Type and press Enter.

Baku- päällimmäisiä tunnelmia

Baku on hyvä paikka turistille. Se sopii sellaisellekin, jolla kokemukset muslimimaista ovat vähäiset, mutta uteliaisuus voittaa ennakkoluulot. Air Balticilla Riian kautta lentää helposti ja kohtuulliseen hintaan. Varsinaisia nähtävyyksiä kaupungissa ei ole kovin paljon, joten pitkää viikonloppua pidemmäksi ajaksi en usko, että riittäisi tekemistä (jollei halua keskittyä shoppailuun). Vanhassa kaupungissa toki huomaa, ettei olla Länsi-Euroopassa, mutta muualla oikeastaan ei. Bakussa on paljon samaa kuin Beirutissa, mutta myös eurooppalaista suurkaupunkimeninkiä.

Kesä-heinäkuu 2012 028
Kesä-heinäkuu 2012 113

Tällaisia ajatuksia on mielessäni päällimmäisenä:
1. Ihmiset ovat ystävällisiä. Jos kielitaito ei riitä vastaamaan turistin kysymykseen, etsitään kaveri, jolla riittää.
2. Ihmiset ovat tyylikkäitä.
3. Muslimimaaksi Azerbaidzan (ainakin pääkaupunki) on varsin vapaamielinen. Naisten on lupa pukeutua olkapäät ja polvet paljastaen, ja hiukset on peittänyt vain varva. Miesten sen sijaan ei ole sopivaa käyttää sortseja. Myös alkoholia oli saatavilla muualtakin kuin kansainvälisten hotellien baareista.
4. Muslimimaaksi huomasin yhden erikoisen piirteen: en ole kuullut yhtään rukouskutsua.
5. Ruoka on hyvin samantyyppistä kuin Jordaniassa ja Syyriassa: lihaa, vihanneksia, eurooppalaisesta poikkevia mausteita, ei possua. Bakussa voisi viettää ainakin viikon vain syöden. Ihania ravintoloita ja kahviloita on runsaasti, ja hintataso on suomalaisittain mukavan edullinen.
6. Ostosmahdollisuudet ovat rajattomat. Azereilla on rahaa, ja sen huomaa ainakin liikkeitten määrästä ja laadusta.
7. Liikenne on vilkasta. Autoilija on kuningas.

Kesä-heinäkuu 2012 123
Kesä-heinäkuu 2012 126
Kesä-heinäkuu 2012 140

8. Taksin käyttö on kohtuuhintaista ainakin kaupunkialueella. Lentokentältä kallista.
9. Myöhemmin kesällä täällä olisi luultavasti liian kuuma.
10. Bakussa on hyvin vähän turisteja. Ihmiset ovat uteliaan innostuneita ja kiinnostuneita muukalaisista.
11. Vauraus on epätasaisesti jakaantunutta, mutta turistin elämään tämä ei vaikuta, koska mitään – ainakaan näkyviä – lieveilmiöitä ei ole.
12. Baku on siisti ja turvallinen
13. Jo kesäkuussa oli kuuma (30 – 32 astetta). Millainen mahtaa olla elokuu?
14. Kolme päivää oli aivan liian lyhyt aika!
+ Haluan maahan ehdottomasti uudelleen! Lisää kiinnostavia paikkoja kun tietääkseni on paljon, mutta kaukana Bakusta.

Kesä-heinäkuu 2012 187
10baku

Lisää Baku-juttuja voit lukea täältä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

4 comments

 1. Euroviisujen mainoksissa luki: “Azerbaidzan The Land of Tea.” Näkyikö tämä mitenkään? Oliko hotellin aamupalapöydässä tarjolla enemmän teelaatuja :)?

  1. Liptonia näyttivät tarjoavan. Mutta kuten eilen kirjoittelin, tämä hotelli on tavattoman kämäinen. Esimerkiksi 150 euron huonehintaan ei kuulu edes päivittäistä siivousta!
   Euroviisujen selostaja taas sanoi Bakua tuulen kaupungiksi, mutta en ainakaan tänään huomannut erityisesti. Toisaalta noin 30 asteessa tuuli on vain hyvästä.

  2. Näkyvätkö viisut enää kuvassa mitenkään? Luin juuri tänään jonkin kolumnin, että Azerit on tuon maailmankolkan Dubai, öljyrahaa riittää. Ihme, että ihmisoikeuksissa on jotain häikkää. Ainakin lehtijuttujen perusteella.

  3. Kyllä näkyvät. Liikenteessä on viisuja varten hankittuja englantilaistyppisiä takseja, mainoksia on vielä ympäri kaupunkia, on viisuolutta, viisubrandya. Ihmiset myös ihmettelevät, miksi olemme täällä nyt emmekä kisojen aikaan.

   Kyllä, öljyrahaa näyttää riittävän. Se näkyy toisaalta luksusmerkkien näkyvyydessä (kaikki mahdolliset liikkeet!), toisaalta käsittämättömissä rakennushankkeissa. Esimerkiksi jalankulkutunnelit Bakussa ovat kuin tanssiaissaleja.