Type and press Enter.

Uusi Italia-suosikkini Padova

Ennen matkaa en tiennyt Padovasta juurikaan. Tiesin sen olevan vanha yliopistokaupunki, vilkas ja mikä parasta – vain reilun puolen tunnin junamatkan päässä Venetsiasta. Tiesin siellä olevan upeita kirkkoja, kuten italialaisissa kaupungeissa aina. Yhteen kappeliin kehotettiin varaamaan liput etukäteen, joten kai se olisi hieno.

Padova 176

Näin laihoilla ennakko-odotuksilla lähdin, mutta postiivinen yllätys oli suuri. Yksi päivä ei millään riittänyt kaupunkiin tutustumiseen, ja mieluusti olisin ollut ainakin toisen vielä. Keskusta-alue on helposti käveltävissä (mukulakivikatuja, hyvät kengät siis suotavat), kirkkoihin on helppo pistäytyä, kahviloiden terasseilla hetki levähtää. Kauppoja emme kierrelleet, mutta ostosmahdollisuudetkin vaikuttivat monipuolisilta (edullisia ketjuliikkeitä, ainakin ulkoapäin suurehko Rinascente-tavaratalo, huippumuotia Guccista Louis Vuittoniin). En lauantaina haikaillut enää takaisin Venetsiaankaan vaan lumouduin Padovasta.

Hakutulokset kohteelle padova
Vanhan kaupungin kadut ja kujat ovat aika tyypillisiä italialaisia – ja juuri siksi niin viehättäviä.
padova
Padova 307
Padova 247
Padova 234
Basilica di Sant’Antonio

Lauantaisen kaupunkielämän keskus olivat torit. Padovan keskustassa on useita toreja, joilta saa mitä tahansa: vihanneksia, hedelmiä, kukkia, kalaa, vaatteita… Ostosten teko vaikutti kiireettömältä ja stressittömältä. Tietysti aurinkoinen ja lämmin sää saa kaiken näyttämään todellisuutta seesteisemmältä, mutta kyllä vain toreilla ja niiden reunustamissa erikoisliikkeissä (esim. liha) ruokaostosten tekeminen olisi jotain muuta kuin lauantairuuhkaisessa Prismassa kärryillä törmäily. Kahviloiden tiskeillä ihmiset kävivät nauttimassa  aamupäiväespressot, ja baristat tunsivat asiakkaansa etunimeltä.

Padova 181-001
Padova 201-001
Piazza delle Erbe. Taustalla olevassa Palazzo della Ragionessa on käsittämätön keskiaikainen sali, jolla on pituutta 80 metriä sekä leveyttä ja korkeutta 27 metriä.
Padova 186-001
Ostoksilla koko perheen voimin. Tämä kaveri on Benny.
Padova 211-001
Hääväkeä Duomon aukiolla
Padova 223
Jos olet joskus nähnyt valokuvia Padovasta, ne ovat lultavasti olleet täältä, Prato della Vallelta, Italian suurimmalta aukiolta.
Padova 225
Missä ihmiset, siellä myös piraattituotteiden myyjät. Väärennettyjen tavaroiden myynti vaikutti olevan entistä avoimempaa niin Venetsiassa kuin Padovassakin. En koskaan ole kysynyt, paljonko kopiolaukusta pyydetään, mutta kai ne ovat halpoja, koska naiset niihin aina vain sortuvat – laittomuudesta huolimatta. Kun yhdelle laukkuja tarjonneelle kauppiaalle sanoin, etten käytä kopioita, sain vain huutelua perääni.

Scrovegni-kappeli on kuuluisinta Padovassa. Kappelin seinät ovat kokonaan Giotton freskojen peitossa. Ne kertovat Jeesuksen elämästä, ja koulupohjalta saattaa tunnistaa monia tapahtumia. Syvempää Raamatun tuntemusta tarvitaan kaiken ymmärtämiseen. Kappelin merkittävyys selviää paremmin, kun kuulee sen olevan 1300-luvulta. Päästäkseen katsomaan freskoja, on liput varattava netistä hyvissä ajoin. Ennen kappeliin pääsyä katsotaan noin 15 minuuttia kestävä aiheeseen johdattava filmi, ja kappelissakin saa olla vain vartin, mutta kyllä siinä ajassa ehtii maalaukset käydä läpi. Scrovegnissa ilman lämpötila ja kosteus on säädetty niin, että maalaukset säilyisivät mahdollisimman hyvin.

Padova 309
Kuva on vino, koska se on otettu salaa. Jäin kiinni, mutta kuvaa ei käsketty poistaa. Kappelissa on siis kuvauskielto.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.