Type and press Enter.

Kyllä kelluu! Kuolleellamerellä Jordaniassa

Kuollutmeri oli meille Petran lisäksi ainoa must see -paikka Jordaniassa.  Sesongin ulkopuolella hyvätasoistenkin hotellien hinnat olivat ihan kohtuulliset. (Ymmärsin, että kevätsesonki olisi maaliskuun lopulta toukokuulle. Sen jälkeen on jo turhan kuuma. Sitten taas syksyllä, kesän jo viilennyttyä, on sesongeista toinen.) Emme me juuri Mövenpickeissä muuten raaski yöpyä, mutta ilmeisesti ranta on enimmäkseen kansainvälisten luksushotellien valtaama, joten niistä piti joka tapauksessa valita.

Jostain luin, että meri on nelisensataa metriä merenpinnan alapuolella. En tiedä, johtuiko tästä vai mistä, mutta lämpötila nousi muutaman asteen tasolta, jolta lähdimme laskeutumaan alas merelle. Sen verran ilma lämpeni, että tarkenin heittää vaatteet pois ja kokeilla, miltä tuntuu vesi, jonka suolapitoisuus on yli 30 prosenttia.

Kuollutmeri oli todella erikoinen kokemus. En ole kovin hyvä uimaan, joten arastelin mennä veteen. Rantakalliolta oli vain portaat, ei mitään loivaa hiekkarantaa, jota pitkin vähitellen kävellä, ja meressä oli tuulen vuoksi jonkinmoinen aallokkokin, mutta kun veteen heittäytyi selälleen, se todellakin kannatteli, vaikka ei osaisi muuten kellua. Tuuli yltyi yön aikana niin paljon, että aamulla ei enää veteen päästetty. Se harmitti, koska nyt kelluminen vähän jäi vaivaamaan: pitäisi päästä uudelleen. Hotellin kylpylässä kyllä oli suolavesialtaita, joissa saattoi kelluskella. Pitkä tukkani vain levisi koko pituudeltaan viuhkaksi pääni ympärille, mutta eihän se kuitenkan ollut sama kuin kellua taivasalla.

Jordania 278Koska kaikkea on kokeiltava, piti minunkin upottaa käteni rannalla olleeseen mutasaaviinkin ja valella itseni mudalla. Olenhan kuullut kaikenlaisista kylpylöissä annettavista mutahoidoista, joista ihmiset ovat valmiita maksamaankin. Siinä sitten seisoin, yltäpäältä mudassa, ja annoin sen kuivua, kuten näin muiden tekevän. Rannalla oli myös suihku, jossa kuivasta mönjästä pääsi eroon. En voi väittää huomanneeni minkäänlaista vaikutusta…  

Israelin matkalla ajattelimme palata Kuolleellemerelle, mutta oikeastaan vain uuden vuoden tienoo olisi sopinut. Israelin puolella hotellit maksoivat silloin noin 300 euroa yö, ja hotellisivustoilla ne haukuttiin huonoiksi kautta linjan. Jätimme ajatuksen suosiolla. Enää en ihmettele, miksi amerikkalaiset YK-sotilaat suosivat Jordanian puolta. Heitä nimittäin oli tyttöineen aika paljon uima-altaalla kuhertelemassa. Uima-altaasta käsin oli mukava katsoa auringonlaskua.

Jordania 283

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.