Type and press Enter.

Hotel Katajanokka – kauniita unia punaisten muurien sisällä 

Kaupallinen yhteistyö: Hotel Katajanokka 

K

un reilut 20 vuotta sitten kolistelin ratikalla Katajanokalle ja astuin sisään samasta korkean tiilimuurin portista, tunnelma oli kovin erilainen. Silloin minua jännitti. Ei ollut ihan perusperjantai astua sisälle vankilan porteista. 

Nykyään samoissa tiloissa toimii Hotel Katajanokka, Suomen ensimmäinen Marriott hotelli. Punatiilinen rakennus ei tunnukaan enää kolkolta edes ulkoa vaan melkeinpä lämpimältä. Nelosen ratikka pudottaa edelleen suoraan portille. Vastaanotossa ei vielä huomaa mitään tavallisesta poikkeavaa, mutta muutama askel sisemmälle ja voin tunnistaa jotain noista käytävistä, jotka vielä vuoteen 2002 asti olivat vankilakäytössä. 

Nyt jalan alla ei kopise kova lattia vaan askelta vaimentaa pehmeä matto. Silloin kolkolta näyttäneet teräsportaikot ovat mitä kaunein sisustuselementti. Eipä arvaisi nykyajan sisustusarkkitehti noin kauniita piirtää. Oviaukkoja huoneisiin ei ole suurennettu, ja koska alkuperäiset ovat vuodelta 1888, saa pidempi majoittuja varoa päätään astuessaan huoneeseen. 

Hotel Katajanokka

Hotel Katajanokka

Hotel Katajanokka

Hotel Katajanokka

Hotel Katajanokka

Yö sellissä? 

Olen kuullut Latviassa olevasta mahdollisuudesta yöpyä sellissä ihan sellaisissa olosuhteissa, kuin on ollut vankilan toiminta-aikana. Hotel Katajanokka ei tarjoa tällaista extremekokemusta. Rakennuksen entisestä elämästä kielivät vain korkealla olevat ikkunat, joista pystyy ihailemaan oikeastaan vain naapuruston rakennusten ylimpiä kerroksia, jykevät seinät sekä sisustuselementtinä käytetyt kehystetyt vanhat avaimet. 

Koska hotellin perimmäinen tarkoitus on tarjota yösija, siellä pitäisi olla hyvä nukkua. Siihen tarvitsen hyvän sängyn ja hiljaisuuden. Seinän takaa tai käytävästä tuleva ääni valvottaa. Mikäpä muu siis turvaisi unet paremmin kuin vankilan turvallisen paksut seinät? Nukkumisominaisuuksille annan täyden kympin. 

Superior king huoneeni oli erittäin viihtyisä. En tiedä, montako selliä on yhdeksi huoneeksi yhdistetty, koska huone oli tilava, kuten kylpyhuonekin ammeineen. Hyvin olisin viihtynyt pidempäänkin, ja yhden yön staycation-lomaan se oli ihanteellinen. Jos lähden vain yhdeksi yöksi rentoutumaan, siinä pitää olla jotain eritystä. 

Hotel Katajanokka

Linnankellari – vettä ja leipää? 

Hotellin ravintola Linnankellari tuntuu säilyttäneen eniten alkuperäistä vankilamiljöötä. Sen punatiiliset seinät pehmenevät kynttilänvalossa. Pyöreä huone on entinen metallipaja, jossa on taottu ehkä sinunkin vanhan autosi rekisterikilvet. Modernin kattauksen ehdoton helmi ovat peltimukit, joiden toivoin olleen autenttisia, mutta vankilakäytössä kuulemma vuosia sitten jo vaihdettiin muovisiin. 

Ravintola Linnankellari

Ravintola Linnankellari

Ravintola Linnankellari

Tässä ravintolassa ei muuten elellä vedellä ja leivällä – tai oikeastaan olisi sekin mahdollista, sen verran hyvä leipäkori oli. Koska uskon sinun kuitenkin haluavan aterialtasi jotain muutakin, esittelenpä tässä sellaisen menun, joka sai pöytäkuntani puhumaan siitä vielä viinilasillisen ääressä baarissa Linnankellarin jo sulkeuduttua. Linnankellari tarjoaa suomalaista ja skandinaavista lähi- ja luomuruokaa. Ehdin jo unohtaa, minkä nimisestä lehmästä juustoni maito oli peräisin. Onneksi kalalla ei ollut nimeä. Tai lampaalla. Kas tässä: alkupalalajitelma, päivän kalana nieriää ja suklaakakkua. 

Ravintola Linnankellari

Ravintola Linnankellari

Ravintola Linnankellari

Ravintola Linnankellari

Ravintolan yhteyteen on jätetty alkuperäiseen kuntoon yksi eristysselli. Sen näkeminen on vaikuttavaa. Vaikka arkkitehtuuri toki jo paljastaa, mikä hotellirakennuksen entinen elämä on, se on helppo unohtaa. Eristysselliä ei heti unohda. 

Oli melkoinen sattuma, kun vielä sen viimeisen viinilasillisen jälkeen kömmin huoneeseeni ja avasin television, mitä normaalisti en tee oikeastaan koskaan: myöhäisillan ohjelmassa haastateltiin miestä, joka oli paennut Katajanokan vankilasta. Katsoin televisiosta kuvaa samasta rakennuksesta ulkoa ja ylhäältä, jossa nyt olin pyjamassa sisällä. 

Ai miksi minä menin vankilaan yli 20 vuotta sitten? Ei, en ollut rikollinen. Ei, kukaan läheisenikään ei majaillut siellä. Tylsää! En päässyt kertomaan mitään herkullisia tarinoita kuin Linnankellarin ruoasta. Olin gradua tekevä opiskelija. Tein tutkimusta. Sitä varten piti mennä muurien sisäpuolelle. Silloin kävin myös Turussa Kakolassa – ja sinne palaan varmasti, kun ensi vuonna Primehotels avaa vanhaan vankilaan uuden hotellin. 

Vielä muutaman päivän (7.4.) asti on voimassa hyvä pääsiäistarjous, jos vaikkapa oman staycationisi haluaisit linnan muurien suojassa. Lisää Primehotelseista ja majoitusvaihtoehdoista voit lukea täältä

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

12 comments

 1. Tämä on kyllä kiva hotelli. Tykkään siitä että hotelleilla on tarina tai tarinoita kerrottavanaan. Huoneet ovat tosiaan ihanan hiljaiset paksujen seinien ansiosta ja ravintolassa on huomioitu kivasti rakennuksen historia. Täälläkin odotetaan innolla Kakolan hotellin aukeamista. Se on pakko päästä testaamaan!

  1. Minä myös tykkäsin, että vanhaa on kunnolla säilytetty. Ei peitellä historiaa. Tulin juuri Lissabonista, jossa asuntoni oli niin meluisa, että nukkuminen oli vaikeaa. Kuinka sellaisen jälkeen osaakaan arvostaa majoitusliikettä, jossa takuuvarmasti ei ainakaan meteli häiritse.

 2. Näyttää kivalta tuo hotellihuone! Tuolla raflan puolella olen käynyt silloin joskus aikanaan avajaisissa, mutta en ole muistaakseni nähnyt aiemmin edes yhtään kuvia hotellin puolelta. Aika mielenkiintoista, että olet aikanaan käynyt tuolla vierailulla täysin eri olosuhteissa!. Ja siis, pakko sanoa, että tuo ruoka näyttää niiiiin hyvältä! Ei ole kiva katsella nälkäisenä näitä kuvia :D.

  1. Ruoka todellakin oli vähintään yhtä hyvää, kuin miltä se näyttää!

   On oikeastaan melko käsittämätöntä, millaisen muodonmuutoksen tuo rakennus on käynyt läpi. Toisaalta olen asunut vanhassa apteekin teollisuuskiinteistössä, että kyllähän noita kaikenlaisia saneerauksia tehdään, joten miksei sitten vankilasta hotelliksi. Minusta juuri vanhat ikkunat olivat ihanat. Ne muistuttivat historiasta, kun kaikki muu huoneessa oli modernia.

 3. Mä olen testannut staycation -mielessä reilut 10 Helsingin hotellia. En vielä tuota vankilahotellia, kun töiden puolesta tulee oltua Katajanokalla jatkuvasti. Sisätilat näyttävät mukavalta. 😊

  1. Muutamassa olen minäkin ollut. Helsingissä on paljon kivoja hotelleja, joilla osalla on myös mielenkiintoinen entinen elämää, siis rakennuksella. Tälle tasolle eivät kyllä miut yllä, punaisilla muureille ja vankilamiljöölle.

 4. Hotellipostauksia jee, näitä on aina kiva lukea ja ideoida omia tulevia reissuja! Hotel Katajannokka on vaikuttanut super mielenkiintoiselta juurikin tuon historiansa takia.

  1. Katajanokalla todella on historiaa. Tykkäsin niin siitä, kuinka paljon on säästetty vanhaa mutta kuitenkin tehty viihtyisä hotelli. Olen edelleen aivan noiden portaiden lumoissa. Niitä olisi voinut katsella vaikka koko illan.

 5. Tykkään kovasti tällaisista hotelleista joilla on joku tarina, ja poikkeavat massasta. Kun amerikkalainen mieheni tuli Suomeen ensimmäistä kertaa, yövyimme täällä, ja pidimme kyllä hotellista. Mielestäni se on hienosti restauroitu historiaa kunnioittaen, ja kaikki olivat tosi ystävällisiä. Olihan se jännää yöpyä vankilan sellissä.

  1. Nimeomaan tarinat ja erilaisuus. Ne minuakin puhuttelevat. Aina niihin ei tietenkään ole mahdollisuutta, mutta onhan tällainen paikka todella erityinen.

 6. Oi oi, ravintola Linnankellari oli minunkin mieleeni! Superhyvää ruokaa ja ihana miljöö<3

  1. Parasta tietty oli kömpiä kellarista omaan sänkyyn vain muutama kerros ylempänä. Ruoka oli todellakin superhyvää, mutta niin oli palvelukin. Tuntui, että asiakas todella otettiin huomioon.