Type and press Enter.

Rovaniemi ja 3 x täydellinen hotelli 

Rovaniemi on täydellisten hotellien kaupunki. Ihan näin uskallan nyt lausua kolmen erilaisen yöpymisen kokemuksella. Epäilemättä muunkinlaista majoitusta kaupungista saa, mutta jos haluat yöpyä tyylillä ja haluat majoituksen itsessään olevan elämys, saatat löytää omasi näiden kolmen ihanuuden joukosta. Rovaniemi on muuten rekisteröinyt tavaramerkin Arctic Design Capital, joka kuulostaa aika suureelliselta, mutta toisaalta se ehkä innoittaa myös yrittäjiä hyödyntämään suomalaista muotoilua ja suomalaisia brändejä (Marimekkoa, Iittalaa, Arabiaa, Balmuiria). Ainakin kaikki kolme ihanaa majoitusta – Arctic Light Hotel, Haawe Boutique Apart Hotel ja Apukka Resort – ovat ottaneet design-ajattelun omakseen. 

Kaupallinen yhteistyö: Arctic Light Hotel, Haawe ja Apukka Resort

Arctic Light Hotel – tyylikäs kaupunkihotelli ja maailmanluokan aamiainen

Arctic Light Hotel sijaitsee Valtakadulla ihan Rovaniemen ytimessä. Jos oikein ymmärsin, lentokenttäbussi ajaa ihan kohdalle (varmista!), ja autoilevalle on parkkipaikka hotellin takapihalla. Sähköauton latauspaikkoja oli useita, jos satut sellaista tarvitsemaan.

Sviittini oli aivan hurjan kaunis. Sen nurkassa oli takka, jonka toiminnasta en tiedä. Ehkä sitä ei parane alkaa sytytellä huoltoasemalta ostetuilla klapeilla, koska puita ei ole valmiina. Mutta takka paljasti Instagram-seuraajalle, että hänen isänsä olohuone on ollut juuri siinä, missä minä nyt asuin. Takka on alkuperäinen siis ajalta, jolloin Arctic Light Hotelia ei ole ollut, vaan rakennus on ollut tavallinen asuinkerrostalo. Minusta hotellit, joilla on menneisyys jonain muuna, ovat hurjan kiehtovia. Aloin heti hahmotella, miten muut huoneet ovat olleet, mitä upean mustan kylpyhuoneeni kohdalla on ollut, onko makuuhuone ollut ehkä naapurihuoneen kohdalla. Mitä isä on mahtanut puuhailla pyöreäkulmaisella parvekkeella, joka kuului huoneeseeni? Nyt oli liian kylmä mennä sinne fiilistelemään Rovaniemen tummuvaa yötä.

Arctic Light Hotel
Arctic Light Hotel
Arctic Light Hotel

Sara La Fountainin suunnittelema aamiainen on ilmeisesti jo käsite. Kun tuttuni kuulivat, missä olen, useampi laittoi viestiä, että siellähän on aivan hurjan hyvä aamiainen. Noinkohan? Suomalaisessa hotellissa jotenkin erityinen? Kyllä oli! Se on esillepantu kauniisti, se on värikäs, ilo silmälle, se on monipuolinen, terveellinen mutta myös makea ja riittävän suklainenkin, jos on makealle perso, kuten minä. Kaukoidän aamiaisissa pidän erityisesti kuorituista ja pilkotuista hedelmistä, joita Suomessa saa kovin harvoin, mutta kyllä vain oli niitäkin.

Milloin olen yksin matkalla, yleensä syön aamiaiseni nopeasti, käyn vähän kuin tankkaamassa, mutta täällä istuin puolisen tuntia. Saatoin kyllä tankata tarpeettomankin paljon, koska seuraavan kerran oli nälkä illalla kuudelta, mutta eikö lomaan saa kuulua välillä pieni ylensyöminenkin? Muualla majoittuva voi tulla Arctic Lightiin myös pelkälle aamiaiselle (24 e).

Arctic Light Hotel
Arctic Light Hotel
Arctic Light Hotel

Kun varasin matkaani, ravintolarajoitukset olivat vielä kireimmillään ja ravintolat sulkivat jo kuudelta. Katsoin silloin valmiiksi, että aion tilata huonepalvelusta hampurilaisen. Suunnitelmani uhkasi mennä pilalle, kun rajoituksia kevennettiin vain päivää ennen matkaani. Mutta koska huonepalvelu silti palveli… minä mussutin maailman yhtä parhaista burgereista kylpytakki päällä sängyllä, koska olin siitä haaveillut. Se hamppari on muuten yksistään syy matkustaa Rovaniemelle!  

Arctic Light Hotel saa minulta kiitosta myös palvelusta. Respassa osattiin neuvoa retkikohteita, tiedettiin, mihin voi mennä, vaikka netissä sanottiin, ettei talvikunnossapitoa ole, annettiin kartta, neuvottiin suunta.

Haawe Boutique Apart Hotel on kuin koti kaukana kotoa

Haaweesta on hurjan vaikea osata valita, millaisen huoneiston haluaa. Kaikki ovat erilaisia. Joissain on lämpimät värit ja kotoinen tunnelma, suuri sähkötakka voi hallita huonetta. Joissain on tyylikkään poikamiesboksin tai kalliin kelohirsimökin tunnelmaa. Sitten on hyvin pelkistettyjä, kylmänviileitä, mutta hyvin tyylikkäitä, kuten omani, jonka nimi on Hanki. Halusin ammeen. Kuuma vaahtokylpy tuntui loistavalta idealta Napapiirin pakkasilla. Kaikilla huoneilla on siis nimi, esimerkiksi Revontuli, Ruska, Usva tai Jää.   

Haawe on rakennettu Rovaniemen ydinkeskustaan Valtakadulle vanhaan funkkistaloon, jossa toimii edelleen omistajan vanhempien ravintola. Tälläkin hotellilla on siis tarina! Kaikesta näkee, että saneeraus on tehty sekä hyvällä maulla että laadukkaasti. Kaikki yksityiskohdat on mietitty tarkkaan, vaikkapa valaistuksen säätömahdollisuudet, suomalaista designia olevat astiat ja pyyhkeet.

Haawe Boutique Apart Hotel
Haawe Boutique Apart Hotel
Haawe Boutique Apart Hotel
Haawe Boutique Apart Hotel

Hanki-huoneeni oli ihana. Sen olohuoneessa on avokeittiö ja makuuhuoneessa amme. Kotona en haluaisi suihkua ja ammetta makkariin, mutta lomalla ajatus on hurmaava. En lämpiä upotetuille seinään muuratuille ammeille, mutta tällaiset vapaana seisovat ovat minusta aivan tavattoman tyylikkäitä. Kylpyosastossa oli japanilaisen span henkeä tyylikkyydessä irtonaisine kivineen. Eihän siinä auttanut kuin avata pieni skumppa ja syöksyä vaahtoihin.

Haaweessa ei ole kaikkia hotellien palveluja, esimerkiksi vastaanotto on auki rajoitetusti, mutta asiakas saa hyvissä ajoin sähköpostiin koodin, joka toimii sekä ulko-oveen että oman asunnon oveen. Samoin matkatavarasäilytys on, ja sinne pääsee omalla koodilla. Haaweessa ei myös ole ravintolaa, mutta omanlaisensa ruokailumahdollisuus kyllä: jääkaappi on täynnä ruokaa. Oi, ollapa aina tällainen minibaari! Jääkaapin sisältöä aikani tarkasteltuani tajusin, että jotain kuitenkin puuttuu: leipä. Missä sinä säilytät kotona leipää? Niinpä. Leipärasiassa olivat leivät täälläkin. Ruokaa oli niin paljon, että söin siitä illalliseksi salaatin, jonka tuunasin kylmäsavulohella ja aivan täydellisellä avokadolla, ja aamiaiseksi riitti vielä leipää, juustoa, poroleikettä, jugurttia, kylmäsavulohta, kaakaota, kananmunia, hedelmiä.  

Haawe Boutique Apart Hotel
Haawe Boutique Apart Hotel
Haawe Boutique Apart Hotel
Apukka Resort ja kaikki, mitä Lapin-lomalta voi odottaa

Apukka Resort sijaitsee noin 15 kilometriä Rovaniemen keskustasta, kymmenisen lentokentältä. Se on valtatien varressa mutta silti täydellisesti keskellä ei mitään Olkkajärven rannalla. Minulle ajatus Lapista on nimenomaan hiljaisuus, luonto, lumi ja porot, ei niinkään hiihtokeskus after ski -paikkoineen. Ajellessani huomasin liikennemerkin poronhoitoalueelle tulemisesta.

Apukka Resortissa on monenlaisia majoituksia suurista huoneistoista Aurora Wagoniin, jäälle vedettävään asuntovaunuun. Suurin osa majoituskapasiteetista on kuitenkin lasi-igluja tai kaksikerroksisia Kammi Suiteja, joissa sänky on yläkerrassa ja katto lasia. Iglut on suunnattu niin, että jos revontulet leiskuvat pohjoisella taivaalla, niitä voi katsoa lämpimästä, vaikka omasta sängystä, käsin. Kun näin elämäni ensimmäisten revontulien loisteen taivaalla, en uskaltanut luottaa siihen, että näkisin ne sängylläni maaten ja taivasta tuijotellen, joten rynnin ulos.

Apukka Resort on ulkomaalaisten suosiossa. En kuullut kenenkään muun puhuvan suomea. Henkilökunta on myös monikulttuurista ja -kielistä. Juttelin esimerkiksi kahden pariskunnan kanssa, jotka olivat molemmat häämatkalla. Olivat tulleet neljäksi päiväksi täysihoitoon ja nauttivat siitä, että kaikki aktiviteetit, joihin halusivat osallistua, olivat resortin yhteydessä. Ei tarvinnut lähteä minibussilla huskytarhalle tai hevosratsastukselle. Mietin, ovatko asiat, joiden vuoksi ulkomaalaiset lähtevät Suomeen ja Lappiin, meille niin tavallisia, ettemme lähde samalla tavalla etsimään eksotiikkaa Lapin matkakohteista. Minä innostun kuitenkin kuin lapsi huskyista, en saa kyllikseni poroista tai erilaisista igluista, ovat ne sitten jäällä Saimaalla, kelluvat Aurajoessa tai ovat lumen ja revontulten keskellä Lapissa.

Apukka Resort
Apukka Resort
Apukka Resort
Apukka Resort
Apukka Resort

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

6 comments

 1. Tuo aamiainen houkuttaisi, mutta ehkä kuitenkin pitäisi löytää ensin joku muukin syy lähteä Rovaniemelle 🙂

  Joskus ennen koronaa mietin, että tuonne pitäisi rakentaa tuhannen huoneen kansainväliset neljän tähden kriteerit täyttävä hotelli, ettei ulkomaisten turistien tarvitsisi asua missään scandicsokoscumulus-rähjässä, jossa neljän tähden hinnalla saa kahden tähden majoituksen. Mutta nyt, kun näitä katsoo, niin joku on tainnut ehtiä ensin. Ei ehkä ihan tuhannen huoneen volyymillä, mutta nuo kuvat ovat todella kaukana perus-Suomi-hotellista, ja hyvä niin!

  1. Minä olen alkanut keksiä paljon syitä matkustaa pohjoiseen ja alan olla itsestäni jo vähän huolissani. 🙂 Vaikutti siltä, että Rovaniemellä on oikeanlainen majoitus kaikenlaisille matkailijoille ja kukkaroille. On hyvä, että pienemmälläkin budjetilla pääsee näkemään jotain ihan uutta (ulkomaalaisia ajattelen), mutta jos on mahdollisuuksia, voi satsata laatuun ja saada jotain tämän tyyppistä.

 2. Jokainen näistä majoituksista vaikutti kiinnostavalta, olisi vaikea valita vain yhtä. Useampi syy siis pysähtyä yöpymään Rovaniemelle. Arctic Light Hotellin aamupala herätti heti kiinnostukseni, näytti ja kuulosti sellaiselta, mistä nauttisin.

  1. Minusta nuo kaikki olivat aivan huippuja! Jokaisella oli omat vahvuutensa: Arctic Lightilla aamiainen, Haaweella design ja Apukalla upea iglu.

 3. Voi miten ihania majoitusvaihtoehtoja Rovaniemelle olet kerännyt tähän kirjoitukseen. Tuossa Haawessa voisi testata vaikka kaikki heidän huoneensa. Minulla on aina välillä reissuja Rovaniemelle, niin täytyypä testata näitä hotelleja omillakin reissuilla.

  1. Olivat kaikki kolme aivan älyttömän ihania! Mahtavaa, jos sait niistä ideoita itsellesi.