Type and press Enter.

Tashkentissa pienellä iltakävelyllä

Saavuimme Tashkentiin junalla Samarkandista illalla, kun aurinko oli jo laskemassa. Matkatoimiston kaveri halusi viedä meidät illalliselle. En ollut kahteen vuorokauteen syönyt, ja tuntui, että paras on edelleen olla syömättä, koska aamulla pitäisi lentää kotiin. Miehet lähtivät syömään, minä pienelle kävelylle ihan hotellin lähiseuduille. Varmistin vielä ennen lähtöä, että se varmasti on turvallista. Matkatoimiston mies ei oikein ymmärtänyt kysymystä. Tietenkin on. Siis naisen yksin kulkea? Kyllä, on täysin turvallista.

En osaa paikantaa hotellia edes kartalle. Keskustassa mitä ilmeisimmin en ollut, mutta sen tuntumassa luultavasti. Kävelin isoa katua vähän matkaa, käännyin toiselle melkein yhtä isolle kadulle, sitä siihen asti, että alkoi olla pelkkiä asuintaloja, ja samaa reittiä takaisin. Näillä kuvilla siis tuskin on mitään tekemistä varsinaisesti Tashkentin kanssa. Vähän kuin reilun kilometrin kävely Munkkiniemessä olisi koko Helsinki. Juu ei. Mutta joitain havaintoja Uzbekistanin pääkaupungista tein tälläkin matkalla.

Uzbekistan (594)

Uzbekistan (596)

Bukharaan ja Samarkandiin verrattuna Tashkent on huomattavan länsimaalainen. Naisten pukeutuminen paljasti paljon. Paikallisten naisten olkapäitä tai polvia en ollut aiemmin nähnyt, mutta topit ja polven yläpuolelle päättyvät hameet olivat Tashkentissa tavallisia. Naisten pukeutuminen oli hyvin länsimaista. Värikkäitä pitkiä hameita ja kirjavia huiveja ei enää näkynyt lainkaan. Ensimmäinen liike, jonka näin, oli Benetton, ja sen tavarahan on jokseenkin samanlaista kaikkialla.

Kadunvarressa mainostettiin luksusostareita, Escadan liikkeen viereisessä vaatekaupassa myytiin Stella McCartneyta ja muita vastaavia merkkejä. Mietin vain, millaista olisi ollut tarjonta keskustassa tai tosiaan niissä ostareissa. Tashkent on kuulemma merkittävä kaupan keskus Keski-Aasiassa ja ilmeisesti varsin rikas kaupunki. Se selittää merkkiliikkeet kantakaupungin laidoillakin.

Uzbekistan (3)

Uzbekistan (24)

Leimaava piirre kaupunkikuvassa olivat myös valtavan leveät kadut. Niitä näkee Itä-Euroopassakin ja myös muissa entisen Neuvostoliiton maissa. En ollut kävelylläni mitenkään yöllä vaan muistaakseni ennen iltayhdeksää, eli katujen autius oli varsin silmiinpistävää. Valtavat kadut ja vain satunnaisia autoja.

Neuvostoarkkitehtuuri on kaikkialla samanlaista: hirvittävän rumaa. Siitä on jälkiä kaikkialla, näkyihän sitä Sansibarillakin. Kerrostalokolosseissa ei silmä lepää. Onneksi koti ja kodikkuus eivät ole kiinni ulkoseinistä. Arkitehtuuri ei onneksi ollut pelkkää neuvostorakennelmaa, vaan ehdin nähdä ihan kauniita vanhoja rakennuksiakin ja kaikenlaista niiden väliltä.

Uzbekistan (18)

Uzbekistan (9)

Melkein kaikki oli kiinni jo kulkiessani. Liikkeiden ikkunoiden alennusmyyntikyltit tietenkin olisivat houkutelleet minut sisälle asti. Sisustusliikkeenkin ikkunat tarjosivat tyylikästä katsottavaa. Kukkakauppaan olisi vielä päässyt ja elintarvikekiskalle, viinakaupan ovellakin neonkyltti kirkui auki olemista. Tyhjin käsin palasin hotellille.

tashkent

Kuva uzbekkien ylpeydestä, erittäin nopeasta junasta, ja pientä videota maaseudulta Facebookissa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.