Thaimaa on viinimaa! Olisitko uskonut? En minäkään. Toisaalta olin jo vieraillut viinitilalla Myanmarissa, joten sen puoleen mikään ei oikein enää yllätä. Thaimaassa tiloja on kuusi: yksi Chiang Rain tienoilla pohjoisessa, neljä Bangkokin ympäristössä ja Monsoon Valley Vineyard Hua Hinissa. Ja koska kerran Hua Hinissa olin, en todella jättänyt käyttämättä mahdollisuutta tutustua viinitilaan.
Monsoon Valley sijaitsee noin 45 minuutin ajomatkan päässä Hua Hinista. Sinne on kätevästi minibussikuljetus kaupungilta Villa Market -ostarilta, jossa on muuten myös Monsoon Valleyn viinejä myyvä ravintola, jos ei tilalle asti halua lähteä. Näyttivät muuten mainostavan free flow -iltoja noin 15 eurolla. Näin lokakuussa ei ehkä ollut ihan paras aika vierailla, koska mitään rypäleitä ei ollut köynnöksissä. Ne leikataan kaikki marraskuun alussa, ja paras sesonki vierailla on joulu–helmikuussa. Helmi–maaliskuussa on sadonkorjuun aika. Satoja tulee vuodessa vain yksi.
Viinitila on kaunis, kuten ne kaikkialla ovat. Oman erikoismausteensa toki toi se, että köynnösten lomasta saattoi nähdä rinteessä stupan, mikä oikeastaan pani hymyilyttämään. Eksotiikkaa, muistutus siitä, että oikeasti ei olla ollenkaan perinteisillä viinialueilla. Lajikkeet ovat kuitenkin Monsoon Valleyssa suurimmaksi osaksi Euroopasta, viinintekijät myös Ranskasta ja Saksasta. Kaikkea ei siis ole aloitettu ikään kuin alusta.
Tilalla saa liikkua vapaasti kävellen tai vuokraamalla maastofillarin. Siellä myös kierrätetään kärryllä, jos ei halua helteessä hikoilla. Ei nimittäin ollut helteessä lyhytkään lenkki ihan kevyt fillarilla, mutta halusin jotenkin oikeuttaa itselleni viini- ja ruokafiestan The Sala ravintolassa, josta saa ruokaa, tietenkin viinejä ja myös tastingeja. Ai niin, Monsoon Valley tarjoaa myös mahdollisuuden norsuratsastukseen, mistä purnasin kyllä minua alueella kierrättäneelle miekkoselle. Vakuutti töitä tehtävän vain vähän aikaa päivässä – mutta kun ei norsun homma ole kantaa selässään ketään. Mainonnassaan käyttävät toki ihastuttavaa kuvaa norsusta köynnösten keskellä. Näyttäähän se upealta, mutta ei.
Mutta sitten itse asiaan eli thaimaalaisiin viineihin.
Maistelumenu thaiviinejä ja -ruokaa
The Sala ravintolan takia jo voisin kuvitella ottavani aamukymmeneltä shuttlen Monsoon Valleyyn. Voisin tehdä pienen kävelyn ja sen jälkeen istua varjossa terassilla muutaman tunnin ihan vain syömässä. Toinen shuttle tulee iltapäivällä ja palaa alkuillasta.
Mitä odotin thaiviineiltä? Myanmarilainen ei ollut ollenkaan pahaa. Ei toki kiilannut suosikkiviinieni joukkoon, enkä olettanut thaiviinienkään kiilaavan. Mutta ensimmäinen lasillinen kuohuvaa oli hyvää. Se oli kuivaa, raikasta, kevyttä. Ihastuin.
Oma maistelumenuni oli kalapainotteinen. Söin taskurapua ja join valkoviiniä. Söin kalaa ja join vähän lisää valkkaria. Ja söin hummeria ja join roseeviiniä. Juuri siinä viinitilalla, siinä fiiliksessä, niissä maisemissa kaikki oli ihanaa. Viinit maisuivan viiniltä, maisteluannokset eivät ehtineet lämmetä, ja etenkin rosee ja hummeri olivat lyömätön yhdistelmä. Ruoka siis ylipätään oli superhyvää.
Pieni seitinohuthan siinä väkisin kihahti päähän. Olin ruoan ja juoman lumoissa. Kävin ennen bussin lähtöä myymälästä ostamassa pullon iltojen iloksi. Olisin ostanut skumppaa, mutta kun en tiennyt, millainen jääkaappi seuraavassa hotellissani olisi, oli otettava viini, jonka voisi laittaa makuulle hyllylle vielä avattunakin. Kun tuli hetki avata se, ei viini kyllä ihan maistunut samalta kuin tilalla. Ei se nyt ihan niin hyvää enää ollut. Kultivoituneempi viinituntija olisi ehkä sanonut, että juoma oli pahaa. Minusta se oli ihan juotavaa, mutta todettava oli, että ympäristö oli tehnyt tehtävänsä. Monsoon Valleyn omissa maisemissa ihana juoma ei päässyt samalle tasolle, vaikka join sitä oman uima-altaani reunalla.
Vaikka en omaa uutta lempiviiniäni löytänyt, kokemus oli erinomainen. Jos milloin Hua Hiniin päädyt, suosittelen käymään. Shuttle maksaa 300 bahtia (8 euroa. Toki voi ajaa myös itse tai ottaa taksin.), viinilasilliset 290–540 bahtia (5,50–15 euroa), ruoka-annokset suunnilleen sen, mitä kaupungissakin, ja vastaava tasting setti ruokineen ja viineineen kuin omani on noin 20 euroa. Monsoon Valley Vineyard on minusta kyllä kokemisen arvoinen ehdottomasti.
Lisätietoja Monsoon Valley Vineyardista voit lukea täältä.
Yhteistyössä Monsoon Valley Vineyard
12 comments
Tuo norsuratsastus olisi saanut minut jo jättämään väliin koko viinitilan 🙁 sinänsä mielenkiintoista kuulla että tuollakin on viinitiloja eikä tosiaan Thaikuissa olisi tullut mieleen.
Norsuratsastusta ei todellakaan pitäisi olla missään. Ja sanoin siitä heti, kun tilaisuus tuli. Uteliaisuus viiniä kohtaan voitti. Ovat kuitenkin eri bisnes.
Haha, minäkin olen sitä mieltä, että jokaiselle viinille on paikkansa. Olen myös joutunut ihmettelemään, miten se lämpimässä kesäyössä ystävien kanssa nautittu erinomaiselta vaikuttanut pöytäviini maistuukin ihan kammottavalta, kun sitä juo seuraavan kerran vaikka omassa keittiössään. Thai-viineihin en ehkä ensimmäisenä tarttuisi, jos niitä kaupan hyllyssä näkisin. Luulen, että ne kuuluu nauttia nimenomaan paikan päällä.
Ehdottomasti on! Siinä kauniilla terassilla viinitila silmänilona ja mieletön ruoka eteen katettuna kaikki oli taivaallista. Ja oikeasti pidin viinejä hyvinä. Ei se nyt ihan mahdotonta kuraa ollut myöhemminkään, mutta todella huomasin, kuinka tärkeä merkitys on paikalla ja tunnelmalla.
Minäkään en olisi osannut Thaimaasta viinitiloja etsiä. Kivannäköinen paikka, harmi että ovat norsuratsastuksen sotkeneet mukaan. Seura ja paikka vaikuttivat viinin makuun. Tämän olen huomannut kun ravintolaillalliselta on bongattu hyvä viini, mikä ei kotioloissa enää maistukaan yhtä hyvältä 🙂
Olen huomannut ruoan suhteen saman. Kaksi kertaa täsmälleen sama annos ravintolassa ja toisella kerralla ei voi käsittää, miksi on ensimmäisellä ollut suorastaan hurmoksessa. Mutta tuolla tosiaan ympäristö lumosi minut. Skumppaa olisin luultavasti rakastanut myöhemminkin, mutta en voinut ostaa, koska hotellien jääkaapit ovat harvoin niin suuria, että mahtuu täysikokoista pulloa pitämään pystyssä.
Kahden sanan yhdistelmä otsikossa ”Thaimaa” ja ”Viini” sai minut uteliaaksi. Asuin yhden vuoden aikoinaan Thaimaassa ja sinä aikana sain vain yhden lasillisen viiniä. Ehkä turistialuelta sitä nykyään saa. Toisaalta, kuten kirjoitit, viinilajikkeet tulevat Euroopasta samoin kuin viljelijät ja alue sopii viinilajikkeille niin miksi ei. Paikka on kyllä hieno ja kombinaatio aika eksoottinen.
Kombinaatio Thaimaa ja viini todella oli eksoottinen. Eihän noissa maissa kukaan oikein juo viiniä, mutta kulttuurin muuttaminen on tietenkin viininviljelijöillä myös tavoitteena.
No eipä ole kyllä tullut aikaisemmin mieleen, että voisi käydä viinitilalla Thaimaassa, eli kiitos vinkistä! Vaikka olenkin Bangkokissa useita kertoja käynyt, en ole tainnut koskaan edes maistaa thaimaalaista viiniä. Ehkä ensi kerralla täytyy siis tehdä joku retki viinitilalle – toivottavasti sieltä vaan löytyy myös norsuttomia tiloja.
Niin, norsut ovat kyllä ongelma. Niitä tunnutaan tuovan kaikkialle, missä on turisteja. Mieluummin kuitenkin norsu tuolla kuin Bangkokin keskustassa, jossa sielläkin niitä on näkynyt.
Oioi, tämä tallentui tulevaisuuden reissuja ajatellen! Ollaan juuri pohdiskeltu, että pitäisikö alkuvuodesta suunnata Thaimaaseen lomalle ja oon aina halunnut käydä viinitilalla. Tää voisi olla hyvinkin toteutettavissa samalla. En kyllä miellä Thaimaata itsekään oikein viinimaana, mutta tää olis varmasti hauska ja maistuva kokemus. :’D
Tosiaan jos on ajatuksissa, että biinitila olisi kiva, ei ehkä ensimmäisenä ajattele, että matkustanpa Thaimaahan. Mutta jos sinne tekee mieli muutenkin, mikä jottei menisi myös viinitilalle herkuttelemaan ruoalla ja silmänilolla.