Type and press Enter.

Mokaillen matkalla

“Et kai toimi näin? Nämä 20 mokaa pilaavat matkan”, otsikoi MTV3:n Studio55 matkailujuttunsa 7.8.2013. Siinä luetellaan virheitä, joilla matkailija onnistuu pilaamaan reissunsa. Artikkeli perustuu CNN Travelin matkailutoimittajien kokemuksiin. Ihan kokemattomana en itseäni pitäisi, mutta kun luen listaa, huomaan tekeväni jokseenkin kaikki mahdolliset virheet, mutta matkustavani pääsääntöisesti erittäin mukavasti lainkaan pilaamatta matkaani tai tuntematta mokanneeni. Pakko oli alkaa kommentoida! Kommentoi ihmeessä sinäkin!

1. Pakkaat liikaa
“Kotona, missä koko vaatekaappisi on käytössäsi, voit toki valita uuden asun joka tilaisuuteen. Mutta kun omaisuutesi pitää saada mahtumaan muutamaan laukkuun, muotitajun tulisi muuttua. Sukkia voit käyttää useammin kuin kerran, ja t-paidan, jossa nukuit, voi pistää päälle vielä seuraavanakin päivänä.”
Kyllä! Pakkaan! Nykyään yhä useammin käy näin, vaikka pakkaamisen luulisi olevan jo jonkinlainen rutiini. Ei ole. Mutta ei kai tästä matka pilalle mene? Joudun (tai mies joutuu) kantamaan vain vähän enemmän. Sittenkin lomatunnelmani olisi enemmän pilalla, jos pitäisi alkkareita kääntää ja käyttää uudelleen tai kulkea hikisessä puserossa.

2. Et osta jotain mistä pidät heti kun näet sen
“Luulet, että palaat uudestaan liikkeeseen. Ajattelet, että ehkä löydät vastaavan mutta paremman tuotteen halvemmalla jostain muualta. Näin ei tule käymään, vaan sen sijaan tulet harmittelemaan hankkimatta jäänyttä upeaa katutaideteosta tai hauskaa tuliaista.”
Kyllä! Muutaman kerran on näin käynyt. Myönnän jotain vaatetta tai laukkua murehtineeni, kun saituuksissani jätin ostamatta. Ai menikö matka sen takia pilalle? No ei tosiaan, ja kumman paljon vaatetta, kenkää ja laukkua on kuitenkin kertynyt, että ihan osattomaksi en ole jäänyt.

3. Et tarkista roaming-hintoja

“Roaming -maksut lihottavat teleoperaattorisi kassaa. Viikon tekstiviestien Singaporesta tai St. Lucialta ei pitäisi maksaa enemmän ja sattua pahemmin kuin sydänkirurgian. Silti, kaiken aikaa matkalaiset aiheuttavat itselleen kärsimystä jättämällä matkapuhelinasiansa tarkistamatta ennen lähtöä.”

Kyllä! En tarkista. Tiedän suunnilleen, mitä tekstarit Euroopasta maksavat. Tiedän, että muualta maksavat enemmän. Datayhteyden ja verkkovierailut katkaisen puhelimesta ja iPadia käytän vain wifi-yhteydellä. Pöhköhän se on, joka alkaa leffoja ulkomailla latailla suomalaisen operaattorin kautta. Lasku tulee kuitenkin vasta loman jälkeen: ei ehdi lomaa pilata. Epäilemättä satojen eurojen puhelinlasku kotiin palattua kyllä kirpaisisi, joten miksi ylipäätään käyttää datayhteyksiä? 

4. Luotat “lähellä keskustaa” -kuvaukseen

“‘Sijaitsee lähellä keskustaa’ on ilmauksena yhtä avoin tulkinnoille kuin raamatun lauseet. Kun tajuat, että raha, jonka säästit valitsemalla keskustan ‘lähellä’ sijaitsevan hotellin, kuluukin puolen tunnin mittaisiin matkoihin ja törkeisiin taksihintoihin, tiedät sortuneesi yhteen matkustelun suurimmista synneistä.”

Joskus. Kyllä yritän karttojen avulla kartoittaa, missä hotelli sijaitsee, mutta aina ei ole ollut ihan selvää sekään, mikä on keskusta. Hotellivalinnoista ehkä joka kymmenes on mennyt pieleen, ei ehkä niinkään moni. Sijaintia suurempiakin ongelmia hotelleissa on, vaikkapa haju, olematon äänieristys tai surkea sänky. 

Chongqingissa ainakin valinta meni aivan poskelleen. Kuvittelimme olevamme keskustassa, mutta taksimatkaan meni vähintään puoli tuntia suuntaansa eikä mitään julkisia ollut lähimainkaan. Se harmitti. Ei suorastaan pilannut lomaa, koska emme olleet hotellissa monta yötä, mutta viikkokin moista ajelua olisi jo ottanut päähän.Vaikka joissain kaupungeissa asuminen ytimessä on järkyttävän paljon kalliimpaa kuin vähän syrjemmässä, olemme olleet valmiita siitä maksamaan. Näitä paikkoja ovat esim. Rooma, New York, Venetsia. Näissä on ollut ainakin meille tärkeää olla heti keskellä kaikkea. Sen sijaan vaikka Bangkokissa emme ole edes halunneet meluisaan ja ruuhkaisaan keskustaan vaan olemme ottaneet tarkoituksella hotellin syrjemmästä joen rannasta ja käyttäneet matkoihin aikaa.

5. Otat lentokenttäshuttlen

“Lentokenttäshuttlen käyttäminen on yksi klassisimmista matkailumokista. Säästääksesi muutaman euron verran tuhlaat aikaasi, kärvistelet hikisessä pikkubussissa ja huonolla tuurilla sinun hotellillesi saavutaan vasta vihoviimeisenä, sen jälkeen kun bussi on kiertänyt kaupungin lukuisat muut hotellit.”

En juurikaan. Menemme julkisilla, jos se on järkevää. Esimerkiksi junat ja metrot ovat usein kumipyöräliikennettä nopeampia. New Yorkissa otimme viimeksi shuttlen. Siinä säästö jäi kyllä vähäisemmäksi kuin ajan tuhlaus, mutta se vaikutti järkevältä, koska lähti suoraan terminaalin edestä ja päätyi korttelin päähän hotellilta, ei kierrellyt pitkin Manhattania vaan ajoi tämän reitin suoraan. Sovimme kyllä jo menomatkalla, että paluu tehdään taksilla. Nyt on kokeiltu, enää ei tarvitse. Mutta että koko matkan saisi pilalle yhdellä bussikyydillä?

6. Et sulje shampoo-pulloja huolellisesti

“Et todellakaan halua, että matkatavarasi tahmaantuvat saippuaan! Sulje korkit kunnolla ja pakkaa ne varmuuden vuoksi esimerkiksi toilettilaukkuun tai edes muovipussiin.”

Niin juuri. Tätä pitää vähän selitellä. Minulla on ollut vääränlaisia pulloja. Ihan totta. Pullot, joissa on tavallinen korkki, eivät ole koituneet ongelmakseni, mutta sellaiset keinukorkilliset, siis jossa toisesta reunasta painamalla aukeaa toisen reunan reikä, aukeavat lentokoneen paineenvaihteluissa itsellään. Pari kertaa on ollut sampoota koko toilettilaukku täynnä. Viimeksi tajusin laittaa pullon erilliseen muovipussiin, mutta auennut oli sinnekin, sotku vain vähäisempi. Sen sijaan olin sulkenut talkkipurkin huolimattomasti ja valkoista jauhetta oli aika laajalti miehen toilettinyssäkässä. Sain kiitosta. Mutta sekin onneksi vasta kotona. Ei pilannut lomaa.

7. Luulet tietäväsi milloin lento kannattaa varata

“Travelers Today uutisoi matkailusivusto Kayakin teettämästä tutkimuksesta, jonka mukaan halvimmat liput myytäisiin 21-34 päivää ennen lentoa. Viime vuotinen CheapAir.comin analyysi puolestaan väittää, että paras aika ostaa olisi 49 päivää ennen reissua. Teksasin A & M yliopiston tutkijat taas väittävät, että edullisimmin lentää lauantaisin tai sunnuntaihin.

Mitään yleispätevää sääntöä ei siis ole. Liput ovat halvimpia silloin kuin ne ovat halvimpia.”

Ei. En tiedä enkä luule. Lentojen ostaminen on enemmän tunnetta kuin tietoa. Tuntuu, että tuonne haluan ja tuo hinta on hyvä. Tuonne haluan, mutta lento tuntuu liian kalliilta, pitää haluta johonkin toisaalle. Toisaalta (lähes) jokainen matkailemiseen laittamani euro on ollut sen arvoinen. “Lähes” sen takia, että jokunen hotelli on ollut laatuunsa nähden ylihintainen.

8. Yrität tinkiä liian kovasti

“Ei ole olemassa nopeampaa konstia aiheuttaa katkeruutta paikallisissa kuin haastaa torillinen nälkäisiä myöntimiehiä ja puodinpitäjiä. Periaatteita pitää olla, mutta tarvitseeko sinun todella tinkiä 50 senttiä vastaava summa kirjaillusta laukusta, jota tuskin edes tulet käyttämään? Osta mitä haluat ja säästä itsesi tunteiden kiehumiselta.”

Tätä en oikein ymmärrä. Joissain kulttuureissa tinkiminen on osa kaupankäyntiä. Jos ei tingi, toimii tavallaan väärin. Monin paikoin väittäisin, että on aivan pöljä, jos maksaa aivan aivan pöyristyttäviä pyyntihintoja, esimerkiksi yli 70 euroa pienestä puisesta virtahevosta (tapahtui Keniassa). Tietenkään ei ole mieltä lähteä tinkimään myyjän kustannuksella tai pieniä summia, mutta jotain rajaa on silläkin, miten turistia yritetään saada maksamaan älyttömiä.

9. Et vaihda rahaa lentokentällä

“Yleinen viisaus on, että vain amatöörit vaihtavat rahaa lentokentällä, kun fiksut matkalaiset taas metsästävät parempaa vaihtokurssia kaupungilta. Usein saatkin enemmän vaihtamalla valuuttaa keskustassa, mutta et mitenkään merkittävästi. Esimerkiksi jokin aika sitten Lontoon Heathrow’n kentällä olisit saanut 300 dollarista noin 175 puntaa, mutta keskustan Oxford Circusin vaihtopisteessä 185 puntaa. Voit siis säästää vaivaiset 10 puntaa sinnittelemällä keskustaan asti vailla käteistä ja käyttämällä aikaasi valuutanvaihtopisteen etsimiseen, tai vain vaihtaa paikallista rahaa kätevästi heti saapuessasi.”

Kyllä. Todella harvoin vaihdan rahaa lentokentällä, koska kurssit ovat monin paikoin todella paljon huonommat kuin kaupungissa. Koska jotain rahaa on oltava, että pääsee hotellille, otamme sitä usein pienehkön summan automaatista. On totta, että pankki perii aika suuriakin kuluja, mutta myös virallinen valuuttakurssi, jolla tiliä veloitetaan, on ihan muuta kuin vaihtopisteiden tai pankkien tarjoama.

Helsinki-Vantaalla vaihtamisen olen lopettanut kokonaan. Kurssit ovat surkeat, tai jos kurssi on kunnossa, palkkiot ovat pöyristyttävät. Tiedän, että suhteessa koko matkan hintaan valuutanvaihdossa saatavat säästöt ovat lopulta hyvin pieniä. Markkinataloudessa kuitenkaan ei ole hullu se, joka pyytää, vaan se, joka maksaa. Ihan kohtuuttomia palkkioita en esimerkiksi vain näe mitään järkeä maksaa.

10. Aliarvioit lentokenttien vaatiman ajan

“On helppoa aliarvioida valtavat kävelymatkat terminaalista toiseen ja aikaa vievät turvatarkistukset, joiden ansiosta matka tyssää loputtomaan jonottamiseen. Otat riskin, jos saavut lentokentälle alle kaksi tuntia ennen lähtöä, mutta isolla kentällä sekin aika voi käydä riittämättömäksi.”

En. Ajoissa ollaan, vaikka kentillä notkuminen onkin tylsää. Paras tapa pilata matka olisi joutua palaamaan lentokentältä takaisin kotiin.

11. Ostat halvat varvastossut

“Ajattelet, että käytät halpistossujasi vain viikon joka tapauksessa, joten miksi ostaisit laadukkaammat? Saat vastauksen kysymykseesi kun kenkäsi hajoaa vaellellessasi paikallisilla laavakentillä, ja paluumatka olisi vielä edessäsi.”

En. Yksi suurimpia matkan pilaajia, tai ainakin hankaloittajia minulla, ovat jalat. Rakkoa siellä, hankaumaa täällä, ja aivan sama on, onko jalassa 20 vai 400 euron kengät. Jalkavaivoihin on jokseenkin mahdotonta varautua kuin rakkolaastareilla.

12. Pelkäät katuruokaa

“Kukaan ei halua sairastua lomallaan, mutta miksi matkustaa Thaimaahan tai Meksikoon asti jos et aio edes maistaa paikallisia antimia? Paikalliset eivät pidä ruokamyrkytyksestä sen enempää kuin sinäkään. Jos he suosivat jotain ruokapaikkaa, ehkä sinäkin uskallat kokeilla sitä.”

Kyllä. Vaikka paikalliset suosisivat katukojuja, minä en. Koska bakteerikannat ovat erilaiset, on muiden kuin teräsvatsojen vain yritettävä miettiä kylmäketjuja ja muita kamalan tylsiä asioita. Katukojuissa näkee myös astioita pestävän pesusoikossa, jonka vesi ei ole ollut kirkasta luultavasti muutamaan tuntiin. Kojujen sijainti on myös yleensä vilkkaimmin liikennöidyillä alueilla, että siinä pakokaasuissa sitten aterioisin. 

Usein katson, että grillattu se ja tuo varmasti maistuisi hyvälle, mutta tylsyyksissäni vain kävelen ohi. Ei sekään kyllä tae vatsataudittomalle matkalle ole, mutta vähällä olen päässyt.

13. Ostat ison tuliaisen matkasi alkuvaiheessa

“Tämä on ristiriidassa aiemman virheen kanssa, mutta silti ostoksilla kannattaa muistaa, että joitain asioita et lopulta kuitenkaan raahata mukanasi pitkin maita ja mantuja.”

Ei. En osta. Muuta en osaa sanoa.

14. Luotat liikaa opaskirjoihin

“Opaskirjat ovat loistavia, mutta et ole ainoa, joka niitä lukee. Turvautumalla vain niihin saatat löytää itsesi jonottamasta paikoissa, jotka kaikki muutkin matkalaiset haluavat kokea. Luota mieluummin vain yhteen tai kahteen kirjasta poimittuun matkavinkkiin päivässä.”

Kyllä. Ehken liikaa, mutta usein kyllä luen opaskirjoja, koska ilman niitä voisi kovinkin paljon jäädä näkemättä. Eikö sitä paitsi ole aika ymmärrettävää, että niitä kiinnostavimpia paikkoja käyvät katsomassa muutkin? Vaikka olen Lonely Planetista löytänyt paljon virheitä, vaikka niiden hotelli- ja ravintolasuositukset ovat luultavasti maksettuja mainoksia (ei kai hotellin ja ruokapaikan valintaan muutenkaan opaskirjaa tarvita nettiaikakaudella), niissä on ollut muutama vinkki mielettömiin elämyksiin, joita emme olisi ilman kirjaa koskaan kokeneet: junamatka ja sen ihmiset Yangonissa ja sapatin rummutus Israelissa. Rummutuksesta laitoin Facebookiin myös videon. Kuvaus surkean nykivä, ihan ite otettu. 🙂

Toki yhä enemmän katson Tripadvisorista todellisten ihmisten suosituksia, mutta kyllä vain matkaopas lähes aina kulkee mukana. Usein hyväksi osoittautuvat myös kohteesta saatavat kartat, joihin on merkitty paikallisittain ajateltuna tärkeitä paikkoja.

15. Et hanki kunnollista matkavakuutusta

“Jos matkavakuutukselle tuleekin käyttöä, toivot, että olet panostanut siihen kunnolla. Vaikka olut olisikin halpaa kohdemaassasi, terveydenhuolto ei sitä välttämättä ole. Edullisempi vakuutus saattaa korvata lennot kotiin moottoripyöräonnettomuuden jälkeen, mutta ei välttämättä kallista kansainvälisessä sairaalassa vietettyä aikaa.” 

Ei. Kyllä hankin. Terveysasioilla en leiki. Kun Ulkoministeriön sivut kehottivat varmistamaan, että vakuutus kattaa vakavassa sairaustapauksessa ambulanssilennot Uzbekistanista kotiin, varmistin. Kyllä kattaa.

16. Valokuvaat liikaa

“Pakkomielle tai velvollisuus joka asian ikuistamisesta tappaa spontaanisuuden ja itse kokemuksen, jonka pitäisi kuitenkin olla matkailun perusajatus. Nykyisin valokuvaaminen on niin helppoa, että yksi klikkaus johtaa toiseen ja ennen kuin huomaatkaan on puhelimessasi 300 kuvaa vanhoista rakennuksista, alkupaloista ja suttuisista auringonlaskuista. Usko pois, kukaan kotona ei halua katsella niitä 20 minuuttia pidempään.”

Määrittele liikaa. Kuvaan luultavasti järjettömiä määriä. Kameran linssin takaa on myös hauska katsella. Silloin kiinnittää huomiota asioihin, joihin ei yleissilmäyksellä ehkä kiinnittäisi. En minä myöskään odota kenenkään katsovat tuhatta eläinkuvaani safarilta tai satoja kuvia Venetsian kanaaleista. En minä itsekään niitä luultavasti koskaan kaikkia katsele. Tänne valitsen parhaat, kotona karsin (jos jaksan) ainakin huonoimmat pois. Ketä ne kuvat tietokoneen kovalevyllä tai ulkoisella tallentimella haittaavat? Osaako joku selittää, miten kokeminen tai spontaanius häviävät kuvaamisen myötä? Ehkä olen pilannut lomiani ihan vahingossa, tietämättä sitä itse?

17. Unohdat tarkistaa viisumivaatimukset ennen matkaasi

 “Unelmalomasta tule painajainen, jos sinut käännytetään rajalta heti kättelyssä puuttuvan viisumin takia.”

En varmasti enää! Kerran niin kävi. Silloin tuli hiki.

Olimme vuosia sitten lähdössä Etelä-Kiinaan ja Hong Kongiin. Oli torstai-ilta, minä työn vuoksi Tallinnan-laivalla, kun mies soittaa. Oli siinä sitten huomannut, että emme olleet hankkineet viisumia, ja lähtö oli lauantaiaamuna. Lähetystö on auki perjantaisin, mutta ei enää sen jälkeen, kun minä ja passini rantaudumme Helsinkiin. Passikopio oli kotona. Sen avulla mies pystyi anomaan viisumia minullekin. Ajoin satamasta suoraan taksilla lähetystöön, soitin matkalta, että miehelle annettu lupaus avoimista ovista pitää paikkansa. Kyllä. Sain viisumin. Kalliin.

18. Liian paljon nähtävää, liian vähän aikaa

“Esimerkiksi Berliini on valtava kaupunki, jossa ensikertalainen menee helposti pyörälle päästään. Viikonlopun aikana ei kannata yrittää tutustua koko kaupunkiin, vaan varaa mieluummin tarpeeksi aikaa saadaksesi eniten irti matkastasi.”

Ei aina ole mahdollista varata riittävästi aikaa, esimerkiksi kolmea viikkoa Berliiniin tai puolta vuotta New Yorkiin. On vain rajattava ja hyväksyttävä, että nyt näen osan, ensi kerralla jotain muuta. Ei kai mikään estä menemästä uudelleen, jos paikka on kiva?

19. Käytät luottokorttia nostaaksesi käteistä

“Luottokorttiyhtiöt voivat veloittaa rasvaisesti kortin käyttämisestä käteisnostoihin. Lisäksi myös esimerkiksi automaatin omistava pankki voi veloittaa erikseen nostosta, ja kun nostat ulkomaan valuuttaa, kurssi voi olla surkea.”

Kyllä käytän. Tätä perustelin jo aiemmin. Kurssi nimenomaan ei ole surkea. Palkkio voi olla kova, mutta taas palkkiottomuutta mainostavat vaihtopisteet kompensoivat palkkiottomuuden heikolla kurssilla, onhan kyse liiketoiminnasta. Suurimmaksi osaksi kyllä kannan käteistä ja vaihdan rahat, mutta alkuun pääsemiseksi nostamme usein lentokentältä pienen summan.

20. Et tulostanut varausvahvistusta

Nehän ovat jo kännykässäsi tai tietokoneella, joten miksi kantaisit hotellisi tietoja paperilla mukanasi? Koska kännykkäsi tai koneesi ei välttämättä toimi ulkomailla heti saavuttuasi kuten pitäisi.”

Kyllä tulostan. Kertaakaan mihinkään pääseminen ei ole ollut kiinni paperisesta vahvistuksesta. Lentokentällä passi riittää, hotelleilla on tietokantansa. Mutta. Tarkan maahantulopolitiikan maat saattavat kysellä hotellivarauksia ja paluulippua. Silloin on parasta olla jotain näytettävää. Viisumittomuuden ja lennolta myöhästymisen lisäksi tässä on paikka pilata tai ainakin hankaloittaa omaa matkantekoa. 

Lähde CNN Travel

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.