Type and press Enter.

Kreikka – niin täynnä historiaa. Osa 2. Manner-Kreikka

Syy mennä Ioanninaan ei ollut kaupunki itse vaan sen sijainti hyvien yhteyksien päässä Albanian rajasta. Halusimme samalla matkalla siis piipahtaa naapurimaassa. Ioannina ei siis ollut pala Kreikan historiaa. Siellä kuitenkin löysin muut palat: kakut nimittäin. Usein ulkomailla leivonnaiset eivät niin ole makuuni, vaikka sokerihiiri olenkin, mutta Kreikka oli täydellisten kakkujen maa.Onneksi tajusin sen vasta matkan puolivälissä.

Kaupunki sinänsä ei ollut erityisen kiinnostava tai tarjonnut mitään erityistä, toisaalta ei siinä vikaakaan ollut. Meillä oli majoitus muurien sisäpuolella, missä oli kuin kaupunki kaupungissa. Yleensä muurien reunustamat kaupunginosat ovat erityisen vanhoja, mutta muistaakseni rakennuskanta ei ollut varsinaisesti vanhaa, mutta tunnelma oli hiljaisen unelias, ihan toisenlainen kuin terassien ja olutmainosten modernissa kaupungissa.

manner
Kreikka 138
manner1

Ehdottomasti upein paikka koko matkalla oli Meteora. Maailmanperintölistalle kuuluva Meteora on taas niitä paikkoja, joita on vaikea kuvailla sanoin. Onneksi kuvat kertovat. Kalliomuodostelmat ja niiden huipuille rakennetut luostarit tekevät yhdessä hienon yhdistelmän vanhaa kulttuuria ja luonnon upeutta. Ilmeisesti Meteora on yksi Kreikan vierailluimpia nähtävyyksiä, mutta ainakaan Suomessa en ole aiitä juuri kuullut puhuttavan.

Autolla pääsi aika lähelle, mutta luostareiden tavoittamiseen tarvitaan myös portaiden kipuamista. Tulimme paikalle liian myöhään iltapäivällä, ja useat paikat olivat jo kiinni. Pelkästään Meteoran näkeminen oli kuitenkin melkoinen kokemus, taas jotain aivan erilaista kuin mikään aiemmin näkemämme. Kalliomuodostelmat jo yksistään olivat omanlaisensa luonnon muovaama ihme.

Kreikka 162
Kreikka 167
Kreikka 170
Kreikka 186
Kreikka 192
Kreikka 196
Kreikka 197

Delfoi (Delfi, Delphi, mikä se milläkin kielellä on) lienee nimenäkin Meteoraa tutumpi. Delfoin oraakkelista moni lienee kuullut, vaikkei muistaisi, mikä taru siihen liittyykään. (Tunnustan.) Epäilemättä paikan historia on vaikuttava, mutta niin vain kävi, että Meteoran jälkeen se olikin pettymys. Jäljellä on kuitenkin verrattain vähän, vaikkakin kai merkittäviä asioita. Ymmärrettävää toki on, että aika on tehnyt tehtävänsä: rauniot ovat ajalta pitkälti ennen ajanlaskumme alkua.

Historiatietoa on epäilemättä Delfoistakin saatavilla, joten kuvilla luistelen tälläkin kertaa siitä osuudesta. Huomasin muuten Ateenasta tehtävän päiväretkiä tänne. Jos en olisi käynyt, voisin hyvin ajatella jättäväni suurkaupungin päiväksi taakseni ja hyppääväni bussiin. Kyllä Delfoissa nähtävää on.

Kreikka 203
Sanoisin, että ylhäällä on Apollon temppeli (ehkä).
Kreikka 208
Parhaiten on säilynyt aarrekammio.
Kreikka 221
manner2
Apollon temppeli saattaa olla myös tässä vasemmalla.

Matkalla takaisin Ateenaan pistäydyimme vielä kauniissa Moni Osios Loukasin luostarissa (maailmaperintökohteita sekin), jossa on yhdet hienoimmista bysanttilaisista freskoista. Taisi olla niin, että osuimme paikalle kirkonmenojen aikaan, joten freskot jäivät valitettavasti näkemättä. Miljöö oli kyllä jo sellaisenaan kaunis nähdä.

Kreikka 229
Moni Osios Loukasin luostari
manner3

Kaiken tämän upean historian ja luonnon jälkeen ei yhtään hullumpi kohde ollut lähelle Ateenan olympialaisten kisapaikkoja rakennettu ostari, jossa pisräydyimme vielä ennen kotimatkaa. Molemmat muistamme sen vieläkin yhtenä parhaista koskaan näkemistämme. Ehkä joudun etsimään sen ensi viikolla. Hion vain tekniikkaani, miten kysellä ostarini perään, enhän muista, oliko lähellä sittenkin soutustadion vai velodromi vai mikä se olikaan. Ehkä aloitan googlailemalla.

Viime viikon yli 20 asteen lämpötilat taitavat jäädä minulta Ateenassa kokematta, onhan sunnuntaille luvattu enää 14 astetta, mutta ehkä Etelä-Euroopan aurinko korvaa muutamat puuttuvat asteet.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.