Ennen matkaa en tiennyt Padovasta juurikaan. Tiesin sen olevan vanha yliopistokaupunki, vilkas ja mikä parasta – vain reilun puolen tunnin junamatkan päässä Venetsiasta. Tiesin siellä olevan upeita kirkkoja, kuten italialaisissa kaupungeissa aina. Yhteen kappeliin kehotettiin varaamaan liput etukäteen, joten kai se olisi hieno.
Näin laihoilla ennakko-odotuksilla lähdin, mutta postiivinen yllätys oli suuri. Yksi päivä ei millään riittänyt kaupunkiin tutustumiseen, ja mieluusti olisin ollut ainakin toisen vielä. Keskusta-alue on helposti käveltävissä (mukulakivikatuja, hyvät kengät siis suotavat), kirkkoihin on helppo pistäytyä, kahviloiden terasseilla hetki levähtää. Kauppoja emme kierrelleet, mutta ostosmahdollisuudetkin vaikuttivat monipuolisilta (edullisia ketjuliikkeitä, ainakin ulkoapäin suurehko Rinascente-tavaratalo, huippumuotia Guccista Louis Vuittoniin). En lauantaina haikaillut enää takaisin Venetsiaankaan vaan lumouduin Padovasta.
Lauantaisen kaupunkielämän keskus olivat torit. Padovan keskustassa on useita toreja, joilta saa mitä tahansa: vihanneksia, hedelmiä, kukkia, kalaa, vaatteita… Ostosten teko vaikutti kiireettömältä ja stressittömältä. Tietysti aurinkoinen ja lämmin sää saa kaiken näyttämään todellisuutta seesteisemmältä, mutta kyllä vain toreilla ja niiden reunustamissa erikoisliikkeissä (esim. liha) ruokaostosten tekeminen olisi jotain muuta kuin lauantairuuhkaisessa Prismassa kärryillä törmäily. Kahviloiden tiskeillä ihmiset kävivät nauttimassa aamupäiväespressot, ja baristat tunsivat asiakkaansa etunimeltä.
Scrovegni-kappeli on kuuluisinta Padovassa. Kappelin seinät ovat kokonaan Giotton freskojen peitossa. Ne kertovat Jeesuksen elämästä, ja koulupohjalta saattaa tunnistaa monia tapahtumia. Syvempää Raamatun tuntemusta tarvitaan kaiken ymmärtämiseen. Kappelin merkittävyys selviää paremmin, kun kuulee sen olevan 1300-luvulta. Päästäkseen katsomaan freskoja, on liput varattava netistä hyvissä ajoin. Ennen kappeliin pääsyä katsotaan noin 15 minuuttia kestävä aiheeseen johdattava filmi, ja kappelissakin saa olla vain vartin, mutta kyllä siinä ajassa ehtii maalaukset käydä läpi. Scrovegnissa ilman lämpötila ja kosteus on säädetty niin, että maalaukset säilyisivät mahdollisimman hyvin.