Type and press Enter.

Ihanan lämmin ja värikäs Can Tho

Can Tho tuntui heti hyvältä. Hotellilla oltiin ihania, huoneeseen olin ihan myyty, heti kulman takaa avautui kukkameri Mekong-joen rantakadulla, ja kun flower market päättyi, alkoi kaikkea muuta myyvä market, jolla koko Can Tho tuntui käyvän ostoksilla. Oli parasta vain kulkea virran mukana, tietenkin vältellä skoottereita, mutta antaa vain mennä. Relata, nauttia auringosta, lämmöstä, väreistä – yrittää imeä kaikkia näitä varastoon. Ankean harmaassa Helsingissä minua hymyilyttää, kun katson näitä kuvia. Kuin olisi kesä.

Istuimme pitkät tovit ensin lounaalla, sitten pienessä baarissa, ja seurasimme elämää. Ihan mieletöntä ajaa skootterilla kojulle, istua vain satulassa, tehdä kauppaa, kasata vihannekset kyytiin ja jatkaa matkaa. Vaikka suomalaisen silmissä kaikkialla vallitsi keskimääräistä kaoottisempi härdelli, ei kukaan ollut hermostunut, ainakaan näkyvästi. Millainen onkaan jouluruuhka Prismassa? Olisi meillä (ainakin minulla) taas opittavaa. 

Untitled
Can Thossa kaikki ostavat kukkia uudeksivuodeksi. Ne tuovat onnea.
Jos Hanoissa ostettavissa puissa kasvoi mandariineja, Can Thossa kaikki kukki.
Näitä olisi tehnyt mieli ostaa kotiin: ei reissunaisella muu oikein pysy hengissä.
Kukkia toki myytiin toisenkin kadun mitalta.
Untitled
Seurasimme lounaalla, miten tarkkaa hedelmän (?) valitseminen on. Tuo kaveri punnitsi vaihtoehtoja käsissään enemmän kuin viisi minuuttia. Hän teki jo valinnan, mutta laittoi pois ja jatkoi. Tämän myyjän nuo jutut, en tiedä, mitä ovat, olivat erittäin suosittuja, kauppa kävi, väki vaihtui, mutta tämä kypäräkaveri ei osannut tehdä päätöstä.
Huokaan taas: nämä värit!
Taas ollaan mysteerien äärellä: punainen sisältä, Barbababan muotoinen ulkoa, rusetti kaulassa.
Pitahaya-överit vedin viime kesänä Thaimaassa. Se ei ole pudonnut sen jälkeen. Vaikka Can Thossa mandariinipuita näkyi liikkeellä ja myynnissä vähän, hedelmiä myytiin kaikkialla.
Mikä tämä on?
Vihannesten ja hedelmien kanssa rinnakkain myydään kalaa, makkaraa ja muuta evästä.
Röykkiöittäin vihreää
Kerralla enemmän. Skootterin kyydissä kulkee.
Kai tätä voi jo ruuhkaksi sanoa?
Jaksoin innostua jokaisesta porkkanasta ja ananaksesta. Tunnelma markkinoilla oli vain kerta kaikkiaan huumaava S-marketissa asiansa hoitavalle.

Osaako kukaan kertoa, miksi katukeittiöiden pöydät ja tuolit ovat kuin lapsille tarkoitettuja: pieniä ja matalia? Ihmiset kuitenkaan eivät ole miniatyyrikokoa, vaan paikallinenkin näyttää jättiläiseltä lilliputtien maassa näillä kalusteilla istuessaan. Onko kyse vain siitä, että aikuisten kamat veisivät yksinkertaisesti liikaa tilaa? Yhteen minibaariin kuitenkin istahdimme ja saimme seurata, miten kuutioittain ruokaa saa kulkemaan skootterin päällä. Tämä oli näytelmä vailla vertaa.

Takapöydästä ei ollut ihan paras näkyvyys, mutta siitä näki, milloin tuotiin kamaa, milloin lastattiin.
Tässä on vielä ihan kesy pikkukuljetus.
Nyt paikalla ovat tosikuskit. Ensin mies lastasi itse. Nosti siniset kassit skootterin molemmin puolin niitä varten rakennettuihin koukkuihin. Kun alkoi olla vaarana, ettei kaveri enää mahtuisi pyörän päälle, jos lastaisi lisää, hän hyppäsi satulaan. Sitten vasta alkoivat tositoimet. Välillä ei tapahtunut mitään, mies ja nainen vain odottivat. Selitys tuli hetken kuluttua omalla skootterillaan: vielä muutama säkki jotain vihreää tuotiin paikalle – ja pakattiin kyytiin.
Ja kun kaikki kymmenet säkit oli kasattu mukaan, nainen riisui kenkänsä, otti kaljakeissin syliinsä ja kapusi kyytiin. Miestä oli pitkään jo naurattanut ympärillä kameroineen hääräävä turisti.
Skootterin päältä nousematta voi tarkastella valikoimaa ja tehdä kauppaa.

Toisaalla kaupungilla juhlaan valmistauduttiin siivoamalla. Työnjako oli erinomainen: topless-mies siivoaa ja rouva ottaa torkut hattunsa alla. Markkinoiden ulkopuolella oli paljon hiljaisempaa, kaupunki lähestulkoon unelias. Kaljakeissien määrästä päätellen vietnamilainenkin juhlistaa vuoden vaihtumista ainakin osittain samalla tavalla kuin veljensä kaukana pohjoisessa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

4 comments

  1. Olipa ihanan värikäs ja positiivinen postaus! Tällainen todellakin piristää täällä harmaan Helsingin syövereissä 🙂 Pakko päästä joskus takaisin Vietnamiin, tykkäsin siitä aikoinaan kovin paljon kun kävin!

    1. Edellisellä kerralla olimme vain Ho Chi Minh Cityssä. Siitä jäi ihan toisenlainen fiilis kuin vaikkapa Can Thosta. Epäilemättä palaan minäkin vielä!

  2. ^^ Samaa mieltä Lauran kanssa, ihana värikäs kuvapläjäys! Haluan tollasen kaktuskokoelman 😀

    1. Tulen hyvälle tuulelle omasta jutustani. 🙂 Kaktukset tosiaan ovat söpöjä!