Type and press Enter.

Euroopan pisin rantabulevardi ja totuus liekkitorneista

Koska Baku sijaitsee Kaspianmeren rannalla, meri on osa kaupunkia ja kaupunkilaisten olohuone on Euroopan pisin rantabulevardi. Uimarantaa kaupungin alueella ei ole. Pienen rannan näimme kymmenisen kilometriä kaupungin ulkopuolella, mutta sen ruokokattoiset aurinkovarjot olivat nähneet parhaat päivänsä jo aikoja sitten ja törröttivät aika surullisen näköisinä merituulessa.  

Kesäkuun alku oli Bakussa erittäin lämmin, ja lämpimään aikaan ihmiset pysyttelevät enimmäkseen ilmastoiduissa sisätiloissa tai ainakin varjossa, minkä voi huomata kuvien autiudesta. Hullut suomalaiset tiestysti kulkivat rannassa ja kaupungilla kaikkina aikoina (siis me, emmehän kuulleet suomea kuin omasta suustamme koko aikana Azerbaidzanissa), kun kerrankin tarkeni ilman pitkiä housuja (paitsi että miesten on kuljettava niissä, koska sortsien pito ei ole sopivaa) ja villasukkia. Auringon laskettua rantakatu täyttyi ihmisistä.

Kesä-heinäkuu 2012 146
Kesä-heinäkuu 2012 151
Kesä-heinäkuu 2012 153
Kesä-heinäkuu 2012 451
Kesä-heinäkuu 2012 443
Kesä-heinäkuu 2012 159
Kesä-heinäkuu 2012 449

Kaukasian matkan – ja nimenomaan Bakun –  vuoksi katselin Euroviisuja tavallista enemmän. Useimmiten en seuraa edes finaalia, mutta nyt katsoin ensimmäisen karsinnankin. Musiikillinen anti ei sinänsä kiinnostanut, mutta onhan tuollainen ohjelma oivallista taustaseuraa vaatteiden silitykselle. Kiinnostavin anti oli kuitenkin viisujen välillä, kun näytettiin sitä kaikkea, mitä Baku ja Azerbaidzan voivat tarjota. Katsoin lumoutuneena palatseja (jotka valittettavasti tälle matkalle liian kaukana Bakusta) ja moskeijoita (joihin olen liian länsimainen ja liian nainen – outoa, koska muuten täällä ollaan paljon vapaamielisempiä kuin suuressa osassa muissa islamilaisissa maissa).

Viisulähetyksessä kaupunkikuvia Bakusta hallitsivat usein liekeiksi nimetyt suuret rakennukset kukkulalla kaupungin kattojen yläpuolella. Varsinkin iltavalaistuksessa ne olivat erittäin näyttävät. Liekit näyttivät kohoavan kaiken yläpuolelle, kuvattiin Bakua mistä suunnasta tahansa. Totuus liekeistä on kuitenkin aivan toinen. Ne näkyvät kyllä jokseenkin kaikkialle, mutta valaistus oli vain Euroviisu-humua. Ne on kyllä valaistu illalla, mutta muutamalla värivaloketjulla, kotikutoisesti sanoisin. Kaukaa katsottuna ei turisti täällä eikä kotisohvalla voi tietää, että rakennustyöt ovat auttamattomasti kesken. Liekit ovat luultavasti tulevia toimistorakennuksia (tai hotelli, kuten taksikuski tiesi kertoa), mutta ei niissä ihan vielä hommia tehdä (tai nukuta), koska ovat vielä yhtä suurta rakennustyömaata.

Kesä-heinäkuu 2012 386
Kesä-heinäkuu 2012 387
Kaupunki heijastuu liekkitornin lasipinnasta.
Kesä-heinäkuu 2012 394

Ylhäältä kukkulalta näimme myös Kristalliareenan, Euroviisujen näyttämön. Komea sekin on. Ylhäällä kukkulalla joukkomurhien muistomerkki voitti kyllä vaikuttavuudessa. Kuinka julma onkaan maailma. 

Kesä-heinäkuu 2012 398
Kesä-heinäkuu 2012 396

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

2 comments

  1. Hei!
    Bakussa on uimarantoja, esim. Shikhov beach on lähellä keskusta. 🙂

    1. Kiitos tiedosta! Rantalomalle Bakuun siis! Pitääpä alkaa tutustua maantieteeseen noilla kulmilla tarkemmin.