Type and press Enter.

Pyhistä pyhin – Echmiadzin

Echmiadzin on Armenian Vatikaani, pyhistä pyhin paikka Armenian apostoliselle kirkolle. Kaupunki sijaitsee parikymmentä kilometriä Yerevanista. Päätimme tehdä päiväretken sinne.

Lonely Planetin  ohjeita seuraamalla löysimme bussipysäkin, jolta matkaan olisi pitänyt päästä, mutta pian käsitimme kirjaa kaikille katsoman suostuville esiteltyämme, ettei lähtöpaikka ole siellä päinkään. Ei kyllä selvinnyt, missä se on, mutta jotenkin siinä sitten kävi niin, että ennen kuin oikeastaan huomasimmekaan, jaoimme taksin armenialaisen rouvan kanssa, joka oli matkalla samaan suuntaan tapaamaan vanhaa äitiään. En tiedä, mistä taksikin paikalle tuli, tai oliko se taksi ollenkaan, ainakaan mitään merkkiä ei katolla ollut, mutta perille pääsimme ja tavattoman halvalla, ehkä vitosella koko jengi.

Kesä-heinäkuu 2012 1323
Tärkein kirkko, Mayr Tachar

Kesä-heinäkuu 2012 1319

ech

Kirkon yhteydessä on myös aarrekammio, jossa on näytteillä pyhistä pyhimpiä esineitä, uskonnollisia aarteita. Englantia puhunut nuori nainen esitteli meille suurimpana aarteena suurehkoon ristiin upotettua pientä kapselia, jossa oli pieni palanen puuta. Se on kuulemma yksi kolmesta jäljellä olevasta palasta Jeesuksen ristiä. Vähän häkeltyneenä tästä laitoimme tekstarin pappiystävällemme, joka kertoi, että jossain vaiheessa historiaa (anteeksi, olen unohtanut tarkemmin) näitä ristin paloja on ollut niin paljon, että niistä olisi rakentanut pari kirkkoa.

Kesä-heinäkuu 2012 1297

Kesä-heinäkuu 2012 1298

Kesä-heinäkuu 2012 1304

Kesä-heinäkuu 2012 1300
Jotenkin vain eksymme aina myös takapihoille.

Pyhien paikkojen ympäristö oli ihan tavallista pikkukaupunkia, joka ei tuntunut erityisen kiinnostavalta jäädä viettämään aikaa. Paluumatkaksi löysimme marshrutkan ja pääsimme seuraamaan taas ihan tavallista armenialaista elämänmenoa lähietäisyydeltä. Naisille muuten annetaan aina istumapaikka, olivat he minkä ikäisiä tahansa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.