Type and press Enter.

Sanakirja.fi – ajantasainen, ilmainen nettisanakirja (Premium-versio nyt ilmaiseksi!)

*Kaupallinen yhteistyö: Kielikone

Olen nettisanakirjojen ja sanakirja-appien suurkuluttaja. Olin kouluaikoina hyvä kieliopissa, koska tykkään säännöistä, mutta ongelmani silloin ja ongelmani nyt on sanasto. Minusta tuntuu, että kuulostan 7-vuotiaalta, koska sanastoni ei riitä todellakaan kaikkeen, mihin haluaisin. Siksi helppokäyttöinen, ilmainen sanakirja kännykässä on ehdoton reissukaveri mutta myös välttämätön kotioloissa. Kyllä, kun viestittelen ulkomaalaisten ystävieni kanssa, livahdan käden käänteessä apurien pariin ja huijaan taas hetken olevani kielitaitoisempi kuin olenkaan. Uusin sanakirjatuttavani on Sanakirja.fi, johon ihastuin Irlannissa ollessani.

Sanakirja.fi ilmainen sanakirja

Sanakirja.fi ilmainen sanakirja

Olen välillä hämmentävän hidas ottamaan käyttöön uutta tekniikkaa. Pitkään minusta aivan paras käyttöliittymä oli fyysinen sanakirja, jonka nappasin hyllystä, jonka sivuja selailin ja josta lueskelin esimerkkivirkkeitä ja unohduin siihen maailmaan toviksi. Mutta myönnettävä oli, että niistä aika jätti. Maailma muuttui, tuli niin paljon uutta arkipäivässäkin tarvittavaa sanastoa, että uusia painoksia olisi saanut tulla ulos neljännesvuosittain. Sanakirja.fi sisältää paljon enemmän sanoja kuin käyttämäni painetut sanakirjat, ja sen sisältöä laajennetaan ja päivitetään jatkuvasti vastaamaan nykyaikaisia tarpeita – mutta jos käyttäjä kuitenkin huomaa jonkin sanan puuttuvan, hän voi jättää käännöspyynnön, johon luvataan vastata muutamassa päivässä. Tietenkään juuri sillä hetkellä se ei auta, mutta sanakirjan ajantasaisuuden kannalta tällainen on minusta ehdoton lisä. Itse asiassa ihan ensimmäinen sana, jonka syötin, ei tuottanut tulosta. Se oli näkymättömyysviitta. Ai mihin sitä tarvitsin? Supersankarijuttuihin, tietty!

Koukuttavat sanapelit

Sanakirja.fi on paitsi ilmainen sanakirja myös kielenopiskelijan ja matkailijan apu. Sivustolla on valmiita sanalistoja monenlaisiin tarpeisiin: alkeita, yleiskieltä, ammattisanastoa. Sanojen opiskeluun on kehitetty sanapelejä. Myönnän, ne vähän koukuttivat minut. Saatoin pubin nurkassa uppoutua pelaamaan niitä ja keräämään pisteitä. Yritin ensin painaa mieleen sanalistan sanoja, sitten testasin erilaisilla peliformaateilla, joita on kaikkiaan viisi, miten minulla meni. Ja kun sain kaikki oikein, se tietenkin houkutteli jatkamaan ja jatkamaan ja jatkamaan… Vaikka aikaa saattoi vähän tuhraantua, sanoisin kuitenkin olevan hyödyllinen ajantappoviihdyke ikuiseen somessa roikkumiseen verrattuna. Työmatkalla bussissa, kaveria odotellessa kahvilassa, tylsässä palaverissa. Onhan noita tilanteita.

Matkailufraaseja 11 kielellä

Olen joskus kuullut ihmisistä, jotka voivat matkustaa kohteeseen vasta, kun osaavat omasta mielestään riittävästi maan kieltä. Apua! Aika rajalliset olisivat minulla kohteet! Moni haluaa myös opetella kohdemaan kieltä edes sen verran, että osaavat ainakin tervehtiä, kiittää ja ehkä kysyä hintaa. Good afternoon! Дóбрый день! Καληµέρα! İyi günler! ¡Buenos días! Buongiorno! Sanakirja.fi:ssä on matkailufraaseja tervehtimisestä hotellikäyttäytymiseen, ruoan tilaamiseen, jätteiden lajitteluun, suunnan kysymiseen ja moneen muuhun matkailijalle tärkeään asiaan 11 eri kielellä. Aika pitkälle pärjäisi pelkästään osoittelemalla oikeita fraaseja kännykältä. Muistan kyllä, kun taannoin Thaimaassa yöjunassa ystävällinen junapoika halusi kovasti kommunikoida kanssani. Hän näpytteli kiivaasti jotain kännykkäänsä ja sai aikaan suomenkielisen lauseen “minulla on ystävä, Thaimaa”. Se kommunikaatiohetki ei kyllä tuottanut yhteisymmärrystä. Tähän tilanteeseen Sanakirja.fi ehkä ei olisi ollut ratkaisu, mutta aika moneen muuhun tilanteeseen kyllä.

Sanakirja.fi ilmainen sanakirja

Sanakirja.fi ilmainen sanakirja

Premium-sanakirja kolmeksi kuukaudeksi maksutta käyttöösi?

Sanakirja.fi on ilmainen sanakirja verkossa, mutta mikäli haluat käyttöösi sen premium-ominaisuudet (erityisen laajat sisällöt suomesta englantiin, ruotsiin, saksaan, ranskaan ja espanjaan, eli laajemman sanaston, erikoisalojen sanastoa, enemmän esimerkkilauseita, kielioppitietoa, fraaseja ja idiomeja) kolmeksi kuukaudeksi, se onnistuu koodilla TRAVELLOVER3, kun klikkaat itsesi sisään tästä linkistä. Koodin viimeinen lunastuspäivä on 31.12.2018. Kokeilujakson jälkeen tilauksesi päättyy eikä se velvoita sinua jatkamaan tilausta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

6 comments

 1. Minulla on vähän samanlaisia kokemuksia kielten opiskelusta. Englannin sanatkin kyllä jäivät päähän, mutta ruotsista tarttui vain kielioppi. Koulussa kieliopin osaamisesta oli paljon enemmän hyötyä kuin sanojen opettelusta. Sain lukiossakin ruotsin aineista hyviä pisteitä, vaikka korjattu aine oli kauttaaltaan punakynällä koristeltu väärien sanojen vuoksi. Laiskaa opiskelijaa tämä ei kauheasti kannustanut panostamaan sanojen opetteluun. 🙂

  En todellakaan kauhean pitkälle pötkisi, jos kohdemaan kieli pitäisi hallita edes kohtalaisesti ennen matkaa. Silti yritän aina pikkuisen opetella ne perustervehdykset ja vastaavat. Niillä jo pärjää auttavasti. Loppu menee englannilla ja huitomalla.

  Sanakirjoista olen matkalla käyttänyt Google Translatea. Se on toistaiseksi toiminut ihan kohtalaisesti, joskin käännän kohdekielestä englanniksi. Suomeksi käännettynä tulos on juuri tuota Thaimaan yöjunatapauksen tasoa. 🙂

  1. Minulla oli juuri toisin päin. Ruotsissa olin verrattain hyvä, myös sanaston puolesta. Valitettavasti se kohtuullinen kymmenessä vuodessa hankittu kielitaito on sulanut vuosikymmenten varrella aika totaalisesti. Pakko myöntää, etä vähän kärsin, kun älykäs nainen kuulostaa välillä 7-vuotiaalta, kun ei vain sanasto taivu englanniksi siihen, mihin tahtoisin. Argh!

 2. Tuota täytyykin käydä kokeilemassa! Onko siitä olemassa mobiiliversiota?

  Olemme viikon kuluttua lähdössä Italiaan, ja sanasto on jo sen verran ruosteessa, että joku “taskukuiskaaja” pitäisi matkassa olla 😉

  1. Appia minäkin vähän kaipasin, mutta nopeatoiminen on tuo kokoversiokin. Ilman nettiä kun eivät kumminkaan sovelluksetkaan toimi. Uskoisin, että juuri tuollaiseen sanaston freshaamiseen Sanakirja.fi toimii mitä mainioimmin.

 3. Täytyypä käydä testaamassa premiumia. Mä myös käytän aina tarvittaessa tätä nettisivustoa ja aika harmillisen usein kyllä puutteita löytyy. Mutta onneksi kiertoilmaisuja pystyy aina käyttämään! Taidankin ottaa premiumin kokeiluun syksyn Italian road tripillä

  1. Kaikenkattavia sanakirjoja ei varmaan ole, mutta kyllä minuakin harmitti näkymättömyysviitan puuttuminen juuri silloin, kun sitä oikeasti tarvitsin! Kiva, jos premium-koodille tulee käyttöä!