Type and press Enter.

Samsonite Cosmolite Spinner 55 ja muita unelmankevyitä matkakumppaneita

Joskus on myönnettävä, että vuosia mukana kulkenut reissukaveri on muuttunut taakaksi. Alkuun ihastuttanut on ensin vähän kulahtanut ja sitten vielä muuttunut kalliiksi seuralaiseksi. Tähän on tultu: reissukaveriltakin kaivataan kauniita linjoja, kiiltävää pintaa mutta karsastetaan liikakiloja. 

Lentoyhtiöt yhä useammin myyvät liput ilman ruumaan menevää matkatavaraa. Tällainen hinnoittelu on levinnyt halpalentoyhtiöiltä myös muun muassa Finnairille. Niin sanottujen light-lippujen markkinoitiin olevan edullisempi tapa matkustaa lyhyillä reissuilla (vain käsimatkatavaroilla) mutta eiköhän todellisuus ole toinen: lightista on tullut normi, ruumaan menevästä matkalaukusta ylellisyyttä, josta pitää maksaa.

Untitled
Kello 4.23 ei irtoa oikein reissuhymyä hiljaisella Helsinki-Vantaalla.

Olin monet pikkureissut tehnyt tehnyt vanhan lentolaukkuni kanssa ja oppinut, mitä viikonloppumatkalla tarvitsen. Mielelläni laitoin laukun kuitenkin ruumaan, jollei siitä erikseen tarvinnut maksaa. Matkustaminen tuntuu minusta siten paljon vapaammalta. Kun sitten viime keväänä mekein 500 euron Ljubljanan lentojen päälle olisi pitänyt maksaa vielä tavarasta, halusin säästää edes vähän ja mahduttaa kamat vanhaan kumppaniini. Silloin piti olla sadevaatetta ja vaelluskenkääkin mukana. Hyvin mahtuivat – mutta ei tullut mieleen tarkistaa, paljonko laukku painaa. Lähtöselvitykselle Sloveniassa se tuli mieleen: 11,2 kiloa. Laukku ruumaan ja 30 euroa kiitos. Päätin, ettei tämä enää toistuisi.

Viikon takainen tyttöjen A-luokan konserttimatka Milanoon olikin varsinainen testi kevyelle pakkaamiselle: Air Balticilla kaikki matkustamoon otettavat tavarat saavat painaa yhteensä 8 kiloa. Tyttöjen matkalla ei yksillä kengillä pärjää. Kyllä konsertissa pitää näyttää nätiltä. Siis korot. Kamera. Kosmetiikkaa (koska nätiltä näyttäminen). Lämpötila lähemmäs 30 ja auringonpaiste. Siis vaihtovaatteita (koska nätiltä näyttäminen ja raikkaus). Käsilaukku.

Untitled
Tyttöjen reissussa tyyli ennen kaikkea.

Voisihan tämä kaiken panna reppuun, repun selkään ja matkaan. Mutta jos en kyennyt rinkkatytöksi kahden kuukauden matkalle, en taivu repputytöksi edes kahdeksi päiväksi.

Mutta kun kaikki tarvittava oli mukana, laukkuni painoivat yhteensä 7,2 kiloa. Saanko esitellä uuden matkakumppanini, viikonloppureissujen pelastajan, kauniin ja unelmankevyen taistelijani light-lippujen lisämaksuja vastaan:

Samsonite Cosmolite Spinner 55.

Untitled
Ilman kameraa matkustaminen olisi aina kevyempää, mutta ilman sitä en osaa reissuun lähteä. Siitäkin huolimatta koko setti siis vain 7,2 kiloa.

Samsoniten Cosmolite -sarjan laukut ovat älyttömän kevyitä. Matkustamokokoinen Samsonite Cosmolite Spinner 55* painaa oikeasti vain 1,7 kiloa. Se on 2,5 kiloa vähemmän kuin entisen lentolaukkuni paino. Ljubljanan lentokentällä kerrospukeutumalla olisin saanut hyvinkin otettua Cosmoliten sisälle – ja säästänyt rahat. Tokihan näillä ihanuuksilla on hintaa, mutta myös kymmenen vuoden takuu, joten odotettavissa on niin monta hyvää ja kevyttä vuotta yhdessä, että muutamankin viikonloppumatkan vuodessa tekevällä hinta tehtyä matkaa kohden on tosi pieni ja säästö matkalaukkumaksuista suuri. Ja kyllä vain ainakin minä keksin kovin helpolla 2,5 kilolla enemmän tavaraa mukaan otettavaksi.

Untitled
Kahden sukupolven Samsonitet: Samsonite Cosmolite Spinner 55 on 1,7 kiloa kevyt, vanha kangasmalli 4,2 kiloa painava, vaikka ulkoiset mitat ovat samat.

Untitled
Totta se on!

Milanon-matka oli minulta varsinainen kevyen pakkaamisen taidonnäyte. Tiedän toki niitä, jotka saavat lentolaukun kokoiseen mahtumaan kuukausien tavarat, mutta minä olen vähintään kolmet kengät -tyttöjä. Painavimmat vaatteet piti pukea päälle, koska lähtiessä Helsinki oli hyytävä. Farkut ja nahkatakki vaihtuivat sitten Milanon kentällä mekkoon. Mukana oli kevyitä, rypistymättömiä vaatteita, kaksi mekkoa, pusero, neuletakki, yö- ja alusvaatteita, bikinit, kahdet kengät (kyllä, molemmat tarpeeseen) ja kosmetiikkaa. Jos en ollut osannut arvioida laukun painoa ennen, en osannut nytkään. Tulos oli aika pysäyttävä: 4,2 kiloa. Saman verran kuin vanha laukku tyhjänä.

Untitled
Tilaa olisi ollut vielä vaikka kuinka. Oli hyvä huomata, että mukaan olisi mahtunut useammallekin päivälle vaatetta ja myös muuta kuin kesähepenettä. Normaaliin kahdeksan kilon käsimatkatavararajaan taitaa tulla nopeammin tila kuin painoraja vastaan, jollei laukku ole täynnä kirjoja tai kiviä.

Miltä Samsonite Cosmolite Spinner 55 sitten tuntui käytössä? Ehdottomasti kevyt. Pyörät rullaavat kevyesti. Ei tarvitse vetää perässä, koska pyöriä on neljä. Laukkua voi taluttaa vieressä vähän kuin koiraa. Keveyden vuoksi se saattoi tuntua vähän lelulta, mutta jos painoa olisi vähän enemmän, tuntuma olisi epäilemättä tukevampi.

En enää nykyään hirveästi innostu tavaroista. mutta tätä pakettia odotin kuin pikkutyttö joulupukin tuloa – enkä odottanut turhaan. Sen lisäksi, että se on käytännöllinen, se on myös tyylikäs. Värivaihtoehdoista pearl on aika neutraali. Kirkkaan punainen olisi ollut myös aika näpsäkkä, ja miesten makuun varmaan olisi musta. 

Pelkillä käsimatkatavaroilla matkustaessa olen aivan kypsä nesterajoituksiin. Litran pussi ja minikokoiset tuotteet ovat välillä aiheuttaneet varsinaisen kosmetiikkatetriksen, miten saada kaikki tarpeellinen mukaan. Sain keväällä asiaa Facebookissa tuskaillessani hyvän neuvon: Lidlistä saatavat pakastepussit aukeavat pitkältä sivulta, joten pussi on helpompi täyttää. Päätin kokeilla. Toimii! Lisäksi siinä on Minigrip-pussia kätevämpi kiinnityssysteemi, kuin vetoketju. Air Balticin tiukkojen painorajojen vuoksi eliminoin myös voiteiden lasipurkit ja vaihdoin puhdistusaineet kätevään 3 in 1 -tuotteeseen. Purity made simple puhdisti meikit hyvin, Sensain aurinkovoide on hoitavuutensa ansiosta mainio monitoimituote, ja koska tyttöjen matkaan saattoi kuulua vähän valvomista ja proseccoa, oli Full of promise -silmänympärysvoide enemmän kuin tarpeeseen, lupaahan se vähentää turvotusta, ja unelmankevyt muoviputkilo on pakkausteknisesti loistava.   

Untitled
Kaikki tarvittava. “Miten sinulla on noin vähän?” kysyi ystäväni. Monitoimituotteet olivat ratkaisuni. Ainakin monitoimipuhdistusaineesta ja hoitavasta aurinkotuotteesta tulee vakiomatkakaverini tulevaisuudessakin.

* Kevyesti matkustaminen yhteistyössä Samsoniten ja Bernerin kanssa    

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

21 comments

 1. Minä en ole vielä kasvanut aikuiseksi, vaan minulle Samsonite ja sen kolina edustaa kaikkea turmeltuneisuutta matkustamisessa. Sen sijaan minä olen ruvennut ihailemaan jalkakuvia blogeissa, ei sen takia että olisin jokin naistenjalkafetissifriikki (minä olen friikki aika monella tasolla, mutta tämä ei kuulu niihin), vaan ihailen niiden kaunista kuntoa. Olenkin viettänyt hetkiä omien jalkojeni kanssa WC:n lattialla pedikyyrin merkeissä. Minullahan on jalkojen päällä turkasesti painoa, joten jalkani joutuvat kestämään paljon reissussa.
  Seuraus siitä, että ruuma on ylellisyyttä on valitettavasti ollut se, että ihmiset kokeilevat venyttää käsimatkatavaran määritelmää ja usein matkustamoon on mennyt aika isojakin laukkuja samalla kun matkustamotila muuttuu ahtaammaksi.

  1. On niin totta, ettämatkustamoon roudataan järjettömiä määriä tavaraa, koska ei haluta maksaa ruumaan menevistä. Toivoisin, että näistä oltaisiin tarkempia. Yritän monesti olla etujoukoissa menossa koneeseen, että saisin omat (säännösten mukaiset) kamat sijoitettua hyllylle.

   Kovin turmeltuneena matkaajana en itseäni pidä, vaikka Samsonitea rullailen. Neljä pyörää helpottaa kuljettamista valtavasti.

 2. Matkalaukut, mikä mielenkiintoinen aihe! 2,5 kilon säästö painorajoitusten paukkuessa on roimasti. Olen aina tykännyt matkustaa selkään heitettävän kassin kanssa (ensin rinkka, nyt lyhyemmille matkoille käsimatkatavaroihin mahtuva reppu), mutta välillä perässä rullaavan matkalaukun helppous houkuttaa: tämä menee ehdottomasti harkintaan!

  1. Minä taas olen yrittänyt siirtyä toiseen suuntaan, matkalaukuista rinkkaan, mutta kun ei se vain luonnistunut. Koska olen matkalaukkutyttö sitten lopulta kuitenkin, on sen mukaan mentävä. Nyt olin muuten neljän päivän reissussa, jossa ratvittiin ulkoilukamoja, lämmintä vaatetta jne, ja edelleen pysyin hyvin painorajojen sisäpuolella. 🙂

 3. Kyllä hyvä matkalaukku on sellainen, johon ei tarvitse kiinnittää enempää huomiota. Paska laukku taasen voi pilata etenkin matkat. Neljästä pyörästä ja kovasta pinnasta en enää tingi siinä vaiheessa, kun tulee tarve uusia isommatkin laukut. Yksi plussa on myös kirkas väri, jotta laukun erottaa helposti matkustamossa tai matkatavarahihnalla. Pieni laukku multa löytyy pinkkinä ja iso neonvihreänä 😀

  1. “etenkin matkat” tarkoittaa siis niitä hetkiä, kun laukkua joutuu roudaamaan perässä. 😀

  2. Sen jälkeen, kun olen päässyt neljällä pyörällä vieressä rullaavan matkalaukun makuun, olen tajunnut, kuinka helppoa jmatkatavaroiden kuljettaminen on. Värin suhteen olet aivan oikeassa. Kirkkaat erottuvat, ja kirjåkas voi olla tyylikäskin, kuten Cosmoliteissa se kirkkaan punainen. Se on niin namu.

 4. Kiva nähdä miten toiset pakkaavat! Hankin pari vuotta sitten vanhan Samsoniten cabiinilaukun tilalle uuden mustan Samsoniten. Periaatteessa tosiaan samanlainen laukku, mutta uusi painaa kilotolkulla vähemmän. Joskus haaveilin aidosta Rimowasta, mutta kun kävin Stockalla katsomassa – ja nostelemassa – totesin niiden olevan järjettömiä juuri tuon painon vuoksi.

  Kahdeksaan kiloon ei paljon kyllä kenkiä mahdu… Ja kun maastokengät lähtevät mukaan, ne pitää aina laittaa jalkaan. – Vaikka se tarkoittaakin sitten sukkasilleen riisumista turvatarkastuksessa 🙂

  1. Maastokenkiä minulla ei ole. Minkä liikun luonnossa, käytän kevyitä ulkoilukenkiä. Nyt on Merrellit, jotka kevyesti kulkivat Kappadokian-reissun mukana. Silloin kun yhteispaino saa olla 8 kiloa, on tosiaan tarkkaa, mitä ottaa. Turkish Airlinesilla sai olla kahdeksan lisäksi vielä käsilaukku. Silloin mukaan mahtui jo vaikka mitä, kun laukku on noin kevyt.

 5. Suurella mielenkiinnolla luin, sillä itse en enää edes muista, milloin olisin viimeksi matkustanut muun kuin rinkan kanssa. Matkalaukkureissukumppaneita käy kyllä monesti kateeksi sen suhteen, ettei tarvitse jännittää selviävätkö tuliaisviinit ehjinä perille. Itse jatkan vannoutuneena rinkkareissaajana, mutta täytyy kyllä sanoa että vaikuttaa onnistuneelta ostokselta tuo Samsoniten kevytsarjalainen. Hyviä lentoja teille 🙂

  1. Matkustamoon ei niitä viinejä saa kuitenkaan ottaa, vaikka laukun paino antaisi myöden. 🙁 Uutta ihanuuttani en varmaan vuosiin raaski laittaa ruumaan. Vasta sitten, kun se on nähnyt elämää ja on vähän naarmuilla. 🙂

 6. Tuo sinun kosmetiikkapussisi on kyllä true travelleri taidonnäyte – 5/5 ja kaikki maailman papukaijamerkit!

  Kevyt, hyvä kässärilaukku on kyllä loppumattoman tarpeellinen lyhyillä reissuilla. Olen ikuisesti kiitollinen sedälleni, joka osti minulle Rimowan ylioppilaslahjaksi muutama vuosi sitten. Eipä olisi voinut parempaa lahjusta keksiä!

  1. Olin viime viikonloppuna vähän pidemmällä viikonloppumatkalla, ja hyvin sain mahtumaan kaiken tarvittavan samanlaiseen pussiin, ja nyt oli mukana hajuvettä ja hoitoainettakin, kun en ollut varma, onko hotellissa. Isotukkaisena en pärjää ilman. Mutta milloin matkustan ruumaan menevän laukun kanssa, en todellakaan saavuta minkäänlaista taidonnäytteen tasoa. Pulloja ja purkkeja on ihan hulluna. 😀

   Mutta kevyt lentolaukku on ihan parasta. Olen tiennyt sen ennenkin, mutta nyt kahden reissun kokemuksella en voi kuin hehkuttaa sen erinomaisuutta!

 7. Tietkö oon jotenkin ihan uudelleen ihastunut sun blogiin, tähän on tullut jotenkin niin paljon persoonaa mukaan – hyvällä tavalla, joten on tosi kiva lukea sun reissujuttuja, etenkin kun kohteetkin on niin mielenkiintoisia ! 🙂 Thumbs up!

  Oon miettinyt tuota samaa matkalaukkua, mutta mua häiritsee tuo kahva, siihen kun ei saa kunnolla käsilaukkua pysymään päälle?

  1. Kiva jos tykkäät. En itse huomaa mahdollista muutosta, mutta etäältä sellaisen ehkä huomaa. 🙂

   Käsilaukkuasiasta en osaa sanoa mitään, koska en yrittänyt saada sitä kulkemaan laukun päällä. Sitä pitäisi varmaan kaupassa kokeilla.

 8. Hyvännäköinen matkalaukku! Mä olen noita kevyitä kans välillä katsonut, mut ne tosiaan tuntuvat vähän “leluilta”. Toi kahva on vähän erikoinen. Minkälainen siinä on käsituntuma? Mut kyllä voisi kokeilla käsimatkatavaroihin menevää kevyttä laukkua vielä lähitulevaisuudessa. Mulla tuppaa isompi malli yleensä reissusta riippumatta sen 15 kiloa painamaan… Mitähän ihmettä mulla oikeen kulkee mukana? Kai sitä vähemmälläkin selviäisi.

  1. Mulla on aina 20 kiloa, jos otan matkalaukun ja “kaiken tarpeellisen”. Vähillä tavaroilla reissaaminen ei ole helppoa ollenkaan!

   Minusta kahvasta sai hyvän otteen, ja laukku oli helppo talutettava. Edellisessä oli kaksi putkea ja niiden välissä kahva. Sellainen on tietty parempi kaksipyöräisessä, jota pitää vetää. Tuo kulkee rinnalla.

 9. Edellisellä matkalaukkujen päivityskierroksellamme etsimme sen hetkisillä markkinoilla pari vuotta sitten kevyimpiä ja löysimme tämän samaisen sarjan ja hankimme siitä 2 isompaa hiukan erikokoista laukkua ja yhden tällaisen, punaisena. Kelvollisesti ovat kestäneet käytössä keveydestään huolimatta. Isommat laukut ovat muutaman kerran jos niissä on ollut liian vähän tavaraa ottaneet lommoa ruumassa, mutta kummasti sen lommon on sitten vaan voinut painaa takaisin.
  Tuon lentolaukun lukkosysteemi joskus temppuilee, mutta senkin kanssa olen tullut toimeen. Lentolaukku kesti siistinäkin kunnes matkusti Afrikassa safariauton takana pari viikkoa, sitä ei pinta ihan kestänyt, mutta toisaalta se oli kiva pienenä “kassakaappina” putkikassien lisäksi. Valitsin lentolaukuksi punaisen, jotta se erottuisi mustien massasta – joskus pienissä koneissa on joutunut lentolaukunkin antamaan pois, ja kun ne sitten ovat rivissä odottamassa koneesta poistuttaessa punaisen löytää nopeasti, mutta niin varmaan harmaankin.
  Nesteiden kuljetukseen on kaikkialla muualla paitsi Heathrowssa viimeisen parin vuoden aikana kelvannut läpinäkyvä Victoria’s Secretin kosmetiikkalaukku, joka on sen säädetyn litran kokoinen – Heathrowssa simputtivat ja halusivat sisällön siirrettäväksi muovipussiin.

  1. Kiva kuulla, että laukut ovat pysyneet kunnossa vuosia. Ovat kuitenkin sen verran kalliita, että soisi kestävän. Muistankin sinun joskus kevyistä laukuista kirjoittaneen ja siitä asti olen haaveillut omasta ultrakevyestä.

   Olen nähnyt monella merkillä kirkkaita pusseja, jotka varmaan juuri sen litran. Tähän asti olen itse mennyt minigripeillä ja nyt Lidlin mallilla, mutta varsinkin jos pussi on täynnä, ne repeilevät aika helpolla. Pitääkin ehkä vilkaista, jos VS:llä vielä olisi mainitsemiasi pusseja. Ihme kyykytystä kyllä Heathrowlla! Eikö ihan oikeasti olennaisinta ole pussin ja purkkien koko, ei merkki?!

 10. Tämäpä oli loistava postaus! Minulle myös hyvin ajankohtainen, sillä olen maailman huonoin pakkaamaan ja otan aina “varalle” mukaan kaikkea, jotka usein tulee viikattuna takaisin! Viime Lontoo-Madrid reissulla oikein panostin pakkaamiseen ja valitsin mukaan otettavat vaatteet huolella, siten että niitä voi helposti yhdistellä + ekstrana mukana oli vielä juhlavaatteet. Nuo kosmetiikkatuotteet tuottivat myös minulle suurta vaivaa ja kiroilin niitä mielessäni. Olin todella yllättynyt kuinka pieneen tilaan sain pakattua monen päivän matkatavarat. Olen jo pitkään etsiskellyt tuloksetta itselleni mieleistä matkalaukkusettiä, jossa olisi myös mahdollisimman kevyt kabiinilaukku, johon saisi läppärin näppärästi esille. Primarkista ostin itselleni uusia erimallisia täyttöpulloja kosmetiikalle, josko se vähän helpottaisi seuraavaa kertaa…

  1. Mitään maailman paras pakkaaja palkintoa en taida päästä pokkaamaan minäkään. 🙂 Mutta olen huomannut vähän jo vuosien varrella kehittyneeni, ja tuo reilun neljän kilon saavutus oli melkein jo jonkin palkinnon arvoinen. Jos käsimatkatavaralla haluaa matkustaa, on ultrakevyt lentolaukku aika verraton valinta. Suurimmalla osalla yhtiöistä on kuitenkin se kahdeksan kilon raja, ja silloin tavaraa voi olla aika paljon mukana, jos laukku on kevyt. Kosmetiikka on hankala. Kertakaikkiaan litran pussi on aika onneton. Mutta ainakin tuo 3 in 1 -tuote oli mainio, koska yhdellä purkilla kuittasi heti kolme erillistä (silmämeikin poistoaine, puhdistusmaito ja kasvovesi).