen ollenkaan.
Formenteran kylistä vilkkain on Es Pujols. Se on selvästi turistisin, ja sinne on keskittynyt saaren ilta- ja yöelämä. Siellä on myös valtavasti kauppoja, mutta valitettavasti ei kovin hyvää laatua. Yhden illan minäkin siellä vietin, koska siellä on takuulla koko saaren kuumin ravintola Chezz Gerdi. Se vaikuttaa rennolta rantaravintolalta, siellä on ihanan mutkaton palvelu ja asiakkaita lapsiperheistä ykkösiin pukeutuneisiin naisseurueisiin. Varoituksen sanana sanoisin, että Chezz Gerdi on kallis. Paikka on minusta kokemisen arvoinen, mutta varaisin sinne pöydän iltana, jonka haluaisin olevan erityinen. Lisää kuvamateriaalia ravintolasta TikTokissani.
Kun valittelin El Pujolsin turistisuutta ja kaikkien ostohalujeni tyydyttymättömyyttä, minulle vinkattiin Sant Francesc Xavier, saaren pääkaupunki. Sen autottomassa keskustassa on paljon kauppoja ja ravintoloita. Keskellä kylää on suuri valkoinen kirkko, jota vastapäätä on kiva varjoisa terassi. Kirkolta lähtee eri suuntiin katuja, joilla on monenlaisia palveluja. Keskusta on pieni ja tosi viehättävä. Vaateliikkeetkin olivat ihan erilaisia kuin turistialueilla. Täältä sai paljon laadukkaampaa, mikä näkyi esimerkiksi keinokuitujen vaihtumisena luonnonmateriaaleihin.
Olin Formenteralla vain kaksi kokonaista päivää, joten minulla jäi varmasti paljon vielä näkemättä. Saaren leppoisa meininki muutenkin edellyttäisi rauhallisempaa etenemistä, viipyilyä. Ensi kerralla sitten. Suosikkiravintolani haluan esitellä vielä ennen käytännön Formentera-vinkkejä. Ensimmäisenä iltana päädyin Sant Ferranin kylään, jossa oli jonkinlaiset markkinat. Kirkon edessä odoteltiin elävän musiikin alkamista. Pääkadun päässä on pieni terassi, joka kuulu Can Forn -nimiselle ravintolalle. Se tarjoaa espanjalaista ruokaa eikä yritäkään flirttailla turistille paistamalla hampurilaisia ja keittelemällä pastaa.
Formentera – näin sinne pääsee
Formentera ei ole ihan helposti saavutettavissa, koska siellä ei ole omaa lentokenttää. Helpoin reitti on mennä lautalla Ibizalta. Lentokentältä on suora bussiyhteys (tavallinen paikallisbussi tai express) Ibiza Towniin, jonka edustalla satama on. Suoraan sataman kohdalla on pysäkki. Lippuluukut ovat kaupungista katsottuna satamarakennuksen kauemmassa päässä vähän piilossa. Lauttoja menee usein, ja lippujen etukäteen varaaminen ei ole tarpeen.
Ibizan ja Formenteran yhdistelmä oli minusta hyvä, ja koska Ibizan kautta joka tapauksessa pitää mennä, miksei kokisi sitäkin samalla.
Lue lisää: Näe ja koe Ibiza
Lue lisää: Ibiza hippien jalanjäljissä
Liikkuminen Formenteralla
Jonkinlaisia bussiyhteyksiä saarella on, mutta helpointa on vuokrata auto tai skootteri. Molempia saa suoraan satamasta mutta myös joiltain hotelleilta. Jos tulee vain retkelle Ibizalta, ehtii saaren helposti kiertää päivässä pariinkin kertaan. Liikenne ei ole vilkasta, joten skootterilla ajeluakaan en pitäisi turvattomana. Minulla oli auto. Fiat Panda on takuulla saaren yleisin auto ja vallan kätevä pikkukoppi pienelle saarelle.
Missä majoittua?
Saari on oikeasti sen verran pieni (20 kilometriä pitkä vain pari kilometriä leveä kapeimmalta kohdaltaan), että ei ole merkitystä, mistä majapaikan ottaa. Kannattaa ehkä vähän googlailla paikkaa, jossa on lähellä palveluja, jos ei halua illalla enää ajella. Parhaat ravintolat toisaalta eivät ole rantahotellien läheisyydessä. Majoituin itse Insotel Hotel Formentera Playassa, jota varsinaisesti en suosittelisi, mutta onneksi valinnanvaraa on. Kuvan paikka on ainakin ulospäin ehkä maailman kaunein.
4 comments
Ai vitsit, näyttääpä paikka hienolta, vaaleahiekkaisine rantoineen ja turkoisine vesineen! Nuo venevajat tosiaan miellyttävät silmää. Jotenkin tuli sellainen olo myös, että keskimäärinkin ruoka lienee tuolla varsin hyvää.
Formentera on täydellinen. Myös ruoka. 🙂
Upean värinen meri ja herkullisen näköistä ruokaa! Euroopassa taitaa olla aika paljon sellaisia puolisalaisia paikkoja, joissa viettäisi lomaa aika mukavasti. Jotenkin pitäisi alkaa asennoitua niin, ettei aina tarvitse lähteä niin hirvittävän kauas.
Minun on ollut pakko alkaa asennoitua noin ihan jo lentohintojen kallistumisen takia. Enää ei vain ole mahdollista lentää kauas yhtä usein kuin ennen. On aika eri maksaa vaikka Bangkokin lennoista 900 kuin 1400 euroa. Kaipaan kovasti kaikkea eksoottista, mutta toisaalta vaikka juuri Formentera oli oikeasti ihan huippu kohde.