Type and press Enter.

Naoussa, Paros – minun paikkani

Olen ollut pari päivää Paroksen saarella Kreikassa ja suunnilleen tulostani asti miettinyt, miksi ihmeessä en ole ollut Kreikan saarilla kuin viimeksi teininä ja opiskelijana, eli viimeisestä kerrasta on jo yli 20 vuotta. Mutta kun minulle tuli aina vain mieleen juurikin ne teinikokemukset, jolloin puettiin lyhin hame (hah, teen sitä edelleen) ja mentiin kaverin kanssa alaikäisenä discoon juomaan alkoholia, tai ne opiskeluaikaiset, jolloin vuokrattiin fillarit, joita piti polkea alamäessäkin, puettiin stringibikinit (luojan kiitos olen tullut järkiini, kauppiaat eivät, koska niitä myydään taas) ja illat oltiin taas baarissa, täysi-ikäisenä sentään. Kun en minä tätä seuramatka-baarihommaa oikein enää.

Mutta jo pari vuotta sitten alkoi jostain tulla ajatus, että josko minä ja saaret voisimme kohdata taas. Kimmokkeen sain ensin ystävältä, joka ollut saarihyppelemässä muutamana kesänä, ja muutama matkablogi kruunasi tarpeen. Kuvat turkoosista vedestä, valkoisista kylistä, kreikkalaisista salaateista ja karusta luonnosta vahvistivat tarvetta.

Naoussa Paros

Naoussa Paros

Naoussa Paros

Naoussa Paros

Naoussa Paros

Ostin lennon Ateenaan jo viikkoja sitten, mutta aikaa ei ollut suunnitella. Oli sattumaa, että valitsin juuri Paroksen. Vielä enemmän sattumaa oli Naoussan kylä. En edes tiennyt saarta näin isoksi. Ehkä en ajatellut voivani kävellä sitä ympäri, mutta jotenkin erehdyin luulemaan, että kaikkialle kuitenkin voi mennä helposti, että samapa se, missä asun. Varasin siis vain kohtuuhintaisen ja kivalta näyttävän hotellin.

Finnairin Ateenan-lento on omituinen: en ymmärrä, että eurooppalaiseen pääkaupunkiin lennetään keskellä yötä. Kun on aamukolmelta kohteessa, ei paljon naurata – viiden tunnin jatkolennon odotus siihen aikaan vielä vähemmän. Olin ollut yhteydessä hotelliini etukäteen ja pyytänyt aikaista sisään kirjautumista. Kun 26 tuntia valvottuani pääsin suoraan nukkumaan, palasi taas uskoni asiakaspalveluun. Porto Naoussa hotelli on muutenkin nappivalinta: sijainti on hyvä, vain parisataa metriä kaikista ravintoloista ja kaupoista, merestä, mutta rauhallisella kadulla. Aamiainen tilataan edellisenä iltana lomakkeella ja se tuodaan sänkyyn tai terassille, missä kukakin haluaa nauttia. Lentokenttä- ja satamakuljetukset sisältyvät hintaan ja tekevät matkailijan elämästä sietämättömän helppoa.

Naoussa Paros

Naoussa Paros

Ja tämä kylä! Voi Naoussa, minkä teit! Ei minun tarvitse lähteä täältä pois ollenkaan. Tämä on mieletön paikka päästä irti kaikesta ja vain nauttia. Enkä minä oikein mitään ole tehnytkään. Kaupungissa on pieni ranta, joka ainakin näin kesäkuun alussa on rauhallinen. Kalastajat puuhaavat verkkojensa kanssa satamassa. Huviveneet saattavat olla niin kalliita, etten osaa niin suuria lukuja. Ravintoloissa ei ole sisäänheittäjiä. Ruoka on hyvää. Ihmiset ovat ihania. Kissat kerjäävät kalaravintoloissa kuin koirat.

Mutta ei Noussa täydellinen ole. Aurinko laskee kukkulan taakse. Vaikka kuinka on oikeaan aikaan kyttäämässä auringonlaskua, ei näe veteen oranssina pallona laskevaa. Yksin matkustavalle Naoussa on myös ehkä väärä valinta. Tämä on pariskuntien kylä. Ei niin tule jäätyä illallisen jälkeen jäätyä kylille hengailemaan, vaikka mieli tekisi nauttia leppoisista illoista. Toki tämä on mielentilakysymys, mutta kunhan kerroin. Onhan se minun tuntemukseni.

Naoussa Paros

Naoussa Paros

Naoussa Paros

Keskustan valkoisten talojen välissä, kapeilla kujilla on muuten myös ihanan näköisiä kauppoja. Jos olisin vain viikon tai parin saarihyppelyllä ja palaisin sitten kotiin, en vastustaisi. Menisin sisälle, hypistelisin, tekisin takuulla ostoksia. Mutta rahojen pitäisi riittää aika monta viikkoa vielä. Tämä on muuten sanottava Euroopan-matkailun varjopuoleksi. Täällä on pakko pitkällä reissulla miettiä budjettia ihan eri tavalla kuin Kaukoidässä. Vaikka majoitus olisi suunnilleen saman hintaista, menee ruokaan, liikkumisen ja esimerkiksi pesulapalveluihin paljon enemmän rahaa. Mutta yritän olla liikaa miettimättä. Juuri nyt on niin hyvä olla juuri täällä.

Naoussa Paros

Naoussa Paros

Naoussa Paros

Naoussa Paros

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

10 comments

 1. Hieno kohde! Kreikkaan minäkin kaipailen takaisin viimeksi kävin risteilyn muodossa. Toivottavasti se yölento oli edes edullisempi. Kannattaa etsiä loma-asuntoja, niissä ei mene rahaa pesulapalveluun. Ja se on kyllä harmi että Eurooppa on erityisesti tänä vuonna hinnoiteltu luksuskategoriaan, huomasin että jopa campingeista on alettu pyytää sataa. Onneksi on vielä myös budjettikohteita, ehkä Portugali olisi

  1. Kyllä minä pärjään, vaikka pitäisi pesulaan mennä. Kunhan otin esimerkiksi. 😊 Mutta on totta, että kannattaa pysyä idässä tai tosi lännessä, jos etsii vähän halvempaa olemista.

 2. Tutunnäköisiä tunnelmia! Paros on kyllä kiva, ja me ihastuttiin tähän kylään myös. Aika sopivasti kaikkea meidän makuun, ei liikaa ihmisiä ja silti paljon ravintoloita ja pikku putiikeita, ihania valkoisia katuja. Me vuokrattiin auto ja kruisailtiin ympäri saarta eri rannoilla pysähtyen. Lefkes oli myös ihana pikkukylä! Täällä meidän matkasta: https://muuttolintu.com/paros-kreikka-kokemuksia/

  1. Jos olisin ollut pidempään, olisin ehdottomasti myös vuokrannut auton. Skootterille tiet vähän huonoja ja liikenne melkoista. Eihän infra ole ihan nykyisten liikennemäärien tasolla siellä.

 3. Luulen, että Ateenaan lennetään keskellä yötä ”because we can”. Se on kuitenkin suomalaisille lomalento, ja tuottaa heikommin. Siispä sinne lennetään silloin kun kone on vapaana eikä silloin kun liikematkustajat tahtovat lentää tai silloin kun Aasian jatkot edellyttävät. Tuo aikatauluhan on aivan kamala – mutta silti valitsit sen.

  Nämä Naoussan ulkokuvat ovat hämmentäviä. Ei se nyt ihan muoviselta näytä, mutta Disneylandilta. Kulissilta. Mamma Mian lavasteilta. Jotenkin liian sliipatulta. Tuo on varmasti juuri oikea paikka ladata akkuja vaikkapa rankan työputken jälkeen, mutta tulisikohan siellä pidemmällä lomalla jo tylsää?

  1. Ajattelin samaa, että Ateenaan kuitenkin vähemmän lennetään työasioissa. Valitsin tosiaan mieluummin suoran kuin vaihtolennon, ja myös hinta ratkaisi, koska vaihtolennolla olisi tullut kaksi matkalaukkumaksua. Mutta älytönhän tuo oli, aivan järjetön.

   Jostain syystä Naoussa oli minusta aivan mielettömän ihana. Yhtään ei haitannut, että oli vähän kuin kulissi. Esimerkiksi lähin uimaranta ei ollut mitenkään erityinen, päinvastoin aika pieni ja kämäinen. Jos olisi viikon, epäilemättä liikkuisin enemmän saarella, kulkeehan siellä bussit, ettei autokaan välttämätön. Loman aloitukseksi se oli minulle täydellinen.

 4. Tuli niin kova ikävä Kreikkaan tätä lukiessa! Tässä jutussa on just se Kreikan fiilis, se syy, miksi minäkin sinne aina haluan. Naoussa on yksi aivan lempikohteitani Kreikan saarilla. Se on niin kaunis ja suloinen! Ihania muistoja tuolta, oltiin siellä ystävän kanssa neljä vuotta sitten.
  Finnairin lennoilla en ole muuten just tuosta syystä lentänyt Ateenaan, Norwegianin aikataulu on ollu parempi. Parhaita on jämäpaikat lomalennoille, ne on halpoja ja pääsee suoraan mestoille. Ihanaa Euroopan supermatkaa sulle! 🙂

  1. Kiva kuulla. Taisin just sun blogia lueskella, kun olin päättänyt lähteä saarille. Paros oli kyllä kiva. Mykonokselle kun päädyin, en enää oikein viihtynyt.

 5. Olipa ihana lukea Paroksesta ja Mykonoksesta, kun olen niiden välillä arponut. Olen ollut enemmän kallellaan Parokseen ja kertomasi kyllä vahvistaa päätöstä. Vielä pitäisi reissurahat jostain kerätä 😄

  1. Minä niin vahvasti enemmän Paroksen kannalla, jollet halua yöelämää ja varakkaiden arabien bileitä, noin kärjistetysti. Sitä Mykonos oli paljolti, kun minä kävin. Siellä on myös tosi paljon kalliimpaa. Onhan vanha kaupunki kaunis, ei siitä mihinkään pääse, mutta sillä on hintansa. 🙂