Type and press Enter.

Matkavuoteni 2014

Matkavuoteni 2014 on ollut hurja. Jotenkin tämä kaikki lähti käsistä. Keskimäärin matkoja on ollut joka kuukausi: tähän mennessä 12 (joista yksi alkoi jo viime vuonna) ja yksi vielä tulossa. Olen vuoden loppuun mennessä ollut reissussa 116 päivänä, lähes joka kolmantena. Ounou. En usko, että tällaista tulee enää – tai sitten tulee. Ainakin minä olen ollut onnellinen. Kun viimeksi reissussa ollessani podin vähän huonoa omaatuntoa, että minun sittenkin pitäisi olla kotona, mies kielteli moisia miettimästä. Totesin, ettei makailu kai sentään kaikissa olosuhteissa ole subjektiivinen oikeuteni. Kuulemma on. Koska ketään muuta levottoman sieluni ei luulisi haittaavan, käytän oikeuttani vastakin.

Puglia

Tammikuussa tutustuin Puglian (Apulian) maakuntaan Italiassa. Bari on kiva, Alberobellon trullitalot erikoisia, mutta turismille valjastettuja. Polignano al Maressa olisi varmaan ihanaa kesällä. Tammikuun myrskyllä sateenvarjo kääntyi ympäri, sade piiskasi silmille, mutta kaupunki oli silti hieno. Tranissa ajattelin, että voi kunpa en olisi tullut. Voi sitä töykeyttä. Tämä muutaman päivän matka oli tiivistelmä taas kaikesta siitä, mitä Italia matkailijalle voi olla.

Uganda

Ah, helmikuussa Uganda. Eläimet, luonto, ihanat majapaikat. Norsulaumat. Gorillat. Saalistavat simpanssit. Kunpa siellä olisi ollut aikaa (ja rahaa) olla toinenkin viikko. Periaatteistamme poiketen tämän reissun järjesti lentoja lukuunottamatta matkatoimisto. Simba Experienceltä saa räätälöityjä Afrikan-retkiä vaikka vain yhdelle ja meidän tapauksessamme kahdelle, jos ei halua ihan omineen tai toisaalta ryhmän mukana lähteä.

Ateena

Maaliskuinen Ateena. Kevät oli niin pitkällä, että auringossa tarkeni riisua takin ja syödä kaksin käsin lihapullia ja tsatsikia. Antiikin kulttuuria, modernia elämää ja lähisaarten idylliä. Ateenan-matkaan on helppo yhdistellä lähialueretkiä tai kulttuuriähkyn jälkeen lähteä vaikka pidemmäksikin ajaksi saarille. Kaikenlaista alusta kulkee (jollei osu lakko, kuten osui minun lomani aikaan).

Budapest

Perinteinen pääsiäinen Itä-Euroopassa. Budapestissa ei kyllä voi puhua idästä. Sen tyylistä on itäblokin meninki kaukana. Pääsiäisen voi viettää syöden ja nautiskellen. Niin me teimme. Nähtävyyksien perään emme niinkään olleet, mutta kävimme esimerkiksi kylpylässä, joka ehkä sittenkin tunnetuinta Budapestia. 

Milano

Milano tarjosi toukokuussa minulle ja ystävälleni Biagio Antonaccin konsertin, mutta myös kaupunkielämää ja retken Comoon. Ihan vähän aloin pitää kaupungista, joka on tähän asti ollut enimmäkseen vain luotaantyöntävä. Naviglian alueessa alkoi sittenkin olla jotain omaleimaista muuten niin persoonattomassa kaupungissa.

Taiwan

Kesäkuinen Taiwan oli mielettömn positiivinen yllätys. Suurkaupunkielämää Taipeissa, mutta sitäkin mieluummin kansallispuistojen kävelyreiteillä. En ole luontomatkailija, mutta Taiwanissa nimenomaan viihdyin mieluummin poissa kaupungeista. Kuumassa kesäsäässä kuumat lähteet ja kylpylät menevät vähän hukkaan, mutta ne voisivat olla aika kiva kokemus viilenevässä syksyssä vaikka.

Thaimaa

Thaimaan kiertomatkani heinäkuussa oli vastaus pitkään kyteneeseen seikkailunhaluuni. On monenlaisia tapoja seikkailla. Ehkä en ole saavuttanut tasoa, jonka olisin saattanut haluta, mutta toisaalta en tiedä, mikä olisi matkallani voinut olla paremmin. On hyväksyttävä, että aikuinen seikkailee tavallaan. Olin rannalla ja kaupungissa, metsässä ja järvellä, luonnossa, temppeleissä ja ostarilla. Olin pilvenpiirtäjähotellin luksuksessa keskellä Bangkokia ja kelluin bungalowissa järvellä, ihastelin Suhkothain maailmanperintökohdetta auringonlaskussa. Asuin teltassa ja omassa rantavillassa. Söin hyvin ja nautin. 

Grönlanti, Pohjois-Irlanti, Skotlanti

Vuoden kahdesta kohokohdasta ensimmäinen oli Grönlanti heinäkuussa. Viinilasillinen kalliolla, kun jäälautat seilaavat merellä, on sellaista, että vastaavaa ei taida osua kohdalle ihan äkkiä. Luonto, kylmyys, sinisyydessään ja kirkkaudessaan yliveto taivas, eristyneisyys, itikat, yötön yö. Saman kolmen viikon reissun Pohjois-Irlanti ja Skotlanti olivat myös upeita, mutta Grönlannin jälkeen oli vaikea päästä fiilikseen. Isle of Skyen lampaat, Belfastin pubit, hylkeet, joita koskaan ei näkynyt. 

Madrid

Madridissa oli syyskuussa vielä loppukesä. Kuljin kaupungilla, istuin aukioilla ja söin. Nähtävyyksiä en juuri kierrellyt paitsi kävin upeassa palatsissa ja sen viereisessä kirkossa. Vastaan kotiin palattuani luin, että Madridissa olisi ollut näkemiäni ehkä kiinnostavampiakin kaupunginosia. Mutta onpahan syy palata. 

São Tomé ja Principe

Toinen kohokohta oli São Tomé. Haikailen sinne edelleen päivittäin, vaikka minun ja saarivaltion välissä on kokonainen marraskuu. Jotain tuossa minivaltiossa oli sellaista, että se teki lähtemättömän vaikutuksen. Se jätti aukon, joka ei täyty kuin palaamalla. São Toméssa on vielä autenttisuutta, turistit eivät ole pilanneet sitä, mitään ei ole tehty vain turisteja silmälläpitäen. Ja ah, nuo autiot hiekkarannat.

Bologna, Venetsia, San Marino

Marraskuun pimeyttä torjuin Italiassa. Bologna on kiva kaupunki, Venetsia on sieluni koti. San Marinon sumu lienee kohtaloni – kuten Biagio Antonaccikin. Neljään päivään ehtii paljon, kun on tehokas. Tämä oli aivan täydellinen miniloma. Rikoin myös omia rajojani vuokramalla yksin auton. On aika mahtava tunne, kun voittaa itsensä ja pelkonsa. 

Kaikista matkoista on blogissa juttuja. Pääset niihin kätevästi sivun yläreunan valikon kautta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

33 comments

 1. Wau, sulla on kyllä ollut ihan mieletön matkailuvuosi, eikö pistänyt väsyttämään missään kohdin ;)? Siirrynkin seuraavaksi lukemaan Uganda-juttujasi, se kiinnostaisi ehdottomasti kohteena!!

  1. Matkailu väsyttänyt? Ei koskaan! Kotona rästiin jäävistä hommista saattaa tulla vähän stressiä, mutta eipä muuta. 🙂

 2. Vau, ihan mieletön vuosi sulla takana! 🙂 Ei voin kuin ihastella ja toivottavasti tehdä joskus vielä perässä. 😀

  1. Eikö! On ihan etuoikeutettu olo.

 3. Mä laskeskelin tuossa maita ja kaupunkeja, mutta matkapäiviä en tajunnut laskea. Pitääkin ottaa uusiksi.
  Kiitos oivalluksesta!

  1. Minä taas en laskenut kuin matkoja ja päiviä. Pyysin miestä arvaamaan päivien määrän. “72”, vastasi. Hihi.

 4. Onnittelut voittajalle! Veikkaisin, että monessakin porukassa, vaikka #igtravelthursday -bloggaajien joukossa lunastaisit helposti vuonna 2014 eniten matkaillen henkilön tittelin (jos tämä olisi kilpailu ja sellainen jaossa) 🙂

  Me pääsimme nopeasti laskien vaan 10 matkaan ja vaan 77 matkapäivään – täytyy jossain vaiheessa loppuvuodesta tehdä niistä vielä yhteenvetoa.
  Tuohon Lauran kommenttiin, että eikö väsytä, sen verran, että meidän viimeisellä vajaan 5 viikon reissullamme moni tapaapamme ihminen kysyi, että miten jaksatte tai toisin päin matkan loppupuolella, että onko kurjaa lähteä pois: meillä ainakin tämä on lähes aina toiminut jotenkin niin, että kun on orientoitunut olemaan täällä, missä milloinkin, nämä viikot, niin sitten se on juuri sopivan pitkä aika. Kotiin lähtee mielellään siinä vaiheessa kun paluumatka lähestyy – jotenkin itsensä on siihen ohjelmoinut, mutta myös toisin päin, jos matka jostain syystä katkeaisi kesken, niin kotiin ei olisi kiva palata suunniteltua aikaisemmin!

  1. Kunpa kukaan muu ei ajattelisi tätä minään kilpailuna. Minusta matkailun pitäisi olla kuin urheilusuoritus: jokainen keskittyy omaan tekemiseensä (ja katsoo mihin se riittää). Mitään muuta suorittamista siinä ei pitäisikään olla.

   Minun on kyllä useinkin vaikea palata matkalta kotiin. Moneen paikkaan olisin vain kerta kaikkiaan halunnut jäädä. Se auttaa, että tietää matkoja kuitenkin vielä tulevan ja samaankin paikkaan olevan mahdollisuus palata.

 5. Saako nyt olla vähän kateellinen. Aivan ihania reissuja sinulla ja upeat kuvat kutkuttelevat väistämättä matkakuumetta. Aah, mihin seuraavaksi?

  1. En kai minä oikein estääkään voi. 🙂 Minulla matkakuume on krooninen, eikä siihen oikein ole lääkettä. Mutta vaikka olen osani saanut, kadehdin suunnilleen jokaista matkaa, jonka tiedän jonkun muun tekevän. Jos en ihan Tukholmaa tai Tallinnaa, niin jokseenkin kaikkia muita. Eiväthän ne minulta pois ole, mutta kun mäkin haluuuun. 🙂

   Seuraavaksi joulun jälkeen Lähi-itään: Kuwait, Oman ja Bahrain.

 6. Voi mikä vuosi, aivan mahtava!!

  1. Ihan paras. 🙂

 7. Ha ha, hurja on varmasti oikea sana sun reissuvuodelle, ei pelkästään määrän vuoksi mutta monet noista kohteista ovat hurjan erilaisia myös! Grönlanti on itsellänikin haaveissa ja sinun jutut sieltä eivät yhtään helpottaneet matkakuumetta…. 🙂

  1. Kohteet tosiaan aika vaihtelevia.

   Grönlantiin olisi kiva palata. Haluaisin nähdä sen myös talvella. Kuulin myös Grönlannin-risteilyistä, joilla pääsisi kiertämään saarta. Voisi olla edullisempaa kuin maan sisäinen lentäminen. 1500 euroa Nuuk-Ilulissat-Nuul-lennoista kun oli ainakin meille liikaa.

 8. Sun matkailuvuosi on ollut ihan huikea!
  Ja olen muuten sun miehesi kanssa aivan samaa mieltä siitä, että kyllä saa ja pitää matkustaa ja ottaa elämästä ja niistä asioista mitä rakastaa kaikki irti. 🙂

  1. Juu, ei mieskään osattomaksi ole jäänyt. Mutta saan kyllä olla kiitollinen, ettei ole rajoittavaa tai mustasukkaista sorttia.

 9. Wau, mikä reissuvuosi. Taiwan ja Grönlanti ovat matkalistalla korkealla. Olen muuten lukenut sun Chengdu ja Chongqing postauksia innokkaasti viime aikoina. Sinne suunta joululomalla.

  1. Voi vitsit, kun juuri noista jutuista puuttuu vielä kuvat. Vanhassa blogissa ne jutut kyllä hauilla löytyvät. Siellä on muvat, mutta Bloggerin puurouttamina. Yritän viikolla 51 saada nuo kuvat laitettua. Nyt on liikaa harrastusta haittaavaa työtä, etten uskalla aiemmin luvata.

 10. Yhdyn muiden ylläoleviin kommentteihin, että aivan mieletön reissuvuosi sinulla! 🙂 Olen välillä kyseenalaistanut omat matkailuni ja pohtinut, onko reissaamista liikaa, mutta tämän postauksen luettuani sain vastauksen, ettei suinkaan ole! Kaikkihan on suhteellista ja lähinnä ihmetteleviä kommentteja tulee sellaisilta, jotka eivät syystä tai toisesta halua reissata ollenkaan. Mutta jokainenhan saa käyttää tämän ainoan elämänsä miten parhaaksi näkee, eikö niin? 🙂

  1. Juuri niin, ainokaistamme käytämme. Epäilemättä ainokaista planeettaamme myös. Joskus – häviävän lyhyinä hetkinä – ajattelen myös saastutusjuttuja ja muita, mutta sitten ole itsekäs itseni taas. Ja aikansa kutakin. Yhtä pöhlöä matkavuotta tuskin tulee toista perään – tai sitten tulee. Ei voi tietää. 🙂

 11. Wau mikä vuosi! Niin upeita kohteita ja upeita kuvia! Toivottavasti ensi vuosi tuo yhtä mielenkiintoisia kokemuksia mukanaan 🙂 Ja mielestäni matkustamista on liikaa vasta sitten, kun se ei enää tunnu yhtään kivalta. Jollekin se voi olla pari reissua vuodessa, toisille taas kolmasosa vuodestakin voi tuntua siltä, että enemmänkin voisi.

  1. Noin minäkin ajattelen. Jokainen tavallaan, tätäkin. tästä eteenpäin kaikki alle kymmenen matkan vuodet tuntuvat kai kotona lorvituilta. 🙂
   Ensi vuodesta en tiedä vielä. Viosi vaihtuu Omanissa, sieltä Bahrainin kautta kotiin. Kööpenhaminaan ja Moskovaan on keväälle lennot. Että ei ihan Grönlannin ja São Tomén kanssa kilpailla kiinnostavuudesta – mutta kun toisaalta KAIKKI on kiinnostavaa.

 12. Mahtava vuosi sulla takana! Kiehtovia kohteita ja hyvin ehdit olla tien päällä :). Kivasti kirjoitettu tää postauskin. Jokainen tosiaan tavallaan, vaan kyllä voi tuntua vaikealta tämän jälkeen tyytyä vähempäänkään. Kivan kuuloisia reissuja sulle on kyllä onneksi luvassa ensi vuodellekin 🙂

  1. Sepä se. Itseään ei saisi päästää nauttimaan näin paljon. Ei saavutetuista eduista pysty luopumaan… Ehkä ensi vuodelle vielä Japania ja Balia, saa nähdä.

 13. No aika super matkavuosi ollut! 😀 Mulla taitaa tulla viisi matkaa, päiviä ehkä 30-40. Grönlanti olisi aika mahtava. Toivottavasti ensi vuodesta tulee myös hyvä matkailuvuosi.

  1. Kyllä vain toista kuukautta maailmalla on mukavaa sekin! Erinomaista matkailuvuotta sinullekin!

 14. Ihanan erilaisia reissuja on sun vuoteen mahtunut! 🙂 Itsellänikin on ollut hyvä matkailuvuosi jo toista kertaa putkeen, mutta kyllä lomien vähyys pääsee harmi kyllä rajoittamaan mielitekoja. Ensi vuodelle haaveilen melkein yhtä monesta reissusta kuin tälle vuodelle, mutta pelkäänpä, että käytännössä joutuu tekemään karsimista.

  1. Julmaa, kun pitää käydä töissäkin. Se haittaa harrastuksia. 🙂 Kunpa finanssipuolikin antaisi mahdollisuuden toteuttaa kaikkia haaveita…

 15. Ei tässä voi sanoa muuta kuin että vau! Niin kohteille, päiville kuin hyvälle asenteellekin. Jes!

  1. Kiitti. Unelmat on tehty tavoiteltaviksi – ja joskus jopa toteutettaviksi.

 16. Niin kuin monet muutkin ovat sanoneet. Kylläpä sinulla on ollu mahtava vuosi.
  Tästä postauksesta sai uusia kohteita mihin on joku päivä vielä pakko päästä. Kuin esimerkiksi Grönlanti, São Tomé, Taiwan ja Irlanti.

  1. Unelmia on hyvä elää todeksi. 🙂 Ilahduttavaa kuulla, että juttuni herättävät matkakuumetta ja herättävät kiinnostusta nähdä niiden paikkoja!

 17. […] Travelloverblogin Matkavuoteni 2014 […]