Type and press Enter.

Burj Khalifa ja järjettömän kokoinen ostari The Dubai Mall

Kun edellisen kerran olin Dubaissa pikavisiitillä jatkolentoa odottamassa, olen ollut vain Burj Khalifan juurella, mutta on myönnettävä, etten muista, oliko silloin vielä valmis. Nyt se on. On ollut jo monta vuotta. Se on maailman korkein rakennus. Ihan en ole ymmärtänyt, miksi rakentaa lähes kilometrin korkuisia rakennuksia, mutta siellä se kohoaa 829,8 metrin korkeuteen. Pari vuotta sitten vierailemani Taipei 101 häviää yli 300 metrillä ja oli korkein pilvenpiirtäjä ennen Burj Khalifan valmistumista. Jotain radiomastoja on korkeudeltaan niiden välistä.

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Wikipedia tarjoilee rakennuksesta kiinnostavia yksityiskohtia: Burj Khalifassa on maailman korkein hissi ja maailman korkeimmalla oleva yökerho (144. kerroksessa). Siinä on 24 348 ikkunaa, ja niiden pesemiseen menisi 36 pesijältä 3-4 kuukautta. Sittenhän voisi taas aloittaa alusta. Rakentamisen kokonaishinnan arvioidaan olevan noin 1,5 miljardia dollaria.

Tornissa on kaksi näköalakerrosta, joissa voi vierailla: At The Top 124. kerroksessa ja At The Top Sky 148. kerroksessa. Halvin lippu on suosituimpina aikoina 125 AED (30 euroa), ja sillä pääsee alemmalle tasolle. Kallein lippu on 500 AED (122 euroa), ja sillä pääsee molemmille tasoille suosituimpinakin aikoina. Lippujen ostamista etukäteen netistä suositellaan.

124. kerros on 452 metrin korkeudessa, ja sieltä on kyllä hyvät näköalat yli Dubain. Toisaalta Dubai ei ole kovin laajalle rakennettu, joten sieltä näkee paljon myös autiomaata. Näköalatasanne kiertää koko kerroksen, ja yksi osa siitä on ulkona, mutta rakoset ikkunoissa ovat sen verran kapeat, että kovin suurta kameran linssiä siitä se saa ulos sujautettua. Montakohan kännykkää on kohdannut loppunsa irrottuaan huono-onnisen kuvaajan kädestä ja iskeydyttään maahan reilut 400 metriä alempana? Kerrosta ylemmäs pääsee nousemaan portaat, mutta yksi kerros ei näkymää oikein muuksi muuta. 

Untitled

Untitled
Suosittelen menemistä heti aamulla. Silloin on rauhallista. Ei kestä kauaa, kun kuvaussessiot ja selfiearmeijat saapuvat.

Tornista voi vain ihmetellä alla levittäytyvää kokonaispinta-alaltaan maailman suurinta ostaria, The Dubai Mallia. Se on kooltaan enemmän kuin 50 jalkapallokenttää, ja siellä on 1200 liikettä (mutta myös mm. Dubai Aquarium and Underwater Zoo ja luistelurata). Mall of Emiratesista löytyy myös laskettelurinne, mutta ei siitä sen enempää. Dubaissa siis on kaikkea, mitä rahalla voi rakentaa.

Untitled
Koko tien ja tekojärven välinen välinen alue on ostaria.

The Dubai Mall on omiaan luomaan tarpeita. Siellä on liikkeitä jokaiselle kukkarolle, ei siis pelkkää luksusta, vaikka senkin tarjonta on melkeinpä rajatonta. En uskaltanut jäädä ostarille pitkäksi aikaa notkumaan, koska se olisi käynyt kukkarolle kohtalokkaaksi, vaikka oli jonkinlainen kausialennusmyyntiaika ja liikkeissä hyviä tarjouksia. Kahvilatkin näyttivät erittäin viihtyisiltä ja tyylikkäiltä. Jos en olisi koko tulevaa kesää reissussa ja tarvitsisi siihen jokaista liikenevää euroa, tiedän, että olisin aika monta kassillista uusia tarpeita kantanut hotellille.

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Tornista näkee myös Burj Khalifa järven, luonnollisesti täysin ihmisen rakentaman tekojärven. Järvessä on myös The Dubai Fountain, jossa järjestetään suihkulähdeshow puolen tunnin välein joka ilta kello 18 alkaen. Jos vielä palaan Dubaihin, tämän haluaisin ehdottomasti nähdä.

Untitled

Untitled

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

One comment

  1. […] Lue Travellover -blogista lisää Burj Khalifasta ja Dubai Mallista […]