Type and press Enter.

Postikortti Turusta

Rakas ystävä

Kuten tiedätkin, pääsiäinen on ollut minulle pienten kaupunkilomien aikaa. Enimmäkseen koluttiin reissukaverin kanssa itäisen Euroopan pääkaupunkeja. Ortodoksimaissa pääsiäinen on viikon meidän jälkeen, ja niinpä osuttiin usein palmusunnuntaina kirkkojen liepeille aistimaan tunnelmaa. 

Edelleen muistan kuin eilisen retken Chișinăusta Orheiul Vechiin. Oltiin löydetty keskustasta nahkatakkimies, tiedäthän sen taksikuskityypin, joka ymmärtää bisneksen päälle ja takuulla vie, mihin asiakas haluaa. Jotenkin sitten päädyin avaamaan kumpareisessa maastossa olleen oven tietämättä, mihin siitä päätyy. Päädyttiin kiveen louhittuun kirkkoon, jossa oli käynnissä palvelus. Tunnelma oli sekä harras että arkinen. Ei tuntunut, että olisimme tungetelleet. Tuossa pienessä kallioon louhitussa kappelissa oli jotain maagista. Se on syöpynyt syvälle mieleen. 

Ei ole tarvinnut viime vuonna tai nytkään lähteä muiden maiden pääsiäisperinteisiin tutustumaan. Mutta eikö ole melkein kuin ulkomailla, jos menee Turkuun? Eihän sielläkään ihmisten puhetta aina ymmärrä. Minulle se ehti olla kotikaupunki elämäni ensimmäiset melkein 26 vuotta, joten vielä olen pärjännyt ilman tulkkia. Pääsiäislauantaille osui niin kiva ilma, että jokirannassa jätskiä syödessä ja kaupunkipyörällä ajatellessa hän sanoi, että voisihan kuvitella ”melkein kuin tuo olisi Seine”. Same same but different. Varför Paris vi har ju Åbo? 

Turku
Turku

Yritettiin miettiä, missä tiemme olisivat voineet kohdata 90-luvulla, kun molemmat olemme olleet kaupungissa. Nostalgiasyistä mentiin Hämeenkadun pysty-Heselle, mutta se oli kiinni. Assarin ullakko ja Proffan kellari, siis opiskelijaruokala ja opiskelijoiden suosima pubi, näkyivät olevan paikoillaan, mutta toinen meistä kävi ullakolla, toinen kellarissa. Hänen kantabaariaan Eerikinkadulla ei enää ollut, ja toisaalta minä olin käynyt siellä muistikuvani mukaan vain kerran. Koska yhteisiä Turku-kokemuksia on opiskeluajoilta niukalti, oli luotava yhteisiä uusia. 

Mutta mitä te turkulaiset olette menneet tekemään Torille? Eikö parkkihalli ole jo avattu? Miksi sen päällä menee vain käytävä, josta pääsee halliin, mutta muuten tori on kuin pommin iskemä. Sen reunaa kulkee sotkuinen venerituubi, jolla pommituksen pääsee kiertämään. Hyvänen aika sentään! 

Föri
Turku

Onneksi kaupunki on kokenut paljon hyvääkin. Koko Läntinen Rantakatu on kuin eri kaupungista. Voi kunpa nämä rajoitukset päätyisivät ja pääsisin johonkin uusista ravintoloista tai ihanalta näyttävän Nooan terassille. Ravintolalaivat on sen verran nähty nuoruudessa, että niiden vetovoima on lähinnä nostalgiassa. Förin viehätys sen sijaan ei sammu koskaan. Ei kyllä ole funikulaarista sille kilpailijaksi. Mutta se sentään toimi (aika usein kuulemma ei) ja päästiin ajelemaan ylös Kakolanmäelle. Jos ei muuta syytä keksi ajella funikulaarilla, on ylhäällä Bageri Å, ihana leipomo. Saatettiin tarvita rahkapiirakat – olihan sentään pääsiäinen. 

Funikulaari Turku

Kunpa maailma pian aukeaisi (vaikka onhan meillä hätävaraksi aina Turku! 

<3 Annika 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

2 comments

  1. Oho, enpä tiennytkään, että olet asunut noinkin pitkään, tai oikeastaan ylipäätään, Turussa. Minäkin olen siellä 10-vuotta asunut ja tykkään kaupungista kovasti. Assarin ullakolla on tullut käytyä lukuisia ja lukuisia kertoja, Proffan Kellari sen sijaan on jäänyt paljon vieraammaksi, mutta muutaman sielläkin olen kyllä käynyt. Pari kertaa olen Turussa käynyt Funikulaarin valmistumisen jälkeenkin, mutta vielä en ole itse sitä testannut. Jos muuten ihmisten puheen vaikeasti ymmärrettävyys on kriteeri kaupunkilomalle, niin kannattaa suunnata katse länsirannikolla hieman pohjoisemmas ja ottaa kohteeksi Rauma tai Pori! 😀

    1. Juu, elämäni ensimmäiset melkein 26 vuotta. Vasta yliopistosta valmistumisen jälkeen lähdin pois. Piti saada töitä. Silloin Turku ei ainakaan ollut työllisyysmielessä kovin odollinen. Sain Helsingistä hommia ja sille tielle jäin. Raumalle ja Poriin taidan tarvita tulkin. 😀