Type and press Enter.

Granada (Espanja) kahdessa päivässä

Tiesin jo mennessäni, että Granada vaatisi enemmän kuin kaksi päivää, mutta en osannut päättää, minkä kohteen jättäisin pois, joten lähdin Andalucía viikossa -turneelleni kaksi päivää joka kohteessa -taktiikalla. Tiesin saavani kaikesta vain pinnan, mutta ehkä pinta oli juuri se, mikä nyt oli kylliksi. Halusin nähdä UNESCON maailmanperintökohteita. Olen iloinen, ettei ainakaan Granada jäänyt käymättä. Paljon ehdin lyhyessäkin ajassa, koska sää oli sen verran viileä, että terasseilla viinin juominen auringonpaisteessa ja ohikulkijoiden tarkkailu olivat pois laskuista. Joulun ja uuden vuoden välipäivät ei missään nimessä ole muutenkaan optimaalinen aika Andalucíalle: turisteja on aivan järjettömästi ja hotellien hinnat nousevat ajasta vähän ennen ja vähän jälkeen ihan huomattavasti. 

Granada on melkein synonyymi Alhambralle, mutta minusta ehdottomasti käymisen arvoinen ilman Alhambraakin, joka on valtava rakennusten ja puutarhojen kompleksi, aikanaan suurin poliittinen keskus islamilaisessa lännessä. Reilun 800 metrin korkeudessa merenpinnasta oleva palatsi hallitsee kaupunkikuvaa, joka jotenkin jää tuon massiivisen kompleksin varjoon. Rakennuksina Alhambra ja Generalife (kuninkaiden kesähuvila) eivät ole minusta mitenkään mielettömiä, mutta ammattiopas varmasti saisi paikat elämään. Toisaalta alueella vaeltelu ja fiilistely itsekseenkin on ihan antoisaa. 

Alhambra Granada
Alhambra Granada

Jos mielit Alhambraan sesonkiaikaan, muista varata lippusi ajoissa. Viikko ei ollut riittävästi, eli en saanut hankittua viralliselta sivulta peruslippua (19 e). Päädyin ostamaan Book Your Tourin opastetun retken (69 e), koska enhän voinut jättää Granadan tärkeintä nähtävyyttä kuitenkaan näkemättä. Puolen tunnin jälkeen tein kierroksella jotain hyvin epäsuomalaista: jätin ryhmän ja lähdin omille teilleni. Opas ei ollut ammattimainen eikä innostava. Puhui kahdella kielellä monotonisesti triviaaleja asioita ja toisti kuin päiväkotiryhmälle. Ryhmä oli valtavan suuri, ja kun samanlaisia jättiryhmiä pakkautui useita ahtaisiin paikkoihin samaan aikaan, säätö vain oli minulle liikaa. 

Koska olin menossa opastetulle retkelle, en ollut selvittänyt mitään etukäteen. Yritin zoomailla alueen karttoja, että varmasti näkisin kaiken. Bussissa matkalla kaupunkiin ymmärsin missanneeni kaikkein kauneimman, Nasridin palatsin. Kuvissa se on kyllä järjettömän upea. Kohautin harteitani ja totesin kaikella olevan hintansa. Minä maksoin tuon palatsin levollisesta olosta. Jäipähän yksi merkittävä syy mennä takaisin.

Alhambra Granada
Untitled

Vähän laimean Alhambra-kokemuksen vastapainoksi Granada tarjosi myös mielettömiä kokemuksia. Granadan katedraali on vaikuttavin ikinä näkemäni uskonnollinen rakennus (tai siis oli ennen kuin matkustin Cordobaan). Se on järjettömän suuri ja upea. Usein ajattelen, että nähtyään muutaman suuren kirkon on vähän niin kuin nähnyt ne kaikki, mutta yksi toisensa jälkeen niihin aina menen. Joskus sitten osuu kohdalle paikka, joka saa leuan loksahtamaan ja hetkeksi unohtumaankin auki. Kirkkojen pääsymaksut jaksavat minua aina ihmetyttää, mutta en vitosen takia jättäisi Granadan katedraaliin menemättä. 

Granada katedraali
Granada katedraali
Granada katedraali
Granada katedraali

Vielä edellisiäkin huikeampi kokemus oli flamenco show. Googlailin flamencomestoja etukäteen ja päädyin varaamaan eturivin paikan Cueva Flamenca La Cominosta. Odotin jotain autenttisen ja tosi turistisen kokemuksen välimuotoa, mutta en oikein keksi ylisanoja, joilla kokemusta kuvailisin. Show’ssa oli neljä esiintyjää: tanssijanainen ja -mies, kitaristi ja laulaja. Tila oli pieni ja voisi jopa sanoa intiimi. Eturivissä oltiin valehtelematta kosketusetäisyydellä. Etenkin naistanssija oli aivan huikea. Hänen energiansa, intensiteettinsä ja tunteensa olivat ihan mielettömät. Jopa vieressäni istunut vähän pakotetun oloisesti paikalle tullut mies äityi show’n jälkeen vuolaisiin kehuihin. Ei ole flamenco turhaan UNESCON aineetonta maailmanperintöä. Klikkaa TikTok-videooni tästä, jos haluat nähdä pätkiä tuosta show’sta.

Granada flamenco

Luultavasti show kertoi löyhästi tarinan. Päättelin sen esiintyjien vuorovaikutuksesta. Espanjaa osaamattomalle se ei kuitenkaan avautunut. Kokemukseen sillä ei luultavasti kuitenkaan ollut mainittavaa vaikutusta. Peruslippuun (25 e) sisältyy esityksen lisäksi yksi juoma (viini, limu). Itse maksoin vitosen ekstraa saadakseni eturivin paikan, ja minusta se kannatti, koska siitä pystyi seuraamaan tanssijoiden käsittämätöntä jalkatyöskentelyä. 

Granadassa on paljon arabivaikutteita, ja aika-ajoin lähi-itävibat olivat aika voimakkaatkin. 700-luvulla arabit saapuivat Espanjaan, valloittivat muutamassa vuodessa alueen, jolla oli joukko itsenäisiä kuningaskuntia. Miehitys päättyi melkein 800 vuotta myöhemmin. Turistin silmiin arabivaikutteet näkyvät eniten Andalucíassa arkkitehtuurissa. Sellaistenkin asioiden, joiden olemme mieltäneet liittyvän Espanjaan, juuret ovat vahvasti arabikulttuurissa, esimerkiksi espanjalainen kitara ja flamenco. Tyylikkäät hamamit ovat myös yksi osoitus. Vähän harmittaa, että aloin pihistellä enkä mennyt kunnolla kylpemään ja vaikka hierontaan, koska paikat vaikuttivat kuvien perusteella käymisen arvoisilta. Kahteen päivään kylpylän mahduttaminen olisi myös ollut vaikea. Sen sijaan vähemmän autenttisena voisi pitää katedraalin viereistä basaarialuetta (Mercado Artesania). Nimikin jo kertoo, että tarjonnalta odottaisi edes jonkin verran käsin tehtyä tai edes muuta kuin samaa kiinalaiskitchiä kuin kaikilta maailman markkinoilta, mutta odotukset eivät täyty. 

Albaicinin kaupunginosa on kiva kävellä. Se on vastapäisessä rinteessä Alhambraan nähden, eli mäkiin ja portaisiin täytyy varautua. Alhambra näkyy kivasti kapeiden kujien rakosista, ja joiltain näköalapaikoilta näkyy myös lumihuippuisia vuoria. Vaikuttava näky! Maisemien lisäksi Albaicin ei ole minusta erityinen. Paikallista elämää näkyy vain vähän. Sen sijaan turisteja on paljon. Siellä on pari aika kallista ravintolaa (Las Tomasas ja Carmen Mirador de Aixa), joista on upea Alhambra-näköala. Lämpimällä säällä niiden terassit ovat varmasti aivan huikeat. Pöytävaraus kannattaa tehdä. Carmen Mirador de Aixaan onnistuin saamaan pöydän, kun menin heti sen avauduttua yhdeltä. 

Granada
Granada

Hyvin toisentyyppinen on juutalaiskaupunginosa Realejo. Itse lähdin sinne katutaiteen innostamana. Reitillä Plaza Joe Strummer – Plaza Campo del Príncipe (ja vähän poikkeamia reitiltä) on paljon taidetta, joista osa on tunnetun El Niñon töitä. Plaza Campo del Principen piti lukemani perusteella olla paras paikka El Niñon töille (ja kivoille tapaspaikoille), mutta täältä työt ilmeisesti ovat kadonneet (eivätkä baaritkaan erityisen puhuttelevia olleet), mutta katutaiteen ystävälle pikku kävely Realejossa on silti kiva kokemus. 

Granada oli minusta hyvä kokemus. Pidempäänkin olisin viihtynyt, ja ehkä pari lisäpäivää olisi auttanut saamaan kiinni kaupungin luonteesta. Ulkoisesti viehätyin, mutta ihon alle se ei minulla päässyt. Ehdottomasti plussaa on se, että kaupungissa on paljon nähtävää. Tykkäsin myös laajasta kävelykeskustasta, jossa piti varoa vain satunnaisia takseja ja pikkubusseja, joille myös vahva suositus, milloin haluaa säästää jalkoja. GoogleMapsin julkiset liikennevälineet -haku toimi hyvin niidenkin käytössä. Kerran jouduin turvautumaan taksiin, koska olin ottanut väärän bussin. Katedraalilta Alhambraan maksoi 8 euroa, mikä tuntui oikein kohtuulliselta. 

Granada – miten pääsee ja missä majoittua? 

Granadassa on lentokenttä, mutta itse lensin Malagaan ja jatkoin lentokentältä suoraan bussilla (2,5 tuntia). Ostin lipun etukäteen Alsalta, mikä vaikutti olevan tarpeen, koska kentältä puolillaan lähtenyt bussi täyttyi matkan varrella. Bussiasemalta oli vielä vajaan puolen tunnin paikallisbussimatka keskustaan. Numero 33 lähtee suoraan aseman edestä ja maksaa 1.40 e. 

Auton vuokraamista en varsinaisesti suosittele, jos tarkoitus on vain liikkua isojen kaupunkien välejä. Kaupunkien keskustat ovat enimmäkseen autottomia, eli auto seisoo lähinnä parkkihallissa, joiden hinnat vaikuttivat olevan pariakymppiä vuorokaudelta, ja halleihin pääsy voi vaatia autoilullisia urotekoja kapeilla kujilla. 

Oman hotellini Palacio De Los Navas sijainti oli todella hyvä, mutta muuten en voi sitä suositella. Huone oli hirveän kuuma (ei mitään säätömahdollisuutta) ja todella meluisa (sekä kadulta että sisältä päin).

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

6 comments

  1. Tuo Granadan katedraali näyttääkin hienolta! Itse kyllä jaksan usein innostua kirkoista ja tykkään katsella niissä eri yksityiskohtia. Pääsymaksua ovat vähän tympeitä, onneksi usein niitä ei ole eivätkä ne toisaalta kovin paljoa lompakkoa kevennä. Kiinnostava kaupunki kaiken kaikkiaan!

    1. Katolinen kirkko on niin järjettömän rikas, että siksi vähän vieroksun pääsymaksuja, mutta Granadan katedraali on kyllä niin upea, että mielelläni siitä vitosen maksoin. Käyn itsekin paljon kirkoissa ja moskeijoissa. Joskus jossain moskeijassa ihmeteltiin, miksi tulin, jos olen muitakin jo nähnyt. Se oli minusta hämmentävä kysymys: eiväthän moskeijat suinkaan ole aina samanlaisia.

  2. Olen hirvittävän huono lähtemään sellaisiin kaupunkeihin, jonne ei voi vaan lentää. Ajatus lennosta ja sen päälle kaukojunasta tai -bussista ei jotenkin houkuttele, vaikka olen vähän yrittänyt ja käynyt esim. Antwerpenissä. Pitäisi olla valmis näkemään vähän enemmän vaivaa, sillä esim. tämä Granadahan näyttää tosi kivalta ja matkan arvoiselta. Sevillaan sentään olen saanut aikaiseksi mennä, ja pidin kovasti. Cadiz kiinnostaisi myös, eikä vähiten maurilaisen menneisyytensä takia.

    1. Odota kun saan valmisteilla olevan Cordoba-jutun valmiiksi! Jos jo hetken mietit Granadaa, Cordoban nähdessäsi alat jo varailla lippuja. 🙂

      Ymmärrän hyvin tuon, että ei oikein huvittasi lennon päälle enää ajella muilla välineillä, mutta voi kuinka paljon silloin jääkään näkemättä. Entä jos olisit lentokenttäkohteessa ensin pari päivää ja lähtisit siitä sitten jatkamaan?

  3. Luin juuri hienon jutun Granadasta – siis kiitos, juuri tämän. Olet kiertänyt tosi olennaisia ja kivoja paikkoja ja nähnyt parissa päivässä jo paljon. Me vietimme kerran Granadassa kaksi viikkoa, olimme kodinvaihtolomalla, joten meillä oli käytössämme kaksio ihan kävelykatualueella. Kahdellekin viikolle riitti näkemistä ja käyntikohteita. Ja tuo mainitsemasi parkkipaikkaongelma oli juuri tuollainen. Ei tilaa missään. Me olimme onnekkaita. Emäntämme oli kiertänyt aamun lähikatuja, parkkeerannut autonsa lopulta, ja kun me tulimme, hän ajoi autonsa pois ja me saimme omamme tilalle. Siinä sen pidimme lähes koko kaksi viikkoa, kunnes lähdimme Riogordoon päiväksi katsomaan pääsiäisnäytelmää ja sen jälkeen automme oli sitten pari viimeistä vuorokautta kalliilla parkkialueella. Olet aivan oikeassa, Granadan ainoa nähtävyys ei ollenkaan ole Alhambra. Tuo katedraali oli valtavan upea myös, me olimme siellä palmusunnuntain jumalanpalveluksen, mikä oli tosi hieno kokemus palmunoksien siunaamisineen. Toinen viikkomme olikin sitten pääsiäisviikko ja jokapäiväiset upeat kulkueet kaduilla. Aivan unohtumaton elämys. Aila

    1. Kuulostaa aivan mahtavalta elää kaksi viikkoa granadalaista elämää. Siinä ajassa pääsee sisään kaupungin elämänmenoon jo ihan kunnolla. Aivan kahdehdittava tuo kokemus palmusunnuntain jumalanpalveluksesta, vaikka en uskonnollinen olekaan. Olen joskus osunut ortodoksien palvelukseen pienessä luolakirkossa, ja se jätti pysyvän jäljen minuun.