Type and press Enter.

Toiveuusinnat: Qatar. Alkuun matkailijan perustarpeita – ruokaa ja ostoksia

Olen pikkuhiljaa tuonut lakkauttamani ensimmäisen matkablogin juttuja tänne. Kahden vuoden takainen Qatarin-matka tuli ajankohtaiseksi, kun Meriharakka-blogin Pirkko alkoi maasta kysellä. Seuraavan vajaan parin viikon ajan juttuni ovat jonkin verran muokattuja uusintoja, eli tuttuja sinulle, jos olet lueskellut Travelloveria pidempään.

Tästä se siis alkoi, joulukuussa 2011, retki maailman varakkaimpaan maahan, sen modernin vanhoilliseen pääkaupunkiin Dohaan ja aavikolle:

Vaikka aurinko paistaa ilman pilven hattaraakaan, ei sää ollut ainakaan tänään vielä uimarantalämmin. Harmillista. Auringossa kyllä tarkeni lyhythihaisessa, mutta tuuli oli melkoinen. Jospa huomenna.

toive

Qatar 053

Qatar 058

Qatar 059

Qatar 061

Rannan sijaan tutustuimme dohalaisiin ostosmahdollisuuksiin kahdessa ääripäässä: souqeissa ja Villaggio Mallisssa. Asetin lomalle tavoitteen: opettelen tinkimään. Ainakaan tänään en voi sanoa onnistuneeni. Tarvitsin kotiin unohtuneen tilalle johdon, jolla yhdistää kamera tietokoneeseen. 50 riyalin (vähän yli 10 euroa) hinta tuntui aika kovalta. Kysyimme, saisiko yhtään alennusta. “High quality”, sanoi myyjä, eikä alennusta tippunut. Mitä tällaisessa tilanteessa pitäisi tehdä? Kääntyä kannoillaan ja marssia ulos? Toivoa, että myyjä huutelisi perään? Entä jos ei huutele, ja on oikea tarve tuotteelle? Maksoin siis pyydetyn hinnan. Puolustaudun sillä, että liike ei ollut varsinaisesti souqissa ja siellä oli suuressa osassa tavaroita hintalappu päällä. Lupaan yrittää vielä!

Waqif souq oli tyylikäs, kuten Complete Residents’ Guide lupaili. Emme juurikaan kierrelleet ostoskujilla, mutta alueen halki menee kävelykatu, jonka molemmin puolin on kivannäköisiä ravintoloita.

Valitsimme perinteistä qatarilaista ruokaa lupailevan paikan. Vaihtoehtoina oli istua pöydässä tai perinteisessä loosissa löhösohvilla. Ei ollut vaikea päättää, kumpi valita. Lyhyehköjen yöunien jälkeen oli melko lähellä, ettemme olisi tuhisseet unessa pehmeillä sohvilla. Muslimikulttuuri näkyi ravintolassa siinä, ettei ruokalistalla ole sikaa, mutta myös siinä, että rukouskutsun tultua tarjoilija levitti maton lattialle ja polvistui.

toive2

Villaggio-ostari olikin aivan toisesta maailmasta (rukoushuone on sielläkin, ja kutsun käytyä paikan ovi kävi tiheään). Olin netistä katsonut kuvia paikasta, mutta luonnossa sen on vielä merkillisempi. Paikka jäljittelee Venetsiaa kanaaleineen, siltoineen ja palazzoineen. Övereintä kaikesta olivat moottorikäyttöiset gondolit, jotka ajeluttavat asiakkaita pitkin kanaalia. Kattokin on maalattu taivaaaksi.

Kaupoissa kiertelyn lisäksi ostarissa voi luistella, käydä leffassa tai ajaa huvipuistolaitteilla. Jep, ostarissa on myös pieni huvipuisto. Vuoristorata näytti jopa ihan todelliselta ja kokeilemisen arvoiseltakin. Vastaava monitoimiostari ollaan nähty Soulissa. Lotte Worldissä oli ainakin jäljennös Rooman Fontana di trevi -suihkulähteestä, mutta se ei muuten ollut Rooma-kopio. Villaggio Mall on kävelymatkaa kauempana keskustasta, mutta taksilla matka on ihan kohtuuhintainen.

Qatar 066

Qatar 071

Villaggion liikkeistä suurin osa on kansainvälisiä, sellaisia, joita on ostareissa kaikkialla maailmassa. Lisäksi Villaggiossa on laaja valikoima niitä luksusliikkeitä, joita Suomessa ei ole. Asiakkaita niissä kuitenkin oli selvästi vähemmän kuin muissa kaupoissa (vaikka Qatar on maailman varakkain maa). Vannomatta paras, etten vähän joudu sortumaan ostarin tarjontaan. Aika hyviltä näyttivät alennusmyynnit. Tänään tyydyin vain tekemään hankintoja kotiin unohtuneiden tavaroiden tilalle. Olen jo vuosia harkinnut tekeväni listan, jossa on kaikki, mitä yleensä matkalla tarvitsen. Ehkä nyt olisi sen aika, ennen kuin voin aloittaa uimalasien tukkumyynnin. Ei ollut nimittäin ensimmäinen kerta, kun lasit jäävät kotiin.

Qatar 069

toive1

Qatar 083

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.