Type and press Enter.

Saisiko olla kaviaaria?

Pressimatka: Hungarian Tourism Agency
K

aviaari ja sampanja – eikö tämä ole yhdistelmä, joka liitetään luksukseen? Kun kuohuva virtaa sammen sisuksien pikku palleroiden kyytipoikana, ollaan yleensä astetta prameammilla kekkereillä (tai elokuvien maailmassa). Monen suomalaisen joulupöydässä saattaa olla muikun, siian tai kirjolohen mätiä, ja osalle on ehkä tuttu Tallinnan-laivojen tax free -myymälän pyöreä purkki mustaa ehkä kaviaariksi kutsuttua, mutta hinnastaan päätellen mätiä sekin. Epäilemättä mäti (ja sammen mäti eli kaviaari) jakaa mielipiteet: sitä joko inhoaa tai rakastaa. Kuulun jälkimmäisiin. Muikun mäti on ollut minulle suurta herkkua pienestä tytöstä alkaen. Niinpä illallinen Arany Kaviár Restaurantissa Budapestissa herätti odotuksia. 

Arany Kaviar Restaurant

Kaviaaritasting

Tämä oli viimeinen illalliseni Budapestissa. Olin siis jo tottunut siihen, että alkuruokaa ennen saattaa tulla pre alkuruoka ja jälkeen after alkuruoka, eli ei ollut mikään yllätys, kun eteen tuli pieni pallo ja puiset pinsetit. Mutta tuon kauniin pikku annoksen viehätys katosi sillä sekunnilla, kun keittiömestari Lászlo Kanász tuli kaviaarikärryn kanssa pitämään tastingia.

Arany Kaviar Restaurant

Kaviaariin tottumattomalle ensimmäinen opittava asia oli se, että nautiskelu tapahtuu omalta kämmenselältä. Niinpä käsi desinfioitiin ennen maistelun aloittamista. Koska kaviaari säilytetään kylmässä eikä sitä voi pitää huoneenlämmössä lämpiämässä, osa aromeista pysyy piilossa, mutta ihon lämpö nostaa ne esille. Nokare laitetaan siis kämmenselälle, ja hetken lämpiämisen jälkeen se yksinkertaisesti vain nuolaistaan siitä suuhun sulamaan. Kaviaarin rakennetta ei purra rikki vaan painetaan kitalakea vasten kielellä. Kaviaari kirjaimellisesti sulaa suuhun. Jos nimet sanovat sinulle jotain, kerron, että maistelin Siperian malossolia, Osetra malossolia ja Kaluga Imperial kaviaaria. Ja jos eivät sano, kerron vain, että ne olivat ihania. 

Arany Kaviar Restaurant

Arany Kaviar Restaurant

Arany Kaviár Restaurant tarjoaa myös kaviaarien Ferraria eli beluga kaviaareja niille, joilla maku ja kassa ovat kehittyneet sille asteelle. Kolmen kaviaarin tasting maksaa vähän alle 60 euroa. Viiden kaviaarin, joista kaksi on belugoja, tastingin hinta on 150 euroa. 

Kun jälkiruoassakin on kaviaaria

Koska Arany Kaviár Restaurant on nimensä mukaisesti kaviaariravintola, ei kaviaarin syöminen jää vain maistelun varaan. Sitä on illallismenun monen ruokalajin osana: 

Alkuruoka: savustettua sterlettiä (sampea pienempi sampikala), jugurttia ja kaviaaria
Toinen alkuruoka: kuningasravun jalka, porkkanaa ja yuzua
Keitto: Jerusalemin artisokkakeitto, keisarihummeria ja tryffeliä
Pääruoka: peuraa, mukulaselleriä, tuoksutonkapuun siemeniä (näin olin ymmärtävinäni tonka beanin käännöksen) ja kapriksia
Pre jälkiruoka: Tämä annos löytyy ruokalistalta nimellä egg caviar, mutta se ei suinkaan ole se, mitä olemme tottuneet ehkä näkemään, eli puolikas muna ja mätiä. Tämä on ehkä maailman ihanin jälkiruoka. Ja kyllä, jälkiruoassa on kaviaaria, koska makean kanssa on hyvä olla myös jotain suolaista.
Jälkiruoka: mustajuurta. päärynää ja sitruunaa

Arany Kaviar Restaurant

Arany Kaviar Restaurant

Arany Kaviar Restaurant

 Arany Kaviar Restaurant

Arany Kaviar Restaurant

Arany Kaviar Restaurant

Arany Kaviar Restaurant

Kahden Michelin-tähden Onyx sai minut huokailemaan ruoan äärellä, mutta Arany Kaviárin ruoka, ilmapiiri ja palvelu nousivat vielä astetta korkeammalle. En pysty kuvailemaan illalliskokemusta kuin huokailemalla. Kun ruoka on taidetta ja taide maistuu taivalliselle, ollaan kuvauksessa lähellä tätä kokemusta. Toki kyytipoikana olleet unkarilaiset viinit toimivat taas. Nuori sommelier oli ihastuttava. Asiantuntemus ja innostus omaan asiaan on mieletön yhdistelmä ammattilaisella. Sampanja ei muuten virrannut kaviaarinkaan kanssa, mutta unkarilainen kuohuviini ajoi asiansa. Ne kun on tapana unkarissa tehdä sampanjametodilla, méthode traditionelle. 

Mitä sitten maksaisi syöminen Arany Kaviár Restaurantissa? Kaviaarin hinta saattoi johtaa harhaan. Kolmen ruokalajin lounas on edullisimmillaan 23 euroa, kuuden ruokalajin illallinen 90 euroa. Illallisella wine pairing on 50 euroa. Viinilistalla on kaiken hintaisia viinejä, mutta koska en juonut yhtään huonoa unkarilaista koko matkalla, on helppo sanoa, että pullon hyvää viiniä saa alkaen parilla kympillä. Hintoihin lisätään 12 prosentin tarjoilupalkkio.

Tämä ravintola on elämys, jota ehkä en jättäisi Budapestin matkalla kokematta. 

Ravintolan kotisivuille pääset tästä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.