Type and press Enter.

Kun omatkin ideat alkavat kaduttaa

Kaikkien suunnittelemattomien matkojen äiti täällä terve! Jotenkin sitten sain tällä kertaa idean, että Itä-Timoriin pitäisi päästä. Se oli taas perinteinen tarinani: olin vailla määränpäätä Singaporessa, klikkailin Sky Scanneria, ja Balilta pääsisi alle 200 eurolla ja alle kahden tunnin lennolla Diliin. No mikä jottei! Verrattain usein en vielä tässäkään vaiheessa tee muuta kuin klikkaile lennot ja ole tyytyväinen, että johan on viideksi päiväksi kohde, eihän tässä mitään hätää. Mutta Itä-Timorista en tiennyt mitään, hädin tuskin sijainnin enkä sitäkään kunnolla.

Aloin vähän lueskella. Etenkin tämä Kerran elämässä -sivuston artikkeli esitteli kiehtovan maan. Ymmärsin, että aikani on kovin rajallinen, mutta että jotain siinäkin ajassa ehtisin. Tajusin senkin, että ilman nelivetoautoa parhaat paikat saarta jäävät väkisinkin näkemättä. Koska en ole kokenut  offroad-kuski, en alkanut edes haaveilla. Viime hetken taktiikkani ei ollut tällä kertaa todellakaan hyvä. Oli lähdettävä vähän soitellen sotaan. Löysin pari kivaa kohdetta rannalta, varasin majoitukset ja olin tyytyväinen.

Dili East-Timor

Dili East-Timor

Mutta kun aloin selvittää, miten pääsisin kulkemaan kohteesta toiseen, alkoi paljastua Itä-Timorin kasvot kehitysmaana, turistipalveluiden kehittymättömyys ja mikä hämmentävintä – aivan järjetön hintataso. Aloin ymmärtää, että minulla ei ole varaa matkustaa sinne. Kuljetukset, joiden kesto olisi ollut 4, 5 ja alle yksi tuntia, olisivat maksaneet yhden tarjouksen mukaan tuhat dollaria. Halvimmillaan olisin saanut kaksi ensimmäistä matkaa 300 dollarilla, mutta tämä henkilö lakkasi vastaamasta sähköposteihin. Vertailun vuoksi olin juuri katsonut kolmen tunnin taksimatkan hintaa Thaimaassa. Se oli 45 euroa. Thaimaassa vaihtoehtona oli bussia ja minivania samalle reitille. Itä-Timorissa on myös paikallisliikennettä ja halvalla, mutta kaluston kunnon sanottiin olevan heikko, bussien tupaten täynnä, aikatauluja ei oikein selvinnyt. Taitavat lähteä, kun tuntuu siltä. Jos en olisi ollut matkalla yksin, olisin ottanut kohteen seikkailun kannalta. Venaillaan sitten tien poskessa ja katsotaan, miten käy. Mutta olin ollut jo viikon sairaana, yskinyt keuhkoja pihalle yöt. Ei ollut meinaan ihan niin seikkailullinen olo.

Dili East-Timor

Dili East-Timor

Jotenkin alkoi tuntua koko matka vastenmieliseltä. Aloin jo harkita kokonaan menemättä jättämistä. Jos vain jäisin Balille, yrittäisin löytää vielä ihanamman majapaikan ja koteloituisin sinne. Yrittäisin unohtaa hukkaan heitetyt rahat ja oman nynnyyteni. Ei maksetuista lennoista ja majoituksesta nyt niin montaa satasta kertyisi. Voisin ihan hyvin sen tehdä. Mutta se tuntui luovuttamiselta. Mutta omahan se olisi päätökseni. Ei keneltäkään muulta pois.

Mitä lopulta tein? Peruin sen kauimpana pääkaupunki Dilistä olevan hotellin. Edelleen olisin halunnut nähdä kaiken sen, miksi kohteeseen olisin mennyt, mutta stressi kuljetuksista ja niiden kalleudesta oli minulle vain liikaa. Päätös rauhoitti. Kun hyppäsin koneeseen, minulla oli varattuna yksi yö Dilistä ja kaksi Liquicassa, niiden välissä kaksi yötä ilman majoitusta. Jotenkin en enää stressannut. Olin katsonut Dilissä olevan vapaita huoneita. En jaksanut uskoa, että kaltaisiani hörhöjä ilmaantuisi kaupunkiin kuin parvi muuttolintuja täyttämään viimeiset vuodepaikat. Jätin matkalaukkuni Balille, täytin repun viiden päivän tarpeilla (ennenkuulumatonta minulle!), ja lähdin toivoen, että se sittenkin kannatti.

Dili East-Timor

Dili East-Timor

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

18 comments

  1. Aika hurjalta kuulostaa tuollaiset hinnat kuljetuksista! Ja joo, munkin piti googlettaa missä mahtaa olla Itä-Timor…

    1. Ei Itä-Timor tosiaan niitä suosituimpia lomasaaria vielä ole. 🙂 En minä tiedä, osaisinko kartalle laittaa vieläkään. Ehkä tunnistaisin, jos saisin kartan ilman nimiä – tai sitten en.

  2. Mielenkiinnolla odotan juttuja Itä-Timorista. Itsekin olen lueskellut sieltä juttuja eri sivustoilta. 🙂

    1. Tulevien viikkojen aikana julkaisen kolme kohdejuttua ja budjetin. Taitaa näillä kaksinkertaistua suomeksi kirjoitetut jutut Itä-Timorista. 🙂

  3. Vaikka olisi kuinka upea matka, niin jos riittävän kipeäksi tulee, alkaa tuntua siltä, että koti olisi ainoa oikea paikka juuri silloin. Onneksi et antanut periksi! Kesäkuussa, kun ehdotin Itä-Timoria, sanoit ettei se kuulu haavelistan kärkipäähän. Annoit sille kuitenkin mahdollisuuden, ja ainakin näistä kauniista kuvista päätellen uskaltaa ehkä sanoa, että hyvä kun annoit! Odotan mielenkiinnolla lisää postauksia.

    1. En minä koskaan ole haaveillut Itä-Timorista. Nyt se vain jotenkin osui kohdalle, kun kipeänä mikään ei tuntunut miltään ja en halunnut mihinkään. 🙂 Ja tosiaan, onneksi menin. Siellä saattoi kokea taas jotain sellaista, mitä ei pitkään aikaan missään.

  4. Mä kuulun niihin ihmisiin, jotka voivat lähteä hetken mielijohteesta ihan mihin vaan tietämättä paikasta oikeastaan yhtään mitään. Hittejä on tullut paljon mutta valitettavasti niitä hutejakin, eli voin hyvin ymmärtää fiiliksesi. Kuljetuksesta pyydetty hinta on jotain aivan käsittämätöntä ottaen huomioon paikan ja elintason. Paikan historian muistaen siellä on voinut olla kv-projekteja, jossa on vähän valunut rahaa myös ulkopuolelle. Usein alun pettymyksen jälkeen yleensä löytää kuitenkin myös jotain mistä aidosti pitää.

    1. Uskon syyn oleva nimenomaan YK:n aiemmassa läsnäolossa. Silloin kuulemma kaikesta maksettiin niin paljon, kuin vain joku ilkesi pyytää. Mutta siis Itä-Timor ei missään nimessä ollut huti sitten, kun sinne menin. Ennakkofiilikseni vain oli kurja. Minähän suorastaan ihastuin siihen.

  5. Tämä kuulostaa vähän sellaiselta mitä itse olen harrastanut ennen kuin matkaan mukaan on tulleet lapset. Silloin tuli usein vaan lähdettyä ilman sen kummempia suunnitelmia. Nyt vähän harvemmin. Toisaalta, ne parhaat seikkailut taitaa syntyä juuri tällä tavalla vaikkakin itse mieluiten reissasin aina kaverin kanssa. Mutta kun kaveri on yhtä helposti yllytettävissä niin…

    Toivottavasti reissu meni hyvin!

    1. Haluan myös luottaa siihen, että parhaita seikkailuja voi syntyä ilman suunnittelua. Itä-Timor vaati enemmän valmistelua kuin mikään pitkään aikaan, juuri noista kertomistani syistä. Mutta voi että minulla oli ihanat viisi päivää!

  6. Heh samaistun 100%! Itsekin teen impulsiivisia päätöksiä vähän turhan usein ja jälkikäteen sitten ihmetellään että mitäs nyt…. monesti kuitenkin myös hauskat ja unohtumattomat reissut on juuri niitä kehnosti suunniteltuja ja riskillä mentyjä matkoja.

    1. Just kun toi sunnittelu ei ole vahvuuksia… Eilen yllätin itseni tutkimassa kohdetta, johon matkustan vasta ensi vuonna. Ehkä ensimmäinen kerta yksin Etelä-Amerikkaan jännitti sen verran, että piti lähinnä turvallisuustilanne tsekata. Koska se oli ok, taidan unohtaa kohteen vielä kuukausiksi. 🙂

  7. Huhhuh mitä hintoja. Miten ne ees voi olla noin pilvissä? Tää on kyllä sellaista aluetta mistä itsellä ei ollut oikein mitään käsitystä ennen kuin tämän sun postauksen.

    1. Hinnat johtuvat varmaankin turismin vähäisyydestä ja aiemmasta YK:n läsnäolosta. Ovat tottuneet, että länskärit maksavat mitä vain. On vaan vähän eri juttu olla Yk tai yksin matkustava suomalainen pimu. 🙂

  8. Hienot maisemat. Vähän samoja kokemuksia, mutta Euroopassa siitä kun jopa hostelleista alettuu pyytää 100-200e yö. Milloin syynä urheilutapahtuma, kirjamessut, kongressi, syksy, kesä tai mitä vaan. Monet niistäkin hotelleista joihin majoituin vuosi sitten ovat nostaneet noin paljon hintatasoaan. Kuvittelin myös Espanjassa olevan halpaa, mutta kun loma-asuntojakin nostettiin sataa euroa kohden vaihdoin paikkoja. Onneksi sentään Ranskassa ei tehty noin että hintoja korotetaan pilviin heti seuraavana päivänä. Kyllä on ihmetyttänyt se kun tavallisista loma-asunnoista saatetaan nykyään pyytää jopa enemmän kuin hotelleista, joihin yleensä sisältyy ne palvelut siivous, respa jne. Alekoodeja käytän aina välillä ja muita sellaisia, mutta osa eivät tykkää (siis hotellien omistajat) jos niitä käyttää ja Espanjassa kehdattiin jopa valittaa asiasta vaikka ale niillä on vain noin 10e luokkaa

    1. Kaupungin täyttävät tapahtumat nostavat tietenkin aina hintoja. Kysynnän ja tarjonnan laki. Sama vissiin Itä-Timorissa: ei kilpailua, joten voi pyytää mitä vain. Ehkä joku aina maksaa. Majoitus oli ihan hyvän hintaista, mutta koska kuljetuspalveluja ei ole, niistä kiskottiin ihan hullua hintaa.

  9. Pohdiskelin jossain vaiheessa Itä-Timorin yhdistämistä Balin reissuuni, mutta tällä hetkellä syksyn kiireissä eläessäni alkaa se tuntua liian seikkailulta tähän väliin. Toki mielihän ehtii muuttua vielä moneen kertaan kahden kuukauden aikana 🙂

    1. Tuohon fiilistelypostaukseni perusteella ei kannata tehdä päätöksiä! Kohde oli jotain ihan muuta. Kannattaa lukea jo julkaisemani Dili-postaus ja pari muuta, jotka ovat vielä tulossa. Tee päätös sen jälkeen. Ehkä muutat mieltäsi. 🙂