Type and press Enter.

Laos laadukkaasti chillailevalle

Laos jää naapurimaidensa varjoon helposti, koska sillä ei ole merenrantaa. Niin moni haluaa Kaukoidän-matkallaan rannalle, jos ei muuta niin auringonlaskuja katsomaan. Luultavasti tästä samasta syystä minäkään en ollut maassa käynyt ennen viime kesää. Uskon Laosin jäävän monelta käymättä myös siksi, että sillä ei ole maailmanluokan nähtävyyksiä, sellaisia joita kaikkialla hehkutetaan must see -paikkoina. Unescon maailmaperintökohteitakin on vain kaksi: Luang Prabangin kaupunki ja Vat Phou and Accociated Ancient Settlements within the Champasak Cultural Landscape (nimi suoraan Unescon sivuilta). Käsi ylös, kuka on kuullut jäkimmäisestä! Naapurimaiden kohteet Angkor Watista Halong Bayhin tietää aika paljon useampi. 

Omat kymmenen päivääni Laosissa jaoin Vientianen, Vang Viengin ja Luang Prabangin välillä. Kohteet olivat kaikki hyvin erilaisia, mutta niitä yhdistivät minulla samat asiat: chillailu, hengailu, oleilu, päämäärättömyys. Yksi yhdistävä tekijä oli myös laadukkuus. Laos on takuulla hyvä budjettimatkailijalle, mutta se sopii myös niille, jotka haluavat panostaa puitteisiin. Hinnat ovat keskimäärin ehkä naapurimaita vähän kalliimpia, mutta toisaalta kilpailua on vähemmän ja minusta tuntui, että rahalle sai vastinetta. Haluan esitellä majapaikkani, koska näitä hotelleja voin ainakin vilpittömästi suosistella. 

Ansara Hotel, Vientiane

Ansara on erinomainen neljän tähden boutiquetyyppinen kaupunkihotelli Vientianen ytimessä. Koska huoneita on alle 30, hotelli pystyy olemaan tyylikkään lisäksi kodikas ja tarjoamaan jokaiselle henkilökohtaista palvelua. Esimerkiksi minä kysyin parasta tapaa lähteä temppelikierrokselle. Respa soitti taksi- ja tuk tuk -firmaan saadakseen parhaan hinnan. Ansara on pienellä, rauhallisella sivukadulla, mutta vain parin korttelin päässä ravintoloista ja baareista, sadan metrin päässä joen rannasta ja night marketista. Lentokentältä taksi maksoi 7 dollaria.

Aamiaisella valikoima ei ollut suuri, mutta se oli laadukas. Pieni buffet tarjosi hedelmät, croissantit ja muut perinteiset, keittiöstä sai tilattua kananmunaa eri muodoissa – ja hotellin aamiainenhan on täydellinen, jos sillä on suklaamoussea pienissä astioissa. Muuta ei voi reissutyttö tarvita. Olin rauhalliseen aikaan heinäkuussa, jolloin sain uima-altaan omaan käyttööni, milloin aurinko vähän näyttäytyi (sade)pilvien takaa. 

Lisätietoja Ansara hotellin sivuilta

Ansara Hotel Vientiane

Ansara Hotel Vientiane

Ansara Hotel Vientiane

Ansara Hotel Vientiane

Ansara Hotel Vientiane

Ansara Hotel Vientiane

Laosissa ajattelin ottaa hetkeni matkalaukkua vieressä taluttavana reppureissaajana ja matkustaa kylänvälit julkisilla. En koskaan ole oikein nauttinut busseista, mutta koska Myanmarissa matkanteko oli vaivatonta ja pitkillä matkoillakin ihan siedettävää, ajattelin taas kokeilla. Laosissa sitten tajusin taas syyn: on ihan eri kökkiä bussissa seitsemän tuntia ystävän kanssa kuin yksin. Vang Viengiin pysähdyin juuri siksi, että matka Vientianesta Luang Prabangiin olisi yhdellä istumalla liikaa. Toki lentäminen olisi ollut varteenotettava vaihtoehto sekin. Bussimatkoissa parasta oli ympäröivä luonto. Se oli kaunista. Toki iloitsin siitäkin, että en ollut siinä bussissa, jota piti taukopaikalla matkustajien työntää liikkeelle.    

Riverside Boutique Resort, Vang Vieng 

Ikuisuudelta tuntuneen bussimatkan jälkeen Riverside Boutique Resort Vang Viengissä oli kuin keidas. Osuin Vang Viengiin pitkän sadejakson katkaisseena lähes aurinkoisena päivänä. Pysäköin saman tien uima-altaalle. Parissa minuutissa tuli tarjoilija tuomaan ison lasillisen vettä ja jäitä ja kysymään, saisiko rouvalle olla lounasta. Ei todellakaan tehnyt mieli lähteä niiltä sijoilta mihinkään. Luin, söin, seurailin sivusilmällä joen ylittävän sillan paikallisliikennettä. Oli hotelli keidas muutenkin ja takuulla neljän tähtensä arvoinen. Se on Tripadvisorissa arvioitu Vang Viengin parhaaksi, eikä varmasti syyttä.  

Sijainti on loistava joen rannassa. Joen toisella puolella kohoavat kartikalliot, jotka ovat ihan paras maisema aamiaisen taustalla, kun istuu ravintolan terassilla. Kävelymatkaa keskustan ravintoloille ja baareille on vähän yli kilometri, mutta on kuppilaa jos jonkinlaista ihan kohdallakin, ja hotellin ravintola niin hyvä, että aina ei huvittanut edes lähteä kylille. Vang Vieng ei varsinaisesti ollut minun tyyppiseni kohde, mutta Riverside Boutique Hotel oli. Siellä nautin. 

Lisätietoja Riverside Boutique Resortin sivuilta

Riverside Boutique Resort Vang Vieng

Riverside Boutique Resort Vang Vieng

Riverside Boutique Resort Vang Vieng

Riverside Boutique Resort Vang Vieng

Riverside Boutique Resort Vang Vieng

Riverside Boutique Resort Vang Vieng

Olen huomannut, että monien paikkojen arvo nousee jälkeenpäin fiilistellessä korkeammalle kuin kohteessa ollessa. Laos on juuri tällainen. Sateet harmittivat paikoin siellä ollessa, mutta jälkeenpäin hädin tuskin muistan sataneen, jollen valokuvista katso. Muistan huolettoman ja leppoisan, turvallisen ja helpon olon. Koska Laosissa turismi ei ole kehittynyt samalla tavalla massaelinkeinoksi kuin vaikka Thaimaassa, maassa on selvästi vielä jäljellä autenttisuutta. Tietyt lieveilmiöt toki sinnekin jo ovat rantautuneet. Kun yritin googlata spata, jossa olin hieronnassa, tarjosi Google massage happy ending -vaihtoehtoa.

Kyllä minä vähän merta kaipasin. Toisaalta luonnon vettä virtasi joka kaupungissa, koska niitä halkoi joki, ja hotellien uima-altaat olivat keitaitani aurinkoisina hetkinä. Ruokamatkailijalle Laos ei ehkä yllä samalle tasolle monen muun maan keittiöiden kanssa, mutta toisaalta Vang Viengin hotellissa söin parhaat kevätrullat ikinä. Tilasin niitä altaalle ja kerran jäin hotellille illalliselle syödäkseni vain kaksi annosta rullia ja juodakseni hyvää viiniä – koska aikuisena saa tehdä – ja syödä – mitä haluaa. 

Villa Maly, Luang Prabang  

Villa Maly on yksi kauneimpia hotelleja, joissa olen asunut. Se on neljän tähden boutiquehotelli, jonka kauneus perustuu harmoniaan, rauhallisuuteen, maanläheisiin väreihin, tunnelmaan. Huoneessani ei olisi voinut nähdä edes pahoja unia, koska se oli niin kaunis ja rauhallinen. Tummapuinen lattia, itämaistyyppinen matto, vihreät ikkunanpuitteet, pikkulamput. Kaikki kauneus oli vieläpä kodikasta. Kun palvelu on vielä puitteiden tasolla, voiko hotellilta muuta toivoa?

Villa Malylta on reilun kymmenen minuutin kävelymatka keskustaan. Kun yhtenä aamuna lähdin katsomaan munkkien almujenkeräysrituaalia, kävelin lähitemppelin nuorten munkkien perässä. Tunne oli aika jännä. Siinä me menimme yhdessä auringon noustessa, aikaan jolloin en koskaan ole hereillä, mutta joka heille on joka-aamuinen aika lähteä keräämään päivän ruoka. Oli muutenkin mukavaa, että hotelli oli tavallisella asuinkadulla, jonka varrella saattoi seurailla paikalliselämää. Sadekausi sotki sen verran suunnitelmiani, että hotellin ihana uima-allasalue jäi kokonaan testaamatta. Milloin olin päiväsaikaan kotona, satoi.

Lisätietoja Villa Malyn sivuilta

Villa Maly Luang Prabang

Villa Maly Luang Prabang

Villa Maly Luang Prabang

Villa Maly Luang Prabang

Villa Maly Luang Prabang

Villa Maly Luang Prabang

*Yhteistyössä hotellien kanssa

  

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

10 comments

 1. Olen samaa mieltä että aika kultaa muistoja. Mikä on kyllä ihan kiva juttu, ainakin omaa itseä ajatellen 🙂

  1. Näiden hotellien kohdalla ei kyllä ole tarvittu aikaa kultaamaan. Ne olivat helmiä silloin ja ovat edelleen. 🙂

 2. On se meri ihmeellinen elementti, vaikkei kertaakaan kävisi meressä uimassa niin kuitenkin sitä kaipaa.

  1. Juuri noin! Usein minäkin tyydyn vain tuijottelemaan merta.

 3. Onpa tosi kauniita nuo kaikki! Ja tosiaan ihanan rauhoittavan oloisia. Laosissa olisi kyllä ihanaa käydä. Minua ei ehkä niinkään haittaisi rannan puuttuminen – tai en tiedä. Ehkä sitä kaipaisi, jos sitä ei olisi. Tai sitten sen olemassaoloa ei edes tuossa kauneudessa muistaisi.

  1. Ei minuakaan haitannut rannan puuttuminen. On erilaisia matkakohteita, ja Laos nyt vain sattuu olemaan sisämaassa. 🙂 Nuo hotellit olivat juuri niin kauniita, kuin kuvista näkyy. Vang Viengissä muutama kiinalainen sai aikaan järjetöntä meteliä, mutta muuten kaikki oli seesteistäkin. Villa Maly varsinkin oli uskomattoman rauhoittava.

 4. Minulle Laos oli juuri noita asioita, joita mainitsit. Rauhallisuutta, kiirrettömyyttä ja rentoutta. En muista myöskään kaivanneeni merta, ehkä siksi, että tiesin sitä olevan luvassa yllin kyllin seuraavan kuukauden ajan. Tykkäsin Laosista ihan valtavasti!

  1. Laosin arvo nousee minulla koko ajan. Tykkäsin tosi paljon jo siellä ollessa, mutta sen tunnelma seuraa mukana kivasti vieläkin. Olen ensi kesänä taas lähdössä pariksi kuukaudeksi Aasiaan. Mietin, olisiko noiden kolmen lisäksi vielä paikkoja, joihin kannattaisi mennä.

 5. Reissasin Laosissa ehkä 15 vuotta sitten 😉 ja se on edelleen mielessäni K-Aasian sympaattisimpana maana. Olen harkinnut palata Luang Prabangiin, mutta pelkään ettei se tuntuisi yhtä mukavalta enää – toinen kerta on usein vähän pettymys. Toistaiseksi vaalin siis hienoja muistojani.😊

  1. Uskon, että sinulle voisi käydä juuri noin. LP on takuulla muuttunut paljon näinä vuosina. Jos olet nähnyt sen paljon autenttisempana, muutos ei välttämättä ole vain hyvä. Toisaalta muutoksen seuraaminen voi olla mielenkiintoista. Mikään rysä LP ei minusta ollut. Kesällä turisteja ehkä vähemmän, mutta kotoinen tunnelma siellä jotenkin oli minusta nytkin.