Type and press Enter.

Dublin – 23 satunnaista havaintoa

Dublin oli kurssikohteeni, työpaikkani ja kotini viikon. Harvoin olen missään kohteessa paikallani niin kauaa, mutta huomasin, että yhä useammin pitäisi. Oli oikeastaan aika mukavaa, kun oli jo jotain pieniä rutiineja, kun vähän aloin hahmottaa karttaa mielessäni enkä ihan kaikkialle mennessä eksynyt. Koska en ollut pelkästään turistina, en ohjelmoinut itseäni turistimoodiin ja juossut nähtävyydestä toiselle. Nähtävää olisi kyllä riittänyt kokopäiväiselle turistillekin. Minulle Dublin oli joukko irrallisia havaintoja, joista syntyi kaupungin (tietysti vielä pintapuolinen) kuva. 

23 satunnaista havaintoa Dublinista:

1. Jalankulkijoiden liikennevalot ovat supernopeat. Juokse. Toisaalta oikeastaan jalankulkijat eivät kunnioita punaisia valoja.

2. Vaikka autoilla on vasemmanpuoleinen liikenne, jalkakäytävillä ei tunneta mitään sääntöjä. Siispä törmäile surutta. Niin kaikki muutkin tekevät.

3. Kerjäläisissä on paljon paikalliselta näyttäviä. Romanikerjäläisiä on vähemmän kuin Helsingissä.

4. Keskustan alueella kuulee paljon erilaista elävää musiikkia. Katusoittajia on paljon, ja pubeissa on elävää musiikkia myös alkuillasta.

5. Grafton Streetin Marks & Spencerin katolla on kiva terassi ja kaiteen takana kissan kokoisia lokkeja, ja ei, en puhu mistään pikkukisuista. Jos kaikki aurinkoiset terassit ovat katutasossa varattuja, täällä luultavasti on tilaa (ainakin arkisin).

Dublin

Dublin

Dublin

6. Fallon & Byrne (11-17 Exchequer St, Dublin 2) on superihana ruokakauppa.

7. Tuli tunne, että suunnilleen kaikki turistin näkökulmasta olennainen olisi Liffeyn (joki) eteläpuolella.

8. 12 astetta on ihan jees toukokuun lopussa. No ei ole.

9. Kokolattiamatot, kahden hanan taktiikka lavuaarissa, lämmintä vettä vain suihkusta, yksinkertaiset ikkunat, hometta. Ei ihan varsinaisesti houkuttelisi jäämään. Varsinkaan, kun vuokrat ovat Euroopan huipputasoa tai jos kärsit allergioista. Tällaisen yksiön hinta oli AirBnB:ssä satasen yöltä.

10. Irlantilaiset puhuvat ihan hirveän paljon. Ainakin minun tapaamani ihmiset puhuivat. Paitsi se turisti-infon tyttö, joka ei tiennyt, kuinka kauan kiskansa on lauantaisin auki.

11. Turistien suosimiin nähtävyyksiin on kalliit pääsymaksut, esimerkiksi Trinity Collegen kirjastoon online-lippu maksaa 11-14 euroa lipputyypistä riippuen. Ilman etukäteisvarausta saa varautua jonottamaan.

12. Kaikkialla on kahviloita ja niissä aivan käsittämättömän houkuttelevan näköisiä leivonnaisia. Myös suklaakahviloita kaikille, joiden liha on heikko ja päättäväisyys kävellä ohi vielä heikompi.

13. Katukuvassa on hämmästyttävän paljon suomalaista keskimittaa huomattavasti lyhyempiä ihmisiä. Ja ennen kuin närkästyt tästä, niin kyllä, en ollut minäkään siinä jonossa, jossa pituutta oli tarjolla.

14. Museot ja monet muut nähtävyydet menevät kiinni todella aikaisin. Esimerkiksi Guinness Storehouseen viimeinen sisäänpääsy on viideltä, museoihin helposti samoihin aikoihin.

Dublin

Dublin

Dublin

15. Ainakin Telian liittymällä on vain 3G-verkko Dublinissa. Tavoitin 4G:n noin kahdeksi minuutiksi keskellä maaseutua jossain siellä, missä en kuvitellut olevan edes verkkoa (koska sitä ei suinkaan ollut Wicklowssa kaikkialla, vaikka ei oltu kuin korkeintaan tunnin ajomatkan päässä Dublinista).

16. Liikkeiden ikkunoissa näkee paljon työpaikkailmoituksia. Ainakin kokeneille tarjoilijoille, pubihenkilökunnalle, kokeille ja partureille näyttäisi olevan kysyntää.

17. Vessapaperin laadusta tekisi mieleni vähän purnata. Saa olla varovainen, ettei ole hätä kädessä. Kirjaimellisesti.

18. Irlannissa on yhtä yleistä järjestää häät perjantaina kuin lauantaina. Perjantaisin on myös kirkkohäitä, ei pelkkiä siviiliseremonioita.

19. En ole missään nähnyt näin paljon homopareja kulkevan käsi kädessä.

20. Irlantilaiset ovat ystävällisiä. Kun kysyin bussikuskilta, meneekö hän sinne, minne minä ajattelin mennä, hän lupasi mennä ja kertoi kohteeni myös vaihtokuskille, joka sitten kuulutti, että nyt olisi aika jäädä museolle menevän pois. Kun poistuin 1,5 metrin päähän kaikista kamoistani bussipysäkillä, tuli yksi nainen sanomaan, että älä mene edes noin kauas, voi käydä huonosti.

21. Naiset eivät käy yksin pubissa. Kun menin viimeisenä iltana yhdelle kuuntelemaan livemusaa, minulta kysyttiin, missä ystäväni ovat.

22. Sääennusteet ovat hämmentäviä. Jos vielä illalla luvataan aamuksi sadetta, voi taivas olla kirkkaampi kuin moneen päivään. Jos aamulla luvataan aurinkoa koko päiväksi, iltapäiväsateet eivät yllätä kuin turistin.

23. Lentokenttäbussien luotettavuus samaa luokkaa kuin vuosimallin 76 Talbotin. Mennessä minut jätettiin väärälle pysäkille. Kysyin pysäkin nimeä, minulle kerrottiin väärä nimi – ja olin 25 minuutin kävelymatkan päässä kohteesta. Oikealta pysäkiltä matkaa olisi ollut 200 metriä. Paluumatkalla odottelin puoli tuntia pysäkillä bussia, joita piti kulkea vartin välein. Lennon lähtöaika lähestyi, ja hermo ei pitänyt enää. Oli otettava taksi. 72 tunnin bussilipulla olisi päässyt ilmaiseksi. Taksi maksoi 18 euroa. Mutta vain toinen liikkui.  

Dublin

Dublin

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

10 comments

 1. Voi miten hauska postaus! Rehellinen ja antoi uskoakseni hyvän kuvan Dublinista niin hyvässä kuin pahassakin. Tekisi mieli lainata ideaa jonkun tulevan matkan yhteydessä. Itse ainakin luin tällaisia lyhyitä huumorilla ja hauskoilla huomioilla maustettuja havaintoja mielelläni. Ja kuvat ovat upeita kuten sinulla aina. 🙂

  1. Jotenkin tämä postaus jäi kummittelemaan ja täällä Bangkokissa havainnoin ympäristöä vähän samalla tavalla. Mutta kaikkiin paikkoihin ei vain toimi. Bangkok on liian monimuotoinen. Ja kiitos kauniista sanoistasi kuviin liittyen. On kiva saada palautetta omasta tekemisestä.

 2. Minä olen nähnyt enemmän homopareja kävelevän käsi kädessä, mutta sehän ei ollut väite.Minä myös pääsin Books of Kellyyn ilman mitään jonottamista. Minusta lähes kaikki näkemisen arvoinen on Liffeyn pohjoispuolella. Helsinki on todellinen kerjäläisten kaupunki. Näin myös kodittoman kuosittavan ihan keskustassa talon seinän syvennyksessä makuupussissa.
  Kävin yksin pubissa, mutta en ollutkaan siellä illalla.

  1. Kodittomien ja kadulla asuvien määrä oli Dublinissa hämmentävä. Onneksi matkailu on makuasioita. Ei ole pakko hengata edes samalla puolella jokea. 😀

 3. Tuli vähän ikävä Dubliniin, kaikesta huolimatta:) Meillä kävi säkä tuon majoituksen kanssa, kun löysin Expedialta hiihtolomalle älyttömän hyvän tarjouksen, lennot+hotelli vähän yli 200 € per nuppi. Minä ja kaksi lasta hulppeassa kahden makuuhuoneen huoneistohotellissa neljä yötä tuolla hinnalla. Syy lienee siinä, että olimme keskellä viikkoa. Sääkin oli mitä mainioin. Joskus onnistaa, yleensä onnistun vain sähläämään “säästömatkojeni” kanssa.

  1. Siis mitä ihmettä? Miten on voinut olla noin halpaa? Toukokuu toki jo korkeasesonkia, mutta ei ihan reilua, että minulla meni yksin yli kaksinkertaisesti verrattuna teihin kolmeen yhteensä, ja majoituksia ei kukaan hyvällä tahdollakaan voinut sanoa kuin korkeintaan tyydyttäviksi.

 4. Tykkään lukea tällaisista satunnaisista havainnoista! Moni asia oli tuttu kotoa Melbournesta, katusoittajat, kahvilat ja tietenkin ne kokolattiamatot ja kahden hanan taktiikka. Noihin jälkimmäisiin ei totu ikinä kun on hemmoteltu Suomessa yhdellä hanalla. 🙂

  1. Kahden hanan taktiikka on maailman epäkäytännöllisintä! En ole vielä keksinyt, miten siinä pestään edes käsiä. Koska kuitenkin suihku ja keittiön hanakin yleensä normaali, eikö pari sataa uuteen altaaseen ja hanaan ja pieniin putkitöihin olisi aika pieni summa… kunhan nyt tuli mieleen. 🙂

 5. Hehhe, hauskoja havaintoja ja jotenkin voin niin kuvitella sinut näitä tilanteita toteamaan. 🙂 Omat top 5 havaintoa Dublinista keskittyvät seuraaviin:
  1. Pubeja on joka puolella
  2. Miehet pukeutuvat vihreisiin asuihin, ovat pieniä ja parrakkaita
  3. Sataa vettä
  4. Guinnesin oluttehtaalla on eniten turisteja
  5. Vaaleilla naisilla riittää kysyntää
  ;D

  1. 1. Kyllä, kaikkialla.
   2. Pieniä kyllä, aika parrakkaitakin, mutta hmm., vihreät asut. Näitkö kumminkin jotain maahisia?
   3. Minulla kävi tuuri. Satoi todella vähän. Edeltävällä viikolla vissiin sen verran, että kului sade loppuun.
   4. Kaikki miehet vissiin siellä.
   5. Minä taas en missään ole ollut niin näkymätön kuin Dublinissa. Väärä väri siis.