Naoussa, Paros – minun paikkani

Naoussa, Paros – minun paikkani

Olen ollut pari päivää Paroksen saarella Kreikassa ja suunnilleen tulostani asti miettinyt, miksi ihmeessä en ole ollut Kreikan saarilla kuin viimeksi teininä ja opiskelijana, eli viimeisestä kerrasta on jo yli 20 vuotta. Mutta kun minulle tuli aina vain mieleen juurikin ne teinikokemukset, jolloin puettiin lyhin hame (hah, teen sitä edelleen) ja mentiin kaverin kanssa alaikäisenä discoon juomaan alkoholia, tai ne opiskeluaikaiset, jolloin vuokrattiin fillarit, joita piti polkea alamäessäkin, puettiin stringibikinit (luojan kiitos olen tullut järkiini, kauppiaat eivät, koska niitä myydään taas) ja illat oltiin taas baarissa, täysi-ikäisenä sentään. Kun en minä tätä seuramatka-baarihommaa oikein enää.

Mutta jo pari vuotta sitten alkoi jostain tulla ajatus, että josko minä ja saaret voisimme kohdata taas. Kimmokkeen sain ensin ystävältä, joka ollut saarihyppelemässä muutamana kesänä, ja muutama matkablogi kruunasi tarpeen. Kuvat turkoosista vedestä, valkoisista kylistä, kreikkalaisista salaateista ja karusta luonnosta vahvistivat tarvetta.

Naoussa Paros

Naoussa Paros

Naoussa Paros

Naoussa Paros

Naoussa Paros

Ostin lennon Ateenaan jo viikkoja sitten, mutta aikaa ei ollut suunnitella. Oli sattumaa, että valitsin juuri Paroksen. Vielä enemmän sattumaa oli Naoussan kylä. En edes tiennyt saarta näin isoksi. Ehkä en ajatellut voivani kävellä sitä ympäri, mutta jotenkin erehdyin luulemaan, että kaikkialle kuitenkin voi mennä helposti, että samapa se, missä asun. Varasin siis vain kohtuuhintaisen ja kivalta näyttävän hotellin.

Finnairin Ateenan-lento on omituinen: en ymmärrä, että eurooppalaiseen pääkaupunkiin lennetään keskellä yötä. Kun on aamukolmelta kohteessa, ei paljon naurata – viiden tunnin jatkolennon odotus siihen aikaan vielä vähemmän. Olin ollut yhteydessä hotelliini etukäteen ja pyytänyt aikaista sisään kirjautumista. Kun 26 tuntia valvottuani pääsin suoraan nukkumaan, palasi taas uskoni asiakaspalveluun. Porto Naoussa hotelli on muutenkin nappivalinta: sijainti on hyvä, vain parisataa metriä kaikista ravintoloista ja kaupoista, merestä, mutta rauhallisella kadulla. Aamiainen tilataan edellisenä iltana lomakkeella ja se tuodaan sänkyyn tai terassille, missä kukakin haluaa nauttia. Lentokenttä- ja satamakuljetukset sisältyvät hintaan ja tekevät matkailijan elämästä sietämättömän helppoa.

Naoussa Paros

Naoussa Paros

Ja tämä kylä! Voi Naoussa, minkä teit! Ei minun tarvitse lähteä täältä pois ollenkaan. Tämä on mieletön paikka päästä irti kaikesta ja vain nauttia. Enkä minä oikein mitään ole tehnytkään. Kaupungissa on pieni ranta, joka ainakin näin kesäkuun alussa on rauhallinen. Kalastajat puuhaavat verkkojensa kanssa satamassa. Huviveneet saattavat olla niin kalliita, etten osaa niin suuria lukuja. Ravintoloissa ei ole sisäänheittäjiä. Ruoka on hyvää. Ihmiset ovat ihania. Kissat kerjäävät kalaravintoloissa kuin koirat.

Mutta ei Noussa täydellinen ole. Aurinko laskee kukkulan taakse. Vaikka kuinka on oikeaan aikaan kyttäämässä auringonlaskua, ei näe veteen oranssina pallona laskevaa. Yksin matkustavalle Naoussa on myös ehkä väärä valinta. Tämä on pariskuntien kylä. Ei niin tule jäätyä illallisen jälkeen jäätyä kylille hengailemaan, vaikka mieli tekisi nauttia leppoisista illoista. Toki tämä on mielentilakysymys, mutta kunhan kerroin. Onhan se minun tuntemukseni.

Naoussa Paros

Naoussa Paros

Naoussa Paros

Keskustan valkoisten talojen välissä, kapeilla kujilla on muuten myös ihanan näköisiä kauppoja. Jos olisin vain viikon tai parin saarihyppelyllä ja palaisin sitten kotiin, en vastustaisi. Menisin sisälle, hypistelisin, tekisin takuulla ostoksia. Mutta rahojen pitäisi riittää aika monta viikkoa vielä. Tämä on muuten sanottava Euroopan-matkailun varjopuoleksi. Täällä on pakko pitkällä reissulla miettiä budjettia ihan eri tavalla kuin Kaukoidässä. Vaikka majoitus olisi suunnilleen saman hintaista, menee ruokaan, liikkumisen ja esimerkiksi pesulapalveluihin paljon enemmän rahaa. Mutta yritän olla liikaa miettimättä. Juuri nyt on niin hyvä olla juuri täällä.

Naoussa Paros

Naoussa Paros

Naoussa Paros

Naoussa Paros

Next Post:
Previous Post:
There are 2 comments for this article
 1. Avatar
  Susanna at 23:29

  Hieno kohde! Kreikkaan minäkin kaipailen takaisin viimeksi kävin risteilyn muodossa. Toivottavasti se yölento oli edes edullisempi. Kannattaa etsiä loma-asuntoja, niissä ei mene rahaa pesulapalveluun. Ja se on kyllä harmi että Eurooppa on erityisesti tänä vuonna hinnoiteltu luksuskategoriaan, huomasin että jopa campingeista on alettu pyytää sataa. Onneksi on vielä myös budjettikohteita, ehkä Portugali olisi

  • Avatar
   Annika Author at 23:36

   Kyllä minä pärjään, vaikka pitäisi pesulaan mennä. Kunhan otin esimerkiksi. 😊 Mutta on totta, että kannattaa pysyä idässä tai tosi lännessä, jos etsii vähän halvempaa olemista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.