Reissukesä16:n yhdeksäs ja viimeiseksi jäänyt maa (jollei junailua Amsterdamin lentokentälle lasketa) oli Belgia. Kun suunnitelmat olivat vielä täysin levällään Portugalissa, sain idean: Espanjan ja Ranskan läpi Belgiaan toteuttamaan pitkäaikainen haaveni nähdä Brugge. Eikä tämä huono suunnitelma ollut ollenkaan. Bruggeen todella kannatti matkustaa.
Tässä minun vinkkini Bruggeen:
1. Kuljeskele ympäriinsä vanhassa keskustassa
Brüggen vanha keskusta on aika suuri verrattuna monen muun kaupungin satunnaisiin kortteleihin tai satunnaisiin mukulakivikatuihin siellä täällä. Se on myös Unescon maailmanperintökohde, jos koet, että se on takuu jonkinlaisesta laadusta noin niin kuin matkakohteiden asteikolla. Ihan ytimessä on pari aukiota ja niiden ympärillä loisteliaitakin rakennuksia, vanhimmat 1400-luvulta. Kun pyörähtää 360 astetta paikallaan, näkee rakennuksia eri vuosisadoilta, eri tyylikausilta. Samalla silmäyksellä voi nähdä vaikkapa goottilaista ja barokkityyliä.
Aukioiden upeudelle eivät minusta häviä kauppakadut tai ihan tavalliset asuinkadutkaan hollantilaistaloineen, kolmionmallisine kattoineen. Oikeastaan ne ovat minulle Bruggen (ja Gentinkin) symboleita. Uudetkin talot on jotenkin yritetty sovittaa vanhaan henkeen. Bruggessä harvoin joutuu ihmettelemään, miten tuokin rumilus on annettu rakentaa.
2. Osallistu Segway-retkelle
Brugge Segwayta näytti pyörittävän kahden vanhemman herrasmiehen parivaljakko. Toimistolla toisen koira juoksee isännän perässä, kuljettaa luutaan, hyppää välillä Segwayn kyytiin eikä halua pois. Firmasta sai sympaattisen kuvan, kunnes tulee opas, jolla on lähes sotilaallinen kuri. “Äkäinen vanha ukko”, ajattelin.
Ajelu oli kyllä varsin mukava, ja ukkokin relasi, kertoi historiaa ja tarinoita (välillä vähän liikaakin, kun itse olisin mieluummin vain ajellut, ja mieluiten täysillä). Mutta myönnän, että tarinointi oli paikoin kiinnostavaa ja ihan viihdyttävää. Tunnissa (35 euroa) kiertää jo ihan mukavasti. Kahden tunnin retkikin olisi ollut mahdollinen.
3. Osallistu veneretkelle
Segwayta edullisempi kulkupeli on vene. Puolen tunnin (8 euroa) veneretkellä ajellaan pitkin kanavia. Kanavien vartta pääsee vain harvassa paikassa kävelemään, joten veneretki on oiva mahdollisuus nähdä niiden rantamien kauniita taloja ja huolella hoidettuja pikku pihoja. Kuski myös kertoo paikoista, joita matkalla näkee.
Veneretkiä näytti lähtevän useista eri paikoista ympäri keskustaa. Elokuun alussa, kauniina kesäpäivänä saattoi jonkin aikaa joutua jonottamaan, mutta aika pian vesille kyllä pääsi.
4. Asu historiallisessa rakennuksessa
Monet Bruggen hotellit on rakennettu vanhoihin taloihin, joihin perustetuissa majapaikoissa on varaa valita tasokkaiden hotellien ja b&b-paikkojen välillä. Me asuimme Grand Hotel Casselberghissa, jonka sijainti on erinomainen aivan Bruggen ytimessä.
Casselberghissa on tyyliä. Katot ovat korkealla, kristallikruunut valtavia, portaikot majesteettisia. Sen baarissa on vanhan ajan charmia.
Samaa tyyliä oli myös huoneemme. Illalla sängyssä maatessani aloin tuijottaa valtavaa kristallikruunua ja pelätä Oopperan kummitus -tyyppistä romahdusta, mutta hyvin se pysyi katossa. (Oikeasti se ei olisi edes osunut kuin korkeintaan vähän varpaisiin.)
5. Osallistu tapahtumiin
Kesä-Brugge on täynnä tapahtumia. Vähän vanhan keskustan ulkopuolella näkyi olevan isot markkinat, viikonloppuisin on kirppareita, vanhalla kalatorilla on lauantaisin tanssikursseja, aukioilla järjestetään konsertteja.
Muutaman askelen päässä hotelliltamme on upea Burg Square. Ainakin sillä järjestetään kesällä konsertteja kai lähes viikottain. Me nautimme yhdestä ilmaiskonsertista istuskelemalla läheisellä terassilla ensin lasillisella ja perään vielä illallisella. Konserttia varten oli tuotu bajamajat, ja viini+olutmyyntikärry palveli janoisia. Seuraava siirreltävä kiska myi taivaallisen näköisiä vohveleita.
6. Kiipeä torniin (jos olet pituudeltasi enemmän kuin hukkapala)
Keskusaukiolla pääsee kympillä kapuamaan 366 askelmaa kellotorniin (Belfry of Bruges). Loppumatkan kierreportaissa ahtaanpaikankammo ei ollut kaukana, mutta sitkeästi kapusin ylös asti. Näköala tornista on epäilemättä hieno – jos ylettyy näkemään ikkunasta riittävästi. Minulle kävi vähän hullusti, koska koko 162 sentin varrellani näin paikoin vain ikkunan peltejä.
7. Käy museoissa ja näyttelyissä
Bruggessa on laaja museo- ja näyttelytarjonta. Koska olimme vain pari päivää, valitsimme vain yhden. Xpo Center Brugesissa näki kerralla Picassoa ja Miróa sekä maailman parhaita luontokuvia (kilpailun parhaimistoa). Picasson ja Mirón työt eivät olleet niitä kuuluisimpia vaan välillä piti varsinkin ensin mainitun kohdalla miettiä, mikä onkaan taiteen ja taiteilijuuden määritelmä. Luontokuvat sen sijaan olivat mahtavia. Mukana oli muuten myös yksi suomalainen kuva: 11 – 14-vuotiaiden sarjassa finaaliin oli yltänyt Liina Heikkisen Kanahaukan tuijotus.
8. Nauti terasseista ja tyylikkäistä ravintoloista
Lämpimällä säällä Brugge levittäytyy toreille ja jalkakäytäville. Terasseja on kaikkialla. Keskusaukiolla hinnat ovat aika kovat, eikä Brugge edullisena meille näyttäytynyt missään. Koska simpukkasesonki oli parhaimmillaan, emme juuri muuta syöneet. Paitsi minä vohveleita. Belgialaisia oluita ja suklaita on tietenkin tarjolla kaikkialla. Ylipäätään ravintoloissa näytti olevan aika rento meininki, kuten koko kaupungissa ylipäätään
Näillä eväillä meillä oli hurjan mukavat pari päivää Bruggessä. Kaksi päivää ei ole tarpeeksi, mutta eipä ainakaan ehtinyt kyllästyä. Kolmesta neljään olisi minusta optimaalinen Bruggeen. Samaan reissuun voisi yhdistää ehkä Gentin, mutta itse olen tyytyväinen, että näin ne eri aikaan. Molemmat saivat ansaitsemansa huomion. Sen verran ne muistuttavat toisiaan, että samalla kerralla ei ehkä jaksa innostua kahdesta niin samanlaisesta. Gent + Bryssel ja Brugge + Antverpen olivat minusta hyvät kombot.
6 comments
Voi miten ihana Brugge! Tää on mun ehdoton unelma Belgiassa. Olisi varmaan aika taianomainen joulunaikaan. 🙂
Tosiaan voisi olla mainio kohde joulun tienoilla! Brugge tosiaan on kiva!
Tässä olikin erinomainen kooste Bruggen tarjonnasta! Kaupunki on mielestäni yksi Euroopan upeimmista ja myös romanttisimmista. Mainitsisin vielä lisäksi suklaamuseon sekä Park-ravintolan. Muusta Belgiasta olenkin nähnyt lähinnä vain Antwerpenin, mutta ainakin Gentissä haluaisin käydä. Tai kävinhän minä Oostendessakin pyörällä Bruggesta käsin. Hyvä puoli oli, ettei ollut ylämäkiä. Huonompi puoli se, että kohdekaupunki näkyi tuskastuttavan aikaisin siellä loputtoman pellon toisessa päässä 🙂
Suklaamuseo? Olisin saattanut mennä, jos olisin tiennyt olemassaolosta. Ihan keskusaukion kulmalla oli olutmuseo, mutta se ei kiinnostanut kyllä edes reilikaveria, jolle belgiolut kyllä maistuu. 🙂 Voin vain kuvitella fillarimatkan, jonka päämäärä näkyy, mutta ei tunnu lähestyvän ollenkaan. Vain vastatuuli puuttuu. 🙂
Mä melkein arvasin, että Bruggesta saa enemmän irti, kun siellä käy kesäaikaan. 🙂 Olin kahden kaverini kanssa siellä lomalla helmikuussa parisen vuotta sitten. Kaupunki oli kaunis kuin karamelli, mutta ulkona oli niin koleaa, että oikeastaan teki mieli istuksia höyryävän simpukkapadan äärellä suunnilleen koko ajan! Toi Segway-kierros vaikuttaa jännältä. Mä en ole koskaan testannut Segwayta, vaikka niitä monessa paikassa onkin tarjolla.
Voin vain kuvitella talvisen Bruggen. Söisin suklaata ja joisin kaakaota luultavasti aika mittavia määriä 🙂 Jos muuten ikinä Segwaylla ajelet, katso, että menopeli oikeasti on alkuperäinen Segway, ei kiinalaiskopio. Ovat kammottavia härveleitä!