Type and press Enter.

12 syytä nähdä ja kokea Wrocław

Wroclaw [ˈvrɔt​͡swaf] oli minulle nimenä aivan vieras, kun näin sen Frankfurtin lentokentällä viereisen portin näytöllä, kun tulimme Venetsiasta. Siinä omaa lentoa odotellessa googlailin, missä se on ja mikä se on. Näin kuvissa torin ja sen ympärillä hurjan kauniita vanhoja taloja. Heräsi tuonne haluan -tunne, kuten niin monesta kohteesta ennen tätä. Meni pari viikkoa ja sain Puolan matkailutoimiston uutiskirjeen, jossa oli kuva Wroclawin joulumarkkinoilta. Niiden sanottiin olevan parhaat koko Puolassa. Minusta tämä oli suorastaan merkki, että Wroclaw on minun kohtaloni. Mutta kaupungissa on paljon muutakin, ja oikeastaan siellä pitäisi paikallisten mukaan vierailla lähinnä maalis-lokakuun aikana, jolloin sää on hyvä. Nyt kerron 12 syytä, miksi Wroclaw on kokemisen arvoinen. 

Olin Wroclawissa itse suunnittelemallani pressimatkalla, jonka toteutti Polish Tourism Organisation

1. Etsi tai näe vahingossa kääpiöitä 

Wroclaw on täynnä pieniä kääpiöitä. Niitä on kuulemma 400, paitsi että se on jo kai vahvasti vanhentunutta tietoa. Kääpiöitä ilmaantuu kaikkialle. Kahta samanlaista ei ole. Niitä ei voi olla näkemättä, mutta osa voi mennä hyvinkin ohi, koska ne ovat usein maassa ja ovat vallan pieniä. Huomasin itse omalta lähikadultani ensin kaksi ja seuraavalla kerralla toiset kaksi, vaikka varmasti olivat siinä kaikki jo edellisellä kerralla. 

Kääpiöiden historia juontaa juurensa kommunismin aikaan 1980-luvulle. Julkinen mielenosoittaminen ei ollut mahdollista, joten Orange Alternative -niminen solidaarisuusliike pukeutui oranssiin ja ilmaisi vastustavansa hallintoa tekemällä sen naurunalaiseksi. Viranomaiset eivät voineet pysäyttää liikettä, koska olisivat joutuneet vielä naurunalaisemmaksi käyttämällä voimaa näennäisesti typeryyttä vastaan. Hallinnonvastaiset maalatut iskulauseet peitettiin, mutta Orange Alternative alkoi maalata paikoille graffitikääpiöitä, joista ensimmäiset näyttivät keskaria. Parhaimmillaan graffitikääpiöitä on ollut Puolassa yli tuhat. 

Kommunismin kaatumisen jälkeen 1990-luvulla Orange Alternative on pysynyt passiivisena, mutta ensimmäinen kääpiöhahmo ilmaantui Wrocławissa katukuvaan vuonna 2001 paikalle, jossa ryhmän juonittelu aikanaan tapahtui. Sen jälkeen kääpiöitä on alkanut ilmaantua satoja ympäri kaupunkia. 

Dwarfs of Wrocław
Dwarfs of Wrocław
Dwarfs of Wrocław

2. Yritä napata Katedraalisaaren lampunsytyttäjä 

Wroclaw on saarien kaupunki. Aiemmin niitä oli enemmän, mutta nykyään osa joista on jäänyt rakennettujen katujen alle. Niinpä Katedraalisaari ei näytä kartalla enää saarelta. Siellä on kuitenkin yksi erikoisuus: kaasulampunsytyttäjä, mies, joka silinterihattuun ja vanhanaikaiseen viittaan sonnustautuneena kiertää päivittäin sytyttämässä saaren 140 kaasulamppua. Muualla lamput toimivat sähköllä. 

Sytyttäjä kulkee määrätietoisesti lampulta toiselle ja tuikkaa mukanaan kantamallaan kepillä tuleen jokaisen lapun neljä polttimoa. Hän ei pysähtele poseeraamaan kameralle vaan kulkee vain määrätietoisin askelin hoitamassa työnsä. Hän tulee auringonlaskun aikaan, mutta paikallisen turistitoimiston mieskään ei tiennyt tarkalleen aikaa. Se on ehkä 40 minuuttia, ehkä 20 minuuttia ennen auringonlaskua. Minä olin aika tarkalleen auringonlaskun aikaan pienellä aukiolla Most Tumski -sillan puoleisessa reunassa saarta enkä kauaa joutunut odottamaan miehen tuloa. 

Lamplighter of Wrocław
Untitled

3. Varmista naimaonni

Johannes Kastajan katedraalin (Katedra św. Jana Chrzciciela) pääovella on kaksi leijonapatsasta, tai siis oikeammin oli. Vasemmalla puolella sisään mennessä se on edelleen, mutta oikealla on enää tunnistamaton möhkäle. Taru kertoo, että leijonaa silittämällä päätyy naimisiin vuoden kuluttua, ja kuten kaikki tarut, tämäkin on totta ja toimii. Voit kysyä vuoden päästä, miten minun kävi. 

4. Ihaile vanhan torin kauniita taloja 

Puola on kuuluisa käsittämättömän upeista vanhojen kaupunkien toreista (Rynek). Wroclaw on kehittynyt nimenomaan kauppapaikaksi, joten sen tori on erityisen suuri ja upea. Joulunaika on markkinoiden vuoksi vähän huonoa arkkitehtuurin ihailuun, koska kojuja ja muuta joulumarkkina-asiaa on paljon ja kaikkialla. Torista, kuten koko kaupungista, tuhoutui paljon toisen maailmansodan aikaan, mutta torin rakennusten julkisivuista suuri osa on alkuperäisiä. Ne säästyivät ilmapommituksissa. 

Dwarfs of Wrocław
Wrocław
Wrocław

5. Nauti puolalaisesta modernista taiteesta 

Muzeum sztuki współczesnej on vähän kaupungin ulkopuolella, mutta ehdottomasti vierailemisen arvoinen. Otin itse Uberin, koska halusin säästää aikaa ja jalkojani. Se maksoi 4 – 5 euroa. Matka joenvartta pitkin oli muuten itsessään jo kaunis. Pavilion czterech kopuł -alueella (Four domes pavilion) on muitakin näyttelyitä ja kirjasto. 

Minulla oli hetken aikaa kaupungilla opas, joka kertoi museosta. Hän yritti vakuuttaa minut, että museoon kannattaa mennä. Hän myös kertoi ranskalaisesta taidekriitikkoystävästään, joka oli suhtautunut epäillen mutta ylistänyt paikkaa käytyään. Minä en ole kuin tavallinen taiteen ystävä, mutta yhdyn sanoihin:  Muzeum sztuki współczesnej on ehdottomasti vierailemisen arvoinen. Siellä on monenlaista modernia taidetta, mutta siitä saa otteen sellainenkin, joka lukeutuu korkeintaan museoissa silloin tällöin käyväksi harrastelijaksi. 

6.  Päästä sisäinen lapsesi nauttimaan Kolejkowoon

Samalla tavalla vähän ihan ytimen ulkopuolella on Kolejkowo. Se on miniatyyrimuseo, jossa on 335 neliötä miniatyyrimaailmaa, 510 metriä rautateitä, 15 junaa, 215 autoa, 242 rakennusta, 3437 ihmis- ja eläinhahmoa sekä tunneleita, siltoja, vaihtuvat vuorokaudenajat. Kuten paikan pomo sanoi, lapset nauttivat paljon, mutta aikuiset luultavasti vielä enemmän. Uskon tähän hyvinkin. Lapset seuraavat liikkuvia junia ja autoja, kiinnittävät huomion ovesta tulevaan haukkuvaan koiraan tai kaakattavaan kanalaumaan, mutta aikuiset huomaavat ehkä pienempiä yksityiskohtia, mielenkiintoisia ihmishahmoja, tapahtumia, joita lapset eivät vielä ymmärrä. 

Innostuin itse aivan valtavasti ja kiersin paikan kahdesti. Odottelin junien tuloa, ilahduin monesta Fiat 500:sta, naureskelin autotalliin rakennetulle punttisalille, uppouduin häähumuun, riemastuin kaikenlaisista vähemmistöryhmistä ja ihailin paitsi tekijöiden taitoa myös huumorintajua. 

Kolejkowo Wrocław
Kolejkowo Wrocław
Kolejkowo Wrocław
Kolejkowo Wrocław

Näin joulun alla Kolejkowossa on myös piparkakkukaupunki junineen ja pipariukkoineen ja -akkoineen. Sen tekemiseen on mennyt tuhat kiloa jauhoja. 

Kolejkowo sijaitsee Sky Towerissa, pilvenpiirtäjässä, jonka 49. kerrokseen pääsee muutamalla eurolla hissillä. Se on päivittäin auki pitkälle iltaan. Selkeällä säällä olisin varmasti mennyt, mutta tuon harmaampi ei olisi voinut olla kuin päivä, jolloin kävin. 

7. Tutustu taisteluun, joka on puolalaisille erityisen rakas 

Panorama of the Battle Racławice näyttää mielenkiintoisella tavalla puolalaisille erittäin tärkeän Racławicen taistelun vaiheet. Pyöreään rakennukseen on maalattu sodan vaiheita, ja puolituntisen ohjelman aikana kerrotaan ensin sen tekemisestä ja sitten eri kohdista maalausta ja sodan vaiheista. Muille kuin puolankielisille oli saatavilla oma masiina, josta kuunnella. Kielivaihtoehtoja oli toista kymmentä, mutta ei suomeksi. Kuuntelin kyllä englanninkielistä selostusta, mutta en ehkä keskittynyt joka vaiheeseen. Silti vierailu oli oikeasti antoisa. 

Jos haluat Panorama of the Battle Racławiceen, varaa lippusi etukäteen. Se on aivan hurjan suosittu, koska se esittää taistelun, joka on puolalaisille mielettömän tärkeä. Olin itse lauantaina puolilta päivin. Seuraava vapaa paikka oli sunnuntaina, ja jäljellä oli vain yksi, eikä joulukuu ole varsinaista matkailusesonkia edes. Racławicen taistelussa pikkuruinen Puolan armeija voitti Venäjän huhtikuussa 1794. Vaikka taistelusta on aikaa pari sataa vuotta, puolalaiset edelleen ajattelevat, milloin ovat allapäin tai jotenkin huonossa jamassa, että kyllä tämä tästä, koska silloinkin ihan mahdottomassa tilanteessa pärjättiin. Taistelu antaa toivoa edelleen. 

Panorama of the Battle Racławice
Panorama of the Battle Racławice

8.  Syö perinteistä puolalaista ruokaa

Wroclaw on täynnä ravintoloita ja se on hyvinsyöntikaupunki mitä suuremmissa määrin. Meillä Suomessa on hyvin vähän ravintoloita, jotka tarjoavat suomalaista ruokaa, saati sellaista, mitä valmistettaisiin ikivanhalla reseptillä. Puolassa ”local food” kylttejä näkee paljon. Wrocławska ravintola on hirveän suosittu. Ilman pöytävarausta saa varautua käännytykseen ovelta. 

Söin silakkatartaria, joka valmistetaan 150 vuotta vanhalla reseptillä. On ehtinyt aika kauan vettä virrata tuhannen kilometrin mittaisessa Veikselissä noilta ajoilta, mutta ruokamaku on ollut esipuolalaisilla jo kohdallaan. Vähän naurahdin annoksen päällä olevalle pekonisiivulle. Ylpeä omistaja vain totesi, että näin se on aina tehty ja kehotti yhdistämään makuja samalle haarukalliselle. 

Pääruokaa pidin vähän erikoisena, mutta mikä etten kokeilisi lihaa, hedelmiä ja marjoja. Perunalta vahvasti näyttävät asiat eivät muuten ole perunoita vaan dumplingseja, jotka eivät ole ollenkaan sama asia kuin kiinalaiset täytetyt taikinanyytit. Enempää en osaa niiden koostumuksesta kertoa. 

Aivan uutuutena sain tutustua myös puolalaisiin viineihin. Enhän minä pölvästi edes tiennyt Puolan olevan viinimaa. Aperitiivina ja digestiivinä maistoin punaista ja keltaista ainetta, jotka tehty marjoista samalla tavalla sellaiset 300 vuotta. 

Sen lisäksi, että Wrocławska oli omanlaisensa elämys, se on kovin edullinen. Pääruoka oli reilusti alle kympin ja alkuruoka noin vitosen. Listalla oli myös metri makkaraa ja litra olutta, jos haluaa sen tyyppistä puolalaista elämystä. Sekin oli alle kympin.

9. Herkuttele fine diningilla 

Wroclaw ei tee poikkeusta puolalaisena ravintolakaupunkina: paikkoja on paljon, ruoka on hyvää ja meille käsittämättömän edullista, vaikka menisi parhaisiin paikkoihin. Niinpä hyvän ruoan ystävän kannattaa täällä hemmotella itseään. Oma fine dining -kokemukseni oli italialainen Przystan. Aika turvallisilla valinnoilla menin, mutta toisaalta eikö perusruoissa juuri ole juuri italialaisen keittiön salaisuus. Burrata suli suuhun, tryffelirisotto oli taivaallista, eikä jälkiruoassa ollut ainuttakaan turhaa kaloria. Palvelussa oli fiinin paikan pientä koleutta, mutta kohteliasta ja asiantuntevaa se oli. Kesällä voisin kuvitella Przystanin jokirantaterassin olevan ihan must vaikka salaattilounaalle ja illalla pitkän kaavan mukaan syömiselle. 

10.  Lumoudu neonvaloista 

Neon Side Gallery sijaitsee paikassa, jossa aiemmin on ollut neonvaloja valmistava firma. Kommunismin aikaan viranomaiset halusivat värittää harmaata katukuvaa ja teettivät neonkylttejä puolalaisista tuotteista. 70-luvun lopulta alkaen valtio oli heikossa hapessa ja kylteistä irrotettiin töpselit. Ne jäivät pimeiksi, ja osa purettiin samalla kuin rakennukset, joissa ne olivat. Nykyään neonaika tunnustetaan osaksi historiallista ja taiteellista perintöä. Wroclawissa on hienoja vanhoja neonkylttejä vielä käytössä, ja Neon Side Galleryyn on koottu käytöstä poistettuja pelastettuja kylttejä. Varsovassa on muuten Neon Muzeum. Sain juuri syyn matkustaa Varsovaan. 

Neon Side Gallery on sisäpihalla ul. Ruskan and ul. Antoniegon välissä. Siellä on lämpiminä vuodenaikoina jatkuvasti konsertteja ja muuta tapahtumaa. Nyt auki oli ihan kiva baari. En tainnut kävellä riittävän pitkälle kohti ul. Antoniegoa, koska vasta nyt kotona näin kuvista siellä olevan myös katutaidetta. 

Neon Side Gallery Wrocław
Neon Side Gallery Wrocław

11. Työnnä nenäsi kujille, ovista ja  porttikongeista sisään 

Missä vain on avonainen porttikonki tai ovi, suosittelen astumaan sisään. Yhtäkkiä katukuvassa voi olla kuja, joka tuntuu vievän johonkin menneeseen. Esimerkiksi synagogan edessä on piha, joka on kesäisin suosittu kokoontumispaikka. Samassa porttikäytävästä on hurjan suosittu kahvila Charlotte, johon oli sunnuntaina kymmenien ihmisten jono, vaikka ulkona satoi. 

Ulica Stare Jatki on kuin astuisi parisataa vuotta historiassa taaksepäin. Se on pieni ja vähän huomaamaton kuja ihan vanhan kaupungin ytimessä. Lapsia siellä viehättää reaalikokoiset sikapatsaat, aikuisia ehkä enemmän käsityöläisten putiikit, joita on vierivieressä. Jos taas tietää, voi avata oven Ossoleumiin, Puolan suurimpaan tieteelliseen kirjastoon, jolla on aivan huikean hieno piha. Voin vain kuvitella, millainen keidas se on kesällä. 

12. Pistäydy kahviloihin ja baareihin

Wroclaw on pienten kahviloiden ja baarien luvattu kaupunki. Kaiken kävelemisen jälkeen on pakko vähän käydä lepuuttamassa jalkoja ja tankkaamassa ihminen. Haluan esitellä pari, jotka olivat minusta ehdottomasti käymisen arvoisia. 

Pestka Bistro on samalla Ruska-kadulla kuin Neon Side Galleryn toinen sisäänkäynti. Se on ihastuttavan pariskunnan pitämä pieni baari, jossa tarjoillaan upeasti aseteltuja leikkelelautaisia ja muuta tapastyyppistä syötävää sekä hyviä viinejä. Rouva häärii keittiössä, erinomaista englantia puhuva mukava mies salin puolella. Talon viinit maksavat reilut pari euroa lasi, ja ainakin kuohuva oli vallan hyvää. Viinilista toki on myös, jos haluaa muuta. Talon viinit tulevat hanasta seinästä. Pestka myy myös oliiviöljyjä ja balsamikoja tynnyreistä. Olisin ostanut vaikka minkämakuisia balsamikoja, jos nestekiintiöni matkatavaroissa ei olisi ollut täynnä. 

Toinen on kauppahallin kahvila. Sen lisäksi, että sieltä saa kymmeniä erilaisia teelaatuja ja kaakaot on jaoteltu suklaan kaakaopitoisuuden mukaan ja että se on kuin vanhaan puolalaiseen kotiin astuisi, sillä on kammottava historia. Juuri samassa kohdassa kauppahallia on 1920-luvulla ollut lihakauppa. Se oli niin suosittu, että ovella oli aina jonoa, kun se aukesi. Lihakaupan pitäjä tuli jostain kylästä läheltä ja oli aivan tavattoman mukava mies. Kotikylässään kuitenkin kävi niin, että joku toinen mies oli mennyt poliisille kertomaan lihakauppiaan jahdanneen häntä ja uhkailleen. Kukaan ei uskonut, mutta pitihän poliisin tutkia. Se otti kauppiaan kiinni ja pani putkaan. Häntä kuultaisiin aamulla. Yön aikana mies oli hirttäytynyt. Kun poliisi meni miehen kotiin, sieltä löytyi satoja ihmisen luita. Kahvilan seinässä on edelleen raudat, joissa kaupungin parhaat ja suosituimmat lihat roikkuvat. Tapausta on paljon tutkittu myöhemminkin, ja siitä on kirjoitettu myös kirja. 

Wroclawiin pääsee parhaiten ja järkihintaan Lufthansalla. Halvimmin lentää Ryanair, mutta vaihtoja voi olla suuntaansa kaksi. Yksi harkitsemisen arvoinen vaihtoehto on Ryanairin suora lento Poznańiin ja sieltä junalla Wroclawiin. Etäisyys on noin 150 kilometriä, pari tuntia ja kymmenisen euroa. Samaan reissuun voisi yhdistää nämä kaksi upeaa puolalaista kaupunkia. 

Lue lisää: Poznań – suoralla lennolla kivaksi viikonlopuksi (enää suoraa lentoa ei valitettavasti ole)
Lue lisää: Poznań – syö, juo ja nuku. Travelloverin testatut vinkit

EDIT 18.1.2024: Finnairilla on suora reitti Wrocklawiin huhtikuusta 2024 tammikuulle 2025.Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

12 comments

 1. Wrocław on ihana paikka, todellakin käymisen arvoinen. Ihmettelen itsekin, miksi niin harva tietää siitä. Me pysähdyimme sinne pariksi yöksi syyskuussa 2018, kun olimme automatkalla tulossa takaisin Montenegrosta ja meillä oli jo kauan etukäteen mielessä pysähdys siellä. Harmitti, että olimme varanneet aikaa vain sen yhden päivän, koska hyviä käyntikohteita olisi kyllä riittänyt. Kääpiöistä on minullakin varmaan kymmeniä kuvia. Olisinpa tiennyt tuosta Kolejkowosta. Kaikkein paras muisto minulla on illan auringonlaskusta, jossa tuo Katedraalisaari ja sen rantamaisemat ovat pääosassa. Kiitos tekstistäsi ja ihanista kuvista. Aila

  1. Kaksikaan päivää ei millään riittänyt, koska osan ajasta vietin joulumarkkinoilla, joiden vuoksi oikeastaan kaupunkiin edes menin. Ajattelin palata joskus keväällä tai kesällä, kun kaupunkielämä on vilkkaimmillaan. Kun katsoo kaupungin turistitoimiston vinkkejä, niitä on kymmeniä ja taas kymmeniä, ja ainakin minulle jäi olo, että liian monta jäi näkemättä.

 2. Tämä oli itselleni vieras kohde, mutta kuulostaa kiinnostavalta. Nuo kääpiöt kuulostavat hauskoilta, jaksaisin varmaan viettää useita tuntia niitä etsien ja kuvaten. Aika karmiva muuten tuo lihakauppiaan tarina!

  1. Kuten kerroin, oli aivan tuntematon minullekin ja löysin aivan sattumalta sen. Mutta ihastuin todella. Sisäinen lapseni innostui älyttömästi kääpiöistä ja miniatyyrimaailmasta. Lihakauppiaan tarina on aivan kauhea. Siinä kahvilassa istuessa tuli olo, että just nyt taidan vaihtaa kasvisruokavalioon.

 3. Kiitos tästä postauksesta! En ole kyllä ikinä pitänyt Wroclawia potentiaalisena matkakohteena, vaan ennemmin kaupunkina, johon halpalennot menee ja joiden kautta pitää kulkea. Mutta sait mut innostumaan, jee! Tai tiedä siitä onko se niin jee, kun on listalla aika monta paikkaa, joista olen innostunut… 😅

  Piti heti käydä katsomassa, niin näköjään pe-su edestakas-lennot Tukholmasta olisi halvimmillaan parikymppiä. Halvimmat järkevät lennot taas noin 140e, mutta eipä nekään ole hinnalla pilattu. Harmi ettei ole suoria lentoja vaan Amsterdamin kautta pitäisi käydä.

  1. Wou! tuohan on ihan superhalpaa! Sinne siis!

   Minulla oli muutaman tunnin opas, ja hän sanoi, että kerro lukijoillesi, että tänne kannattaa tulla maaliskuun ja lokakuun välillä, jolloin säät ovat hyvät ja ihmiset liikkeellä. Toisaalta nyt on ihan maailman paras aika myös, koska siellä on joulumarkkinat. Ne oli tosi kivat. Postaus on tulossa varmaan torstaina.

 4. Finnair on juuri ilmoittanut, että aloitaa ensi kesänä lennot Wrocławiin. Hyvä syy lähteä katsastamaan vinkit paikan päälle, mutta leijonapatsasta en kyllä silittele!

  1. Joo, huomasin saman. Kiinnostava lisä Finskin tarjontaan.

 5. Nyt on Wrocław nähty. Mukava kaupunki, kaunis keskusaukio ja vanhakaupunki. Näin huhtikuun alussa tuntui kuin olisi tupsahtanut Etelä-Suomen toukokuun loppuun. Välillä lämmin, välillä viileämpää, joka paikassa vehreää ja syreenit kukkivat.

  Keskusaukio on täynnä Ryanairin tuomia: nuorten miesten ryyppyporukoita ja nuorten perheiden lastenvaunuarmeijoita. Kolme korttelia kauempana onkin sitten vain paikallisia.

  Pärjäsin nämä pari päivää hyvin täältä lukemillani vinkeillä ja tuntuu, että näin aika lailla kaiken, mitä Wrocławilla on annettavaa. Mukava kokemus tämä oli, mutta en usko tulevani toista kertaa.

  1. Tiedätkö, minä menen toisen kerran toukokuussa! Tykkäsin niin paljon edelliskerralla, että halusin nähdä myös ulkoilmaelämää. Finnairin lennot ovat niin edulliset, ja siellä eläminen myös hyvän hintaista. Tiedän myös, että minulla on näkemättä sellaista, mikä minua kiinnostaa. Katsotaan, kerronko reissun jälkeen vinkkejä, jotka saavat sinutkin palaamaan. 🙂

   Onpa kurja, että kaljaturistit ovat löytäneet Wrocklawin! Sillä olisi niin paljon enemmän annettavaa kuin edullinen alkoholi.

  2. Hyvää matkaa! Mistä sitä tietää josko taas innostuisin, ainakin jos löydät hyviä ruokapaikkoja. Ne ovat aina hyvä (teko?)syy lähteä! Ja onhan Wroclawiin nyt tosi helppo mennä. Lyhyt lento, kätevä bussiyhteys lentoasemalta keskustaan ja hotellit aika edullisia.

   Ne ryanairporukat oli aika lailla vain siinä ihan ytimessä, joten ei niistä juuri haittaa ollut. Paikalliset voivat tietysti olla eri mieltä.

   Ai niin, olin katedraalin luona 40 min ennen auringonlaskua ja silloin tuli viittamies paikalle, parkkeerasi katedraalin oikealle sivustalle vähän taakse ja aloitti hommansa, lyhty kerrallaan.

  3. Olenkin miettinyt, mihin aikaan lyhdynsytyttäjä tulee paikalle näin keväällä, kun valoisaa aikaa on paljon. Kyllä haluan hänet taas nähdä.