Type and press Enter.

Portopalo di capo passero – niente (ei mitään)

Sain eilen päähäni lähteä Sisilian kaakkoiskärkeen, Portopalo di capo passeroon. Luin sitä suositellun joillekuille Cataniassa majailleille, ja kuvissa majakka näytti oikein kivalle.

Ostin lipun. 5,50 euroa lähes parin tunnin matkasta kuulosti oikein kohtuulliselta. Auton ikkunassa oli paikannimiä vain lähikylään asti. Kun kysyin, kuski mulkoili vuoroin minua, vuoroin lippuani ja tuhahteli. Tulkitsin pääseväni perille asti.

kesä 13 876
Portopalo di capo passerossa näyttää, kuin voisi ajaa mäleä alas suoraan mereen.

portopalo

portopalo2

Alkoi kylmätä, kun kaikki muut nousivat pois siinä lähikylässä. Hädissäni lähdin kyselemään kuskilta. Auttavasta kielen alkeiden osaamisesta on hyötyä (ja haittaa!). Kyllä jatkaa suuntaani, parin minuutin päästä. Sitten kuski alkoi soitella. Kohta lähti pankkiin, lupasi tuoda kahvin. Kiitos ei. Kyllä hän tuo, sanoi lähtiessään. Mutta kun minä en juo kahvia. Sitä en ehtinyt sanoa enkä sillä hetkellä edes muistanut, mikä on juoda-verbi italiaksi. Ei tuonut. Kyllä me vielä matkaa jatkoimme. Pujottelimme kahden jättibussilla pikkukaupungin katuja. Välillä soi torvi ja odoteltiin pysäköityjen autojen kuljettajia siirtämään autojaan. Niin italialaista!

kesä 13 869
Pääkatu, luulisin
kesä 13 843
Leikkipuistoksi aika ankea, sanoisin

Itse Portopalo di capo passero oli jokseenkin turha. Siellä ei siis oikeastaan ollut mitään. Kävelin kohti keskustaa, mutta en löytänyt sitä. Ehkä siis kävelin keskustassa huomaamattani. Ravintolan löysin ja hyvän simpukkapastan sain. Spagetti alle vongolesta on tullut vakioruokaani Italiassa. Syön sitä vaikka päivittäin. Maistuu aina erilaiselta. Koska aloitan ravintolassa aina puheen italiaksi, saan ruokalistan myös italiaksi. Usein en ymmärrä listalta juuri mitään. Pitäisi varmaan panostaa ruokasanastoon, että voisin laajentaa ruokavaliotani. Toki olen tälläkin matkalla syönyt muutakin! Nytkin istun ravintolassa tonnikala-aterian jälkeisessä täyteläisessä olossa.

portopalo1
Spagetti alle vongole ja tomaattisalaatti. Tomaattisalaatti oli siis kulhollinen kirsikkatomaatin puolikkaita. Oheen tarjoilija toi suolan ja pippurin.
kesä 13 859
Tällainen kävelytie kulki pienen matkan meren rannassa.
kesä 13 857
Samanlaista kivikkorantaa näkyy olevan koko kaakkoinen osa Sisiliaa. Ehkä jossain on hiekkarantoja, mutta minä en ole niitä nähnyt. Ehkä ryhmämatkakohteissa Taorminassa ja Naxoksessa. En tiedä.

Mutta vielä Portopalosta. Jotenkin olin kuvitellut siellä olevan hiekkaranta ja jotain etelämeininkiä, mutta ei ollut. Meren läheisyyteen rakennettiin asuintaloja, mitään rantaelämää ei ollut. Oikeastaan mitään elämää ei ollut. Olin ollut aikeissa jäädä kaupunkiin yöksi huonojen yhteyksien vuoksi, mutta onneksi löysin netistä poispääsyn ennen hotellin varaamista. Olisin ehkä kuollut tylsyyteen.

Paluumatkalla oli sama kuski kuin mennessä, ja alkumatkan kyydissä olin vain minä. Kovasti halusi kuljettaja jutella, mutta närkästyi, kun en ymmärränyt. Enhän minä todella osaa kuin alkeet. Säästyisin kai ärtymyksiltä olemalla ihan ummikko, eihän tämä ollut ensimmäinen, joka alkaa vain puhua kovempaa, kun en ymmärrä. Joskus yritän palauttaa realiteetteja kysymällä, puhuuko englantia. Ei puhu. Seuraavalta närkästyjältä taidan kysyä suomen taidoista. Kielijuttuun liittyi siis vielä sellainen, että kuljettaja pyysi puhelinnumeroani. Naimisissa olemiseni ei vaikuttanut. Millä kielellä mahtoi ajattella soittelevansa? Matkani hän kuulemma tarjoaa minulle. Pääsin siis ilmaiseksi Notoon ja sieltä junalla takaisin kotiin. Suoraa bussiyhteyttä ei ollut.

kesä 13 877
Oli majakkakin. Bussipysäkillä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

8 comments

 1. Patsasmunkki toi mieleeni katolisen ninjan, rukousnauhojakin tuntui olevan pieneen uskonsotaan. Katsekin valpas kuin kaukopartiolaisella.

  Mikähän mahtoi olla rantapolkukuvan taustalla näkyvä betonibunkkeri? Viljasiilo vaiko moderni kirkko? Etualalla oli jokin (pyhimys?)patsas tolpan päässä.

  Eikös tuo ole kuitenkin ihan positiivista, että vientiä riittäisi, vaikka itsellä ei mitään haluja syrjähyppyihin olisikaan. Voi sitten wanhana muistella, miten italialaiset lankesivat jalkoihin vielä keski-iän kynnyksellä 😀

  1. Mulla näytti olevan parempikin kuva bunkkerista, mutta en osa siitäkään selvää, mikä se on. Tolpannokassatodella on jokin ilmeisesti uskonnollinen hahmo.

   Ilmaiset bussikyydin kyllä kelpaavat, mutta hyvän tähden sentään sedän lähestymisyrityksiä!

 2. Hah hah, italialaiset taitavat pitää kiinni naistenmiehen maineestaan 😀

  1. Tuli kyllä mulle puun takaa tämä. Ihan rauhassa olen saanut olla. Viime kesänä seuraan lyöttäytyjiä oli koko kuukautena vain kaksi, ja kumpikaan ei ollut italialainen. Ja nyt tämä.

 3. Hyvä tietää, että tuonne ei tarvi mennä :). Tuo annos on yksi minunkin suosikeista :). Hyvältä näytti!

  1. Tykkään äärikohdista, juuri siis kaakkoisimmasta, eteläisimmästä tms. paikasta jossain. Manhattan pitää kävellä eteläkärkeen, oli kiva nähdä Intian eteläisin kolkka jne. Mutta Sisilian kaakkoisin kolkka oli kyllä tylsä. Bussikuskin mukaan viikonloppuisin on elämää. No en jouda uudelleen, varsinkin kun viikonloppuisin täällä todella huonosti, vielä arkeakin heikommin, julkista liikennettä.

 4. Suomen puhuminen on ihan hyvä vaihtoehto. Olen itse rupatellut pitkät ajat niin, että just joku jäärä vanha ukko pöpöttää omaa kieltään ja minä omaa kieltäni. Hyvin sujuu 🙂

  Jos englanti ei keskustelukumppanilta taivu, niin itse olen yleensä niin ynseä, että vain osoittelen esim. kartasta kohtaa mihin haluan. Tosin niin ei kylllä ikinä opi mitään kieltä, mutta minun kielipäälläni se nyt olisi muutenkin mahdotonta.

  Itse olen vähän huolestunut, kun kukaan ei ole enää pitkään aikaan yrittänyt iskeä. Olenko jo niiin vanha, vai johtuukohan se kuitenkin siitä, että kaveri kulkee yleensä kohtuu suojelevana vieressä. Haluan uskoa jälkimmäiseen 😉

  1. Yritän edes vähän kehittää tai edes ylläpitää alkeellista italiaani, mutta jos se johtaa tällaiseen kanssakäymiseen, taidanpa vaihtaa suomeen minäkin. Ja mitä iskemiseen tulee, kovin rauhassa saan olla minäkin. Ehkä ikäkriisin lisäksi teen kriisin tästäkin: en kelpaa enää. 😉 Eikä suunta enää ainakaan parempaan taida olla.