Type and press Enter.

Aktiivilomailijan Formentera

Mennyt kesä pääsi yllättämään minut monella tavalla, ja kesän ensimmäinen yllätys oli, kuinka upea Formentera on.  Se on jotenkin tervehenkisen oloinen lomasaari. Toki nuoret miehet hakevat oluet matkalla rannalle ja Es Pujols on jonkinlainen iltaelämän keskus, mutta bilesaari se ei todella ole. Minusta se on täydellinen kevyesti aktiiviseen lomailuun.

Pressimatka: Espanja Suomessa ja Consell Insular de Formentera

Formentera

Ensimmäisenä aamuna heräsin aikaisin, koska olin hurjan reippaana tyttönä varannut joogatunnin. Formenteralla, vaikka on pikkuinen saari, on vajaat kymmenen joogapaikkaa. Omani oli Yoga in Formentera,  joka järjestää tunteja ulkona Hotel Gecko Beach Clubin puutarhassa katetulla lavalla, eli mukavasti suojassa auringolta. (Paikan voit katsoa tästä.) Olin vähän peloissani, jos olen ihan väärässä paikassa superjoogien seurassa, mutta ihan hyvin minä vedin. Paikka oli ihastuttava, ja jos oikein pinnisteli (tai kuvitteli), saattoi kuulla meren kohinan.  Teki mieli tunnin jälkeen jäädä Geckon atmosfääriin nauttimaan päivästä, mutta sanotaanko, että kun kuulin beach clubin hinnan, tunsin itseni köyhäksi.

Yoga in Formentera
Yoga in Formentera

Seuraavana aamuna lähdin ajelemaan kohti El Pilar de la Molaa, majakkaa saaren itäkärjessä. Kauhunsekaisin tuntein nousin pienellä Fiat Pandallani loputtomalta ja kohtisuoraan taivasta kohden nousevalta tuntuvaa mäkeä. Mielessäni oli vain yksi ajatus: kohta tietenkin joudun ajamaan tämän ylös fillarilla. Ei kai minun oikeasti tarvitse ajaa tätä fillarilla mihinkään suuntaan?! Olin menossa Formentera EBikes Toursin pyöräretkelle. En voinut enää perääntyä. Bartolomé odotti minua.

Ihan vähän kauhua hälvensi hyvältä tuntunut sähköfillari – ja suunta kohti majakkaa, päinvastaiseen suuntaan kuin mäki. Kohta asfalttitie vaihtui hiekkatiehen ja johonkin, mitä en enää sanoisi tieksi. Aloin rentoutua. Näin luolan, johon on aikoinaan suunniteltu diskoa, pikkuruisia rantoja, Formenteran luontoa. Kunnes yhtäkkiä olin maantiellä matkalla alas the mäkeä. Tuuli hiuksissa, aurinko iholla. Mikä sen parempi siinä mäkeä alas viilettäessä – paitsi että se tarkoitti suurimman pelkoni toteutumista. Mäki olisi myös noustava. Nousinhan minä mäen ylöskin – ja voi jestas voittajafiilistä sen jälkeen!

Pyöräretki oli taas kolmetuntinen oman mukavuusalueeni ulkopuolella, mutta ai että sen jälkeen oli hyvä olo. Kyllä vain on elämä kivaa kypärä päässä! Aika moni muuten käytti pyörää ainoana liikkumisvälineenään. Koko saari on vain 19 kilometriä pitkä, eikä sitä ole tarpeen päästä päähän suhailla. Jutun lopussa on TikTok-video, jolta näet enemmän vielä maisemia.

Untitled
Untitled
Untitled
Formentera EBikes tours

Olisin niin halunnut vetää kypärän päähän toisenkin kerran, mutta varaamani ratsastusretki peruuntui, koska osallistujia ei ollut tarpeeksi. Kesäkuun alussa sesonki ei vielä ollut kunnolla alkanut.

Formentera on minusta ihan parhaimmillaan nimenomaan luonnossa, autoteiden ulottumattomissa. Siellä on yli 30 patikointireittiä helpoista keskivaikeisiin. Kaikki reitit ladattavine karttoineen ja uskomattoman houkuttelevine kuvineen löydät täältä. Jos haluat oppaan vaellusreiteille, kannattaa ottaa yhteyttä Instagramin kautta Formentera Wildiin, jonka Manuela oli mukana fillariretkelläni. Ihana tyyppi ja opastaa myös englanniksi. Ja koska Formentera on saari, tietenkin siellä on myös kaikenlaisia vesiurheilumahdollisuuksia melomisesta sukeltamiseen.

Formentera

En väitä, etteikö kaikkia samoja hommia voisi harrastaa melkeinpä missä vain, mutta muista, Formentera on edelleen varsin autenttinen saari, ja luonto monin paikoin vielä ihmisen pilaamatonta. Patikointireiteilläkään ei tarvitse tallustaa jonoissa.

Lue lisää: Formentera on Välimeren helmi

@travelloverblogi

Formentera on ihanteellinen saari ajella sähköfillarilla. Esimerkiksi Formentera Ebikes Tours järjestää monentasoisia retkiä, joissa pääsee sekä polkemaan, näkemään paikkoja että kuulemaan tarinoita. #formentera #espnja #matkailu #travel #cyckling

♬ Bicycle Race – Remastered 2011 – Queen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

5 comments

 1. Näyttääpä tuo saari kuvien perusteella rantamaisemineen oikein kauniilta! Ja pyöräily aktiviteettina on omaan mieleen, tulisi varmaan suhattua tuolla aika paljonkin! 🙂 Itse en sukella, mutta kaipa tuolla snorklatakin voisi…

  1. Formentera hurmasi minut täysin, niin kumipyörien päältä kuin muutenkin.
   Vedenalainen maailma olisi mahtava joskus ottaa edes vähän haltuun, mutta olen hirveän huono uimaan, mikä rajoittaa tosi paljon.

 2. Toivottelen Sri Lankasta hyvää uutta vuotta ja esittäisin samalla sellaisen toiveen, että olisi kiva lukea tulevista matkasuunnitelmista ensi vuodelle jos – ja toivottavasti kun – sellaisia on. Omiin suunnitelmiin kuuluu Finnairplus-pisteiden tuhlaaminen ennen ohjelman mullistuksia eli sitä kautta keväällä ensin Bangkokiin ja myöhemmin Singaporeen. Singaporesta pitäisi vielä jatkaa jonnekin, enkä oikein tiedä minne. Mietin kaikenlaista hullua, kuten Bangladeshiä tai Uutta-Kaledoniaa, vaikka järki yrittää sanoa, että siinä vieressä Indonesiassakin olisi varmaan vaikka mitä nähtävää.

  1. Ihanaa Sri Lankaa sinulle! Ja aivan mahtavaa ja seikkailuntäyteistä uutta vuotta sinulle! Olen ajatellut, että vaikka Bangladesh on hirveän köyhä, haluaisin siellä käydä. Dhakan ulkopuolella maa vaikuttaa kiehtovalta. Kaikki Tyynenmeren saaret olisivat varmaan myös upeita, mutta toisaalta paratiisirantoja tavoittaa helpommallakin, vaikka juuri Filippiineiltä.

   Suunnitelmia on! Voin kertoa niistä tässä. Ehkä kirjoitan pidemmälti myöhemmin.

   Helmikuun alussa lähden jonnekin, mutta en tiedä minne. Täytän pyöreitä, ja minut viedään yllärimatkalle. Olen hirveän innoissani! Kyseessä on muutama päivä Euroopassa. Helmikuussa myöhemmin lennän Bangkokiin ja sieltä Koh Yao -saarille. Olen vajaan viikon saarilla ihan vain lepäämässä ja keräämässä D-vitamiinia. Sitten taitaa tulla pitkä tauko matkoissa, koska kesällä täytän monivuotisen haaveeni, joka vie aika paljon rahaa: lähdetään kolmen viikon overland truck -matkalle eteläiseen Afrikkaan.

  2. Kiitos, tykkäsin Sri Lankasta kovasti. Voisin kuvitella palaavani sinne joskus, norsut ovat näkemättä. Ja halpaakin siellä oli.

   Noista kahdesta päädyin Uuteen-Kaledoniaan, mikä voi vielä osoittautua virheeksi, mutta katsotaan nyt, kumpaan leiriin sitten kuulun. Kovasti se tuntuu jakavan mielipiteitä. En ole silti unohtanut Bangladeshiäkään. Dhaka ei varmaan ole maailman viehättävin kaupunki, mutta silti se kiinnostaa. Ja Cox’s Bazar, jota mainostavat maailman pisimpänä hiekkarantana. Jos alkaisin googlailla enemmän, niin löytyisi taatusti ihan liian monta muutakin paikkaa, joissa haluaisin käydä. (Niin kävin, kun löysin kartalta Iranin Shirazin. Nyt mieli tekisi kovasti sinnekin, mutta Iranissa on levotonta eikä Jenkkeihin saisi sitten enää ESTAa. Ei olisi pitänyt googlailla!)

   Suunnitelmat kuulostavat tosi kivoilta, yllätysmatka varsinkin! Ja tuo Afrikan-kierros kiinnostaa kovasti. Hyviä matkoja!