Krakova – viikonloppumatkan budjetti

Krakova – viikonloppumatkan budjetti

Totesin jo tammikuussa Puolan olevan edullinen matkailumaa, kun kävin Gdanskissa, eikä Krakova tehnyt poikkeusta. Ravintoloissa usein kallein pihvi oli parikymppiä ja pastat kympin tienoilla. Hinnat olivat selvästi minusta Gdanskia kalliimmat (budjettipostaus täällä), mutta rehellisyyden nimissä en yrittänyt nytkään etsiä halpiskohteita. Halusin nauttia viikonlopusta ja pienestä irtiotosta stressistä ajattelematta sen kummemmin hintoja.

Krakova on todella suosittu turistikaupunki, ja varsinkin vanhan kaupungin ravintolahinnoissa se taisi näkyä. Luin sen olevan myös erittäin vilkas opiskelijakaupunki, mikä tarkoittaa, että opiskelijaystävällisiäkin paikkoja on. Epäilemättä ainakin olivat ne baarit, joissa lasi kuohuvaa oli reilun euron ja samaan hintaan sai annoksen votkaa.

Mutta tässä siis minun budjettini ja muutama kiva ravintolasuositus:

Lennot ovat joskus hämmentävän iso menoerä

Varasin lennot ehkä kuukautta ennen matkaa ja maksoin Finnairin suorista 250 euroa. Minusta se on parin tunnin lennoista turhan paljon. Mutta jotain hyvääkin niissä on, nimitäin ajoitus. Perjantaina lento lähtee niin myöhään, että helposti ehtii tehdä täyden työpäivän ja käydä kentällä vaikkapa kauneushoitolassa, ja siksi paluukin on todella myöhään, vasta kymmenen jälkeen illalla. On aikaa kaksi kokonaista päivä kohteessa, jos mielii viikonloppureissulle. Toki Helsinkiin laskeudutaan vasta yhdeltä yöllä. 

Ihana Airbnb-asunto

Krakova on siitä jännä kohde, että hotellisivustoja selaillessani huomasin todella monen olevan huoneistohotelli, ei perinteinen hotelli. Kun vertailin Airbnb:hin, huomasin hintojen olevan samaa tasoa, mutta Airbnb-paikkojen ainakin omaan makuuni selvästi kivempia. Valintani oli mainio. Sijainti vanhan kaupungin ja Kazmierzin välissä oli erinomainen. Asunto oli ihan hiljattain remontoitu. Se oli kahdessa tasossa, ja vain yläkerrokseen tuli päivänvaloa. Alakerran makuuhuone oli pilkkopimeä ja kierreportaat ehkäpä liian kapeat. Mutta parin yön majoituksessa tällaisilla seikoilla ei oikein ole väliä.

Krakova

Krakova

Krakova

Liikkumisessa Uber verraton

Asunnon omistaja kertoi halvat vaihtoehdot päästä kentältä mutta myös en helpoimman: Uberin. Laskeuduin niin myöhään, ettei tullut mieleenkään mikään bussiseikkailu. Kiinteä hinta tavallisella taksilla näytti olevan 89 zlotya (21 euroa). Uber-kyyti oli 27, eli 6,30 euroa. Pyysin samaa kuskia viemään lentokentälle. Maksoin nuorelle miehelle vähän ylimääräistä ihan vain siitä ilosta, että sain mukavaa seuraa ja luotettavan kyydin. Pari kertaa käytin tavallista taksia ja kerran Uberia myös kaupungin sisällä. Hinnat olivat kahden ja viiden euron välillä. Uber on halvin, mutta se saattoi heittää noutopaikan sattumanvaraisesti melkein mihin vain, jopa melkein kymmenen minuutin päähän todellisesta sijainnistani.

Aamiaisia parhailla näköaloilla

Asunnoissa on toki se huono puoli, että aamiaista on könyttävä hakemaan jostain toisaalta. Ensimmäinen aamu oli sateinen. Keskusaukion terassit näyttivät vähän säälittäviltä, eikä lämpölampuista huolimatta ollut oikein tungosta. Istahdin sisälle Hawelka-nimiseen ravintolaan. Aamiaissetti (jugurttia, mysliä ja hedelmiä) sekä tuorepuristettu appelsiinimehu olivat kympin.

Toisena aamuna Krakova kylpi auringossa. Sattumankaupalla ajauduin vanhan kaupungin kadulle, jota en ollut ennen kävellyt. Trattoria Degusti näytti jo ulkoa ihanalta, ja sen terassilla oli mahdollisuus nauttia loppukesän lämmöstä. Kyllä vain, Krakovassa oli todella vielä kesä, vaikka yöt olivatkin jo varsin kylmät. Ajauduin varsinaiseen ruokafiestaan. Brushcetta, hedelmät ja jugurtti sekä tuorepurisettu greippimehu maksoivat nekin kympin.

Krakova

Krakova

Maailman parasta risottoa ja Michelin-mainintoja

Florentina-ravintolasta saa maailman parasta risottoa ja lasin rieslingiä 17 eurolla. Ei sen kuvailuun mitkään sanat riitä. Jotain sientä siinä oli ja tryffeeliä. Annos vain oli ihan liian pieni. En kehdannut tilata toista. Myös Kogelmogel on vanhassa kaupungissa. Sen ikkunassa komeili Michelin-maininta. Siellä söin kalleimman ateriani: kala, lisäkeperunat ja lasi rieslingiä 20 euroa. Kazmierzin puolella söin yhden illallisen Plac Novy -nimisessä selvästi erittäin suositussa ravintolassa. Alkuruoka (Cappellacci with veal), tempura-annos ja lasi viiniä olivat 16 euroa.

Krakova

Krakova

Untitled

Krakova

Aukion juomahinnoissa on isoja eroja

Keskusaukion ympärillä on terasseja joka reunalla. Niiden hinnat näyttivät vaihtelevan todella paljon. Moni edellyttää ruokailua, ei pelkkää drinksuttelua. Kävin itse kahdella. Klub Pod Jaszczuramin en tiedä mikä, mutta ihastuttava maksoi vajaat 7 euroa, ja Chopinin Aperol Spriz 5,50. Alkoholi on siis selvästi halvempaa kuin Suomessa.  

Krakova

Krakova

Segway-ajelu

Segwayt ovat pakkomielteeni. Jos kohteessa on ajeluun mahdollisuus, minähän osallistun. Kahden tunnin opastettu retki maksoi 47 euroa. Olin vähän kypsä oppaan jorinoihin, mutta ah, miten onnellinen olin taas päästessäni ajelulle. 

Krakova

Ruokailuun minulla meni siis pyöreästi 50 euroa päivässä, kun aamiainen oli kympin ja lounaat ja illalliset noin 20 euroa viineineen. Jos vielä laskee vaikkapa parikymppiä satunnaisiin kahveihin, drinksuihin, limuihin ja takseihin päivässä, päätynee aika realistiseen loppusummaan. Ja kyllä, kaiken voi tehdä ehdottomasti paljon halvemmallakin. Mutta tämä oli minun hemmotteluviikonloppuni. Ja jokaisen euron arvoinen. 

Next Post:
Previous Post:
There are 34 comments for this article
 1. Avatar
  Daniel at 09:53

  Kiitoksia vinkeistä! Krakovassa olisi kiva joskus käydä, ja nyt on ainakin hyvät ravintolat tiedossa. Varsovasta en erityisemmin pitänyt, mutta Krakovaa ovat monet kehuneet, joten siellä voisi hyvinkin piipahtaa.

  • Avatar
   Annika Author at 12:03

   Krakova on todella kiva kaupunki. Kivoja ravintoloita on kaikkialla. Listasin käymäni ihan vain esimerkkeinä ja lähinnä hintatason avaamiseksi. Mutta tuo risotto! Sitä on pakko hehkuttaa vielä tässä kommentissakin.

  • Avatar
   Annika Author at 19:48

   Onpa tylsää, että sinulle on osunut reiteille tukkivia ryhmiä. Olen osallistunut monille ajeluille enkä muista, että missään olisimme olleet tukkeena. Tietty jos Segwayt ärsyttävät, tuntuu helpolla, että ovat vain tiellä.

 2. Avatar
  Tuuli at 18:29

  Puola on kyllä näppärä paikka tuollaiseen pikku reissuun, lyhyet lennot ja edulliset hinnat. Krakova on tosi viehättävä, mutta mä kyllä tykkään rosoisesta Varsovastakin.

  • Avatar
   Annika Author at 19:49

   Varsovaan pitäisi vielä mennä. Olin Gdanskissa tammikuussa ja nyt tosiaan Krakovassa. Puola on vähän kuin Bulgaria: ensin ei mitenkään erityisen kutsuva, mutta kun sinne menee, yllättyy positiivisesti ja on oikeastaan ihan fiiliksissä. Niin minulle on käynyt.

 3. Avatar
  idahhh at 15:31

  Me käytiin myös nyt syyskussa Krakovassa ja tykättiin kovasti! Me tosin ympättiin meidän reissuun myös käynti Zakopanessa ja Slovakian puolella Strbske Plesossa ja nähtiin vähän Tatravuoristoa 🙂 Saatiin suht edulliset lennot Norskilta 120€ /nenä toukokuussa varattuna. Ihastuin itse Gdanskiin tosi paljon kun siellä viime vuonna käytiin ja siitä syttyi pieni rakkaus Puolaa kohtaan mitä Krakova ei laimentanyt ollenkaan! Nyt haaveilen jo uudesta matkasta ja kiinnostaa kovasti tuo Zakopanen alue, sinne mielin uudestaan!

  • Avatar
   Annika Author at 20:28

   Onnistuittepa saamaan edulliset lennot. Minun todella pitäisi opetella tuota ajoissa varaamista. Vissiin ihan viikonloppuun ette ehtineet tuota kaikkea? :O Minulla ei tällä kertaa ollut enempää aikaa, vaikka pelkkä Krakovakin ehdottomasti vaatisi sitä enemmän.

 4. Avatar
  Terhi at 10:51

  Miäkin pidin Krakovasta, symppis kaupunki. Tosin pidin myös Varsovasta ja Gdanskista. Tuo Airbnb näyttää tosi kivalta, tietenkään jyrkät portaat eivät ole kivat ja myöhään saapumisessa on se huono puoli, että kaupat ovat kiinni eikä saa ostettua aamiaista asunnolle.

  • Avatar
   Annika Author at 11:12

   Milloin kaupunki on edullinen, minusta on kiva käydä kahviloissa aamupalalla. On ainakin jotain vaihtelua samaan leipään, jota vedän joka aamu kotona. 🙂 Asunnon portaat tosiaan eivät olleet sopivat aikanaan millään tapaa liikuntarajoitteiselle.

 5. Avatar
  Jenna / Enemmän kuin äiti at 17:27

  Halvat hinnat ja lyhyt lentomatka (lento vieläpä kotikaupungistani Turusta) on saaneet mut matkustamaan Gdanskiin kolme kertaa kolmen vuoden sisään. Ensimmäisellä reissulla halusin käydä siellä ihan seikkailunhalusta, mutta kaksi viimeistä kertaa ovat olleet puhtaasti fiilistely- ja ruokamatkoja tyttöporukalla. Nyt aion jättää Gdanskin rauhaan ainakin hetkeksi ja mikäli Puolaan tulee asiaa, niin suuntaan ennemmin juuri Krakovaan tai Varsovaan.

  • Avatar
   Annika Author at 11:19

   Turussa asuvalle Gdans on ihan superhoukutteleva, kun lentoja voi saada tosi halvalla. En yhtään ihmettele, että olet käynyt usein.

 6. Avatar
  Heidi at 14:07

  Krakova on kyllä aivan ihana! omasta reissusta sinne kylläkin jo kymmenen vuotta. Halpaa oli kyllä. Asuttiin paikallisen tytön luona Couchsurfingin kautta ja kivasti pääsi tutustumaan sellaisiin ravintoloihin ja baareihin joihin ei muuten olisi löytänyt. Voi että, pääsisipä joskus vielä tuonne 🙂

  • Avatar
   Annika Author at 18:24

   Paikallisen kanssa varmaan kaikki kaupungit näyttävät erilaiselta. En tiedä, mitä Puolan hintatasolle on tapahtunut, mutta voisin kuvitella, että kymmenen vuotta sitten olisi ollut suhteessa meidän hintoihin edullisempaa kuin nykyään.

 7. Avatar
  Katja / Lähtöselvitetty at 22:06

  Krakova on kyllä hyvä paikka vähän hemmotellakin itseään, kun sen voi tehdä hyvin edullisesti. Tänä syksynä Krakovaan on jopa lentänyt edullisesti, kun Norwegian tarjosi uuden reitin keväällä erittäin hyvään hintaan. Me oltiin kaupungissa lähes samaan aikaan, mutta vietettiin aikaa lähinnä Kazimierzissa. Vanha kaupunki jäi mulle tosi vieraaksi ja etäiseksi paikaksi, kun aika ei riittänyt sen tutkimiseen.

  • Avatar
   Annika Author at 22:24

   Olen maailman huonoin ostamaan etukäteen mitään. Pitäisi tarjouksista ostaa, ja jos sitten jostain syytä ei pääse, voisi joskus tuommoisenkin tappion vain kärsiä. Minusta Kazimierz oli vanhaa kaupunkia kiehtovampi, mutta esimerkiksi Segway-kierroksen ajoitus oli niin huono, että olin jotenkin siinä enemmän vanhan kaupungin vanki. En ole varsinaista juttua kaupungista vielä kirjoittanut ja ajattelin tehdä sen ennen kuin luen sinun mietteitäsi. Huomasin, että olit juuri Krakovasta kirjoittanut omaan blogiisi.

 8. Avatar
  Rosa at 11:57

  Mietimme viime vuonna matkaa Krakovaan joulukuussa. Yllätyin miten kalliita lennot olivat. Viime Krakovan matkastani on jo 12 vuotta. Kuviasi katsellessa huomaan, että en oikein muista kaupunkia, vaikka majoituimme pari ensimmäistä yötä vanhassa kaupungissa.

  • Avatar
   Annika Author at 12:03

   Joulukuun hintoja taitavat nostaa joulumarkkinat. Jostain luin, että olisivat suosittuja Krakovassa. Monet paikat muuttuvat kymmenessä vuodessa paljon, mutta Krakovan vanhan kaupungin – kuten vanhojen kaupunkien yleisesti – luulisi olevan aika samanlainen. 🙂 Niin kiva se on, että ehkä muistoja kannattaisi lähteä verestämään.

 9. Avatar
  Merja / Merjan matkassa at 21:56

  Krakova on alkanut kiinnostamaan kovasti. Mietin minkälainen se olisi talvella. Silloin olisi aikaa viikonloppureissulle. Varsovassa olen käynyt vuonna miekka ja kirves. Hatarat muistikuvat, että kiva paikka mutta ei sieltä mitään kovin erityistä jäänyt mieleen.

  • Avatar
   Annika Author at 12:06

   Olin itse viime talvena Gdanskissa. Sää oli surkea, mutta kaupunki kiva. Mahtaisikohan Krakovan kanssa käydä samoin? Kaikki terassit tietenkin ovat poissa laskuista, mutta ruokaa ja juomaa voi nauttia myös sisätiloissa.

 10. Avatar
  Jaakko / Lomalla viimeinkin at 14:58

  Puola on sopivan lähellä viikonloppureissua varten, itselle tuo 250 € on vähän liian suolainen hinta puolaan, mutta toki jos haluaa hyvät lentoajat pe-su niin kyllähän se aina maksaa. Ja hinnat aina kiinnostaa! 🙂

  • Avatar
   Annika Author at 16:31

   Minä ajattelen yleensä kokonaiskuluja. Puolaan on ihan ok maksaa lennosta 250 euroa, koska kaikki muu on aika edullista. 🙂 Kipuraja Euroopan-lennoissa menee kyllä jossain 300 euron kohdalla. Vain poikkeustapauksissa olen joskus maksanut enemmän.

 11. Avatar
  Marttiina / Onioni.fi at 16:30

  Krakova kiinnostaa kyllä! Gdanskissa ja Varsovassa käyneenä olen samaa mieltä siitä miten osaa Puola yllättää posiitiivisesti – ja Suomesta käsin katsottuna varmasti yksi halvimpia maita mitä läheltä löytää. 🙂 Me menimme Baltian läpi busseilla Riikaan, Vilnaan ja lopulta Varsovaan. Bussimatkat oli 2-10 euron hintaista, joten se on ihan hyvä, halpa ja ekologinen vaihtoehto taittaa ainakin yksi suunta maateitse. 🙂

  • Avatar
   Annika Author at 20:59

   Myönnän, että olen vähän huono noissa ekologiahommissa. Jos aikaa on, menen kyllä reissussa maata pitkin, mutta viikonlopussa ei Suomesta sillä meiningillä kovin kauas pääse. 😀

 12. Avatar
  Anni|Rajatapaukset at 18:26

  Olen käynyt Krakovassa pikaisesti joskus teininä, uusintakierros voisi kyllä kiinnostaa!
  Tuo Airbnb majoittuminen on ruvennut mietityttämään entistä enemmän kun olen kuullut niin paljon huonoa siitä että se nostaa kohtuuttomasti paikallisten vuokratasoa. Joissain kaupungeissa touhu taitaa olla jo kiellettyäkin.

  • Avatar
   Annika Author at 21:01

   Tiedätkö, mietin tätä kyllä Krakovan kohdalla. Siellä on aika paljon Airbnb-paikkoja. On myös paljon opiskelijoita. Miten mahtaa vaikuttaa heidän vuokramarkkinoihinsa? Toisaalta kannatan jakamistaloutta, mutta Airbnb:n kohdalla toki enemmän sitä, että vuokrataan omaa, kun ollaan poissa, ei pelkästään sijoitusmielessä.

 13. Avatar
  VEERAPIRITA / Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa at 21:50

  Ei yhtään hullumman oloinen ole Kravokakaan. Oon pitkään haaveillut Gdanskista ja nyt sillä on toinen kilpailija.

  • Avatar
   Annika Author at 22:06

   Minusta Krakova on kiinnostavampi ja monipuolisempi ehdottomasti, Gdansk taas selvästi halvempi, jos miettii vaikkapa just viikonloppumatkakohdetta.

 14. Avatar
  Marika at 01:22

  Hei. Olemme käyneet perheen kanssa jo 3 kertaa Gdanskissa kotikaupungistamme Turusta käsin ja tykänneet kovasti. Gdansk on turkulaisten Tallinna jonne pääsee nopeasti ja edullisesti. Nyt wizzair alkaa lentää Turusta keväällä myös Krakovaan ja nappasin juuri lennot sinne heinäkuussa koko nelihenkiselle perheelle yht. 190 € ees taas koko porukka!!!! 🙂 Nyt sitten eksyin blogiisi kun etsin matkavinkkejä. Majoituksia olen katsellut, n.200 € löytyy ihan hyviäkin läheltä vanhaakaupunkia, 4 yöksi. Mietin voinko käydä Auzwitzissa myös 9 ja 11- vuotiaiden lastemme kanssa. Luulisin että ovat jo sen ikäisiä että aiheesta voi keskustella ja reissu onnistuu. Olemme matkustaneet paljon, kaupunkilomia myös, ja kävely ja museot ym.on tullut lomilla tutuiksi.

  • Avatar
   Annika Author at 11:09

   Wou! Löysitpä hyvän lentotarjouksen! Krakova on ihan edullinen kohde. Varasin omaa majoitusta tosi viime hetkellä, kuten aina. Silloin päädyin Airbnb:hen, vaikka tiedän sen eettisistä ongelmista.

   Minusta Auswitzin retkillä on ikäraja, mutta nyt saatan puhua kyllä myös puppua. Koska minulla ei ole lapsia, en ole asiaa niin tarkasti katsonut. Retkipisteitä oli ympäri kaupunkia, ja netistä pystyy varaamaan etukäteen. Ehkä kannattaa niitä sivustoja selailla. Minusta vanhemmat kyllä itse parhaiten tuntevat lapsensa, että minkä ikäisen kanssa voi mennä ja asioista jo puhua.

   Turusta pääsee myös Kaunasiin suorilla lennoilla. Teitä hemmotellaan! Kävin syksyllä ja tykkäsin tosi paljon. Kannattaa kurkata nekin jutut ja ehkä seuraava Gdansk vaihtaa Kaunasiin. 🙂

 15. Avatar
  Jaana at 19:32

  Hei!Olen lähdössä ensiviikolla 12.6 krakovaan.Kaipaisin tietoa aucwitzin retken ostamisesta.Haluaisimme tuolle retkelle joko 14.6 tai 15.6,voinko siis luottaa siihen että,saamme tuon retken ostettua paikanpäältä?Mietin lähinnä sitä,ettei retkiä vain ole myyty loppuun juuri noina päivinä.Jos vielä vinkin saisin,mistä tuo retki krakovassa kannattaa ostaa. 🙂

  • Avatar
   Annika Author at 19:49

   Itse en ollut retkellä, mutta vanhassa kaupungissa oli useita retkiriskejä. Hotellissakin luultavasti varataan. Firmoilla on myös nettisivuja. Googlaamalla löydät. Aika samaa pakettia näyttivät kaikki myyvän.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.