Type and press Enter.

Krakova – kaksi kiehtovaa kaupunginosaa

Perus viikonlopputuristi ei käsitäkään, kuinka suuri kaupunki Krakova on. Se on Puolan toiseksi suurin kaupunki esikaupunkeineen 1,2 miljoonalla asukkaallaan. Perusturre, kuten minä, on tyytyväinen kahteen kaupunginosaan: vanhaan kaupunkiin ja vanhaan juutalaiskaupunginosaan Kazmierziin. Kahden päivän viikonloppu ei mitenkään ollut riittävä edes niihin. Reviirin laajentamiseen tarvittaisiin jo rutkasti enemmän aikaa.

Syyskuun puolivälissä sää Krakovassa oli kuin normaalina kesäviikonloppuna Suomessa: auringossa tarkeni vähemmissäkin vaatteissa, varjossa istuminen vaati pitkähihaista, ja sadekin onnistui pilaamaan yhden aamupäivän. Terassipöydät täyttyivät. Turistien määrä oli melkeinpä älytön. Yliopistokaupunki elää kuitenkin ihan normaalia arkea. Krakova ei siis ole vain turistien ylläpitämä kulissikaupunki.

Jos voin antaa yhden vinkin, se olisi hyvät kengät, jonkinlainen kartta ja ei muuta kuin kävelemään. Vanha kaupunki on muurin rajaama ja lopulta aika pieni alue. Kazmierz levittäytyy laajemmalle, mutta vilkkaimmilta osiltaan sekään ei ole monien korttelien kokoinen. Molemmat kaupunginosat olivat sellaiset, että minun teki vain mieleni kuljeskella ja fiilistellä vailla päämäärää, pistäytyä välillä jossakin lukuisista kirkoista, käydä kämpillä ottamassa päiväunet, syödä hyvin ja pistäytyä drinksulla.

Krakova on kai noussut jonkinlaiseksi trendikohteeksi. Jos minut olisi pudotettu laskuvarjolla keskusaukiolle tietämättä, missä olen, en usko, että olisin osannut itseäni paikantaa. Niin yleiseurooppalainen tunnelma siellä on. Keskusaukio on kai myös paikka, josta suunnilleen jokainen Krakovan-lomansa aloittaa. Aukio on valtava, sitä ympäröivät rakennukset ovat kauniita, joka suuntaan lähtee nättejä katuja. Rakennuskannasta on selvästi pidetty huolta, ainakin julkisivun puolelta. Ravintoloiden sisäpihojen terasseilta voi päästä kurkistamaan sinne, mihin kunnossapito ei olekaan yltänyt. Minulta jäi linna katsomatta kokonaan. Se kai on kaupungin kuuluisin nähtävyys, mutta nyt en jaksanut innostua. Segway-kierroksella ajauduin joen rantaan, ja se näytti muuten sellaiselta, että jos milloin palaan Krakovaan, menen hengailemaan sinne.

Krakova

Krakova

Krakova

Krakova

Krakova

Krakova

Vanhaa kaupunkia enemmän minua kiehtoi Kazmierz. Ennen matkaa olin ajatellut hengaavani päivät vanhassa kaupungissa, illat Kazmierzissa, mutta eipä minusta ollut myöhäsillan lennon jälkeen lähtemään enää mihinkään. Ostin lentokentältä suklaata ja mussutin sitä asunnollani. Lauantai-iltana tuo vanha juutalaiskaupunginosa oli toisaalta tunnelmallinen, toisaalta selvästi yöelämän keskus. Siellä on paljon ravintoloita ja baareja, jotka mainostavat halpaa alkoholia. Parhaisiin ruokaravintoloihin näkyy tarvitsevan varauksen. Päivällä segway-kierroksella sain laajemman kokonaiskuvan alueesta ja tietenkin myös tietoa kaupunginosan vaiheista. Palasin vielä jalan ennen kotiin paluuta. Päivällä tunnelma on toinen, mutta yhtä eläväinen kuin illalla.

Oma majoitukseni oli näiden kahden kaupunginosan välissä. Krakova taitaa olla niitä kaupunkeja, joissa Airbnb alkaa olla kasvanut liian suureksi. Tarjonta on valtava. Jälkeenpäin ajatellen olisi ehkä ollut fiksumpaa asua hotellissa. Päivällä kaikki on käveltävissä, mutta illalla ei tehnyt enää mieli palata pitkää suoraa jalan. Uber ja taksi ovat halpoja. Uber toimi kuitenkin vähän huonosti. Se saattoi sijoittaa lähtöpaikan aika kauaskin oikeasta sijainnistani.

Krakova

Krakova

Krakova

Krakova

Krakova

Krakova

Krakova

Krakova

Kuuntelen parhaillaan työmatkoilla äänikirjana Mia Kankimäen mielenkiintoista tieto- ja kaunokirjallisuutta sekoittavaa teosta Asioita jotka saavat sydämen lyömään nopeammin. Siinä on paljon erilaisia listoja. Kirjan innoittamana minäkin teen nyt pari. Aiheena on tietenkin Krakova.

Asioita, jotka ovat jääneet parhaiten mieleen Krakovan vanhasta kaupungista:

 • järjetön turistien määrä
 • suuri osa terasseista oli varattu vain ruokailijoille (ei koko ajan jaksa tai voi syödä)
 • hevosvaunujen suuri määrä
 • terassilla istuessani ohi kulkenut ilakoivien nunnien paraati (hämmentävää)

Asioita, jotka kiinnittivät huomiota Kazmierzissa:

 • 5 zlotyn (reilun euron) alkoholiannokset (en ostanut, mutta näin mainoksia)
 • katuruokakeskittymät (niissäkään en asioinut, mutta olivat houkuttelevia)
 • rosoisuus
 • tunnelmallisuus
 • persoonalliset baarit

Asioita, joiden vuoksi Krakova on hyvä matkakohde:

 • edullinen (budjettipostaukseni täällä)
 • kaunis
 • monipuolinen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

18 comments

 1. Kivasti kirjoitettu juttu. Krakova on vierailtavien kaupunkien listall, joten tästä oli hyötyä.

  1. Krakova ansaitsee kaikki suositukseni. Se on todella kiva viikonloppukohde, vaikka kyllä siellä pidempäänkin viihtyy.

 2. Ilakoivien nunnien paraati kuulostaa semi hämmentävältä. :—–D Krakova on vielä kokematta, mutta juuri pari-kolme tuttua on s iellä seikkaillut ja kehunut kovin, pitäisi varmasti itsekin käydä jossain vaiheessa testaamassa ko. kaupunki. Voin kuvitella, että tuo Vanha kaupunki on vähän samaa tyyliä kuin Prahassa, järjettömästi turisteja, mutta silti kaunis ja kiehtova. Pitää lukea myös tuo budjetettipostaus, ne on aina hyviä!

  1. No kuule ilakoivat nunnat todella veti hiljaiseksi. Oli siis paraati. Jengi tanssi ja lauloi. Ja kyllä. Nunnia. Kukaan ei osannut selittää, mistä on kyse. Kuvailemasi fiilis Prahasta on juuri se, millaisena koin Krakovan.

 3. Oli tultava katsomaan juttua jo ihan sen vuoksi, kun tiesin näkeväni upeita kuvia Krakowasta! Ja totta totisesti upea kaupunki, itse en ole ehtinyt siellä käymään mutta nyt pääsin edes kuvien avulla!

  1. Jostain syystä otin tällä matkalla harvinaisen vähän kuvia. Siksi niitä ei postauksessakaan ollut kuin muutama. Suosittelen siis kärkkymään vaikka Norskin tarjouksia ja lähtemään itse katsomaan kaupunkia.

 4. Ahh, taas nousi pikkuisen lisää halu matkustaa Krakovaan! Onpa ärsyttävää, että suurin osa terasseista on varattu ruokaileville asiakkaille. Niin kuin sanoit, ei aina jaksa / voi syödä – sitä paitsi onko mitään kivempaa reissussa kun pysähtyä lasilliselle tai parille ja katsella menoa.

  1. Terassihomma oli kyllä hämmentävä. Useasta keskusaukion paikasta sain pakit. Sitten kun löytyi sallittu, se oli varjossa. Mutta onneksi ilakoivat nunnat menivät ohi juuri siitä!

 5. Krakova kiinnostaa Puolan kohteista eniten, siellä haluan ensimmäiseksi käydä. Turistien määrä tosiaan on ilmeisesti ollut aika kovassa nousussa, ehkä Krakova alkaa olla jo Prahan veroinen vierailukohde. Hyvä tietää kuitenkin, että tunnelmaan pääsee turremassoista huolimatta. 🙂

  1. Kyllä siellä tunnelmaan pääsee. Nyt olisi varmaan vähiten turreja, kunnes taas alkaa joulumarkkinakausi. Krakova alkaa kyllä olla ehkä jo vähän liiankin suosittu.

 6. Oi, itseänikin Puola kiehtoo ja itsestään selvästi myös Krakova. Joten ihan vinkkipostauksesta tämä sun postaus menee, tai tulee 😊🌺

  1. Fiiliksistä yleensä saa myös vinkkejä. Että tuolla vissiin tuntuu hyvältä, sinne siis! 🙂

 7. Oi Krakova on kyllä hieno ja persoonallinen kaupunki! Kaupunki oli pysähdyspaikkana mennen tullen yli 10 kertaa matkatessa Sziget -festareille, joten on tullut tehtyä sinne näitä piipahduksia ja joskus on tullut oltua lähes viikonkin verran. Toki osa ollut hyvin huvittelupainotteisia visiittejä. Missään en ole nähnyt yhtä persoonallista ja tunnelmallista baariskeneä. Edullinen hintataso ja eri tyyppiset kaupunginosat viehättivät myös. Näistä sun kuvista tulvahti mieleen hyviä Krakova -viboja. Kahvila- ja ravintolapuoli lienee kehittynyt siellä vieläkin parempaan suuntaan tässä vuosien mittaan. Edellisestä omasta visiitistä taitaa olla jo 8 vuotta. Kohta voisi olla taas Krakovan aika!

  1. Pelkästään Kazmierzissa tosiaan näkyi jos jonkinlaista baaria. Minä en ehtinyt kuin näihin kahteen kaupungiosaan viikonlopussa. Pitäisi laajentaa varmasti reviiriä ja etsiä edes nyt se modernimpi keskusta, jos ei muuta.

 8. Kiitos tästä postauksesta, kivaa luettavaa ja kuvia! Herättelit minussa pienen matkakuumeen Krakovaan. Koskaan en ole sielä käynyt, mutta kuullut paljon hyvää, ja tämä juttu vain vahvisti mielikuvani kaupunkia kohtaan. Ja tuo Mia Kankimäen kirja on ihana, luin sen kesälomalla ja elokuussa oli lentoliput Japaniin hankittuna. Vaarallisia nämä matkakirjat ja matkablogit, käyvät kalliiksi lompakolle 🙂

  1. Krakova ei onneksi tule yhtä kalliiksikaan kuin Japani. Sinne voi pistäytyä vaikka viikonloppulomalla. Minua on Japani-kuume poltellut jo pitkään. Olen ollut kahdesti, mutta edellisestä kerrasta jo 11 vuotta.

 9. Samoja tunnelmia ja kuvia mitä omasta kevään Krakovan reissusta jäi. Ihastuin ihan täysillä kaupunkin ja nimenomaan Kazimierzin alueeseen, sekä siihen monipuolisuuteen, mitä kaupungilla oli tarjottavana

  1. Jäi olo, että takaisin pitäisi päästä – ja nimeonomaan Kazmierziin.