Halusin nähdä Angkorin temppelit. En voisi lähteä neljän Kaukoidän kuukauden jälkeen kotiin ilman temppeleitä. Toisaalta en halunnut lentää maahan pelkkien temppeleiden vuoksi, onhan Kambodža paljon muutakin. Phnom Penhissä olin käynyt ennen, eikä toiseen kertaan ollut tarvetta. Sen nähtävyydet ovat paljolti niin hirveitä, etten halunnut nähdä niitä silloin enkä halunnut nähdä niitä nyt. Mutta olin kuullut, että Kambodža on myös hyvä rantakohde. Johan olikin korkea aika nähdä taas meri.
Lensin Siem Reapiin Hongkongista. Hillocks-nimisen hotellini hintaan kuuluivat lentokenttäkuljetukset. Olin hankkinut viisumin etukäteen netistä, joten koska en joutunut Visa on arrival -jonoon, olin ensimmäisten joukossa ulkona. Vastassa oli kymmeniä ihmisiä nimikylttien kanssa, kuin suunnilleen jokaiselle koneessa olleelle olisi oma vastaanottaja. Pysähdyin siihen keskelle aika hämmentyneen oloisena ja aloin skannata katseella nimiä. Aina välillä nähtävilleni nostettiin aasialaisesta kuulostavia nimiä, sitten niitä, joissa luki myös Mr. Hämmennys lisääntyi.
Toinen hämmennys tuli pankkiautomaatilla: se tarjosi vain dollareita. Viereisen masiinaan mies kertoi dollareiden olevan käypää valuuttaa, että hinnatkin useimmiten ilmoitetaan dollareina. Vaihtorahana saattoi saada paikallista, ja tietenkin sillä saattoi myös maksaa, mutta jos otat valuuttaa mukaan Suomesta, suosittelen pieniä dollariseteleitä (max. 20 $).
Tiesin, että Siem Reap ei itsessään ilman Angkorin temppeleitä ole erityisen kiinnostava kohde. Moni menee yöksi tai kahdeksi, kipaisee temppelit ja jatkaa matkaa. Tiesin, että määräänsä enempää en temppeleitä jaksaisi, mutta neljä yötä oli sopiva aika. Parina kävin temppeleillä, yhtenä hengailin uima-altaalla, yhden podin vatsatautia. Uusi Hillocks Hotel & Spa oli minusta hinta-laatusuhteeltaan ja sijainniltaan loistava (50 e/yö). Sen spassa kävin huippurentouttavassa khmer-hieronnassa (thai-hieronnan ja länsimaisen yhdistelmä) ja viihdyin muutenkin sadetta paossa. Otin myös hotellin järjestämän tuktuk-kuskin temppeleille. Tiedän, että se maksoi muutaman dollarin enemmän kuin kyliltä otettu, mutta kuski puhui englantia, hänellä oli kylmälaukullinen vettä ja kylmiä pyyhkeitä aina, kun tulin joltain temppeliltä takaisin.
Ensimmäisenä iltana halusin nähdä kuuluisan Pub Streetin, mutta oloni oli aika epämukava: se oli ainoa paikka koko kesän reissulla, että näin kerjääviä ja aika iholle tulevia lapsia. En tiedä, millaiseksi meno yltyy myöhemmin yöllä, mutta toisaalta aika moni tulee kaupunkiin lähteäkseen temppelikierrokselle aikaisin aamulla, jotta edes hetken olisi vähän viileämpää. Sen verran oli kuppilaa toisensa vieressä, että voisin kuvitella Siem Reapin keskustan olevan yksiä suuria bileitä ainakin vilkkaimpana sesonkina.
Jatkoin matkaa lentämällä Sihanoukvilleen. Sen ympäristössä on Kambodžan tunnetuimmat rantakohteet. Matka tuntui järjettömän pitkältä julkisilla ajettavaksi. Paikalliset lentoyhtiöt eivät ole IATAn listoilla yksikään, mutta kun parissa Facebook-ryhmässä kyselin, millä uskaltaisi lentää, todettiin kaikissa, että ehkä “vähiten tappava” olisi Angkor Air. Ihan asiallinen potkurikone se oli, ja lentoaika alle tunnin. Sihanoukvillen kentällä myytiin heti matkatavarahallin jälkeen jaettua taksia (5 $) ja privatetaksia (20$). Päädyin jaettuun. Kohta laukkuni oli jo auton takaboksissa. Kolme miestä siinä katseli vähän hämmästyneenä. Kysyin, että tekö myös jaetun otitte. Eivät olleet ottaneet. Ei muuta kuin laukkuni ulos. Siinä seisoin. Kaikki muut turistit olivat häipyneet. Eihän parinkympin taksi kallis olisi ollut, mutta periaatteessa en ollut sitä valmis maksamaan, koska jaettu luvattiin. Lopulta yksi isäntä nappasi matkalaukkuni ja alkoi kiskoa sitä kohti autoaan. “Minä vien sinut.” “Paljonko se maksaa?” “Paljonko maksat?” “En enempää kymmentä.” “Selvä, mennään.” Olin varannut majoituksen Otres 2 -rannalta.
Lue lisää: Otres 2 Beach – Rantaelämää Kambodzassa
Kun ensifiilis hotellista on huono, on mielikuvaa vaikea myöhemmin muuttaa. Hotellin aula oli hiekkainen. Ei mitään jyväsiä vaan oikeasti hiekkainen. Huoneessa haisi aivan järjettömästi jokin pesuaine. Kurkkua kuristi. Lounas ei ollut erityinen. Rantapyyhkeet olivat lähes aina loppu, samoin aamupalalla ruoka. Tuntui, että kukaan ei omatoimisesti tehnyt mitään, mutta kyllä mangoa alettiin pilkkoa, kun osoitti, että tyhjähän tuo lautanen on. Mary Beach Hotel & Resort ei ollut hyvä. Älä mene. Rannalla oli muita – ainakin ravintolansa, ruokansa ja wifinsä – perusteella paljon parempia vaihtoehtoja.
Koh Rong on saari hyvällä säällä tunnin venematkan päässä Sihanoukvillesta. Halusin biitsielämän jatkuvan. Sain vielä kolme päivää rauhaa ja hiljaisuutta, aaltojen kohinaa, joka kuului omaan sänkyynkin. Olin ollut taas niin pitkään yksin, että kaipasin jo seuraa. Koh Rongilla kannattaa valita majoitus sen mukaan, kaipaako elämää vai rauhaa. Sok San Resort oli jälkimmäistä. Saaren toisella puolella olisi ollut bileitä, joita oikeasti kaipasin, mutta matkaa olisi kävellen kuulemma sellaiset 1,5 tuntia ja vuori ylitettävänä. Olisi pitänyt jorata aamuun asti, eli toiveeni seurasta ei toteutunutkaan.
Lue lisää: Koh Rong. Yksin Rannalla Kaukana Kotoa
Heinäkuussa on Kambodža on kuuma ja kostea. On sadekausi. Siem Reapissa tuli pari iltapäiväkuuroa, Otresissa satoi yksi kokonainen aamupäivä aika pitkälle päivää, mutta muuten sää oli rantaelämälle otollinen. Kylälle oli matkaa hotellilta 1,5 kilometriä. Kerran kävin, ostin siiderin ja istuin rannalle katsomaan auringonlaskua, söin illallisen ja otin tuktukin parilla dollarilla takaisin. Muuten hengailin vain omilla kulmilla. Oli leppoistamisen ja laiskottelun vuoro.
Matkan jatkaminen Laosiin olisi ollut Sihanoukvillestä vaihtolennolla liian kallista, yli 200 euroa yhdensuuntainen lento. En voinut kahden päivän budjettia sentään lentoon laittaa, joten oli keksittävä halvempi ratkaisu: minibussilla Phnom Penhiin ja sieltä lentäen. Ei päde Finnairin Prahasta on monta sataa halvempaa lentää Bangkokiin kuin Helsingistä -politiikka täällä; ei ole vaihtolento halvin ratkaisu. Pikkubussi oli yllättävän mukava. Sen epämukavuus johtui enemmän puhelimeen kailottavista kanssamatkustajista kuin autosta tai tiestä. Nettikin oli oikeasti niin toimiva, että somettaminen onnistui. Matkaeväskeksit olin kyllä syönyt jo aika pian ennen puolimatkaa.
Kaikkineen Kambodža oli hyvä kokemus. Sopiva kombo kulttuuria ja rantaelämää, vilkasta ja rauhallista.
EDIT: Olen käynyt maassa myöhemminkin, ja kokemuksia on kertynyt ympäri maata. Lue lisää:
Kratie on autenttista Kambodzaa ja siirtomaaluksusta
Rajabori Villas ja Koh Trong tekevät hyvää ihmiselle
Koh Trong – autenttista kambodzalaista saarielämää
Glampingiä Siem Reapissa – Templation on ihana!
Angkor teki minut onnelliseksi
Floatation River Suite sai minut itkemään ilosta
Miksi Kep on oikeastaan aika mainio kohde?
Pavilion Hotel – keidas Phnom Penhin parhaalla paikalla
Phnom Penh on uusi Bangkok
12 comments
Tuo Siem Reapin hotelli vaikuttaa aivan loistavalta valinnalta! Täytyy pitää se mielessä tulevan Kambodzan reissun varalta (joka toteutuu sitten joskus..). Tämä oli muutenkin mainio katsaus Kambodzaan.
Hotelli oli minusta tosi hyvä. Se oli ihan uusi, mutta kovasti yrittivät parhaansa. Sen ravintolakin oli hyvä pelastus, milloin en sateessa jaksanut lähteä kylille. Taisi olla avajaiskauden hinta tuo omani, koska ensi kesälle näyttävät hinnat korkeammilta. Mutta kyllä siellä saa rahalle vastinetta, vaikka vähän enemmänkin maksaisi. Kambodza on kyllä kiinnostavaa maa. Suosittelen!
Oon jo pitkään halunnut käydä katsomassa näitä temppleitä. Ne näyttävät joka kuvissa, niin salaperäisiltä, pakko päästä tutkimaan niitä itsekin joskus. Hienoa, että lento meni hyvin. Tuo hotelli/spa näyttää kyllä hyvältä!
Kirjoitin juuri uuden postauksen kokonaan pelkistä temppeleistä. Ne ovat ihan mieletön arkkitehtoninen taidonnäyte – jolle melkoinen vastakohta pohjoismaalaisen moderni ja minimalistinen hotelli.
Tämä jos mikä oli hyvä postaus matkakuumeen nostattamista varten. Helmikuussa olisi Kambodza vuorossa, ja suunnitelmat ovat edelleen hieman avoinna. Oli hyvä juttu lukea tuosta Siem Reapista sekä paikallisesta lentoyhtiöstä, jonka kyytiin uskaltaa lähteä. Pitkät bussimatkat kun eivät kiinnosta.
Joskus on ihana fiilistellä blogeissa kohteita, joihin on itse menossa. Kiva, että osui ajoitus nappiin. Angkorin temppeleistä olenkin jo kirjoitellut ja parista rantakohteesta tulee vielä juttuja. Voit jatkaa fiilistelyä.
Tämä oli mielenkiintoinen, koska nyt on mietinnässä, että mihin meni rantalöhöilemään seuraavan kerran Aasiassa. Kambodza, Filippiinit, iänikuinen Thaimaa ja Sri Lanka kiinnostaisi kaikki! Pakko myöntää, että Vietnamissa iskeneen vatsapöpön jälkeen mua vähän arveluttaa Kadbodza, ei siellä ainakaan sen turvallisempaa siinä mielessä varmastikaan ole. Ja mun maha imuroi aika kiitettävästi vähintään ripulipöpöjä vähän eksoottisemmissa kohteissa. Koh Rong kyllä vaikuttaa aika upealta paikalta! Saakohan siellä bileosastolla ollenkaan vietettyä seesteisiä hetkiä?
Olen keskimäärin varsin herkkävatsainen. Mitä enemmän hygieniataso maassa epäilyttää, sitä tarkemmin katson, missä syön. Eihän sekään tietenkään aina auta. Olin KAmbodzassa 10 päivää ja yhtenä vähän kärvistelin vatsan kanssa, mutta se oli kevyt homma tavallisen kolmen päivän totaalikooman rinnalla. Koh Rongilla kyllä söin vain hotellilla, koska sen verran lähikylän ruokapaikat epäilyttivät. Valitettavasti en osaa sanoa muiden rantojen meiningistä mitään. Tätä rantaa pidettiin lukemani ja muulemani perusteella saaren parhaana, mutta en tosiaan yhtään muista tiedä.
Itse ihastuin Kambodzaan, niin kuin jutuista on ehkä selväksi tullut 😀 6 viikkoa siellä sitten vierähti… Koh Rongilla tosiaan majoitusta valitessa ranta kannattaa valita tarkkaan. Kylän välittömässä läheisyydessä ei kannata yöpyä jos ei halua kuunnella jumputusta yöt. Sok San jäi itsellä väliin, monet sitä kehuu. Coconut Beach ja 4K Beach oli myös rauhallisia. Toiseen aikaan vuodesta Sok Sanilta käsittääkseni pääsee veneellä kylässä käymään, jos siltä tuntuu. Onneksi en muuten mennyt Otresilla tuohon Mary Beach Hotelliin, muistelen sitä vilkuilleeni.
Ihana Kambodza, lähtisin mielelläni takaisin, mutta kun on niin paljon muitakin kohteita listalla…
Onko jossain Koh Rongilla siis jokin bilekylä? Ainakin Sok Sanin viereinen kylä oli ihan superpieni ja hiljainen. 🙂 Luultavasti jotain venekyytiä olisi voinut saada. Taksiveneiden mainoksia oli pikkukylällä. Mutta noin oli hyvä. Viihdyin muutaman päivän ihan vain tuossa rauhassa. Ja siis erinomainen valinta, että valitsit jotain muuta kuin Maryn! Se ei ollut alkuunkaan hintansa arvoinen.
Samanlaiset fiilikset meillekin jäi Kambodzasta. Phnom Phenistä emme pahemmin välittäneet ja Siem Reap oli aika karmiva. Pub Street oli suorastaan luontaantyöntävä ja ne lapsikerjäläiset tuntuivat pahalta. Ihmiset olivat kuitenkin ihmeellisen iloisia ja ystävällisiä, sekä ruoasta me nautittiin paljon. 🙂
Koh Rongilla Lonely Beachilla vietettiin rentouttavaa erakkoelämää muutama päivä ja ne päivät olivat meidän reissun kohokohdat (temppeleiden lisäksi).
Yhteisellä päätöksellä siis laadittakoon loistava matkasuunnitelma Kambodžaan: temppleileitä jokaiselle kestokyvyn mukaan muutama päivä ja sitten Koh Rongille hintatasoltaan ja lähistön aktiviteeteiltaan jokaiselle sopivaan hotelliin rannalle relaamaan.