Type and press Enter.

Bratislava ja pikavisiitti Unkariin

Bratislava tarjoaa turistille lähinnä vanhan kaupungin, mutta se on viehättävä, hyvässä kunnossa ja mukava kierreltävä. Tripadvisorin Things to do -listallakin vanha kaupunki on arvioitu Bratislavan parhaaksi. Jonkin verran näkyi terassituristeja, joiden kiinnostuksen kohteet olivat lähinnä tuopeissa, mutta örvellysturisteja ei näkynyt.

Bratislava
Cumil. Bratislavan vanhassa kaupungissa on muutama tällainen pronssipatsas odottamattomissa paikoissa.

Bratislava

Bratislava

Bratislava

Novy Most, uusi silta, vie Tonavan vastarannalle. UFOsta on 95 metristä hienot näköalat yli Bratislavan. Kirkkaalla säällä voi kuulemma nähdä jopa sadan kilometrin päähän. UFOssa on myös ravintola. Noin korkealla en muistakaan muualla syöneeni. UFOn takana, vanhasta kaupungista katsottuna Tonavan vastarannalla, on suuri ja tarpeitakin helposti herättävä ostari, jossa ainakin yhtenä iltana kävimme. Istuimme hetken myös pubissa pelaamassa Aliasta, jossa oli paikalliset kirjaimet ja suomalaisittain tietenkin ihan hassu pisteytys. Voittaja taisi olla se, jolle jäi vähemmän C-kirjaimia pelin loputtua.

Bratislava

Bratislava

Bratislava

Bratislavaan liittyy vähän nolokin tarina. Hotellivalinta oli vähintää epäonnistunut. Kun ei ajatus ollut mukana, päädyimme Tonavaan pieneen kelluvaan hotelliin, botelliin. Yhtään ei järki sanonut, että botelli todellakin olisi laiva. Jossakin hotellipalvelussa katsoimme kuvia, joissa näkyi Bratislavan linna, Tonava ja pieni purtilo vedessä. Onpa mukavaa, tuollainen linnahotelli, tuollaisiahan on Espanjassakin. Ei tullut mieleenkään, että majoitusliike on se purtilo. Lisäksi lokakuu on Slovakiassa kalenterin mukaan ilmeisesti jo talvikuukausi, koska lämmitys oli täysillä, ilmastointia ei olemassakaan. Ikkuna ei ollut avattavissa, poistettavissa kyllä. Ehkä ei tarvitse kertoa enempää, miksi majoitus oli aika paljonkin halvempaa kuin muissa Tonavan rannan majoitusliikkeissä, niissä ihan kiinteissä.

Ymmärtääkseni muutaman viime vuoden aikana Bratislavasta on tullut suosittu viikonloppukohde, ja sellaiseen se on mainio. Pari päivää riittää kaupunkiin hyvin. Olen myös ymmärtänyt, että Slovakiassa voisi olla paljonkin nähtävää, jos vaikka vuokraisi auton. Unescon maailmanperintökohteitakin on seitsemän: viisi kulttuuri- ja kaksi luontokohdetta. Ehkä sitten, kun sadan maan tavoitteeni on täynnä? Kuukausi autoillen ympäri itäistä Eurooppaa kyllä kiehtoisi, mutta tahdon nähdä kaiken -periatteellani matkasta tulisi tavattoman raskas.

Bratislava

Bratislava
St. Michael’s Tower
Bratislava
St. Michael’s Towerista on hyvät näköalat.

Koska kumpikaan ei ollut tuolloin, vuonna 2006, käynyt Unkarissa ja Bratislava on lähellä Slovakian ja Unkarin rajaa, teimme myös päiväretken Györiin. Kaupunki valikoitui sillä perusteella, että se näytti kartassa lähinnä rajaa olevalta kaupungilta, ei pikkukylältä, johon pääsee junalla. 80 kilometrin matkakaan ei ole päiväretkeksi liian pitkä edes takaisin ajeltavaksi. Yhtään emme tienneet, mitä odottaa. 

Györin halkaisee joki, mutta joen rannat eivät ole virkistyskäytössä tai erityisesti rakennetut. Tällaisia jokivarteen rakennettuja vähemmän tunnettuja kaupunkeja vertaan oikeastaan aina syntymäkaupunkiini Turkuun, jossa Aurajoen rantojen viihtyisyyteen on panostettu erityisen paljon aivan viime vuosina. Mietin usein, kuinka viihtyisiä koko kansan olohuoneita puistoineen ja kahviloineen rannoille saisi.

Györ

Györ

Györ

Muuten kaupungin keskusta on enimmäkseen vanha ja kaunis. Jonkinlainen pieni kävelykeskustakin muistaakseni oli ja siinä jokunen terassiravintola. Harmiksemme osuimme kaupunkiin pyhäpäivänä, jolloin jokseenkin kaikki oli kiinni. Vain muutama ravintola ja kioskityyppinen kauppa oli auki.

Kyllä, häpeäkseni tunnustan, että tässä on minun Unkarini. Budapestissä en siis ole käynyt, vaikka tiedän sen olevan upea. Jotenkin suunnitelmat ovat aina onnistuneet sen kiertämään.

Györ

Györ

Györ

EDIT 4.4.14 Pääsisäisenä vihdoin menossa Budapestiin

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

2 comments

  1. Tuttuja paikkoja, sillä kävin Bratislavassa viime kesänä. Olin siellä neljä päivää, joista yksi oli liikaa; nähtävää on loppujen lopuksi aika vähän. Kaupunki tuntuu enemmän maakunnan kuin valtakunnan pääkaupungilta.

    Kuvassasi, jossa oikeassa reunassa on keltainen Billan kauppakassi roskiksessa, on vasemmassa reunassa ravintola, jossa söin kertaalleen. Ihan hyvä ja mukava paikka.

    Bratislavasta jäi mieleen sen kalleus. Matkaoppaissa kerrottiin, miten ennen euroaikaa kaksi ihmistä söi hyvin alle 20 euroa vastaavalla summalla. Nyt tuolla rahalla ei yksi ihminen saanut alku- ja pääruokaa, hyvä jos edes pääruoan. Tuplaespressojen hinnat olivat yli kolme euroa!

    Surullista oli myös huomata, että pubeissa tsekkioluet olivat vallanneet tiskit. Yhdestä pubista käännyin pois, kun heillä ei ollut ollenkaan slovakkioluita. Slovakia on kuitenkin yhtä perinteikäs olutmaa kuin tsekki, mutta rahan voimat jyräävät jälleen kerran pienet alleen.

    1. Samaa mieltä minäkin, ettei Bratislavasta moneksi päiväksi ole. Me käytimme päivän retkeen Unkariin, eikä jäänyt sellaista tunnetta, että Bratislavaa jäi näkemättä. Billan kassi kuvaa samaa ilmiötä, kuin mitä kerroit oluista. Onhan marketketju itävaltalainen, toki levittäytynyt koko keskiseen ja eteläiseen Eurooppaan.