Type and press Enter.

Minä lähden matkalle

Tapasin hyvää ystävääni maanantaina. Kerroin tehneeni rikoksen. “Ai minne ostit lentoliput? hän kysyi.

Tiedän päätökseni herättävän pahennusta. Tiedän myös, että se on jonkun mielestä rohkeaa ja toisaalta inspiroivaa, ehkä antaa toivoa, että maailma vielä avautuu ja kokemukset maan rajojen ulkopuolellakin alkaisivat vähitellen olla mahdollisia. Niitä ainakin moni matkablogeja lukeva luultavasti odottaa. Jollain tapaa koen tarvetta selittää päätöstäni. Toisaalta taas en yhtään. Valinta on minun, sen seuraukset ovat myös minun. Mutta kerron kuitenkin, koska koen, että terveysturvallisessa matkailussa ei pitäisi olla kenenkään mielestä mitään väärää (vaikka edelleen hallituksen suositus on välttää kaikkea ei välttämätöntä matkustamista ulkomaille).

Ostin lennot Bulgariaan. Ystävä on pyytänyt minua mukaan jo muistaakseni tammikuussa ensimmäisen kerran. Silloin sanoin ei, koska Bulgarian ilmaantuvuusluku oli reilusti yli 300. Aina silloin tällöin hän on kysynyt, mikä on tilanne, enkö sittenkin lähtisi. Katsotaan tilanteen kehittymistä, olen vastannut. Pari viikkoa sitten luku oli Suomessa 86, Bulgariassa 128. Silloinkin vielä vähän epäröin, vaikka olin jo sielu lähdessä lentoon. Maanantaina löysin tiedon, että 7 vuorokauden ilmaantuvuusluku on jo alle 30, ja silloin tein päätöksen ostaa lennot. Äsken katsoin THL:n sivuilta, ja siellä 14 vuorokauden luku oli 60. Helsingin luku on 68, ja perustasolle siirrytään luvun ollessa alle 50. Reutersin tänään päivitetyn tiedon mukaan seitsemän päivän luku on Bulgariassa 21, mikä tarkoittaisi jo “vihreäksi” muuttumista Suomen rajavalvonnassa. Tilanne on siis minusta varsin hyvä.

Untitled

Terveysturvallisuuteen kiinnitetään Bulgariassa samalla tavalla huomiota kuin Suomessa. On kokoontumisrajoituksia, asiakasmäärärajoituksia ravintoloissa sekä maskipakko, joka on voimassa myös ulkona, jos 1,5 metrin turvaväli ei ole mahdollinen. Käyttämättä jättäminen on rangaistavaa. Muistan joskus ehkä päättäneeni, että maskimatkalle en enää lähtisi, mutta tässä perun puheeni. Maski kun taitaa olla vakiovaruste vielä aika kauan.

Epäilemättä joku seuraavaksi kysyy, miksi sitten lähden suurempien koronalukujen Suomesta levittämään tautia muualle. No, ilman testiä en voi lähteä, koska lentoyhtiöt vaativat todistusta. Olen saanut vasta yhden rokotuksen, eli se ei riitä, mutta menen testiin 72 tunnin sisällä ennen lähtöä. Koska en ole onnistunut mistään saamaan selville, mitkä maat hyväksyvät kansallisen rokotustodistuksemme, menen yksityiselle ja hankin vajaan 300 euron testin todistuksineen. Palatessani otan testin Bulgariassa, minut haetaan lentokentältä täällä, pysyn minimikontakteilla pari päivää ja menen uudelleen testiin Suomessa, jolloin negatiivisella tuloksella vapaudun karanteenista.

auringonkukka

Terveysturvallisuuteni riippuu hyvin paljon siitä, miten matkalla toimin. Ei korona vaani puissa ja bussipysäkeissä vaan tarttuu ihmiskontakteissa. Pysyn mahdollisimman paljon ulkona, poissa ahtaista paikoista ja väkijoukoista, yritän syödä terasseilla mieluummin kuin sisällä, käytän maskia (tietenkin), suosin taksia bussien sijaan.

En kerro tätä yllyttääkseni ketään muuta lähtemään. En kuitenkaan aio peitellä matkaani vaan jaan kokemuksia siinä missä matkoista jo kymmenen vuotta tätä ennenkin. Harva asia on kovin mustavalkoinen, vain ääripäitä. En minä Intiaan tai mihinkään muuhunkaan suurten tartuntamäärien maahan lähtisi tai vaikka Britanniaan, jossa tartuntamäärät vaikuttaisivat harvana eurooppalaisena poikkeuksena olevan noususuunnassa. Tässä on muuten WHOn sivu seurantaan, jos kiinnostaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

12 comments

 1. Hyvä! Bulgaria – erinomainen valinta. Vinkkinä että saat pääkaupunkiseudulta todistuksen hintaan 194€ (9Lives) — että sitä 300€ kiskurihintaa ei tarvitse maksaa ..välttämättä. Mikäli et lennä Finnarilla Suomeen niin tällöin voit ottaa sen testin vasta Suomessa – lentokentällä kysyvät ja laittavat tikun nenään. Eikä maksa mitään. Suomen hallitus tuskin saa sitä uutta lainsäädäntöä käyttöön ennen syksyä. Nuo THL liikennevalot tuntuvat olevan auttamatta myöhässä – onkohan enää käytössä tai onko valot jääneet vahingossa päälle. Mun pitäisi kohta lähteä matkalle maahan jossa lukema on 1900 — saa nähdä lähdenkö sittenkään sinne vai pitäisikö taas mennä Islantiin – siellä saisi olla ihan itsekseen.

  1. Minä olen myös tykännyt Bulgariasta tosi paljon. Nyt sinne vievät ihmiset, mutta epäilemättä tulee nähtyä taas yhtä ja toista.

   Kiitos 9 lives -vinkistä. Pitääpä tutkia sitä. Helsingissä asun, eli olisi mahdollinen.

   Minulla ei ole suoraa lentoa, enkä ole onnistunut selvittämään, pitääkö välilaskuilla olla todistus. Jos ei tarvitse, riittäisi pikatesti myös Bulgarian päässä, mutta en voi ottaa riskiä, etten pääsisi lennoille, joten otatan testit molempiin suuntiin.

  2. Mitä kautta paluulentosi on? Mä en ole viimeiset 15 kuukautta muuta tehnytkään kuin selvitellyt näitä rajoituksia. Istanbul ei vaadi vaihtomatkustajalta mitään, Riika vaatii kaikilta PCR:n, noin esimerkiksi. Lufthansa ilmeisesti vaatii joka lennolle lähtijältä, riippumatta siitä mistä ja mihin, testituloksen.

 2. Hyvää matkaa!

  Helsingissä asuvana voit myös mennä HUS-testiin, joka on maksuton ja josta voi sitten tulostaa pdf:n. Ei siitä kannata kantaa minkäänlaista huonoa omaatuntoa – sehän on mitä vastuullisinta käydä HUS:n testissä, kun meitä koko ajan kehotetaan hakeutumaan testiin mitä pienimmästäkin syystä. Niille satasille on kyllä muutakin käyttöä, ja HUS:n testi on taatusti luotettava.

  Minä varasin heinäkuuksi lennot Burgasiin, eikä ehtinyt edes vuorokautta kulua, kun Wizzair perui ne. Rahat tulivat kyllä muutamassa päivässä takaisin. Huomenna olen lähdössä Bukarestiin – näitä lippuja siirrettiin niin monta kertaa, etten enää muista. Nyt näyttäisi kuitenkin siltä, että pääsen vihdoin matkaan, ja Romanian tautitilanne on parempi kuin Suomessa.

  Ennen kuin kukaan ehtii kommentoimaan, että juupajuu, eihän “noissa” maissa voi mihinkään luottaa, niin ECDC tilastoi paitsi tartuntojen määrää, myös tehtyjen testien määrää, ja kyllä siinä valossa näyttää minusta aivan riittävän luotettavalta sekä Bulgarian että Romanian tilastointi.

  Kyllä siihen maskiin tottuu, kun on pakko. Olen minäkin pyörtänyt sen päätöksen, etten mene minnekään sellaiseen maahan, joka vaatii koronatestin. Pakko tässä on joustaa vähän asiassa kuin asiassa…

  Nauti!

  1. Itsekin pohdin tuota HUS testausta, mutta en viitsinyt alkaa valehtelemaan “nuha-oireista” kun oikeasti syynä oli vapaa-ajan matkustus – tiedän että koronabottiin olisi voinut syöttää ihan mitä tahansa. Kyse oli vaan minun periaatteesta. Niinpä kävin yksityisellä PCR testauksella, koska oli matkatoimiston kautta lennot ja majoitus niin PR2You firman kautta hinta oli vain 99€. Muuten hinta olisi ollut 189€ – eli hieman halvempi kuin 9Livesin. PR2You tuli vielä kotiin testaamaan (asun Kehä III ulkopuolella), jotenka tässäkin mielessä palvelu oli erinomaista kun keittiössä testi otettiin juuri sovittuna aikana eikä tarvinnut lähteä ajamaan 30km päähän testausta varten. Paluussa toki käytin HUSin tarjoamia “ilmaisia” palveluja ensin lentoasemalla ja sitten myöhemmin drive-in pisteellä. Se mikä oli paluussa hämmentävää että kunnallinen terveysviranomainen soitti heti seuraavana päivänä ja selvitti tarkkaan jatko testauksen sekä omaehtoisen karanteenin mallin. Toki tämä kuormittaa terveydenhuoltoa kun soittavat jokaiselle vielä erikseen paluussa – tiedä sitten miten jatkossa kun matkustus lisääntyy että riittääkö resurssit siihenkään.

  2. No jopas on teidän kunnassa resursseja! Mä sain edellisen matkan jälkeen omaltani tekstiviestin, jossa kerrottiin näistä suosituksista. Se tuli 10 päivää kotiinpaluun jälkeen 🙂

  3. Lennän Lufthansalla ja Austrianilla. Hyvä tietää, että Lufthansalla pitää olla todistus. Näin minäkin ymmärsin. Mutta se ei ole selvinnyt, kelpaako kansallinen, eli se HUSin. Minäkin olisin ihan valmis sen ottamaan kaupallisten sijaan. Tiedän toki, että tarkoitukseni ei olisi ihan asianmukainen, mutta kuten sanoit, testin ottaminen on ylipäätään erittäin vastuullista. Kaikki muut terveyspalveluni olen jo vuosikausia hankkinut työnantajan tai omalla rahalla.

   Wizz ei lennä Bulgariaan koko vuonna. Heillä on ensimmäiset lennot Burgasiin kesäkuun puolivälissä 2022. Minä olin nimittäin jo niitä klikkaamassa, kun ystäväni huomasi, että vuosi on väärä. Olen tosi vihainen Wizzin joustamattomuudesta. Jouduin perumaan yhdet lennot viime syksynä. Sain rahat krediitteinä heidän tililleen, ja kas, ne olivat vanhentuneet 90 päivässä tilanteessa, jossa koko maailma suunnilleen oli kiinni. Minusta se oli käsittämättömän epäreilua.

  4. Olin eilen Helsinki-Vantaalla ja ajattelin, että jos siellä on Lufthansan tiski auki, käyn kysymässä. Mutta ei sieltä lähtenyt siihen aikaan Lufthansan lentoja, niin ei ollut tiskiäkään. Omaa kokemusta ei tosiaan ole, mutta HUS:n testi on kelvannut mulla Finnairille, Luxairille ja Turkish Airlinesille. Aika samanlainen se on kuin 9Livesin pdf, on leimakin.

   Toi Wizzin toiminta on täysin käsittämätöntä. Ja laittoman kuuloista. Yritä taistella asiasta. Vaikka kuluttajaviranomaisen avulla. Ovat sentään ilmeisesti muuttaneet käytäntöä, koska mullekin tuli ensin ne krediitit, mutta siinä sähköpostissa oli linkki, jota klikkaamalla krediitit sai muutettua sitten suoraan takaisinmaksuksi, joka hoitui nopeasti.

  5. Voi kiitos, ihana ajatus, että olisit kysynyt Lufthansalta. Jos sulla on noin hyvin kelvallut, pitää yrittää jostain vielä selvittää.

   Mun ongelma Wizzin kanssa on, että peruin itse lennon. Jos yhtiö peruu, epäilemättä rahat on saatava takaisin. Voisihan tuota kuluttajaviranomaisilta kysyä, mutta en usko, että on mitään saumoja.

 3. Kyllä minäkin haluaisin lähteä, tuntuu oudolle kun ravintolat on auki ja tupaten täysiä mutta “matkailu on pahasta”. En tiedä otanko rokotetta, voi olla että minulla oli jo joku koronan muoto viime kesänä Suomessa. Se testi on erittäin kallis, saattaa jopa olla Euroopan kallein Suomessa. Luovutaankohan testipakosta koskaan.

  1. Minä koen rokotteen vähän niin kuin pakolliseksi, jos aikoo vastuullisesti matkustaa. Se on laumasuojankin kannalta tärkeä ihan jo kotimaassa. Testit ovat Suomessa aivan järkyttävän kalliita. Niistä on tehty bisnes.

  2. Sikainfluenssarokotetta en koskaan ottanut, ja hyvä niin. En olisi nytkään halunnut ottaa tuollaista pikatahtiin kehitettyä, mutta matkustushalu menee rokotushaluttomuuden edelle sitten kuitenkin, ja eka piikki on jo otettu. On muuten ensimmäinen rokote, josta on tullut mitään oireita, eli olkavarsi oli 3 vrk kipeä. Kaiken maailman hepatiitit, lavantaudit, keltakuumeet ja muut olen ottanut, eikä koskaan ole tullut mitään sivuvaikutuksia. Toivottavasti toisesta piikistä ei tule sitten pahempia oireita.

   Tallinnasta muuten saa 65 eurolla PCR-testin todistuksineen, Synlabilta, vuorokaudessa. Jos haluaa tehdä pikamatkan ravintolat avanneeseen etelänaapuriin, niin tuokin voisi olla yksi vaihtoehto. (Sen todistuksen voi tulostaa netist heidän portaalistaan, eli riittää, kun käy päiväseltään Tallinnassa, jos ei halua pidemmäksi aikaa jäädä.)