Type and press Enter.

23 satunnaista havaintoa Kiinasta

Yleistäminen on tietenkin hölmöä. Ei sillä, että oli vajaat kaksi viikkoa Kiinassa yhteensä kolmessa eri kaupungissa, voisi sanoa tuosta miljardin ihmisen maasta mitään, mutta toisaalta havaintojahan minä tein. Ne olivat totta aina silmiin osuessani. 

1. Aika usein mies kantaa naisen käsilaukkua. Tämä on sitä todennäköisempää, mitä nuorempi pariskunta on. Parikymppisillä on hyvin yleistä.
 
2. Puheentunnistimella oleva käännösohjelma toimii hyvin. Käännös tulee sekä puheena että kirjoituksena.
 
3. Kaikkialla on siistiä.
 
4. Jos haluaa Kiinassa Googleen, Facebookiin, Twitteriin jne., pitää olla VPN-yhteys. Ulkomaalaisen täytyy ladata oma jo ennen Kiinaan tuloa. Mutta kyllä vain kiinalaisetkin instaavat ihan tyytyväisinä. On omia VPN-palveluntarjoajia, joita käytetään yleisesti, vaikka suinkaan eivät ole järjestelmän hyväksymiä.
 
Lue lisää VPN-yhteyksistä: Mikä on VPN-yhteys?*
 

5. Videoita katsotaan kaikkialla äänet täysillä.  

6. Keskuslämmitystä ei todellakaan ole. (Ilmeisesti joissain osissa maata on.)

7. Olin ehkä ainoa, joka maksoi käteisellä. Näin yhden vanhan miehen maksavan kortilla. Kaikki muut hoitivat raha-asiansa WeChatPaylla tai Alipaylla. Omaan WeChatiini en saanut maksuominaisuutta. WeChat on WhatsAppia vastaava pikaviestisovellus, joka toimii Kiinassa ilman VPN:ää. 

8. Lastenvaunuja ja -rattaita näkee todella vähän. Pienimmät kannetaan yleensä sylissä, ja taaperot taapertavat. Vieläkin muuten näkyi halkiohousuja. Halkiosta saattoi paistaa vaippa tai paljas pylly. 

9. Mopoilla ajetaan jalkakäytävillä, teillä, oikeaan ja väärään suuntaan. Niitä on vaikea varoa, koska suurin osa on äänettömiä sähkölaitteita. 

10. Starbucks on ehkä Kiinan kannattavin bisnes. Kahviloita on kaikkialla. Niitä on älyttömästi. Asioiminen ilmeisesti hoidetaan joissain paikoissa pelkällä applikaatiolla, koska en löytänyt mitään paikkaa, josta olisin voinut tilata. Myös McDonaldsit ja Kentucky Fried Chickenit vaikuttavat olevan suosittuja. 

11. Julkisia vessoja on runsaasti, ja ne ovat hämmästyttävän siistejä. 

12. Kiina tuntui turvalliselta. Vain Xi’anissa taksikuski huijasi. Maksoin kahden euron taksimatkasta kolme. 

13. Kiinalaisilla tuntuu olevan halu auttaa, vaikka kielitaito olisi rajallinen tai olematon. Mieleeni jäi pari aivan huikeaa kohtaamista. Niistä kirjoitinkin jo täällä

14. Kiinalaisten sanotaan kopioivan kaiken. Elektroniset laitteet, merkkivaatteet ja -laukut, autot. Mutta he kopioivat myös SevenElevenit ja Family Martit, nuo pikkukauppaketjut. 

15. Ihmiset ovat töissä vielä hurjan vanhoina. 

16. Talvella polvipituiset toppatakit ovat muotia niin miehillä, naisilla kuin lapsilla. 

17. Kukaan ei ota valokuvia vain asioista tai maisemista. Kuvissa on aina ihminen. 

18. Suurien kaupunkien laitamilla kasvaa kerrostalometsiä. Sotilaallisissa riveissä voi seistä kymmeniä samanlaisia, hyvinkin 20-kerroksisia ja useampirappuisia taloja. Yhdessä tuollaisessa asuu helposti suomalaisen pikkukunnan verran asukkaita. 

19. Autoja ja ruuhkia oli kertakaikkiaan paljon vähemmän kuin odotin. Kaukana ovat kuitenkin ajat, jolloin kaikki ajoivat fillarilla. Kaupunkipyöriä on muuten Kiinassakin. En selvittänyt toimintaa. Olisi ollut liian uhkarohkeaa.

20. En oikein saanut selville, missä kiinalaiset tekevät ruokaostoksensa – tai sitten he syövät outoja asioita. Supermarketit, joihin kurkistin sisälle, eivät näyttäneet myyvän mitään, mistä olisin tiennyt, mitä se on. 

21. Vaikka köyhyyttä on paljon, kerjäläisiä on vähemmän kuin Helsingissä. Kadulla en nähnyt kenenkään nukkuvan (onneksi, olihan talvi). 

22. Englannin puhuminen on satunnaista myös hotelleissa. 

23. Suurin osa näkemistäni koirista oli puettu. Oli villapaitaa, takkia, farkkuhaalaria. 

* mainoslinkki

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

6 comments

  1. Yllättävä kuulla tuosta siisteydesta ja ihmisten avuliaisuudesta. Olisin kuvitellut aivan päinvastoin, mutta niihän usein on, että ennakkoluulot eivät täysin pidä paikkaansa!

    1. Niinpä! Minäkin olin ajatellut kiinalaiset tylymmiksi. En kyllä oikein tiedä miksi, olinhan kuitenkin ollut maassakin jo muutaman kerran aiemmin. Varmaan ulkomailla turistit käyttäytyvät usein eri tavalla kuin tyypit omassa maassaan.

  2. Voi kuinka paljon haluaisinkaan mennä Kiinaan. Mutta tielläni on muutama ylittämättömän suuri este. Ensimmäinen ja matalin niistä, on tuo kohta 5. Videoita katsotaan kaikkialla äänet täysillä. Olimme taannoin Sveitsissä Pilatuksen huipulla yöpymässä ja syömässä siskon synttärijuhlaillallista ravintolassa, jossa oli meidän juhlaseurueemme ja pöydällinen kiinalaisia. Me joimme skumppaa kynttilänvalossa ja sisko puhalteli kynttilöitä kakustaan, samaan aikaan kun lapset katsoivat illallisen ajan videoita – äänet täysillä.

    Kaikilla niillä koirilla oli varmasti vaatteet päällä, jotka oli otettu lemmikeiksi. Mutta samaan aikaan toreilla myydään koiria täyteen ahdetuista häkeistä – syötäviksi. Kiinalaisilla on jopa oma koirien syöntiin keskittyvä festivaalinsa. Yulin dog meat festival, jossa uskotaan, että mitä tuskallisemmin koira kuolee, sitä paremmalta liha maistuu. Kiinassa on varmasti paljon kaunista ja hyvää, mutta tiedostan, että maa ei ole minua varten.

    Enkä lainkaan pahastu Annika, jos poistat tämän kommentin. Melkein toivon sitä. En vain voi mitään sille, että sormeni ryhtyivät kirjoittamaan, vaikka tiedän että moni pahoittaa tästä kommentista mielensä, sinä ainakin. En vaan voi mitään sille, etten hyväksy eläinten riistoa ja kidutusta ikiaikaisten tapojen varjolla. En suomalaisessa tehotuotantosikalassa, enkä Kiinassa. Peace <3

    1. Kyllä minä ymmärrän erittäin hyvin tuon, mitä sanot eläinten kohtelusta. Se on kamalaa. Ihminen on hirviö. Tiedän myös, miten kohdellaan metsästyskoiria Espanjassa. Porsitushäkit Suomessa ovat kammottava kapistus. Minun ei auta kuin ajatella, että suurin osa ihmisistä kuitenkin olisi hyviä.

      Kyllä minusta tällaisia saa kommentoida. Ehdottomasti.

  3. Kiinassa tosiaan VPN on tarpeellinen. Tässä artikkelissa on vertailtu yli 200 VPN palvelua suomeen, mutta parhaat niistä toimivat moitteetta Kiinassakin.

    https://www.arvomedia.fi/paras-vpn-yhteys-suomeen/

    1. Johan on mittava listaus. Taannoin käytin Kiinassa muistaakseni kolmea, jotka toimivat vähän edri tavalla eri kaupungeissa ja jokainen aika sattumanvaraisesti vielä.