Type and press Enter.

Sadonkorjuujuhlat Ahvenanmaalla – koronasyksyn kohokohta?

Siis ihan oikeasti! Aukeaako maailma ikinä? En tahtoisi suostua siihen, että syksyn kohokohta on viikonloppu Ahvenanmaalla sadonkorjuujuhlissa. Pari viime syksyä olen katkaissut viikolla Thaimaassa, sitä edelliset viikolla jossain muualla. Tänä vuonna näytti pitkään, että Pohjoismaat Ruotsia lukuunottamatta olisivat sallittuja, mutta nyt on kääntynyt tilanne ihan päälaelleen ja pitkään odotettu Färsaarten-matka peruuntui tänään, kun SAS ilmoitti, että ei lennä. Toki tiesin näin käyvän, koska Tanskan koronatilanne on pahentunut, ja vaikka Färsaarilla on omat käytännöt, Suomi katsoo sen Tanskaksi – ja edellyttää parin viikon karanteenia. Oli Ahvenanmaalla kivaa, ja onhan se melkein kuin ulkomailla, kun kielikin on eri, maantienopeus on 90 ja normaali viiniannos 16 cl, mutta ei se kaukokaipuuta ja eksotiikan nälkää mitenkään riitä täyttämään.

Sadonkorjuujuhlat Ahvenanmaa
Sadonkorjuujuhlat Ahvenanmaa
Sadonkorjuujuhlat Ahvenanmaa

Sadonkorjuujuhlat on iso juttu Ahvenanmaalla. Tänä vuonna tapahtuma kärsi ruotsalaisturistien puutteesta ja myös suomalaisten vähyydestä, mutta suunnilleen kaikki saaren omat asukkaat vaikuttivat olevan liikkeellä. Juhlan idea on sellainen, että monet maatilat ovat avoinna yleisölle, niiden pihoissa ja rakennuksissa on erilaista myyntiä ja jotain ohjelmaa. On myös erilaisia pop up -myymälöitä, panimoja ja leipomoita, joilla on omia Skördefesten-tapahtumia. Tapahtuman nettisivulla pääsee selailemaan kohteita, joita oli 44, ja samalla voi kartan avulla tehdä vähän reittisuunnitelmia. (Skördefesten-appi mahdollisti kympin hintaan saman. Lataamisesta ei siis ollut mitään hyötyä. Kiinnostavaksi merkitsemäni paikat eivät tallentuneet edes listaksi saati näkyneet kartalla.)

Sadonkorjuujuhlat Ahvenanmaa
Sadonkorjuujuhlat Ahvenanmaa

Jos oikein laskin, käytiin 13 kohteessa. Ei se olisi ollut mahdollista ilman auton vuokraamista (tai hulluna hiki päässä fillarointia), koska välimatkat kuitenkin voivat olla Maarianhaminasta 30 kilometriä kaukaisimpiin kohteisiin. Muutamia busseja näkyi. Osassa oli Viking Linen logo, osa oli tilausbusseja Manner-Suomesta. Tässä on omat neljä suosikkiani. Herraseura olisi kuulemma järjestänyt toisin.

Amalias Limonadfabrik ja Mercedes Chocolaterie

Ei kahta kysymystä, mikä oli minun suosikkini! Tiesin melkeinpä ennen kohteeseen menoa, ettei mikään voi voittaa limu- ja suklaatehdasta. Amalias Limonadfabrikin ja Mercedes Chocolaterien koko miljöö on kaunis. Vanhan punaisen rakennuksen alakerrassa näkyi olevan limutehdas ja ylhäällä myymälä, jossa myös suklaamyyntiä (ja kahvila, johon unohdimme mennä, kun oli niin kiire ulos nauttimaan herkkuja). Hämärä myymälä oli vieläpä ihan uskomattoman kaunis.

Sadonkorjuujuhlat Ahvenanmaa
Sadonkorjuujuhlat Ahvenanmaa

Soltuna Restaurang

Ajattelimme, että Ahvenanmaalla olisi kiva mennä kerran oikein hyvin syömään. Maarianhaminan keskustan ravintola vaihtui Soltunaan, joka oli myös mukana Skördefestenissä. 42 euroa noutopöytälounaasta tuntui aika kalliilta, mutta kun näin alkuruokapöydän valikoiman, kaikki ne kalat ja muut kylmät ihanuudet, ei hinta enää tuntunutkaan pahalta. Jälkiruokavene täytti myös makeine herkkuineen ja juustoineen tehtävänsä. Lämmin ruoka oli tylsä, kuten tällaisissa buffeteissa usein tuppaa käymään. Sijainti kalliolla meren rannalla oli myös omiaan lisäämään paikan viehättävyyttä.

Untitled

Open Water Brewery

Stallhagenin panimon varmaan aika moni oluen ystävä tai ylipäätään Ahvenanmaan kävijä tietää, mutta saarella on toinenkin käsityöläisoluita valmistava panimo, Open Water Brewery. Pidin tästä paikasta erityisesti siksi, että se vastasi odotuksiani festarin kohteista: oletin niissä myytävän kauden tuotteiden lisäksi myös ruoka-annoksia. Monissa paikoissa oli vain kahvia ja leivonnaisia tai kuuluisia ahvenanmaalaisia pannukakkuja, mutta suolaista sai hyvin harvoin. Täällä perunavohveli mädillä, sipulilla ja ranskankermalla oli todella hyvää, ja muitakin annoksia oli saatavilla. Panimon omia oluita olisi myös päässyt maistelemaan.  

Sadonkorjuujuhlat Ahvenanmaa
Sadonkorjuujuhlat Ahvenanmaa
Sadonkorjuujuhlat Ahvenanmaa

Bolstaholm Gård

Bolstaholm vaikutti tiloista suurimmalta, tai ainakin siellä oli eniten erilaista tekemistä sekä lapsille että aikuisille. (Aikuisille ehkä lähinnä hampurilaisia ja ruokaostoksia.) Koska tämä oli ensimmäinen kohteemme, ei ollut merkkiäkään tilaähkystä, joten sekin saattaa vaikuttaa arviointiini. Mutta sininen taivas, iloiset ihmiset, touhukkaina puuhaavat lapset ja toisilleen ärhentelevät koirat olivat kiva yhdistelmä syyspäivänä.

Sadonkorjuujuhlat Ahvenanmaa
Sadonkorjuujuhlat Ahvenanmaa

Herraseuran TOP4-valinnat ovat tällaiset: Bolstaholm Gård, Soltuna Restaurang, Sågkvarnen (koska siellä vanhoja traktoreita) ja Stallhagen.

Sadonkorjuujuhlat Ahvenanmaa

Sadonkorjuujuhlan kohteet kyllä kalpenivat ensimmäisen illan kokemukselle. Halusin nähdä auringonlaskun, ja googlaamalla parhaaksi paikaksi valikoitui Käringsund. Siellä on vierasvenesatama, joka nyt jo poissa toiminnasta, mutta tyyni meri, venevajoja ja lyhyen kävelymatkan päässä kivat kalliot auringonlaskun katseluun.

Untitled
Untitled
Untitled
Untitled
Untitled

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

8 comments

 1. Eihän tämä matkustaminen todellakaan helppoa ole, mutta niin vain kirjoittelen tätä uima-altaan reunalla Santo Domingossa, Dominikaanisessa tasavallassa. Täällä lakattiin viime viikon tiistaina edellyttämästä negatiivista testitulosta, kuume vain mitattiin lentoasemalla ennen passintarkastusta. Kaksi koneenvaihtoa, mutta viime hetkellä sai liput kivasti pisteillä ja hotellit ovat edullisia.

  Suomen eestaasveivaamiset ja suositushöpsötykset ovat niin vaikeaselkoisia, etten enää viitsi edes ottaa niistä selvää. Ja jos ottaisinkin, niin johan ne ehtisivät muuttua ennen kotiinpaluuta.

  Mutta jos haluaa suosituksia noudattaa, niin Kyprokselle on suorat lennot Turusta – kyllä siellä viikon tarkenee vielä lokakuussakin ja maa on tosiaan jopa Suomenkin ”vihreällä listalla”.

  1. Nyt olen niin kateellinen, että kohta annan sinulle porttikiellon blogiini. 😀 Aivan mahtavaa, että pääsit reissuun! Minulla ei ole mitään mahdollisuuksia karanteeniin. Mutta kiitos tuhannesti tuosta Kypros-vinkistä! Siis lennoista. Nyt alkoi poltella ihan hulluna. Tietenkin sielläkin voi tilanne muuttua yhtäkkiä, mutta toistaiseksi tartuntaluvut pienet.

  2. Ai ai, bannit tulossa 😀

   Olen seurannut noita Kyproksen päiväkohtaisia lukuja täältä sen jälkeen kun vastasit ja sanoit että polttelee. https://www.ecdc.europa.eu/en/cases-2019-ncov-eueea Noita kai THL käyttää myös, kun ovat virallisia. Kypros tuntuisi sahaavan 20:n tienoilla ja välillä se luku on vähäsen laskenutkin. Toivotaan, ettei nousisi.

   Jos olen oikein ymmärtänyt, niin touhussa on nyt sen verran rotia, että rajoitusten tarkkailulla ja muuttamisella on aikataulu: maanantaina THL katsoo tilastoja ja tekee ehdotuksen, torstaina hallitus tekee päätöksen suosituksesta ja se astuu voimaan seuraavana maanantaina. Näin ollen olisi mahdollista ottaa viikon sunnuntai-sunnuntai -reissu niin, että tekee varauksen maanantaina vajaata viikkoa ennen matkaa, kun näkee tilastot. Silloin hallitus ei ehtisi saada uusia rajoituksia voimaan reissun aikana. Noi ei ole edes ihan kamalan hintaisia, esim. viikko 11-18.10. 210 € (+ matkatavarat ja istumapaikat jne). Olin Larnakassa heinäkuussa Wizzillä, ja vaikka ajatus ajamisesta Turkuun tuntuu jotenkin vaivalloiselta, niin aika kivutonta se loppujen lopuksi on. Autonkin saa parkkiin paljon edullisemmin kuin Helsinki-Vantaalla, ja paljon lähemmäs terminaalia.

   Dominikaanisessa oli kyllä kivaa. Lämmintä niin kuin pitääkin. Pääkaupunki oli mielenkiintoinen ja yllättävän iso, Punta Canan resortti aika kaoottinen mutta yllättävän hyvin viihdyin siellä.

  3. Anteeksi, että vastaaminen on kestänyt. Niinhän siinä kävi, että varasin lennot Kyprokselle (vajaa 400 oli matkalaukkuineen), intouduin suunnittelemaan luontohommia, viinireittejä, rantakävelyjä, auringonlaskuja viiniköynnösten lomassa ja vaikka mitä kaikkea muuta ihanaa – ja tänään sitten peruin lennot. Pettymyksen purkaminen aiheutti Facebookissa sellaisen someraivon, ettei mitään rajaa. 🙂

  4. Todella harmittaa puolestasi. Kypros on vähän yli raja-arvon nyt tosiaan. Turvallistahan siellä olisi, ulkoilmassa, kun turistejakin on nyt niin vähän eikä tungosta missään.

   En itse käytä mitään somekanavia. Kävin nyt lukemassa ekaa kertaa Travellover-FB-sivuja ja sainpa muistutuksen siitä, miksi en ole somessa. Aika monella näyttää olevan paha olla, ja sitä on sitten helppo purkaa ruudun äärellä ihmisiin joita ei tunne. Huh.

   Toivotaan, että pääsisit joulun tienoilla jonnekin!

  5. Kyproksenkin luku vaihteli eri lähteissä. Joissain oli alkuviikosta vielä alle, ja maanantain tilanteen mukaan on ennen tehty päätökset. Jotenkin tuli sellainen olo, että haluttiin vain kieltää kaikki, mutta jostain käsittämättömästä syystä listalle silti jätettiin Vatikaani.

 2. Tässä olisi selvästi markkinoinnin kehittämisen paikka. Kun kesäisin Turun saaristo ja Ahvenanmaa tuntuivat (median ja somen perusteella) olevan hyvinkin suosittua suomalaisten keskuudessa, niin harmillista, että sadonkorjuujuhlan aikaan kotimaanmatkailijoita ei näkynyt. Limonadi- ja suklaatehdas olisi myös minun etukäteissuosikkini! Olen jo aiemmin pistänyt paikan nimen muistiin Ahvenanmaan matkaa varten.

  1. Niinpä! Saattaa olla, että korona vaan tekee ihmisistä niin varovaisia liikkujia. Ainakin Viking Linellä näytti olevan sadonkorjuujuhlaristeily, eli jonkinlaista markkinointia on. Finnair lensi pienellä potkurikoneella, eikä se ollut edes täynnä. Ainakaan kaikki eivät olleet edes turisteja vaan myös mantereella töissä käyviä, jotka perkantaina palasivat kotiin ja taas sunnuntaina lähtivät töihin. Kyllä sadonkorjuujuhlassa minusta on ainakin yhden kerran käytäväksi hyvinkin ideaa.