Type and press Enter.

Bergamo – suorastaan löytö matkakohteeksi

Bergamo jää suotta Pohjois-Italian suurten ja kuuluisien varjoon. Ihan suoriltaan sanoisin, että se on minusta moninkertaisesti kiinnostavampi kuin vaikka alle tunnin junamatkan päässä sijaitseva Milano, muttei tietenkään yllä Venetsian tasolle, mutta makuasioitahan nämä ovat. Sitä paitsi enhän minä neljästä kaupungissa yöpymästäni päivästä itse kaupungissa hengaillut kovinkaan paljon vaan suhailin autolla ympäristössä. Bergamo sijaitsee siinä, mihin Alpit päättyvät, joten liikkuvaiselle matkaajalle Bergamo on ihan loistava, sillä sieltä pääsee nopeasti junalla, bussilla tai autolla järville, vuorille ja laaksoihin – mistä nyt sattuu olemaan kiinnostunut.

Sen verran kiirettä piti, etten ehtinyt tutustua Bergamosta kuin sen toiseen osaan, Città Altaan (yläkaupunkiin). Se on rakennettu kukkulalle joskus yli tuhat vuotta ennen ajanlaskun alkua, ja etruskit rakensivat ensimmäiset kivitalot satoja vuosia myöhemmin. Heidän peruaan on myös muuri yläkaupungin ympärillä. Vasta 1800-luvulla kaupungin hallinto siirrettiin alas kukkulalta città bassaan, alakaupunkiin, jossa sijaitsevat muun muassa rautatie- ja linja-autoasemat ja suurin osa kaikista ostosmahdollisuuksista. Mutta edes kaupat eivät riittäneet minulle motivaatioksi mennä hengailemaan alakaupunkiin, koska historiallinen vanha keskusta oli niin viehättävä ja siitä riitti kyllä muutamaksi päiväksi hyvinkin.

Bergamo città alta

Bergamo città alta
Bergamon yliopiston rakennuksia

Bergamo città alta

Bergamo città alta

Bergamo città alta

Bergamo città alta

Autolla pääsee muurin sisäpuolelle mutta lähinnä vain ajamaan kehää muurin viertä. Siellä on myös parkkipaikat, jos joskus kipuat rinnettä autolla. Suurin osa città altasta on kävelyaluetta, mikä tekee hengailun tosi kivaksi. Joitain autoja toki pyrkii omiin halleihinsa tai toimittaa tavaraa, mutta keskustassa on autottomuuden vuoksi myös mukavan hiljaista. Pohjois-eteläsuunnassa yläkaupungin halkoo pääkatu Via Bartolomeo Colleoni, joka vaihtaa Piazza Vecchian kohdalla nimeään Via Gombitoksi.

Bergamo città alta
Piazza Vecchia
Bergamo città alta
Piazza Vecchia toiseen suuntaan. Duomo sijaitsee keskellä olevan rakennuksen takana.
Bergamo città alta
Duomon (tuomiokirkko) yksityiskohtia

Bergamo città alta

Suurin osa turisteista liikkuu tällä kadulla ja aukiolla. Kadun varrella on vaateliikkeitä, ravintoloita, herkkupuoteja ja Torre Gombiton (torni) alakerrassa turisti-info, jossa ei haluta neuvoa, mutta mielellään jaetaan kaikenlaisia esitteitä. Pääkadun tungosta pääsi karkuun kävelemällä korttelin pari sivuun. Oikeasti muutama askel riitti ja sai kuljeskella melkein yksin. Satunnaisia paikallisia kulki koteihinsa ja muutama turisti heilui kameroineen, kuten minäkin. Maanantaiaamuna kaupunki oli taas melkeinpä vain minun ja paikallisten, kun viikonlopputuristit olivat lähteneet.

Bergamo città alta

Bergamo città alta
Taideteos rakennuksen ulkoseinässä
Bergamo città alta
Elämänsä nainen on varmaan ollut iloissaan tästä taiteesta.

Bergamo città alta

Muuri Bergamon città altan ympärillä on noin kolme kilometriä pitkä, ja sen reunustaa kulkee melkein koko matkan jalkakäytävä. Vuokraemäntäni kertoi kävelevänsä tämän kierroksen joka aamu. Ei huono tapa aloittaa uusi päivä! Hän kehotti liittymään seuraansa, mutta minusta oli helpompi mennä yksin: sain jäädä kuvailemaan niin pitkiksi ajoiksi kuin halusin. Eteläpuolella levittäytyy città bassan kaupunkimiljöö ja tyypilliset italialaiset punatiilikatot. Pohjoisen puolella näkyvät Alpit, jos sää on kirkas. Siellä rinteillä viljellään esimerkiksi viiniä. Maisema on melkeinpä maalaismainen. Jossain kohdassa kierrostani näkyi sillan alla urbaania laatikkoviljelyä.

Bergamo città alta

Bergamo città alta

Aamukävelyllä näkyi myös bergamolaista arkea: koiranulkoiluttajia, aamukahviaan puistonpenkillä hörppiviä, samalla penkillä kuhertelijoita, selfieitä nappailevia nuoria, lasten leikkipaikan liukumäkeen kai koulupäivää pakoon jääneitä teinipoikia, aamukävelyllä olevia ikäihmisiä, hölkkääjiä. Kaikkia. Oikeastaan vähän harmitti kulkea kamera kaulalla. Olin niin selvästi tunnistettavissa turistiksi. En voinut sulautua joukkoon, mikä on ulkonäön puolesta minulle usein aika helppoa.

Bergamo città alta

Bergamo città alta

Bergamo città alta

Kun suunnittelin Bergamon-matkaa, ajattelin ottaa majoituksen alakaupungista, läheltä rautatieasemaa, jotta liikkuminen olisi helppoa. Muutin mieltäni ja menin yläkaupunkiin. Jälkeenpäin ajateltuna se oli ehdottomasti parempi ratkaisu. Rautatieasemalta, linja-autoasemalta ja lentokentältä menee usein kaupunkibusseja (numero 1) città altaan. Matka maksaa kaupungin sisällä vähän toista euroa, lentokentältä tuplasti. Ylös pääsee myös funiculalla samaan hintaan. Ylhäältä pääsee toisella kaapeliradalla vielä astetta ylemmäs, mistä on vielä paremmat näköalat ja historiallinen linnoituskin. Oli kiva herätä suoraan ytimessä, olla keskellä kaikkea, kun vain astuin ulos ovesta. Samoin illalla saatoin istuskella Piazza Vecchialla siihen asti, että kylmä pakotti lähtemään kotiin. Majapaikkaan oli taas vain muutama askel. Ja näin on, asuu missä kohdassa città altaa hyvänsä.

Bergamo on kivaa seutua myös ulkoiluun. Heti kaupungin muurien ulkopuolella pääsee turistimassoja karkuun kauniisiin maisemiin.

Lue lisää: Bergamon turistimassoja paossa

Jos haluat pysyä mukana reaaliaikaisesti tai muuten vain seurailla Travelloverin edesottamuksia, klikkaa itsesi mukaan somekanaville: Facebookiin, Instagramiin ja Twitteriin!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

49 comments

 1. Kylläpä Bergamossa näyttää hyvältä. Mukava, että ovat eristäneet osan kaupungista moottooriajoneuvoilta, niin voi hämmästellä rauhassa ilman jatkuvaa törmäysvaaraa. Paikalliseen elämään sulautuminen ja seassa kulkeminen on Italiassa vaan aina yhtä ihanaa 🙂

  1. Ehkä autottomuus on Venetsiassakin suuri osa kaupungin viehätystä? Hakeudun kyllä kaikkialla aina kävelyalueille. Ei ole niin hektistä.

 2. Tuolla on juuri sen näköstä, kun Italiassa oon kuvitellutkin olevan! Vaikka en maassa oo käynytkään, niin tuo huomiosi, ettei turisti-infossa juuri haluttu neuvoa, vain vahvistaa ennakko-oletuksiani Italiasta. 😀

  1. Taisi olla ensimmäinen kerta, kun menin turisti-infoon Italiassa. Aika pysäyttävä fiilis, kun ei infoa irronnutkaan. En sanoisi ihan tyypilliseksi italialaiseksi meiningiksi noin ylipäätään.

 3. Onpas upea tuo 4. viimeinen kuva, hienot on maisemat! Mulla on jostain syystä vähän asenneongelma Italiaa kohtaan, Milano-Venetsia-Rooma-Napoli-Bari reitillä vain viimeinen oli sellainen kaupunki josta voin sanoa oikeasti tykänneeni. Muutoin jotenkin Italia tuntui vähän feikiltä, ihan kuin se piilottelisi jotain kiiltelevien renesanssihenkisten rakennustensa sisällä. Äh, en osaa sanoa mistä fiilis johtuu, mutta Italia ei vaan ole mua varten ja on ollut vähän syyllinen fiilis siitä, koska kaikkihan tykkää Italiasta 😀 No mutta, kaikki ei voi aina miellyttää kaikkia. Mut iso peukku harhailulle ympäri kaupunkia, se on aina parasta 🙂

  1. Bari on minustakin tosi kiva! Minusta podet ihan turhaan mitään huonoja omatuntoja. Jos ei kolahtanut, niin sitten ei. Minullakin kesti pitkään kehdata sanoa, etten lämmennyt Barcelonalle, kun se on kaikkien mielestä niin ihqu. Minusta se oli aivan mitäänsanomaton. 🙂 Italiaan ihastuin jo ensimmäisestä kertasta, ja 18 kertaa olen ollut sen jälkeen, joten jonkinlaisesta suhteesta voisi jo puhua.

 4. On todella kaunis kohde ja olen yllättynyt, että etruskien valta ulottui noinkin kauas. Olen aina kuvitellut, että ne asuivat vain Rooman itsensä lähistöllä.
  Aika hauska turisti-info, kun ei halua tai tiedä oikein mitään infota, LOL!

  1. Historia on minulle tosi vierasta aluetta, joten minulle voi syöttää mitä vain pajunköyttä etruskeista ja vaikka kenestä muustakin. 🙂

 5. Nää sun jutut saa mut niin kaipaamaan ihanaa Italiaa! En ole käynyt vuosiin! Ihanaa matkaa Fäärsaarille, oon niin kateellisen katsellut kaikkien kuvia sieltä viimeaikoina!

  1. Onneksi Italiaan pääsee helpolla – toisin kuin Färsaarille. Herätyksestä meni tasan vuorokausi, kun saatoin painaa pään tyynyyn hotellilla.

 6. Nämä Bergamon kaltaiset ei-niin-turistien-kansoittamat lähes autottomat kaupungit on vaan niiiiin ihania pysähdyspaikkoja muutaman päivän ajaksi!

  1. Näissä pääsee nauttimaan juuri siitä, miksi Italiaan tulee aina mentyä: ruoasta, viinistä, tunnelmasta, parista kirkosta, kauniista rakennuksista.

 7. Onpa kyllä jotenkin hyvin italialaisen näköinen kaupunki! Tykkään 🙂

  1. Jep. Vanhoja taloja, duomo ja keskusaukio. Niistä on italialainen kaupunki tehty.

 8. Pari kaveria on kehunut myöskin, että ovat viihtyneet paljon paremmin Bergamossa kuin Milanossa. Itseä oikeastaan harmittaa se, että ei tullut Ryanairilla käytyä Tampereelta Bergamossa, vaikka monta kertaa oli mielessä. Nythän Ryanairin lennot Tampereelta käytännössä loppuvat talveksi kokonaan ja ensi kesänä on ohjelmassa enää Bremen ja Budapest – todennäköisesti nekin vuorot ovat loppuneet ennen kuin olen kotikenttääni tähän tarkoitukseen hyödyntänyt. Toisaalta kun varailen matkat yleensä pari kuukautta ennen, niin Helsingistä pompulla pääsee halvemmalla esim. Bergamoon ja puoliso saa kaipaamansa laukun ruumaan – näin ollen en yhtään ihmettele, miksi Ryanair ei ole paljon matkustavien suosiossa Tampereelta. Eli se “Bergamosta”, mieleni tekisi nähdä se – ja kiitos yläkaupunki majoitusvinkistä!

  1. Lensikö Ryanair Tampereelta suoraan Bergamoon? Tiesin Bergamon olevan Ryanairin kenttä ja merkittävä solmukohta siksi Pohjois-Italiassa, mutta enpä tiennyt sinne suoraan päässeen Suomesta. En ole Ryanairilla koskaan lentänyt enkä edes aikatauluja tai hintoja katsellut, kun ei ole Helsingistä tuntunut mielekkäältä ensin ajella Pirkkalaan.

  2. Lensi tosiaan useampana vuotena, mutta nyt on loppu. Aina kun katsoin hintoja, niin ei ollut sopivalla hintaa tarjolla. Eli hintojen puolesta en pidä Ryanairia halpalentoyhtiönä, jos ei varaa lentoja todella ajoissa tai pysty matkustamaan viikolla huonoilla lentoajoilla.

  3. No juuri tuo! Melkein mihin vain voi päästä verrattain halvalla, jos löytää sen alhaisimman hinnan, joka voi olla milloin vain ja matka kestää kuinka kauan tahansa. 🙂 Ryanairin tapauksessa toki kai oli suorasta lennosta kyse. Juuri tästä syystä odotan eläkkeelle pääsyä: silloin voi lähteä milloin vain. 🙂

  4. Juu, suorista lennoista oli kyse.

 9. Olen samaa mieltä, että ainakin tämän postauksen perusteella Bergamo näyttää paljon Milanoa mielenkiintoisemmalta! Ihastuttavia kuvia!

  1. Kiitti. Minut Bergamo sai heti puolelleen. Milano ei kolmellakaan kerralla. Tätä kaupunkia voin kehua ja suositella kaikille.

 10. Bergamo on kyllä kaunis! Voisin mennä uudestaan koska tahansa.

  En edes ymmärrä mitä järkeä on vertailla Milanoa ja jotain Bergamon kaltaisia kaupunkeja. Nehän ovat niin erilaisia?

  1. Niin, kyllä tämä teksti oli ylistyslaulu Bergamolle, ei vertailua mihinkään. Toki sanoin mielipiteeni, mutta lähinnä siinä hengessä, että Italiasta löytyy tunnetuimpien kaupunkien varjoon jääviä helmiä, jotka usein ovat sympaattisempia, luonteikkaampia ja kyllä, myös kivempia, kuin ne tunnetuimmat.

 11. Bergamo on hieno paikka, joskus vuosia takaperin tuli käytyä siellä enempi vähempi ohimennen. Mutta onhan se tunnelmallinen, ihan kuten niin moni muukin kylä Italiassa.

  Milano on tosissaan ihan eri juttu, kuten Annakin tuossa yllä toteaa, eri paikoista haetaan vähän eri juttuja.

  1. 19 kerran Italia-kokemuksella on tosiaan tullut haettua niitä eri juttuja yhdestä ja toisesta paikasta. 🙂 Ei tässä ollut kyse Bergamo vs. Milano -asetelmasta, kunhan tokaisin, että minulle Milano ei ole antanut oikein mitään, Bergamo sen sijaan on.

 12. Bergamo on todella kiva! Olen käynyt siellä vain päiväretkellä, mutta näytti juuri sellaiselta kaupungilta, jossa voisi viihtyä pidempäänkin. En tosin ole varma, olenko ikinä käynyt italialaisessa kaupungissa, josta en sanoisi samaa ;).

  1. Harvassa tosiaan ovat italialaiset kaupungit, joissa ei viihtyisi. Milano on ollut minulle sellainen, mutta ei sekään nyt suorastaan luontaantyöntävä ole.

 13. Söpön näköistä. Ihania varsinkin nuo kuvat kaupungin kattojen yllä. Jos olisi pitänyt Bergamo kartalla johonkin sijoittaa, en kyllä olisi yhtään tiennyt, minne. Pohjois-Italia ja Alpit antoi osviittaa. Milanosta ei kauheasti hyvää yleensä kuule, joten ehkä tämä Bergamo sen voittaisi.

  Färsaarireissua seuraillaan mielenkiinnolla! 🙂

  1. Milano tuntuu jakavan matkailijoita. Minusta se on ollut jotenkin niin persoonaton. Mutta makuasioita. Helposti näissä, siis Bergamossa ja Milanossa, vierailee vaikka samalla matkalla. Ovat niin lähekkäin. Färsaaret onkin sitten ihan toista maata! Hieno! Ihan huikea!

 14. Kauniita kuvia! Kyllä nyt tekisi mieli lähteä Italiaan, se onkin aika lailla vielä tutkimatta minun osaltani. Laitan Bergamon korvan taakse ja toivottavasti muistan sitten kun Italian matkaa suunnittelen!

  1. Minulle Italia tuntuu olevan lyömätön. Aina vain sinne palaan, vaikka on maassa paljon sellaista, mikä turistina ottaa aivoon. Viha-rakkaussuhteeksi sanon suhdettamme.

 15. Bergamosta minäkin tykkäsin. Lensin sinne suoralla lennolla Ryanairilla joitain vuosia sitten vappua viettämään. Lennot ei kyllä olleet erityisen halvat, niin kuin Ramikin taisi kommentoida, ihan Finnairin hinnoissa, kun laukun halusi ruumaan. Mutta oli kiva kohde, vaikka ei me siellä loppujen lopuksi paljon oltukaan, kun kiertelimme Italiaa ja kävimme myös Sveitsin puolella samalla reissulla. Italialaiset pikkukaupungit on kyllä aina niin hurmaavia.

  1. Bergamo on sijaintinsa puolesta todella hyvä tukikohta liikkua Pohjois-Italiassa tai mukava pysähdyspaikka matkalla jonnekin. Ei siellä moneksi päiväksi luultavasti tekemistä riittäisi, jos vain pysyttelisi kauoungissa.

 16. Italiassa näitä upeita paikkoja vaan riittää. Tuolla sitä kelpaisi hengailla, nauttia hyvästä ruuasta ja viinistä. “Dolce far niente” vai miten se nyt meni…

  1. Kyllä vain, ihanaa olla tekemättä mitään, kuljeskella ympäriinsä joutilaana.

 17. Hieno kohde ja luontoakin riittää!
  Outo tuo turisti-info kokemus, ehkä he eivät osanneet/halunneet puhua englantia voisiko olla siitä kyse?
  olen pari kertaa kohdannut samanlaista käytöstä mm. Saksassa ja Belgiassa. Belgiassa minulle sanottiin kerran yhdessä turisti-infossa ettei bussiliikennettä ole koko kaupungissa, “yllättäen” pian huomasin itse että infon ohi ajoi useita eri busseja. Kaiken lisäksi bussi lähikaupunkiin maksoi vain 1e. Toinen hieman outo tapaus oli Saksassa yhdessä infossa myytiin bussilippuja, kunnes he sitten lopettivat bussilippujen myymisen infossa, vaikka mitään muuta lipunmyyntipaikkaa ei siis ollut kuin se info. Kaikkea ei voi ymmärtää, mutta kyllä infon työntekijöiden tulisi palvella hyvin ja asiallisesti turisteja, koska he ovat noissa turisti-infoissa juuri turisteja varten

  1. Hyvä näkemys! Saattoi johtua kielimuurista. Italiassa ylipäätään yllättävän harva puhuu englantia. Koska sanoi niin vähän, ei kielitaitoa pystynyt arvioimaan. Turisti-info on ehkä vain omaa kieltä puhuvalle erikoinen työpaikka.

 18. Nämä Italia postaukset ovat vaan niin <3 !
  Itsellä sama juttu tuossa, että aika monessa paikassa olisin mennyt paikallisesta, mutta kaulassa alati mukana kulkeva kamera paljastaa minut aina turistiksi.

  1. Italia on niin <3

 19. Meinasin joku aika sitten ostaa lentoliput Bergamoon kun halpana tuli vastaan. Harmi, ettei se matka sitten ikinä toteutunutkaan ja liput jäi klikkauksen päähän!

  1. Harmi! Jollei tilalle tullut jotain vielä ihanampaa. 🙂

 20. Näissä tälläisissä vanhoissa paikoissa on kyllä oma viehätyksensä 🙂

  1. Niinpä. Vanhoissa kaupungeissa on luonnetta!

 21. Mä yritin suostutella J:tä Bergamoon road tripillä, mutta ei innostunut ollenkaan. Luulen että minä olisin viihtynyt, varsinkin noita koiranpentuja katsellessa!

  Färsaarten postauksia odotan jo innolla ja kateudella, kuten tiedät. Toivon että kuvissa esiintyy useaan otteeseen parhaimmalta sponsorilta saatu takki! ;D

  1. Bongailen koiria kaikkialla. Färsaarilla oli lammaskoiria työn touhussa niin tohkeissaan. Pari on jo postauksia Färsaarilta, takkikin näkyy ja tohkeissaan olevia koiria myös.

 22. Onpas täällä valtava määrä kommentteja, enkä ihmettele ollenkaan. Mä päädyin tänne kirjoittamalla googleen “bergamo kokemuksia”, kun mietin, että Ryanairin Helsinkiin tulon kunniaksi voisi kokeilla jopa lentää sillä – olisihan se eräänlainen haaste! Varmaan aika moni muukin Bergamon-lentoja katsellut on vuosien varrella etsinyt itse kaupungista lisätietoja. Tämä tuli googlella ekana hittinä!

  Mielestäni vertailu Milanoon on tässä kohtaa enemmän kuin paikallaan, koska aika moni tuonne Bergamoon lentävä varmaan miettii, että onko matkan todellinen kohde se kaukana oleva, tunnettu Milano vai olisiko siinä vieressä, Bergamossa, “jotain”. Ja siellähän on! Eli mainio postaus, vaikuttaa todella tunnelmalliselta paikalta. Nyt pitää vielä katsella lentoaikatauluja ja hintoja ja fundeerata.

  Mä olen kerran jos toisenkin käynyt turisti-infoissa, joissa ei tiedetä mitään. Tuntuu, että niihin palkataan nuoria, kokemattomia opiskelijalikkoja ja -poikasia, joiden ei tarvitse osata mitään muuta kuin ottaa pinosta kartta ja merkata rasti siihen, missä kohtaa ollaan. Sääli.

  1. Tämä juttu kerää koko ajan tasaista virtaa juuri Ryanairin lentojen vuoksi. Milano on minusta tylsä, mutta Bergamo oikeasti kiva. Siitä on muutama muukin juttu muistaakseni. Ehkä pitäisi yhdistää kaikki tähän samaan. Ryanair taisi lentää joskus Lappeenrannastakin Bergamoon.

 23. No niin, terveisiä nyt sitten täältä Bergamosta! Tämän postauksen ansiosta tiesin mitä odottaa, eikä yllätyksiä tullut. Ryanair oli vain vähän myöhässä, bussi kuljetti Città Altaan sujuvasti ja hotelli on ihan keskusaukion nurkalla. Città Alta on viehättävä. Ei kovin suuri, mutta kujille eksyy juuri sopivasti hetkeksi – ja sitten taas yhtäkkiä huomaa, että aijaa, olenhan mä tästä mennyt jo kerran. Oikein mukava kokemus. Huomenna pitää mennä funikulaarilla pistäytymään alakaupungissa, täpötäyden bussin ikkunasta ei oikein saanut mitään käsitystä siitä, millainen se on.

  1. Vaikka Bergamoa pidetään Milanon halpiskenttänä, en itse jatkaisi Milanoon vaan jäisin Bergamoon. Se on jotenkin niin paljon kotoisampi. Italialainen sanan kaikissa merkityksissä. Jos olet ulkoilijatyyppiä, siellä on kivoja reittejä ihan kaupungin kupeessa. Ehkä luitkin siitä? Nauti Italiasta! Minä pääsen viikonloppuna Kööpenhaminaan joulumarkkinoille.