Type and press Enter.

Bukhara on (vähän) muutakin kuin historiaa

Ei Samani-puistoa ihan New Yorkin Central Parkiin verrata voi, mutta suuri tämäkin on ja tarjoaa kaikenmoista nähtävää ja tehtävää. Samani Parkissa yhdistyvät nykyaika ja historia.

Uzbekistan (223)-001
Itkevän äidin monumentti
Uzbekistan (226)
Rakennuksissa Itkevän äidin molemmilla puolilla on metallisissa selailukansioissa sankarivainajien nimiä, nopealla vilkaisulla nuoria miehiä 40-luvun alkupuoliskolta – paljon.
Uzbekistan (229)
Ismail Samanin mausoleumi, Bukharan vanhin islamilainen monumentti 900-luvulta

Pienen huvipuiston maailmanpyörä oli kai ihan ok, mutta sen vieressä olevasta hilavitkuttimesta tuli niin hirveä pauke, etten ihan heti olisi mennyt kyytiin. Epämääräisten huvipuistojen kiintiöni tuli täyteen vuosia sitten Intiassa: Vuoristorata tarkoitti sitä, että vaunu vedetään ylös, se tekee käännöksen ja rullaa omalla painollaan alas. Mitään jarrumiehiä ei ole vaan vaunu pysähtyy vesialtaaseen. Ketjukarusellin selkänoja oli ehkä 30-senttinen ja turvavyö solmittava nahkaremmi. Nykyään ovat henkikulta ja terveys paremmin arvossa.

samani
Veneilemään lupasin lähteä, jos mies soutaa tai polkee. Ei luvannut.
Uzbekistan (234)
Zoo PArkiin ei uskallettu mennä. Ihan ei ole varmuutta, miten näillä kulmilla huolehditaan eläimistä.
Uzbekistan (237)
Maisemointi Samani Parkissa hoidetaan luomusti.
Uzbekistan (235)
Puiston yhtenä rajana on vanhaa kaupunginmuuria.
Uzbekistan (243)
Nähdäkseen portin on mentävä muurin toiselle puolelle. Siellä aukesikin aivan toisenlainen näkymä kaupunkiin.

Muurin takaa linja-autoaseman ja ruokatorin kulmilta löytyi vilkaskin osa Bukharaa. Historiallisten nähtävyyksien jälkeen oli mielenkiintoista seurata normaalia arkielämää. Kauppaa tehtiin katettujen markkinoiden lisäksi autoista, maassa istuen, maasta tai suoraan säkeistä. Kaali punnittiin kuin kala laittamalla vain koukku läpi. Turistia kehotettiin tulemaan katsomaan, maistamaankin, mutta kukaan ei tyrkyttänyt mitään. Katsella ja kuvata sai rauhassa.

Uzbekistan (240)

Uzbekistan (245)

Uzbekistan (261)

samani1
MacCity taisi olla paha virhe. Rullakebab maistui erittäin hyvälle, mutta neljästä Uzbekistan-päivästä yksi meni osaltani veskissä ja rajuissa kuumepiikeissä.

Liha myytiin samoilla markkinoilla, mutta lihatalossa oli katon lisäksi myös seinät. Koska kylmäketju ei välttämättä ole ihan katkeamaton eikä lihaa myydä siististi pakattuna kuin S-marketissa tai Stockan palvelutiskillä, tuntui parhaalta jättää edes vilkaisematta ovelta. Täällä oli myös karsein vessakokemus ikinä. Kymmenen sentin maksulla ei ehkä voi odottaa siivousta ihan joka päivä (viikko). Paperi sisältyi hintaan. Vaikutti ohuelta aaltopahvilta. Muuten kyllä ravintoloiden ja kahviloiden veskit ovat kaikki olleet kunnossa.
Uzbekistan (270)

samani2

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.