Koska Itä–Timor osoittautui vähän kalliiksi ja hankalaksikin kohteeksi, tein kaiken lopulta helpoimman kautta. Pysyttelin vain lähellä Diliä rantakohteissa. Liikkuminen saarella olisi ollut liian kallista. Nelivetoauton olisin saanut tutun kautta sadalla dollarilla vuorokaudeksi, muita kuljetuksia järjettömän kalliilla (kirjoitin niistä enemmän täällä). Jos en olisi ollut yksin, auto olisi ollut ehdoton must. Olisin myös ollut ehdottomasti vähän pidempään, jotta olisin nähnyt enemmän. Mutta tämä oli nyt tällainen matka. Siihen nähden, että olin perumassa koko reissun, on pakko sanoa, että onneksi en sitä tehnyt. Minusta Itä–Timor oli varsin valloittava kokemus.
Koska Itä-Timor epäilemättä on monelle aika vieras kohde ja sen hintataso arvoitus, avaan tässä, paljonko minulla meni rahaa. Suurin osa hinnoista on dollareissa, koska dollari on maan valuutta. Sitä saa nostettua automaateista, jos ei ole omia mukana. Lähtökohtani oli, että olin jo valmiiksi Kaukoidässä. Hintaan voi panna pyöreästi tonnin lisää, jos aloittaa matkan kotiovelta Suomesta.
Lennot
Lennot Balilta maksoivat 190 euroa. Sriwijaya Air ei ehkä ole kaikilla mittareilla paras ja turvallisin lentoyhtiö maailmassa, mutta ei minulla siitä pahaa sanaa ole, paitsi että koneessa oli mennen tullen aivan hyytävän kylmä. Palelin myös pitkissä housuissa, jotka ymmärsin pukea paluumatkalle. Neuletakki oli lämmitysmielessä lähinnä vitsi. Itä-Timoriin on lentoja myös Singaporesta ja Australian Darvinista, mutta kuulin kerrottavan, että molemmista suunnista on halvempaa lentää Balin kautta. Sinne on muutama lento päivässä eri yhtiöillä.
Majoitukset
Dilissä Casa do Sandalo 58,50 dollaria / yö (kaksi yötä 117 $, 100 e)
Atauron saarella Barry’s place (täysihoito ilman juomia) 45 dollaria / yö (38 e)
Liquicassa Caimeo Beach Resort 95 dollaria / yö (kaksi yötä 190 $, 162 e)
Majoituksista voit lukea lisää täältä.
Liikkuminen
Lentokenttätaksi keskustaan Dilissä 10 dollaria (sain kyydin tutulta, mutta tiedän olevan fixed price)
Dili – Atauro – Dili veneellä 90 dollaria / 77 euroa Compass-nimisellä firmalla, jota kaikki väittivät luotettavammaksi ja turvallisimmaksi
Dilistä sain kyydin Liquicaan. Paluumatka lentokentälle oli 30 dollaria / 26 euroa (blue taxi, ajavat mittarilla). Menomatka keskustasta olisi ollut ehkä vitosen kalliimpi
Ruoka ja juoma
Ravintolahinnat ovat selvästi kalliimmat kuin Kaukoidässä keskimäärin, ehkä sellaista keskimääräistä eteläaurooppalaista hintatasoa. En laskenut, paljonko lopulta käytin rahaa, mutta tässä on joitain hintaesimerkkejä:
Aamiainen kahvilassa Dilissä 3 $
Pasta Diya-nimisessä ravintolassa (Tripadvisorissa rankattu Dilin parhaaksi) 14 $
Kala-ateria ihanassa rantaravintolassa Dilissä 22 $
Viinipullo Black Rock -ravintolassa Liquicassa halvimmillaan 16 $
Nuudeli- ja riisiannokset Black Rockissa 8 $, pizza 12 $
Cocktail Ataurolla 9 $, Black Rockissa 8 $
Ruokaan ja juomaan meni pyöreästi 150 $, ehkä vähän enemmän (noin 130 euroa)
Itä–Timor viidessä päivässä
Loppusummaksi saan noin 600 euroa + ruoat ja juomat. Ei se loppujen lopuksi viidestä päivästä ihan älyttömästi ole, vaikka toki ylittää päiväbudjettini jonkin verran ja yleisen Kaakkois-Aasian hintatason myös. Tinkimään pystyisi ehdottomasti ainakin majoituksesta, lentokentältä pääsee microletilla (pikkubussi) keskustaan 25 sentillä ja Ataurollekin paikallisella lautalla, mutta niitä ei kulje päivittäin. Liquicaan saattaa päästä myös julkisilla. Alkoholia kenenkään ei ola pakko juoda, tai aina viinin ja drinksut voi vaihtaa olueen. Mutta toisaalta kaksi cocktailia ei kaatanut minun budjettiani. Ja mikä tärkeintä, minusta nämä viisi päivää olivat jokaisen sentin arvoiset!
Kohteista voit lukea lisää täältä:
Dili – fiiliksiä Itä-Timorin pääkaupungista
Atauro, Itä-Timor – erilainen rantaparatiisi
Kohtaamisten Liquica, Itä-Timor
4 comments
Nyt on mullakin Itä-Timor nähtynä, tai ainakin Dili ja Liquiçá. Postauksistasi oli paljon apua, mulla kävi tuuri että päädyit maahan juuri ennen mua 🙂 Hintataso vähän yllätti, aika kallista oli. Kaikki on tietysti suhteellista, naapureihin verrattuna kallista mutta Suomeen ei. Mutta kun ekana päivänä erehdyin pullovesiostoksille maan ainoaan portugalilaiseen supermarkettiin, josta ostin kolminkertaisella hinnalla Portugalista asti raijattua pullovettä, niin kyllä se vahvisti kuvaa kalliista maasta! Onneksi sitten tajusin, että joka paikassa muualla myydään indonesialaista kolmasosalla tuon hinnasta… Hedelmät oli rumia mutta herkullisia, ja uskomattoman halpoja! Saisipa Suomestakin…
Mukava maku tuosta reissusta jäi minullekin.
PS Australian-lennot on Darwiniin, reilun tunnin lentomatkan päähän. Ei Perthiin. Yhdensuuntainen maksoi kuukausia etukäteen varattuna 108€.
Ihana kuulla, että olin ollut avuksi. Hintataso todellakin yllätti. Ja hei, kiitos tarkennuksesta! Korjaan heti tekstiin!
Onpa mielenkiintoista lukea budjettipostausta ItäTimorilta, meidän kun oli tarkoitus reissata sinne päin viime huhtikuussa! Muutettiin kuitenkin suunnitelmaa ja mentiin ainoastaan Komodolle. Lennot olivat ihan hirveissä hinnoisssa :/ syöminen ja liikkuminen muuten ei näytä kyllä olevan liian kallista, varsinkin jos voi joustaa vähän päivissä!
Liikkuminen valitsemillani tavoilla ei ollut kallista, mutta kun kysyin tarjousta yhteensä 5,5, 3,5 ja yhden tunnin kyydeistä, sain hinnaksi tuhat dollaria. Eli jos haluaa maata nähdä enemmän, liikkuminen voi hyvinkin olla aivan järjettömän kallista.