Type and press Enter.

Jos olisi suuntavaisto… näkisin Roomaa vähemmän

Jos olisi suuntavaisto tai huonoa parempi keskittymiskyky kartan lukemiseen
a) joutuisi kävelemään vähemmän
b) ei tarvitsisi nähdä samoja paikkoja kahteen kertaan
c) näkisi paljon vähemmän.

Kaikki nämä teoriani todistin oikeaksi lauantaina, kun lähdin kiertelemään Roomaa. Suunnitelmani oli kävellä Pantheonin kautta Piazza Navonalle, josta Campo dei Fiorin kautta Teveren rantaan synagogalle ja Isola Tiberinalle sekä sieltä Colosseumille, josta metrolla Piazza del Popololle.

Kierrokseni alkoi hyvin. Löysin Pantheonille yhtä hienosti kuin edellisenä iltanakin, koska ei tarvinnut kävellä hotellilta kuin yhtä tietä suoraan kääntymättä kertaakaan.

Rooma 040
Pantheon. Lokakuu on suosittu matkailukuukausi Roomassa, ja sen huomasi melkoisena väenpaljoutena kaikkialla.
Rooma 050
Pantheonin pylväitä

Edellisiltana Piazza Navona ehti kadota kertakaikkiaan, vaikka matkaa Pantheonilta on oikeasti vain kaksi korttelia. Mahdollisia jokseenkin suoria reittejäkin on kaksi, mutta enpä sattunut päätymään niistä kummallekaan. Päivänvalossa suunnistukseni onnistui loistavasti. Piazza Navona on upea. Sen kansoittavat taiteilijat – tai ainakin maalauksia (tai printtejä luultavasti) myyvät “taitelijat”.

Rooma 054
Fontana di Quettro Fiumi ja Sant’Agnese in Agone Piazza Navonalla
Rooma 058
Taidetta ja terassikahviloita Piazza Navonalla

Kunnon kartanlukija olisi päässyt Campo dei Fiorille parin korttelin matkan kohti Tevere-jokea siirtymällä, mutta ehkäpä vartin vaelleltuani olinkin takaisin Pantheonilla, mutta lähestymiskulmani oli takakautta, kun Navonalle olin lähtenyt temppelin edestä. En lannistunut vaan lähdin sisulla kohti uutta yritystä. Vilkas paikallisten suosima tori löytyi kohtuullisen harhailun jälkeen.

harhailija
Mitä värejä! Kukkia ja vihanneksia Campo dei Fiorilla.

Seuraava etappini kohti Teveren rannassa sijaitsevaa synagogaa ja pientä, vanhaa juutalaisgettoa sujui jo mallikkaasti. Aloin vähitellen uskoa itseeni kartturina.

Rooma 077
Ilmeisesti Roomassa on aktiivinen juutalaisyhteisö. Synagogan ympäristössä oli paljon nätisti pukeutuneita ja kaiken ikäisiä ihmisiä, myös paljon nuoria.
Rooma 093
Ensimmäinen harhailija löytää -kohteeni oli heti synagohan takana oleva Portico d’Ottavia.

Teveren rantaan pääsin ongelmitta, onhan synagoga ihan rannassa, ja vieläpä suoraan Tiberinsaaren kohdalla. Lopulta kävelin vain saaren läpi ja Teveren vastarannalle.

Seuraavasta etapistani kohti Colosseumia en ole alkuunkaan ylpeä – mutta tällä matkalla näin paljon sellaista, mitä en olisi lähtiessä vielä arvannutkaan näkeväni. Oletin ehkä sivuavani Forum Romanumin joltain suunnalta, mutta että päätyisin Capitolium-kukkulalle kaatosateeseen…

Rooma 118
Forum Romanum. Tällä kertaa en maksanut sisälle vaan otin valokuvatkin aidan rakosista.
Rooma 124
Palazzo Senatorio ja Palazzo Nuoro Capitoliumilla hetkeä ennen kaatosadetta
Rooma 133
Matkalla Colosseumille oli vielä Viktor Emanuel II:n kertakaikkisen pömpöösi muistomerkki.

Halusin Colosseuminkin nähdä vielä, onhan se tavattoman vaikuttava rakennus. Sisälle en kokenut tarvetta mennä toista kertaa. Kummasti tuntui amfiteatteri seitsemässä vuodessa kutistuneen. Vaikuttava ilmestys se kuitenkin on, sateesta huolimatta.

Rooma 136
Colosseum
Rooma 147
Arco di Costantino Colosseumin kupeessa

Ajattelin mennä pidättelemään sadetta baariin, jonka terassilta olisi kauniilla ilmalla upea näköala Colosseumille. Ei ollut terassilla tilaa, eikä siinä kyllä kastumatta olisi voinut ollakaan. Palvelu oli kehnoa, hirvittävän hidasta, ja vitriinissä kolme euroa maksanut panino oli tuplannut hintansa pöytään saapuessaan. Leivästä ja viinilasillisesta voimaantuneena otin taas kartan käteeni, vakuutuin oikeasta suunnasta ja lähdin itsevarmana kohti metroasemaa. Ei muuten ollutkaan varmassa paikassa. Kävelin sitten koko amfiteatterin ympäri päätyäkseni muutaman kymmenen metrin päähän kohdasta, josta nousin portaat kohti baaria. Sateen pitäminen oli vienyt kaiken huomioni, ja metroasema jäi täysin havaitsematta. Kierroksellani ihailin Arco di Costantinoa.

Metroajelu vaihtoineen sujui mainiosti. Maan alla eksymisen mahdollisuus on eksponentiaalisesti pienempi kuin sen pinnalla, eikä metroreittejäkään ole Roomassa kuin kaksi: sininen ja punainen. Ihan vähän väärään suuntaan lähdin kyllä asemalta. Kuvittelin päätyväni maan pinnalla suoraan aukiolle, mutta aivan näin helpolla en päässyt.

Rooma 156
Piazza del Popolo olisi ollut kauniilla säällä mukava paikka istuksia hetki kahvilassa kirjaa lukemassa, mutta sää petti.

Kotimatkalla tsemppasin. Reitti oli kohtuullisen suora, ja niin vain selvisin hotellille lähes suorinta tietä. En kertaakaan kääntynyt väärään suuntaan mistään, mutta pienen mutkan matkaan teki kivannäköinen ostari – mutta se oli aivan reitillä.

Rooma 161
Galleria Alberto Sordi on tavattoman tyylikäs pieni kauppakeskus Rooman keskustassa. Sain hillittyä itseni, vaikka koin lähes pakottavaa tarvetta saada Fendin pipo ja kaulaliina la Rinacente -tavaratalosta, joka myös on tässä ostarissa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.