Type and press Enter.

Negombo – monen turistin portti Sri Lankaan

Ensi kosketukseni Sri Lankaan oli nuiva. Ylihintainen taksimatka lentokentältä ja hotellin vastaanotossa matkakaverin puhuttelua, kun haluttiin minunkin passini. Ei näin. Miksi ikinä lähdin Malediiveilta?

Melkein kyynelehdin matkalla Malediiveilta pois. En koskaan ajatellut sellaisen paikan muodostuvan minulle mitenkään tärkeäksi vaan olevan ainoastaan hengähdystauko, aurinkoa, merta ja kirjoja. Srilankan Airlinesin iltalento kuitenkin vei kohti Colomboa. Kerrankin oli muuten karjavaunussakin jalkatilaa ihan ruhtinaallisesti. (Colombosta Bangkokiin istuttiin sitten samalla yhtiöllä polvet suussa.)

Untitled

Untitled

Meillä on joskus ollut matkakaverin kanssa treffit lentokenttähotellissa Ateenassa, nyt lentokentällä Colombossa. Hän tuli Bangkokin kautta kotoa, minä Malésta. Onneksi koneemme laskeutuivat samaan aikaan, sillä maahantulokaavakkeessa oli pakollisena tietona hotellin nimi, josta minulla ei ollut mitään käsitystä. Tämän matkan suunnittelu ja varailu oli jäänyt matkakaverille. Sri Lankaan pitää lisäksi hakea etukäteen Yhdysvaltain Estaa vastaava maahantulolupa (30 dollaria), mutta muuta suomalainen ei tarvitse.

Untitled

Untitled

Aika moni turisti valitsee ensimmäiseksi kohteekseen Sri Lankassa Negombon joitain kilometrejä lentokentältä pohjoiseen. Colombo on kymmeniä kilometrejä kauempana ja suuri. Ainakin ajoittain varsin kaoottiseen Sri Lankaan voi kuulemma olla parempi ottaa tuntumaa muualla ensin. Mekin jäimme pariksi yöksi siihen lähelle, koska puolilta öin ei ollut oikein intoa lähteä tavoittelemaan suurempaa seikkailua kuin taksimatka hotellille.

Aamun valjettua alkoi tuktukilla suhaaminen, niiden alta pakoon juokseminen, tinkiminen, jatkuvaan torven soittoon tottuminen. Minusta on ihan osuvasti sanottu, että Sri Lanka on kuin Intia, mutta siistimpi. Sri Lanka tuntui helpommin lähestyttävältä olematta silti helppo.

Untitled
Krikettikenttä. Krikettiä myös yleensä näytettiin, missä vain tv oli päällä (jollei sieltä tullut show-painia).
Untitled
1600-luvulta peräisin olevan Dutch Fortin rauniot ovat Negombon vankilan muurien sisäpuolella. Tämän lähemmäs ei laillisin keinoin ollut asiaa.
Untitled
Kalamarkkinat
Untitled
Negombo beach

Negombo beachilla oli edullisen oloisia guest houseja ja kapustelijoita. Jos olisin rantalomalle tulossa, en valitsisi Negomboa. Voi toki olla, että kalliimpien hotellien yksityisrannat olisivat mukavia. Todella hienolta näyttäviä viiden tähdenkin paikkoja Negombossa rannalla on (näin hollantilaisten johonkin jättämästä matkaesitteestä kauniita kuvia).

Jos Negombo olisi ainoa kosketus Sri Lankaan, voisi kuvitella maan olevan kristitty. Niin monia katolisia kirkkoja näkyy kaupunkikuvassa. Samoin kaikkialla toivotettiin hyvää joulua, ja jouluseimiasetelmat – anteeksi nyt, mutta – huvittivat. Aika monessa vastasyntynyt näytti syntyneen kolmikymppisenä, kuten Väinämöinen. Kyllä katukuvassa hindutemppeliäkin näkyy, muistaakseni moskeijaakin. Kristityt eivät suinkaan ole enemmistö Sri Lankassa, vaikka kirkkoja Negombossa on monta.

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Jos laskeudut Sri Lankaan ajoissa, ajattelit kierrellä saarta ja sinussa on vielä virtaa jatkaa matkaa, ehkä se kannattaa tehdä. Negombon jälkeen vähän jopa kaduin Laosin vaihtamista Sri Lankaan lomakohteena. Onneksi fiilikset paranivat rutkasti seuraavina lomapäivinä. Muualla maa tarjosi enemmän.

Untitled
Sateinen päivä kirkastui illaksi. Auringonlaskua oli kiva katsella omasta huoneesta ja nauttia kaupungilta löytynyttä Sommersby-siideriä. Sri Lankassa hotellit olivat hinta-laatusuhteeltaan minusta todella kalliita. Ensimmäisten öiden huone maksoi 130 euroa yöltä. Jostain syystä saimme upgraden kahden huoneen sviittiin, jonka sviittiyttä oli lähinnä huoneen suuri koko, ei muu.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

8 comments

 1. Huikeaa. Niin paljon kaikenlaista kummaa, josta haluaisi itsekin päästä nappaamaan kuvan tai sata. Varsinkin talot, joiden katoilla kävelee norsuja aiheuttavat hilpeyttä ja hämmennystä. Ja ranta – sekin näyttää mielenkiintoiselta, vaikkei ehkä rantalomailuun sovellukaan.

  1. Piti oikein tarkistaa, missä kuvassa norsuja katolla. 🙂 Taisi olla hindutemppeli se. Aasia on kyllä monien mysteerien maanosa. Kyllä tuollakin rannalla rantalomailtiin. Meille sattui vain Negomboon sateinen päivä. Rantapaikkoja on Sri Lankassa paljon.

 2. Odotan innolla uusia kertomuksia Sri Lankasta! Harmi, ettei maan ensi kohtaaminen alkanut paremmin.

  1. Kiva! Niitä tulee kyllä! Ja onneksi maa muuttui koko ajan vain mukavammaksi. 🙂

 3. Ihania kuvia.Muutenkin ihana matkablogi,nyt vasta löysin tänne. Kävin muuten lukemassa kaikki Israel-postauksesi:)

  1. Kiitos, ihanaa, että löysit Travelloverin!

 4. Negombo on tuttu ajalta ennen euroa ja yli 20v takaa. Katsoin äsken lähettämiäni kortteja, mukana oli Negombosta lähetetty elefanttikortti. Olin siellä muutaman yön pariin otteeseen e-Intian reissun ja myöhemmin muun Sri Lankan kiertämisen yhteydessä. Aika muuttunut ja valuutta vaihtunut. Mietitytti kun luin että huone 130€/yö. Minullahan kului n. 1000mk kuussa Sri Lankassa ja Intiassa keskimäärin (kaikkeen elämiseen paitsi lentoliput Suomesta), vaikkakin Sri Lanka oli kalliimpi kuin Intia. Negombo melko rento paikka, ei mitään erikoista, mutta välipaikka muualle siirtyessä lentäen.

  Negombossa oli perheen pitämä majapaikka. Muutamia huoneita; halvanpuoleinen ja aamiaiset kuuluivat hintaan — kahvia/teetä, kanamunia ja paahtoleipää marmeladilla/voilla. Olisiko ollut jotain 20-30mk yö, en jaksa tarkkaan muistaa — halpa kuitenkin. Se piti muistaa että yksin majapaikkaan/hotelliin kirjoille ilman “opasta” tai “avuliasta kaveria kadulta”, muuten maksat huoneesta tuplahinnan. Sama juttu tietenkin Intiassa. Etelä-Intian reissu meni kuukausia pyöräillen, mutta myöhemmin takaisin Sri Lankassa kaverin kanssa julkisilla. Kandy ja etelän rantapaikat nähtiin.

  1. On erilaisia tapoja matkustaa. 🙂 Luultavasti Sri Lankan hintatasokin noussut inflaatiota enemmän, mutta ajatus parilla sadalla eurolla kuukauden elämisestä ihan missä tahansa on minulle mahdoton. Mutta ihan mahtavaahan se on, että voi valita, miten haluaa asua, miten syödä jne. Negombo tosiaan ei ollut mikään must see -paikka, mutta aika moni siellä hetken viivähtää lentokentän ja muun Sri Lankan välissä.