Type and press Enter.

Faro, Portugali. Kun en vieläkään tiedä, mitä ajatella

Minun Portugalini oli pitkään vain Lissabon. En ollut käynyt muualla. Pari vuotta sitten laitoin kaikki suunnitelmat uusiksi, kun itäisen Euroopan haltuunotto junalla vaihtuikin junailuksi Portugalin eteläosista Lissabonin kautta Espanjaan ja sieltä Ranskaan ja Belgiaan. Minä halusin nähdä meren, ja halvimman lennon merelle sai Portugalin Faroon Wienistä, johon reilikaveri lensi Suomesta.

Muutamaan päivään Farossa liittyi kaikenlaista säätöä konkurssiin menneestä hotellivaraussivustosta alkaen. Hotellit olivat lähes täynnä, tilaa oli vain laatuunsa nähden turhan kalliissa. Konkurssin vuoksi sekin piti sitten maksaa kahteen kertaan. Toisaalla ravintola uhkasi soittaa poliisin ja esittikin soittaneensa, vaikka todellisuudessa vain uhkaili, kun 14 euroa maksanut kala olikin yhtäkkiä 40 ja emme olleet tokikaan sitä valmiit maksamaan. Selitys löytyi puutteellisesta englannintaidosta (fourteen ja forty, olet ehkä itsekin tätä reissussa huomannut), mutta tuollainen show jäi ärsyttämään. Tällaiset toisaalta aivan mitättömät tapahtumat, reissussahan nyt sattuu kaikenlaista, voivat väärään aikaan sattuessaan pilata koko kohteen. Ja näin meille taisi käydä.

Mutta muistan minä hyviäkin asioita. Nyt aion kertoa niistä.

Faro toivotti tervetulleeksi. Überkuski halusi matkalla lentokentältä näyttää pari hyvää ravintolaa ja pyysi siksi, että saisi tehdä poikkeaman lyhimmältä reitiltä. Suosituksensa osoittautui todella hyväksi. Se oli perinteisen oloinen portugalilainen ravintola, jonka vanha isäntä ei puhu englantia, mutta tarjoaa turistille silti mainion ruokailukokemuksen ja ystävällisen ilmapiirin. 

Pienen huvivenesataman tuntumassa tuntui olevan koko Faro. Siinä on muurien ympäröimä vanha kaupunki mukulakivikatuineen. Siinä on pieni, modernimpi kävelykeskusta ravintoloineen ja kauppoineen. Ne ovat molemmat omalla tavallaan viehättävät, mutta eivät mieleenpainuvat. Paitsi milloin voi ajella Segwaylla pitkin rantaa ja vanhan kaupungin kapeita katuja ja aukioita ympäri täysillä ilman opasta kaitsemassa lapsenmielisiä. 

Faro

Faro

Faro

Faro

Faro

Faro

Faro

Rannat eivät ole kaupungin ytimessä, eivät oikeastaan edes sen kupeessa. Osa rannoista on saarilla, joille pääsee vain veneellä, järjestetyllä retkellä tai kalliilla taksiveneellä. Siksi valitsimme Ilha de Faron, jonne on silta, eli sinne pääsee helposti bussilla, mutta me vuokrasimme skootterit. Reitti vaikutti rauhalliselta – kartalla. Ihan rentouttava kesäajelu ei ollut matka biitsille, mutta kannatti se tehdä. Saari on sen verran pitkä, että jos liikkuu julkisilla, saa omaa rannan sopukkaa etsiessä kävellä jonkin verran.

Ranta jatkuu silmänkantamattomiin. Meitä yllätti kuitenkin se, että suuri osa rannasta oli lähes autiota, siis mitä tulee palveluihin. Paikalliset osaavat varustautua varjoilla ja kylmälaukuilla, mutta turistilla niitä harvoin on mukana. Kun löytyi rantaklubi, josta saattoi vuokrata pedin ja varjon, ostaa ruokaa ja juomaa, asetuimme taloksi mekin. Praia de Faro on silmänkantamattomiin jatkuvaa hiekkarantaa. 

Faro

Faro

Faro

Tässä menneitä muistellessani olo Farosta on edelleen ristiriitainen. Luulen, että sen kohdalla kävi niin, että odotukseni olivat liian suuret. Niitä ei ollut helppo täyttää. Siksi Faro jäi minulle etäiseksi ja olo pettyneeksi. llman suuria odotuksia tunnelmat olisivat luultavasti toiset. Omat fiilikset huomaan muuten helposti siitä, onko minulla kohteesta paljon vai vähän valokuvia. Ihania kuvaan ihan liiaksikin. Faroa en. 

Onko sinulle käynyt jonkin kohteen kanssa näin: suuret odotukset ovat pilanneet tunnelman? Entä oletko käynyt Farossa? Millaiset fiilikset sinulle jäi? 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

10 comments

 1. Olen viettänyt Farossa vain päivän, mutta se ei sykähdyttänyt samalla tavalla kuin läheiset Tavira ja Albufeira. Niihin ihastuin kumpaankin ihan täysillä. Reissusta on jo päälle kymmenen vuotta ja olen kovasti haaveillut Portugalin kiertomatkasta ja nuo kaksi kaupunkia haluaisin nähdä uudelleenkin. Farossa sen sijaan ei ollut mitään ihmeellistä, jotta sinne haluaisi toiste.

  1. Olen ymmärtänyt muidenkin puheista, että eteläinen Portugali olisi ihana, mutta Faro ei sitä odotusta täyttänyt. Pitäisi varmaan yrittää uudelleen ja etsiä muita paikkoja. Seuraavaksi suuntaan pohjoiseen Portoon. Katsotaan, onko se ihana.

 2. Juuri tässä mietin Faroa vaihtoehdoksi Portolle, joka on jo ennestään tuttu. Kuvien hiekkarannat näyttävät houkuttelevilta – mutta olen kuullut myös vähän samansuuntaisia kommentteja, eli että Faro ei aivan täyttänyt odotuksia. Vaikeita valintoja, Porto lähiseutuineen on kuitenkin aivan mahtava paikka 🙂 Voin muuten suositella Portosta hotellia nimeltä The Yeatman – siitä ei paljon majapaikka parane.

  1. Eteläisessä Portugalissa on ilmeisesti huonompiakin kohteita kuin Faro. Ehkä lähtisin testaamaan niitä Faron sijaan. On ihan todennäköistä, että toisilla odotuksilla en olisi pettynyt näin paljon. Mutta nyt jätti kylmäksi. Suurin odotuksin lähden huomenna Portoon. Katsotaan, miten käy. Asumuksen varasin ihan ytimestä joen rannasta.

 3. Kuulostaa tutulta. Viime kesänä lennettiin Faroon perheen ensimmäiselle kesälomareissulle. Ennakkoon oltiin päätetty että yksi yö Farossa ennen siirtymistä muualle riittää. Miten oikeassa olimmekaan. Emme löytäneet Farosta mitään näkemisen arvoista, päin vastoin. Faro sai hermomme kiristymään ja melkein pilasi lomamme. Mitä kauemmas ajoimme Farosta, sen parempi mieli tuli. Faro taisi olla meille välttämätön paha. Luukirkot yms jäi näkemättä, mutta se ei harmita. Sen sijaan muuta rannikkoa voin suositella koko sydämestäni. 🙂

  1. Luukirkko? Ai siellä olisi ollut sellainen? Ei Faro minusta nyt ihan niin surkea kohde ollut, mutta ehkä sellainen, että ei nyt pakko ole mennä, koska ympärillä olisi kivempiakin kohteita. Toisaalta minusta kaikki paikat, joissa voi ajaa Segwaylla, ovet ainakin jotenkin kivoja. 🙂

 4. Itse kiertelin aika laajasti Algarven rannikon eikä Faro oikein sytyttänyt täälläkään. Algarvessa on tosiaan paljon upeita pieniä kyliä ja upeita pieniä ravintoloita rantapoukamissa, niin selvästi isompi Faro ei oikein sopinut tähän muottiin. Isompi kaupunki, mutta ei eläväinen, toisin kuin monet näistä pienemmistä kylistä. Algarvelle iso plussa, Farolle en välttämättä edes toista mahdollisuutta enää anna.

  1. Minustakin tuntuu, että yksi kerta Faroa riitti. Se ei ole missään nimessä huono, mutta ei sellainen, että tarvitsisi palata. Niin paljon on vielä paikkoja toisaalta kokonaan näkemättä ja toisaalta sellaisia, jotka olleet niin kivoja, että niihin on pakko päästä uudelleen.

 5. Azorien lento teki tankkauslaskun Faroon ja jatkoi matkaa rannikkoa myöten länteen aika matalalla, hyvät näkymät. Faron tienoot ei sykähdyttäneet, mutta mitä lännempään päästiin, sitä enemmän tuli fiilis, että tuonne on päästävä 😁

  1. Rannat ovat pitkät, mutta ainakaan me ei löydetty moneen kilometriin oikein palveluja, esimerkiksi rantatuoleja ja suihkuja. Matkailijalla kun harvoin on vaikkapa omaa päivänvarjoa mukana. Algarven seudusta olen kuullut pelkkää hyvää. Portugalihan on ihana. Minäkin haluaisin löytää hyvän rantakohteen sieltä.