Type and press Enter.

Sateenkaariportaat Istanbulissa – aidot ja kopiot

Istanbul-tarinani päättyvät tähän: sateenkaariportaille. Tänä syksynä luin Hesarista jutun miehestä, joka oli paljon öisin poissa kotoa. Vaimo alkoi olla jo aika hiilenä, missä mies luuhaa. Kävipä sitten ilmi, että mies oli maalannut vävynsä kahvilan kohdalta nousevat portaat kaikilla sateenkaaren väreillä. Viranomaiset eivät tätä hyväksyneet, ja portaat maalattiin takaisin harmaiksi, mistä nousi äläkkä, ja samat kaupungin hemmot lopulta maalasivat portaat uudelleen, kuten vanhaherra oli ne tarkoittanut. Hän ei ollut alun perin tarkoittanut ottaa poliittisesti mitenkään kantaa seksuaalivähemmistöjen puolesta, ainoastaan värittää ankeaa katunäkymää, mutta ei hänellä kuulemma mitään sateenkaariväkeä vastaankaan ole.

Minä ihastun ikihyviksi ajatuksesta kirkkaana loistavista portaista ja ehdottomasti halusin ne nähdä. Lopulta kävin paikalla kahdesti: näin ne ensin pimeässä oikeastaan vahingossa ja toisen kerran vartavasten ja kirkkaassa auringossa.

PAP72624

PAP72646

 

PAP72637

Portaista on maalattu vain otsat, ei varsinaisia askelmia, niinpä ne näyttävät ylhäältä katsottuna ihan tavallisilta. Väri näyttää kuin se jatkuisi melkein taivaaseen, koska portaat ovat melko korkeat. Kiipesin ne ylös asti ja jatkoin kävelyä Taksimille.

Tosiaan etsin portaat uudelleen, koska halusin nähdä ne täydessä loistossaan. Toivoin näkeväni leikkiviä lapsia tai hääpareja, jotka tulisivat kuvauttamaan itseään niille, mutta en nähnyt kuin yhden perheen, jonka kanssa kuvautimme itseämme vuorotellen. Linkitin joskus aiemmin Facebookiin hienoja kuvia paikalta. Jollain oli ollut kärsivällisyyttä odotella, keitä kaikkia paikalle saapuu.

portaat

Alkuperäisten sateenkaariportaiden lisäksi näin kahdet muutkin, kopioportaat siis. Molemmat olivat haaleat kuin puuväreillä väritetyt. Ensimmäiset olivat alkuperäisten kanssa saman tien varressa, vain joitakin kortteleita Galatan sillan suuntaan. Toiset, jo selvästi kuluneet näin viimeisenä aamuna vähän eri suunnassa, lähellä Galatan tornia.

portaat1

PAP03286

Jos haluat löytää alkuperäiset ja aidot sateenkaariportaat, se ei ole vaikeaa. Ne sijaitsevat ratikkareitin varrella, Galatan sillan pohjoispuolella, Zeytinburnu – Kabatas-ratikkalinjan (T1) varrella Tophanen ja Findiklin pysäkkien välissä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

2 comments

  1. On todella upeat nuo alkuperäiset!

    1. Niin ovat! Siksipä menin katsomaan niitä kahdesti. 🙂