Type and press Enter.

Porto ja lähiseudut. Mitä maksoi viikko soolomatkailijalle?

Portugali on pääsääntöisesti aika edullinen matkakohde. Tietenkin jokainen omilla valinnoillaan vaikuttaa siihen, millainen hintalappu matkalle tulee, mutta avaan nyt, paljonko minun, mukavasti ja laadukkaasti matkustavan, viikko Portossa ja ympäristössä maksoi. Helmikuussa hinnat ovat epäilemättä reilustikin halvemmat kuin vilkkaimpana turistiaikana. Mutta kun katsoin sääennusteita ja niissä pilvettömänä paistavaa aurinkoa ja noin 16 asteen lämpötiloja, tuntui Portugali ihan loistavalta paikalta talvimatkailuun – ja se oli.

Lennot

Maksoin bisnesluokan lennoista Lufthansalla Frankfurtin kautta Portoon 507 euroa. Ennen kuin alat edes miettiä, onko mitään järkeä lentää bisneksessä Euroopan sisäisiä lentoja, sinun kannattaa lukea tämä juttuni. Minäkin olen aina ajatellut sen olevan aivan pelkkää rahan hukkaa, mutta milloin hintaero on kympeissä ja lisäarvo kaikilla osa-alueilla suuri, miksi ei tekisi matkanteosta asteen verran mukavampaa.

Majoitus

Ensimmäiset neljä yötä asuin Portossa Douro Apartments – RiverTopissa 50 neliön asunnossa, josta oli näköala Dourojoelle. Sijainti ei olisi voinut olla parempi, ja hintakin oli laatuun nähden varsin hyvä, 230 euroa (sis. 25 euron siivousmaksun). Hotellisivustoja selaillessani huomasin Portossa olevan paljon vuokrattavia huoneistoja. Myös Airbnbssä asuntoja oli satoja. Tämä enteilee sitä, että Portokin taitaa olla niitä kaupunkeja, joissa pian asukkailla ei ole mahdollisuutta asua keskustassa, koska turistibisnes hallitsee vuokramarkkinoita. Myönnän, että vaikka tiedostin tämän, valitsin hinnan ja sijainnin takia asunnon enkä hotellia. Jouduin maksamaan myös 20 euron lisämaksun myöhäisen sisäänkirjautumisen vuoksi. Tällaiset maksut ovat minusta osoitus surkeasta palvelusta. Tulin asunnolle kuitenkin jo kello 23 tienoilla, en mitään aamuyöstä.

Douron laaksossa asuin yhden yön Casa de Canhilhasissa, Masao Frion kylässä. Yö tuossa ihastuttavassa huvilassa, kauniisti sisustetussa huoneessa, josta oli mieletön näköala Dourolle, maksoi 75 euroa (sisälsi aamupalan). Voin vain kuvitella, kuinka ihana paikka olisi kesällä, kun voisi uima-altaalta zoomailla joelle ja viiniviljelmille. Kävelymatkan päässä on pieni kylä ja ravintoloita. Muuten paikka on keskellä rauhaa.

Viimeinen majoitukseni oli Burgus Tribute & Design Hotel Bragassa. Kaksi yötä aamiaisineen oli 146 euroa. Hotelli oli selvästi laadukas, mutta silti huoneeni oli ihan jäätävän kylmä. Lämmitys puhalsi täysillä ja lämmitti huoneen, mutta vessassa melkein mietin, tarkeneeko laskea housuja. Ylimmän kerroksen huoneesta oli hyvät näköalat, ja varsinkin kylpyhuone oli näkymiltään kuin Helsingin Hotelli Tornin kuuluisa näköalavessa.

Lisäksi piti maksaa 10 euroa päivää kohden pysäköinnistä, mutta sain auton mukavasti suoraan hotellin eteen. Ympäristössä oli vain maksullisia tunnin paikkoja.

Liikkuminen

Portossa varasin majapaikan kautta lentokenttäkuljetuksen hintaan 25 euroa. Lentoni oli perillä vasta 22.30, Suomen aikaa puolen yön jälkeen. Arvelin, että väsyneenä ei olisi mitään intoa lähteä julkisilla seikkailemaan eikä taksien kanssa neuvottelemaan. Moni majoitusliike tarjosi kuljetusta 20 tai 25 euron hintaan, eli uskon hinnan olleen ihan kilpailukykyinen. Paluumatka kentälle autoa vuokraamaan oli Uberillä kyllä vain 14 euroa.

Auton vuokraaminen oli halvempaa kuin kuvittelin sen missään voivan olla (32,30 euroa / 3 vuorokautta). Mutta kun aloin jutella vuokraamon miehen kanssa, todettiin yhteistuumin, että maksamani pienimoottorinen pikku-Volkkari saattaa tehdä minut hulluksi vuoristoteillä. Onneksi otin järjen ja luottokortin käteen ja otin kalliimman ja paljon paremman. Sitten vielä omavastuu nollaan lisävakuutuksella, eli se halpa autonvuokraus oli lopulta 251,25 euroa kolmelle päivälle ja lisäksi dieseliä 32 eurolla. Parin viikon päästä reissusta tulee perään myös lasku tietulleista. Ne Hertz veloittaa suoraan luottokortilta.

Lisävakuutus oli tällä kertaa todella tarpeen. Joku oli kolhinut autoani minun sitä huomaamatta. Apukuskin puolella oli lokasuojassa aika isolta alueelta maalit pois. Vahinkoilmoitukseen saatoin vain kirjoittaa, etten tiedä, mitä on tapahtunut, ja kävellä pois. En tiedä, mitä olisivat tuollaisesta veloittaneet – pahimmillaan 1600 euroa, joka oli omavastuu ilman lisävakuutusta.

Eläminen

Porto oli yllättävän kallis varsinkin turistialueilla. Douron rannassa viinilasillisen saattoi maksaa 6 euroa, mutta toki kaato oli aika rohkea, jotain muuta kuin suomalainen 12 senttiä. Salaatti kivassa ravintolassa maksoi vähän yli kympin, setti juustoja, kinkkua, leipää ja viiniä kauppahallissa 17 euroa. Muualla oleminen oli selvästi halvempaa, esimerkiksi salaatti ja lasi viiniä Bragan keskustassa 11 euroa, kaksi ruokalajia juomineen italialaisessa ravintolassa vähän yli 20 euroa. Toisaalta kaksi puolen litran limua, kaksi nataa ja pullo vinho verdeä supermarketissa maksoi 6,50 – ja viini ei todella ollut mitään kuraa.

Ihan pakollisiksi kuluiksi en ehkä sanoisi shoppailuja, mutta toisaalta uudet vaatteet ovat aina hyvä idea. Saatoin Bragan Massimo Duttilta joutua ostamaan pari mekkoa ja pari puseroa 240 eurolla, mutta niitä en nyt tohdi loppusummaan laskea. Toki myös maksoin joitain pääsymaksuja ja julkisen liikenteen lippuja, mutta niiden kohdalla puhutaan satunnaisista euroista.

Loppusumma

Yhteen laskettuna (ilman ruokia, shoppailuja ja satunnaisia pääsymaksuja ja julkisen liikenteen lippuja) viikon reissulle tuli siis hintaa noin 1300 euroa, mikä on enemmän kuin etukäteen ajattelin. Muutama säästökohde on helppo nimetä: Ostamalla lennot ajoissa olisi saattanut säästää jonkin verran. Portugalin lennot ovat kyllä usein aika kalliita moneen muuhun Europpan kohteeseen verrattuna. Majoitus oli keskimäärin 67 euroa yöltä, mikä minusta oli paikkojen tasoon nähden varsin edullista. Toki vaatimattomamman tasoisia saisi varmasti halvemmalla. Vaihtamalla auton julkisiin olisin säästänyt paljon, mutta silloin olisi Douron laakso jäänyt näkemättä. Koko loma olisi muuttanut luonnettaan. Toisaalta jos saman reissun olisi tehnyt jonkun kanssa, lisäkuluja tulisi vain toisista lennoista ja kokonaisuus olisi vain 900 euroa matkaajaa kohden. Sitä pitäisin tästä paketista aika edullisena. 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

18 comments

  1. Me oltiin reilu viikko viime kesänä Portugalissa, ja yllätyin hintatasosta. Ei Portugali ollut minusta ollenkaan niin edullinen kuin siitä puhutaan.

    1. Varsinkin Lissabonissa hotellit ovat aika kalliita. Olivat Portossakin. Siksi valitsin asunnon, vaikka tiedän, ettei se ole hyvä juttu. Hintataso on siksikin hämmentävä, että keskipalkka on jotain tonnin paikkeilla, vähän yli, ja veroaste aivan hurja: tonnin liksasta noin 30 prosenttia. Mutta silti ravintolat täynnä vaikkapa tiistai-iltaisin.

  2. Tykkään näistä jutuista joissa avataan kustannuksia ja kerrotaan esim. majoituspaikat nimeltä.
    Laitan lukulistalle muitakin sinun Portugali-juttuja. Mulle maa on vieras, Espanjan pieni naapuri (nyt jokainen portugalilainen suuttuisi). Voisin hyvinkin kuvitella kiertäväni maata omalla autolla, koska vapaus.

    1. Aika monta juttua kirjoitin tuolta matkalta. Portugali on minulle meluisampi kuin isosisko siinä vieressä.
      Joistain matkoista olen avannut kustannuksia. Kiva kuulla, että tällaiset jutut kiinnostavat.

  3. Kyllähän tosiaan tuo yksinmatkailu varsinkin on aina hieman kalliimpaa kuin kaksin 😀 lissabonista ei itsellä erityisen kallis mielikuva ole parin käynnin perusteella, mutta olen yöpynyt paikallisten kavereiden luona, joten varmasti majoituksesta tulee ne isoimmat kulut. Porto myös kiinnostaa ja kivalta kuulostaa 😀

    1. Lissabonissa on myös hotellit verrattain kalliita varsinkin suhteutettuna yleiseen portugalilaiseen palkkatasoon. Siellä on paras olla pääkaupungissa kavereita, jos haluaa käymään mennä. Pitäisi varmaan alkaa ottaa sänkypaikkoja dormeista, että ei rankaistaisi yksin matkustamisesta taloudellisesti, mutta koska en ole sellaisessa ikinä ollut, en taida nelikymmpisenä aloittaa.

  4. Niin kuin sanoitkin hinta on kiinni omista ratkaisuista. Lentoja pidän hippusen kalliina. Ostin itse toukokuulle ja lennot maksoivat vain 170e.

    1. Miten onnistuit saamaan noin halvalla?! Olen kateellinen! Toki olisin minäkin ottanut halvat lennot, jos sellaisia olisi ollut tarjolla.

  5. Hyviä vinkkejä majoitukseen, kiitos. Juuri Lissaboniin ja Portoon mieli tekisi suunnata. Muuten tulipa mieleen, että jos haluaa muuta kuin rantalomaa, on nuo Välimeren maat parhaita matkakohteita loka-huhtikuun.

    1. Säät voivat kyllä olla ihan mitä vain. Olen ollut Välimerellä silloin tällöin talvella, ja välillä on tuullut ja satanut vaakasuoraan. Ei ihan paras lomameininki, mutta toisaalta oikeastaan tosi kivaa nähdä kaupunkeja ilman turisteja, vain minä ja alkuasukkaat.

  6. Luen aina mielelläni matkakuluista, vaikka matkustustyyli ei välttämättä olisikaan ihan sama kuin omani. Itse matkustan harvemmin yksin, mm. juuri kustannussyistä. Näistä saa kuitenkin yleensä ihan mielenkiintoista mielikuvaa maan hintatasosta 🙂

    1. Totta, viitteitä hintatasosta saa, vaikka oma tyyli olisi erilainen. Voi vähän laskea, mihin hintaan itse pääsisi, jos vaikka hotellimaku on halvempi/kalliimpi. Toisaalta melkein missä vain saa menemään rahaa tosi paljon tai tosi vähän. 🙂 Yksin matkustaminen tulee kyllä välillä hävyttömän paljon kalliimaksi kuin kaverin kanssa liikkeellä oleminen.

  7. Yllättävän iso hintalappu matkasta Portugaliin. Noi turhat lisämaksut juuri esimerkiksi myöhäisestä kirjautumisesta on ärsyttäviä ja osoittaa nimenomaan huonoa palvelua – ei mun mielestä klo 23 ole vielä millään tavalla oikeasti myöhä. Ennemmin tuon satunnaisen silloin tällöin myöhäiset kirjautumiset voisi sisällyttää hintaan suoraan pienellä korotuksella.

    1. Yllätyin itsekin, kuinka paljon reissulle lopulta tuli hintaa, mutta oli se hintansa arvoinen. Juuri tuohon joku kommentoi, että oli onnistunut saamaan lennot alle puoleen hintaan, ja majoituksestakin toki olisi helppo tinkiä, autolla ei olisi pakko ajaa. Että kyllä Portoon ja lähitienoille selvästi halvemmallakin pääsee. Mutta näin oli hyvä. Oikeastaan kaipaan takaisin aika paljon.

  8. Kiva postaus, kun avataan hintoja avoimesti. Kalliin puoleinen tuo oli, mutta majoitukset olivat minusta hyviä löytöjä ainakin kuvien perusteella. Toki välillä on hyvä hemmotella itseään ja vaikka esim tuo lento oli toki tyyris, niin varmasti pienen luksuksen olit ansainnut. Maisemat näyttivät todella kivoilta ja tuntuu, että Porto on nyt ollut paljon esillä postauksissa – ja syystä! Hyvältä näyttää 🙂

    1. Lento olisi ollut vain 80 euroa halvempi economyssa. Varasin lennot kai liian myöhään. Olivat minustakin Euroopan-lennoksi aika kalliit. Majoitus oli yllättävän kallista, vaikka vielä ei ollut sesonki. Yritin valita hinta-laatusuhteeltaan mahdollisimman hyviä ja siinä mielestäni onnistuin. Tietty hostelleista saisi sänkypaikkoja halvemmalla, mutta ne eivät ole mun juttu.

  9. Porto on kyllä ihana kaupunki, hyvä postaus!

    1. Kiitti! Porto ja myös lähiseudut olivat tosiaan kivat. Douron laaksoa melkeinpä jäin eniten kaipaamaan.