Type and press Enter.

Karun kaunis Märket

Ihanassa ja vähän jo vähän syksyisessä mutta aurinkoisessa aamussa ajelimme Maarianhaminasta Eckeröhön. Söpössä, pienessä satamassa meitä vastassa oli Matts, vaitelias ja vakaa kaveri, jonka kyytiin hyppäsin turvallisin mielin reilun tunnin venematkalle. Ei keikuttanut pahasti, mutta mitä kauemmas avomerelle pääsimme, sitä sakeammaksi kävi sumu. Majakkakin, vaikka suuri onkin, näkyi vasta, kun olimme varsin lähellä. Siellä se puna-valkoraitaisena seisoi kalliolla, haaleana sumun seassa.

Märket (273)

Märket (274)

Märket (280)

Märket (292)
Eckerön auringonpaiste vaihtui venematkan aikana mielettömäksi sumuksi.

Olen aina mieltänyt majakat korkeiksi torneiksi, mutta Märketillä se on laatikko, jossa on vain pikkuinen torni. Mikä pettymys! Majakka oli pitkään käyttämättä ja ehtinyt sisältä tuhoutua kosteudesta, mutta nyt muutaman vuoden ajan Majakkaseuran vapaaehtoiset ovat kunnostaneet sitä. Nytkin paikalla oli kahdeksan naista, kuka mitäkin majakalla tekemässä. Ryhmämme siellä ollessa pari naisista kertoi meille majakkasaaren vaiheista, yksi otti kuvia, koska vuorollaan pitää blogia saaren elämästä, yksi hoiteli keittiötä, mutta loppujen hommista en tiedä.

Märket (311)
Aika muhkea majakka. Pieneksi tuntee itsensä rinnalla.

Märket (395)

Märket (370)
Majakan tornissa

Majakkaseuralaiset tulevat Märketille yleensä viikoksi kerrallaan, elelevät karulla saarella simppeliä elämää. Yhden naisen kanssa juttelinkin, ja hän kertoi saarelle hakeutuvien olevan ihan omanlaistaan ihmistyyppiä. Näin täytyy olla. Ihastuttavaltahan kyllä kuulostaa, että voisi istua vain kalliolla ja tuijottaa merta, mutta Suomen tuulisimmassa paikassa olemisen haasteet taitavat kuitenkin olla erilaiset kuin kaupunkilaisen romanttisissa ajatuksissa. Eikä saarelle tietysti vain istumaan mennä, vaan majakan kunnostus on tärkeintä. Museoviraston valvonnassa pyritään entisöimään majakka entisenkaltaiseen kuntoon.

Hakutulokset kohteelle märket

Hakutulokset kohteelle märket1

Hakutulokset kohteelle märket2

märket

Märket (346)
Tapettikerroksia vuosikymmenien varrelta

Yksi ryhmästämme on innokas geokätköilijä. Kätkö löytyi veden alta, mutta ei vedestä, kuten vihje kuului. Paikka oli helppo, mutta saarelle pääseminen ei lainkaan niin simppeliä. Yksi porukastamme oli yrittämässä jo kolmatta kertaa (tärkeää saada piste!), ja aiemmin sääolot ovat estäneet matkan. Minulla kävi tuuri, että ensimmäisellä pääsin. Toisaalta yritys olisi myös jäänyt ainoaksi. Ei minulla mitään paloa ollut, mutta kun tarjottiin viikonloppumatkamahdollisuutta Ahvenanmaalle, tietysti lähdin mukaan! Kotimaanmatkailua karttavalle tämä oli #suomiretki ihan parhaimmillaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

6 comments

  1. Tää on aivan mielettömän ihana ja kaunis postaus, voi tuota majakkaakin. Ihana Märket!

    1. Märket on muuten minulle taas niitä paikkoja, joiden kauneus valkenee vasta jälkeenpäin. Ei se siellä ollessa tuntunut erityiseltä, mutta majakka ja varsinkin ympäröivä meri, josta on ihan oma postauksensa, ovat todella vaikuttavia.

  2. Hellyttävä paikka! Ihania kuvia pienistä yksityiskohdista.

    1. Märket oli suloinen. Kaikki ne tapettikerrokset ja tosiaan yksityiskohdat, kuin vanha kahvila tai mummola. Ja ne kalliot, joilla saattoi vain istua ja tuijottaa ulapalle.

  3. […] Märket, Ahvenan maan ja Ruotsin välissä (Travellover) […]

  4. […] Märket, Ahvenan maan ja Ruotsin välissä (Travellover) […]