Type and press Enter.

Budapest ja ruoka. Pieni ravintolaopas Budapestiin

Pressimatka Budapestiin

Budapest on ruoan ystävän kaupunki. Olen esitellyt jo kahden Michelin-tähden Onyxin ja ehkä vielä sitäkin vaikuttavamman kokemuksen kaviaariravintolassa, mutta Budapestissa ei tarvitse mennä huippupaikkoihin saadakseen älyttömän hyvää ruokaa. Mutta vähän pitää tietää, mihin menee. Ensimmäisenä päivänä tein turistin perusvirheen: italialainen ravintola keskustassa turistien suosimalla kävelykadulla Váci Utcalla. Vähän mauton ruoka, kiireen tuntu ympärillä, asiakkaat suurin osa turisteja ja tietenkin melko kallis hinta laatuun nähden tuottivat pettymyksen.

Näillä kilsoilla pitäisi jo muistaa, että pienikin kävely vähän kauemmas turistireiteiltä kannattaa. Tässä postauksessa esittelen muutaman paikan aamiaisesta yömyssyyn. Kaikki ovat ihan maksimissaan 20 minuutin kävelymatkan päässä ihan ytimestä (määrittelin sen Vörösmarty aukioksi), mutta edelleen alueilla, joilla turisti kyllä muutenkin liikuskelee. Näillä vinkeillä syöt ja juot hyvin ainakin yhden herkullisen viikonlopun. 

Aamiaispaikkoja ja kahviloita

 Café Gerbeaud

Aloitan kuitenkin ihan juuri sieltä, mitä kehotin välttämään, eli Váci Utcan päästä Vörösmarty aukiolta. Café Gerbeaud on historiallinen, avattu jo 1800-luvun puolivälissä. Näissä vanhoissa kahviloissa on tyyliä, mutta puuttuu tunkkaisuus tai vanhanaikaisuus. Täällä panostetaan laatuun. Budapest on yleisesti edullinen, mutta tämä kahvila poikkeaa vähän linjasta. Leivosten ystävän ei silti kannata jättää väliin. Vannon.  

Café Gerbeaud Budapest

 Café Gerbeaud Budapest

Café Gerbeaud Budapest

Café Gerbeaud Budapest

Tamp & Pull Espresso Bar

Trendikahvilat ovat tulleet myös Budapestiin. Unohda Starbucks ja valitse paikka, jossa kahviin suhtaudutaan rakkaudella ja intohimolla. Tamp & Pullin löydät läheltä joen rantaa ja valaaksi kutsuttua Új Budapest Galériaa. Täällä on myös suolaista ja makeaa syötävää, eli käy mainiosti aamiaispaikaksi tai päiväkahvikohteeksi. Maistelumenumuoti on tavoittanut myös tämän kahvilan. 

Tamp & Pull Budapest

Tamp & Pull Budapest

Tamp & Pull Budapest

Tamp & Pull Budapest

Toprum

Jos haluaa nauttia aamiaisen kaupungin kattojen yllä, hyvä vaihtoehto on Rum Hotellin yläkerran Toprum. Se on hotellin aamiaishuone aamuisin ja tapasbaari iltaisin, mutta siis aamusta alkaen avoinna myös muille kuin hotellivieraille. Minusta Toprum on viihtyisä ja ruoka hyvää. Buffetaamiaisen hinta on 17,50 euroa (+palvelumaksu).  On siinä vähän hotellilisää, mutta itse ottaisin sen atmosfääri- ja maisemalisänä.  

Toprum Budapest

Toprum Budapest

Herkullisia lounaita

Stand 25 Bisztró

Stand 25 oli juuri avattu, kun marraskuussa siellä kävin. Sen takana on fine diningin osaajia, jotka halusivat jotain epämuodollisempaa mutta silti parhaista raaka-aineista. Modernin ravintolan sisustuksessa on jotain skandinaavista, mutta ruoka on perinteistä unkarilaista modernilla tvistillä. Tietenkin viinit paritetaan ruoan kanssa myös lounaalla.  

Stand 25 Bisztró Budapest

Stand 25 Bisztró Budapest

Stand 25 Bisztró Budapest

Stand 25 Bisztró Budapest

Stand 25 Bisztró Budapest

Mák Bistro

Tässä sivukadun bistrossa tarjoillaan kahden ja kolmen ruokalajin (ihan superedullinen 13,50 e/14,50 e!) päivittäin vaihtuva “bisneslounas” ja illallinen a la carte -listalta. Keittiömestari Janos Mizsei on vasta vähän päälle parikymppinen, mutta ehtinyt voittaa monenlaisia palkintoja. Mákissa suositaan myös laadukkaita raaka-aineita ja satokauden tuotteita, ja koska Unkari on erinomainen viinimaa, myös täällä paritetaan ruoka ja juoma – myös lounaalla. 

Mák Bistro Budapest

Mák Bistro Budapest

Mák Bistro Budapest

Mák Bistro Budapest

Mák Bistro Budapest

Entä illalliselle?

Textúra

Textúra on mutkattomampi fine dining paikka kuin aiemmin mainitsemani Onyx ja Arany Kaviár Restaurant mutta ei häviä ruoassa eikä palvelussa. Textúran kantava idea on käyttää paikallisia raaka-aineita ja hyödyntää perinteisiä valmistusmetodeja mutta yhdistää kansainvälisiin ainesosiin ja tekniikoihin. Viiden ruokalajin maistelumenu on 62,50 e (viinien kanssa 107 e). Yksittäiset annokset maksavat 6 – 22,50 e (kallein on argentiinalainen sirloin pihvi). Netissä oleva menu on muuten ihana: siinä on kuvat. En suosittele katsomaan nälkäisenä. Oletko sinä ollut koskaan ravintolassa, jossa olisi kauniimmat annokset kuin täällä?

Textúra Budapest

Textúra Budapest

Textúra Budapest

Textúra Budapest

Textúra Budapest

Minne drinkille?

Baarivinkkini ovat mainioita drinkkien ystäville. Muunlaisista kuppiloista en valitettavasti osaa lausua mitään. 

High Note SkyBar

High Note SkyBar on Aria Hotellin yläkerrassa. Sen terassilta avautuu 360 asteen näkymä yli kaupungin. Näkymä on jo syy käydä lasillisella. Cocktail-lista on vaikuttava. Keskihinta on 12 euron tienoilla. Pöytävaraus edellyttää pieneltä porukalta halukkuutta humaltua, sillä minimikulutus on 90 euroa tunnilta pöytää kohden. Onneksi täällä voi piipahtaa ihan vain yhdelläkin, istahtaa baaritiskin ääreen tai ihailla maisemia ulkona.    

High Note SkyBar Budapest

High Note SkyBar Budapest

High Note SkyBar Budapest

High Note SkyBar Budapest

Boutique Bar

Mielikuvituksellisten ideoiden ystävän kannattaa käydä Boutique Barissa. Varaudu käteisellä, sillä korttimaksua ei hyväksytä. Hinnat ovat selvästi High Notea halvemmat (alkaen alle 7 euroa). Pelkkä drinkkilistan lukeminen voi olla syy tulla tänne. Katso vaikka: “Of course we didn’t reinvented some weird way of grilling meat… not in a bar at least. Having mix of Hendrick’s gin, peach puree, maple syrup and Ruby Read cranberry juice is enough reason to roast some marshmallows.” Ja niin minä paahdoin vaahtokarkin tikun nokassa baarissa.

Boutique Bar Budapest

Boutique Bar Budapest

Jos lähdet ulos kaupungista

Unkarin herkkutarjonta ei suinkaan rajoitu Budapestiin. Jos tulee mieleen, mitä voisi tehdä vaikka päiväajelulla lähiympäristössä, ei ollenkaan olisi huono vaihtoehto ajella vaikka Tataan. Siellä voi tehdä päiväkävelyn järven rannalla, ihailla metsästysmajaa (joka minun silmissäni on lähinnä linna) ja sitten kiireesti siirtyä pääasiaan: ruokaan. Platán Restaurantin keittiömestari oli luvannut tulla tänne töihin, mutta hänen epäiltiin peruvan, koska sai Michelin tähden Budapestissa. Toisin kävi. Nyt 70 kilometrin päässä pääkaupungista saa Michelin-tason ruokaa hintaan, jota ei voi kuin ihmetellä: kahden ruokalajin lounas 14,50 e, kolmen ruokalajin 17,50 e.  A la carte -listalla alkuruoat ovat alkaen 5,50 euroa, pääruoat 14 e ja jälkiruoat 3,50 e. 

Ajellessa voi tehdä vielä pienen poikkeaman päätieltä ja käydä katsastamassa Hernyák wineryn. Voi ostaa vaikka pullon mukaan, istahtaa hetkeksi maistelemaan ja keskustelemaan viineistä tai leikkiä ulkona omistajien susikoiran kanssa, jos sellainen olo sattuu tulemaan. Minulle tuli.  

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

2 comments

  1. Lempikaupunkini Budapestin ravintolapostaukset luen aina suurella tunteella, ja kylläpä tulikin sinne ikävä jo ensimmäisten leivoskuvien kohdalla! Päiväretki Tataan vaikuttaa kyllä ehdottomasti kokeilemisen arvoiselta.

    1. Jos Budapest on jo tuttu mutta silti sinne mieli vielä vetää, päiväretki voi piritää kummasti. 🙂