Type and press Enter.

Saariselkä – vinkkejä aktiiviseen lumilomaan

Saariselkä sai minut ihastumaan Lappiin. Toki tykkäsin kiivetä Saanalle viime kesänä ja hengailla pohjoisen järven rannalla, mutta onhan talvisessa Lapissa jotain maagista. Tykkylumiset puut ovat olleet haavelistallani jo kauan, ja vihdoin niitä näin. Vielä jos maisemassa olisi ollut poroja ja pimeässä loimottaneet revontulet, olisin saavuttanut kaikki Lappi-unelmani, mutta niin ei käynyt. Olin nähnyt Instassa myös videon ladulla hiihtäjien kanssa kirmaavista poroista, mutta tällaisesta hiihtoseurasta en uskaltanut edes haaveilla, ettei liikaa tule pettymyksiä yhdelle reissulle. 

Saariselkä on minusta mainio monenlaiseen aktiviteettiin. Laskettelijoille on epäilemättä parempiakin kohteita, mutta taas jos toinen laskee ja toinen ei, Saariselkä on täydellinen kompromissi. Siksi me se valittiin kohteeksi. Rinteessä viihtyvä kehui mahdollisuutta päästä suoraan majoituksesta rinteeseen ilman varusteiden kantamista tai pahimmillaan autoilua. Tämä toki tarkoitti Kaunispään huipulla Star Arctic Hotelissa asumista. Hän piti myös rinteiden rauhallisuudesta. Oli tilaa laskea ja ottaa ihan kunnon vauhtejakin. Rinneraporttini päätän tähän, koska omaa asiantuntemusta ei ole kuin rinneravintoloista. Niistä ehdottomasti kivempi (molempien mielestä) on alarinteessä. 

Saariselkä

Lyhyessäkin lomassa ehti vaikka mitä. Huskysafarista kerroinkin jo täällä. Se oli ihana kokemus. Muistan vielä tyytyväisyyteni, kun uskaltauduin ohjastamaan itse kelkkaa, kun koirista paljastui selvästi omia luonteenpiirteitä ja kun saatoin tyytyväisenä panna merkille koirien hyvät olot.

Saariselkä

Saariselkä – ulkoilua upeissa maisemissa

Parhaat maisemat ulkoiluun on ehdottomasti Kaunispään rinteillä. Kun tykkylumiset puut loppuvat ja alkaa tavallinen metsä, maisemakin muuttuu aika tavalliseksi. Ensimmäisellä kävelyllä oli pilvistä. Kun sitten alkoi aurinko paistaa, maisema muuttui vielä kauniimmaksi. Parasta oli pysyä tallatuilla reiteillä, koska niiltä poikkeaminen tarkoitti vähintään polveen asti lunta, vaikka tämä talvi on ollut paikallisten mukaan varsin vähäluminen. Rinteillä oli hiljaista, mutta johan tuli eloa, kun kaksi mäyräkoiraa viiletti kirkkaissa takeissaan mäkeä alas.

Saariselkä
Saariselkä
Saariselkä

Myyttinen Laanila 

Vetäisin sukset jalkaan ensimmäisen kerran ehkä viiteen vuoteen. Oli siis arvattavissa, että varsinaisiin urotekoihin en hiihtäen ryhdy. Mutta hiihtämisen riemu oli melkoinen, kun viiletin Peltosillani Kaunispäältä alas. Tosihiihtäjät tulivat tietenkin vastaan. Jatkoin kyliltä vielä Laanilaan, joka on saavuttanut lähes myyttisen maineen. ”Joko olet käynyt Laanilassa?” kuulin monen kysyvän. Mitä ihmettä siellä on? 

Reilun kolme kilometrin päässä Saariselän kylästä se on. Ensin osui silmiin kyltti ”monotanssit”. Sitten yhdistin tähän kuulemani sanan parfyymilatu. Mutta koska korona, ei ollut tansseja, ja rehellisyyden nimissä on sanottava, että tuommoisessa hiihtelyssä minussa tuoksahtaisi muukin kuin Chanel 5. 

Kun hiihtelee vielä vähän eteenpäin, päätyy kivalle taukopaikalle, Savottakahvilaan. Blinien, kaakaon ja hillapiiraan jälkeen jaksoi taas palata ladulle. Saariselkä on nimeomaan murtsikkahiihtäjien suosiossa, ja kaikenlaista kansaa on suksilla. Latuja on kaikenkuntoisille. En siis ihan lähde keulimaan omilla pisimmillään kympin lenkilläni, mutta mukavaa oli. 

Untitled
Saariselkä
Saariselkä

Euroopan pisin pulkkamäki

Kaunispään rinteellä on Euroopan pisin pulkkamäki, melkein kaksi kilometriä. Ihan en varauksettoman innostunut aiheesta ollut. Myönnän. Nössö mikä nössö. Mutta niin vaan me pulkat vuokrattiin. Selviytymisaseeni olivat kunnon rukkaset, joilla jarruttaa, ettei vauhti ihan hurjaksi muodostu. Pari kertaa saatoin pulkasta pudota, mutta en voi kieltää, etteikö laskeminen olisi hauskaa ollut. Parissa kohtaa vauhti pysähtyi kokonaan ja oli otettava muutama askel, jotta matka saattoi jatkua. Niissä olin jo vähän pettynyt, että mikä mäki se tämmöinen on. Niin se mieli muuttuu. 

Aika sissi pitää olla, jos haluaa laskea monta kertaa ja kiipeää omin voimin ylös. Tietenkin hiihtohissillä pääsee ja ski bussilla, mutta sillä pääsee ylös noin kerran tunnissa ja vain rajattuna aikana. Me jatkettiin matkaa kylille ja pysäköitiin pulkat O’Poro pubin eteen. Kun on ainoat asiakkaat, voi baarissa olla terveysturvallisesti. Myöhemmin illalla ravintolaillallisen jälkeen meidät ja pulkat vei ylös hotellille Niva Taxi. Harmi homma, että tuota hauskuutta ei Saariselällä enää ole. 

Kelkalla tunturiin

Star Arctic Hotelissa asumisessa oli sekin hyvä puoli, että hotelli järjestää erilaisia aktiviteetteja. Esimerkiksi moottorikelkka-ajelulle pääsee suoraan hotellin pihasta. Meille osui retken vetäjän mukaan talven paras sää: aurinkoista ja vain muutama aste pakkasta. Vaikka sää näytti lämpimältä, päälle puettiin kunnon haalarit. (Vinkki: Laita ajosaappaisiin villasukat ja käteen lämpimimmät käsineet, jotka sinulla on. Kiität minua vielä tästä. Meidän ei kaikkien kannata tehdä samoja virheitä.)

Ajokortiton ranskalaisnainen hyppäsi ohjaajan kyytiin, keskimmäisessä kelkan ohjaimiin tarttui aasialaistyttö, ja meillä oli kolmas. Vähän huvittuneena katsoin, miten tyttö selvästi ei alkuun saanut kiinni, miten kelkkaa ohjataan, mutta kun oli oma vuoroni kokeilla, tajusin, että sehän on oikeasti sekä raskasta että ei ollenkaan helppoa. Mutta kun oltiin takaisin hotellilla, ihaillen totesin, kuinka hyvin hän ajoi. Minä jouduin terveyssyistä luovuttamaan hyvin lyhyen ajon jälkeen ja keskityin lähinnä kyydissä pysymiseen. Kun mentiin hommasta kiinni saaneen aasialaistytön vauhtia, viiletettiin niin, että takapenkillä sai pitää kunnolla kiinni.

Kelkalla pääsee paikkoihin, joihin ei ole latuja tai kävelyreittejä, näkee maisemia, joita ei muuten näkisi. Ainahan kaikkien moottorikäyttöisten ajoneuvojen kohdalla voi miettiä, onko ajelu ympäristön kannalta järkevää. Merkityillä reiteillä vahinko luonnolle on kuitenkin verrattain vähäistä. Ainakin näin ajatellen halusin tuon elämyksen sallia.

Saariselkä
Saariselkä
Saariselkä
Saariselkä


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

4 comments

  1. Kiitos näistä lisäjutuista Saariselältä. Tämä vahvistaa yhä enemmän, että olemme valikoineet oikean kohteen meidän perheelle ensi hiihtolomaksi. 😊 Kuvia katsellessa olisi tehnyt heti mieli päästä Saariselän maisemiin hiihtelemään.

    1. Olepa hyvä! Olen vakuuttunut, että tuolla viihtyy jokainen, joka yhtään tykkää lumiaktiviteeteista ja talvesta. Aurinkoiset ladut tuntuvat minustakin houkuttelevilta edelleen.

  2. Mekin oltiin juuri Lapissa, vietettiin aikaa Saariselällä ja Nuorgamin maisemissa. Pääsiäisenä ei enää tykkylumista päässyt nauttimaan, mutta onneksi niitäkin oli nähty jo aiemmin talvella, useampaankin kertaan. Pääsiäisenä ei myöskään näkynyt revontulia, mutta kymmeniä poroja onneksi tuli vastaan patikoidessamme Kiilopäällä. Talvellahan niitä näkee huomattavasti vähemmän kuin kesällä ja syksyllä. Varmaan tulee taas ensi syksynä käytyä Saariselällä, ellei jo aiemmin.

    1. Sinä onnekas näit edes poroja! Näin olen minäkin ymmärtänyt, että porojen bongailuun talvi on vähän huonoa aikaa. Viime kesänä näin paljon Enontekiöllä. Vielä on minulla kunnon revontulet näkemättä. Voi olla, että kun maailma taas avautuu, en enää palaa talviseen Lappiin. Toisaalta Saariselkä ainakin oli minusta niin kiva, että eihän sitä tiedä, vaikka palaisinkin.